האם בקרוב נראה פילים לבנים בנדל"ן העסקי המניב?

כשיותר ויותר עובדים עובדים מהבית וגל פיטורים ראשון החל בחברות ההייטק, מעל הסקטור, שנחשב לקטליזטור הצמיחה העיקרי של הנדל"ן העסקי, מרחף סימן שאלה גדול בנוגע ליכולתן של חברות הנדל"ן למלא את החללים בשנים הקרובות
 | 

בחיפה, בכפר סבא, ברעננה, בהרצליה, בתל אביב, בקרית גת, בנתניה, אפילו בבני ברק, ופחות או יותר בכל פינה פנויה בארץ, צצו מתחמי עסקים חדשניים, גדולים, מכובדים ומרשימים שלרוב גם נראים למרחוק – למען יראו ויעריכו. הנה, הצלחנו להביא את שועי העולם לפתחנו.

תמהיל המרכזים האלה אכן מרשים בכל סטנדרט. לצד חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, בהן מיקרוסופט (סימול: MSFT), אינטל (סימול: INTC), אפל (סימול: AAPL) וגוגל (סימול: GOOG), יושבות חברות הייטק ישראליות ותיקות וגדולות, כמו צ'ק פוינט, נייס ואמדוקס, כשלצדן סטארטאפים מבוססים וצעירים, כמו גם חברות נוספות שרוצות להרגיש חלק מהניחוח ההייטקיסטי של מדינת ההזנקים – אם נהייה לרגע תקניים בעברית.

לא צריך להיות בעל חוש ראייה מפותח במיוחד, כדי לראות שבשני העשורים שלפני הקורונה, ישראל הייתה בתנופת בנייה של נדל"ן מסחרי מניב. אמנם בתל אביב ורמת גן נרשם שיא הפיתוח, כיאה ל-HUB המסחרי המרכזי של ישראל, כשבניינים עלו מעלה וגירדו את השמים כאילו הופיעו באישון לילה.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

זאת בניגוד לשוק הנדל"ן למגורים, שתקוע בערך מאז 2007 – אז ממשלת אולמרט ביטלה את הבנייה במרכז הארץ בניסיון לעודד את הבנייה בפריפריה, מה שהוביל לעליית מחירי הדיור בכל המדינה – כשההיצע אף פעם לא מצליח להדביק את הביקוש.

לישראלים, מסתבר, אין שובע מנדל"ן. לא בארץ ולא בעולם. זו לא תחושת בטן. זו עובדה. לרוב בורסות משקפות היטב את ההתעניינות הכלכלית המרכזית במדינה, כמו גם את התמהיל המרכזי של העסקים. אז נכון, אין אצלנו בישראל מספיק חברות הייטק רשומות – למרות התמיכה הממשלתית המסיבית בחברות הללו – אבל אם מסתכלים על תמהיל החברות הקיימות בבורסה, 102 מתוך 439 חברות הציבוריות, קשורות לסקטור הנדל"ן. זה כמעט רבע מכל החברות. זה המון.

כמו מרבית הסקטורים בימי הקורונה, גם סקטור הנדל"ן חוטף לאורכו ולרוחבו. הקניונים – חטפו. בתחום המגורים – חטפו. עכשיו הגיע תור הסקטור העסקי, שעסקיו ננגסים כמו בפרישה של נקניק סלמי. תחילה, בשל הסגר, כל עובד שיכול היה, החל לעבוד מהבית. יחד עם גל של חל"תים לעובדים רבים, שחלקם הפכו באחרונה לפיטורים, המשבר הגיע גם להייטק. וזו בשורה רעה מאוד לחברות הנדל"ן המניב העסקי.

