תעשיית הרכב העולמית לאחר הקורונה - המשבר של התעשייה המסורתית, ההזדמנות של הרכבים החשמליים
שוק הרכב העולמי היה אחד מהנפגעים העיקריים של משבר הקורונה. בעוד שבסין מסתמנים ניצנים של התאוששות ובארה"ב הקלה מסוימת בעוצמת הפגיעה, המצב באירופה נראה מאתגר יותר. במקביל, האופק לרכבים חשמליים נראה מבטיח יותר, כאשר מדיניות כלכלית תומכת ברמת המדינות האירופיות, מובילה לגידול בנתח השוק שלהם ולהצבת יעדים שאפתניים לקצב ההטמעתם.
ירידה של 57% במכירות רכבים במאי
דוח של איגוד יצרניות הרכב האירופאיות שפורסם לפני מספר ימים, מצביע על ירידה במכירות רכבי נוסעים באיחוד האירופי במאי בשיעור של כ-57%, ביחס למאי שנה שעברה. בכל אחת מהמדינות חלה ירידה דו ספרתית, כאשר בבריטניה חלה ירידה של כ-89%. כך המצב גם בצרפת שבה ירדו המכירות בכ-50%, ובספרד שבה ירד שעור המכירות בכ-73%. מדובר בשיפור לעומת חודש אפריל שבו שיעור הירידה היה דרסטי יותר, אולם עדיין במונחים אבסולוטיים מדובר בירידה ניכרת.
מייצרים פחות אבל עדיין יש עודפי היצע
מסתמן, שעל אף שייצור הרכבים באירופה חזר לרמה נמוכה יותר מרמתו טרם המשבר, הוא עדיין מייצר עודפי היצע הנובעים מרמות מלאים גבוהות במגרשי המכירה. אלה, במקביל למדיניות תמריצים שמטרתה לעודד רכישת רכבים חשמליים קטנים, הם שני הגורמים העיקריים שעשויים להעיב על יציאת השוק מהמשבר.
מעודדים צרכנים לרכוש רכבים, בעיקר חשמליים
מדינות כגון צרפת וגרמניה, שתי יצרניות הרכב הגדולות באירופה, אישרו תמריצים בהיקפים של מיליארדי אירו על מנת לעודד צרכנים לרכוש רכבים, עם הטיה בולטת לרכבים חשמליים קטנים.
בצרפת, מחזירים את הייצור הביתה, עם שאיפות גבוהות בתחום הרכב החשמלי. הנשיא מקרון הודיע בסוף מאי על חבילת תמריצים בהיקף של 8 מיליארד אירו על מנת לעודד את שוק הרכב. הנשיא ציין כי הוא רוצה שצרפת תהיה יצרנית הרכבים החשמליים המובילה באירופה, עם ייצור של מעל מיליון רכבים חשמליים והיברידיים בשנה, במשך חמש הנשים הבאות. זאת בין היתר על ידי החזרה של ייצור ממדינות זרות ופיתוח של מודלים חדשים בצרפת. מקרון הגדיל את המענק לרכישת רכב חשמלי מ-6,000 אירו ל-7,000 אירו, ואישר גם בונוס לרכישת רכבים היברידיים.
בנוסף, אישר מקרון מענק על שדרוג של כלי רכב, בסכום של 3,000 אירו לרכבי בנזין וסולר ו-5,000 אירו לרכבים חשמליים. כ-75% ממשקי הבית בצרפת יהיו זכאים מבחינת מבחני ההכנסות לקבל את ההטבה. מי שישדרג רכב ישן רגיל לרכב חשמלי חדש, יוכל לקבל מענק של כ-12,000 אירו.
במקביל, הודיעה רנו שתצטרף ל-PSA ול-Total, במיזם צרפתי משותף לייצור בטריות לרכבים חשמליים. רנו תפתח רכב חשמלי של מאה קילוואט שעה עבור רנו-ניסאן בקלאון שבצרפת במקום באסיה. PSA תייצר SUV קומפקטי מדגם 3008 שיהיה חשמלי באופן מלא, וכרגע קיים רק עם מנועי בנזין וסולר ובמודל היברידי. בנוסף, הוכרז על תמיכה להקמת 100,000 עמדות טעינה עד שנת 2021, על הלוואה בהיקף של כ-5 מיליארד אירו לרנו שעתידה להכריז על תכנית לקיצוץ בעלויות בהיקף של כ- 2 מיליארד אירו וכן על קרן שצפויה לרכוש אקוויטי בספקים שונים שמתקשים בתקופה זו.
גרמניה אישרה גם היא חבילת תמריצים בהיקף של כ-6 מיליארד אירו. עם זאת, גרמניה משלבת את התכנית עם המדיניות הכללית של מלחמתה בשינויי האקלים, ומתמקדת ברכבים חשמליים וברכבים היברידיים, בין היתר על ידי הכפלת הפרמיה המשולמת לרוכשי רכבים חשמליים ל-6,000 אירו, ומותירה את רכבי הבנזין והסולר להתמודד עם בעיית המלאים בכוחות עצמם.
