צריך לחשוש? כלכלת ארה"ב ניצבת בפני "צוק פיסקלי" בחודש הבא
כלכלת ארה"ב בנויה בחודשיים על תמריצים. התמריצים מצד הבנקים המרכזיים מושכים באופן טבעי את רוב תשומת הלב, אך גם לתמריצים הפיסקליים בחודשים האחרונים יש תפקיד מכריע בתיקון החד בשווקים. כך לדוגמה, למרות שההגיון הבריא יצביע כי "במהלך המיתון הגדול ביותר מאז שנות ה-30" ההכנסה של הפרט צריכה לרדת, בפועל ההכנסה הפרטית בארה"ב עלתה בחודשים האחרונים. כיצד האירוע התרחש? הממשל האמריקני חילק כסף.
במחלקת המחקר של בנק אוף אמריקה העריכו בסופ"ש האחרון כי סכום התמריצים הפיסקלים שהציג הממשל בחודשים האחרונים מסתכם ב-2.8 טריליון דולר. קיימת בעיה אחת עם התמריצים הנוכחיים של הממשל האמריקני, הם מספיקים "לכסות" על אובדן ההכנסה של הפרטים מהמיתון לתקופה של 3-4 חודשים בלבד. רוב התוכניות שהציג ממשל טראמפ בחודשים האחרונים צפויות להסתיים בסוף יולי, ולכן ארה"ב עשויה למצוא את עצמה בפני "צוק פיסקלי" בתחילת אוגוסט.
להלן חלק מהתוכניות שצפויות להסתיים בתקופה הקרובה:
תוספת לדמי אבטלה: הממשל האמריקני מעניק בחודשים האחרונים תוספת של 600 דולר לשבוע לדמי האבטלה, כאשר תוכנית זו צפויה להסתיים בסוף יולי. ברמה הנוכחית של כ-20 מיליון מובטלים בארה"ב (וקשה לראות שינוי משמעותי עד סוף החודש), ביטול של תוכנית זו תתורגם לירידה של 48 מיליארד דולר בהכנסה הפרטית (כ-2.7% מהתמ"ג).
חלוקת הצ'קים - אחת התוכניות שהציג הממשל הנוכחי הייתה שליחת צ'ק בסכום של 1,200 דולר לכל אזרח בארה"ב, כאשר כל משק בית יקבל תוספת של 500 דולר עבור כל ילד מתחת לגיל 18. רוב התשלומים כבר נשלחו בחודשים אפריל/מאי, כאשר תוכנית זו צפויה להסתיים גם היא בתקופה הקרובה. בבנק אוף אמריקה מעריכים כי הפרט האמריקני כבר "ביזבז" את כספים אלו.
תוכנית ההלוואות לעסקים הקטנים (PPP) - הממשל האמריקני הקצה לתוכנית זו עד כה כ-670 מיליארד דולר. מדובר בתוכנית הלוואות לעסקים הקטנים, הלוואות שעשויות להפוך למענקים בהמשך אם בעלי העסקים הקטנים יעמדו במספר תנאים. המטרה העיקרית של התוכנית הייתה מניעת פיטורים המוניים (והיום אפשר להגיד שהתוכנית הצליחה). התוכנית התחילה בהשקעה של 350 מיליארד דולר, אך לאחר זמן קצר היה צורך להגדיל אותה בעוד 320 מיליארד דולר.
לאחר לחץ על המחוקקים חתם היום טראמפ על צו שמשנה את הכללים בתוכנית זו. ע"פ הצו החדש, הסכום שידרש להיות מוקצה לתשלום משכורות לעובדים ירד מרמה של 75% לרמה של 60%. בנוסף, הממשל האמריקני מעניק לעסקים בארה"ב ארכה לשימוש בכסף - 6 חודשים במקום חודשיים. המשמעות - ייתכן שיקח זמן רב יותר לעובדים לחזור לעבוד.
במחלקת המחקר של בנק אוף אמריקה מציינים כי מתוך כל התמריצים שהציג הממשל בחודשים האחרונים, כ-23% הגיעו ישירות למשקי הבית והשאלה הגדולה מה יקרה בחודש אוגוסט?
סביר (אפילו מאוד) להניח כי הממשל האמריקני יהיה חייב להשיק בחודש הקרוב תוכנית תמריצים חדשה למשק שתאזן את סיומם של התמריצים הקודמים. שום מפלגה בארה"ב לא תרצה "מצוק פיסקלי" 3 חודשים לפני בחירות. הממשל האמריקני כבר רמז בימים האחרונים על תוכנית כזו, הדמוקרטיים כבר הציעו הצעה משלהם (בהיקף של 1 טריליון דולר), אך הסכמה עדיין אין - היא תגיע כי האלטרנטיבה גרועה בהרבה. במשחק הצ'קנים הזה, וול סטריט תצא שוב המנצחת הגדולה.
אם וכאשר הממשל האמריקני יתחייב לתוכנית תמריצים חדשה, הפד' יהיה חייב להגיב כיוון שהוא הרוכש הגדול היחידי של אג"ח ממשלתי בחודשים האחרונים. בסופו של דבר, אם מקבלי ההחלטות ירצו למנוע התרסקות של השווקים הם יצטרכו לחזור על תהליך זה בכל 3-4 חודשים. נשמע הגיוני? לא, אבל אנחנו חיים בעולם שונה בחודשים האחרונים.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.עם טראמפ נשרף עוד כמה חודשים בבחירותרוני 30/06/2020 00:30הגב לתגובה זו0 0כולם ישרפו איתו ביחד.סגור
-
4.אם תקראו טובקיסטים בYAHOO, תראו שהרבה מאודמישהו 29/06/2020 23:54הגב לתגובה זו2 0טוענים שברגע שיפסיקו דמי האבטלה, דווקא הרבה אנשים יחזרו לעבוד, כי כרגע הם מקבלים הרבה יותר (לפעמים ממש פי שניים או שלושה) כל חודש מאשר לפני הקורונה.סגור
-
3.האמריקאי הקטן ישלם בגדולשלומי 29/06/2020 22:04הגב לתגובה זו3 2הפרט האמריקי לקח המענק וקנה מניות כי הבין שהפד מווסת את השוק . ככה השוק התנפח והגיע לרמות שיא שכמובן אינן משקפות את מצב הכלכלה. הסיטואציה הזו תגמר באוקטובר שכולם ירצו למכור לפני הנפילות. באוקטובר השוק יתרסק 50%. אולי יבינו קודם ואז יתרסק בקרוב.סגור
-
2.אין לזה סוףמדפיסים עד הבחירות אח״כ קפיצת ראש ללא מצנח 29/06/2020 21:22הגב לתגובה זו2 1מדפיסים עד הבחירות אח״כ קפיצת ראש ללא מצנחסגור
-
1.ניר טואלט בוולמארט שווה יותראחד 29/06/2020 20:47הגב לתגובה זו0 1מדולר המודפס.סגור