גם יצרניות הרכב הבריטיות, שהינן בעלות חשיפה לשוק האירופי, מדווחות על קשיים. Aston Martin דיווחה על הפסדי עתק של כ-119 מיליון פאונד בעקבות נזקי הקורונה ברבעון הראשון, Jaguar Land Rover שבבעלות Tata, דיווחה על הפסד של כחצי מיליארד פאונד ברבעון הראשון, וכן על תכנית התייעלות בהיקף של מיליארד פאונד וקיצוץ של כחצי מיליארד פאונד בהשקעות ההוניות.
נתח השוק של הרכבים החשמליים עלה ל-7%
שוק הרכבים החשמליים העלה משמעותית את נתח השוק שלו משנה שעברה, אולם עדיין נותר שוק נישתי, והיווה כ-7% בקירוב משוק הרכב האירופי.
ביפן, צנחו מכירות הרכבים החדשים בשיעור של 45% בחודש מאי. יצרניות הרכב המובילות וביניהן טויוטה, ניסן, הונדה, מזדה סוזוקי, דהייטסו ומיצובישי הקטינו כולן את הייצור, וחלקן סגרו מתקני ייצור באירופה. הממשלה איפשרה לחברות מהסקטור ליהנות מתמריצים כלכליים כלליים, אולם לא תמכה בסקטור באופן ספציפי.
ירידה במכירות בארה"ב מול התאוששות בסין
בארה"ב, מכירות הרכבים החדשים במאי מצביעים על ירידה של כ-32%-33% ביחס לשנה שעברה, לאחר ירידה בשיעור של 47% באפריל, שיעור המכירות הבלתי ממומן באפריל הגיע לשיא של 26%, בהשוואה לשיעורים נמוכים משמעותית במרץ ובפברואר.
יצרניות שבבעלותן דגמים חדשים אטרקטיביים, וכן כאלה ששרשרת הייצור שלהם נפגעה באופן מוגבל יחסית, דיווחו על קיטון נמוך יותר במכירות. יצרניות הרכב המובילות, ג'נרל מוטורס, פורד ופיאט קרייזלר הודיעו על חזרה לייצור מלא בחלק מן המפעלים.
שוק הרכב הסיני, שנפגע במהלך הרבעון הראשון, מצביע דווקא על סימני התאוששות. Volkswagen AG, יצרנית הרכב הגדולה ביותר במונחי מכירות, ויצרנית הרכב הזרה הגדולה ביותר בסין, מדווחת על קיטון במכירות בכל מקום בעולם פרט לסין, שבה עלה שיעור המכירות בכ-6% ביחס לשנה שעברה. כמו כן, יצרניות הרכב הסיניות דיווחו על עלייה של כ-4% במכירות הרכב באפריל ביחס לאפריל בשנה שעברה, ועלייה בשיעור גבוה יותר בחודש מאי.
הכותב הינו אמיר אלשיך, אסטרטג בית ההשקעות ילין לפידות
אין לראות בסקירה ו/או בתוכנה משום שיווק/ייעוץ השקעות/שיווק פנסיוני או תחליף לכזה. סקירה זו בוצעה בהסתמך על מידע פומבי וגלוי לציבור ועשויה להתבסס על נתונים שפותחו על ידי אנליסטים עובדי בית ההשקעות ומקורות אחרים הנחשבים מהימנים ומבלי להתחייב על ביצוע בדיקות עצמאיות לשם בירור מהימנות המידע. כמו כן, עלולות להתגלות סטיות משמעותיות בין ההערכות המובאות במידע בסקירה לבין התוצאות בפועל, המידע המוצג בסקירה, הינו חומר מסייע בלבד ואין לראות במידע זה כעובדתי או כמידע שלם וממצה של ההיבטים הכרוכים בני”ע ו/או בנכסים הפיננסים אם וככל שהם מוזכרים בה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איך אנחנו מתמרצים את מהפך הרכבים החשמליים.. (ל"ת)עוז 30/06/2020 18:11הגב לתגובה זו1 0סגור
-
איך? מגדילים עליהם את המס כל שנה (ל"ת)מדינה זבל 03/07/2020 23:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
עוזרוזן 30/06/2020 19:57הגב לתגובה זו1 0אני מציע לך לחשוב קדימה לקראת 2021 ולמכור את רכב הבנזין שלך ולקנות רכב חשמלי ( לא היברידי ) בעוד שנה יהיו רכבי בנזין למכירה בכמות אדירה ומחירם ירד חזקסגור
-
1.פייטון פייטון פייטון תתעוררו (ל"ת)שנאי פלנארי 30/06/2020 15:14הגב לתגובה זו0 0סגור