הבום של הבנייה העסקית נגמר
לפני 3 חודשים ראיינו כאן את סגן התאחדות בוני הארץ, חיים פייגלין – שהוא גם המנכ"ל והבעלים של חברת צמח המרמן הבונה נדל"ן למגורים. באותו ראיון אמר פייגלין שראשי העיריות התמכרו לנדל"ן עסקי, כמנוע לצמיחה עירונית. בבדיקה של התאחדות בוני הארץ, נמצא אז כי ישנן 200 מיליון מ"ר של נדל"ן עסקי שאושרו בתב"עות – תוכנית בנייה עירונית – אבל עדיין לא תוקפו. זה רק מה שלא אושר. יתר על כן, הוא קיווה, בכנות, שלא נתחיל לראות מגדלי משרדים ריקים בשל המצב הכלכלי המתדרדר.

אז זהו, עכשיו הבום הזה רשמית נגמר. כי אם חשבנו שאחרי הסגר שהקורונה כבר מאחורינו ואנחנו בהיפוך העקום בכל הנוגע למגפה, אז השבועיים האחרונים הוכיחו לנו שטעינו. לאט לאט הממשלה מתחילה להחזיר את ההגבלות עם התגברות מקרי ההדבקה בנגיף.

יש כאלה שסבורים שבמהלך החגים נחזור למתכונת הסגר המלא, לקראת החורף שרבים צופים שיכול להביא להחמרה בהשפעות המגפה. זה לא מבשר טובות לשוק הנדל"ן והעבודה בכלל ולנדל"ן המסחרי והעסקי בפרט.

לייבפרסון כמקרה בוחן לסקטור שלם
היום דיווחנו כאן על על גל הפיטורים הראשון ממספר חברות גדולות במשק. השבוע התחיל כשחברת הביטוח הפניקס -2.23% הפניקס 4,654 -2.23% הפניקס בסיס:4,760 פתיחה:4,760 גבוה:4,760 נמוך:4,631 תמורה:36,119,725 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הודיעה על פיטורי 350 עובדים, אמש הייתה זו התעשיה האווירית שהודיעה על פיטורי 900 עובדים והיום זו אמדוקס שתפטר 200 עובדים בישראל.

חברת לייבפרסון -0.19% לייבפרסון 309 -0.19% לייבפרסון בסיס:309.6 פתיחה:309.6 גבוה:312.8 נמוך:306.6 תמורה:403,574 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , היא אחת מהחברות הציבוריות הגדולות שנסחרות בישראל. השווי שלה מגרד את ה-10 מיליארד שקל מלמטה. 96. מיליארד ליתר דיוק. בעולם החברה מעסיקה כ-1,500 עובדים ובארץ היא מעסיקה 350. לחברה יש משרדים בשטח של כ־6,300 מ"ר ברחוב זרחין ברעננה, השייך לחברות תדהר ומגדל. אגב, עלות השכירות השנתית עומדת על כ־5 מיליון שקלים וזה בלי לדבר על כל ההוצאות השוטפות הנדרשות להחזיק משרדים בסדר גודל כזה.

עכשיו לייבפרסון זו חברה אחת שפינתה רק 3 קומות. כמוה יש עוד לא מעט שכבר בדרך לסגירת שערים או לצמצומים משמעותיים. אין מה לעשות. יש מיתון. זו עובדה בסיסית של החיים בתקופות שכאלה.

החברה לא חידשה את החוזה שם וכבר בסוף השבוע הבא היא אמורה לעזוב את המשרדים שלה. זאת לאחר שהודיעה היום כי היא עוברת למודל של עבודה מהבית שיישאר עד שיימצא חיסון לקורונה וכנראה שגם אחריו.

"המודל של WeWork פחות רלוונטי"
למנכ"ל לייבפרסון ישראל, יובל מטלון, יש כבר קילומטראז' לא קטן בהייטק, כשכבר עבד בחברות כמו e-bay (סימול: EBAY). לפני הקורונה הוא מודה שהיה יותר שמרן בנוגע לעבודה מהבית. אבל מאז שנאלץ לוותר על נסיעה של שעה וחצי לכל כיוון מביתו בנופים למשרד ברעננה, יחד עם עלייה משמעותית ביעילות של החברה, הובילה לשינוי משמעותי בגישה שלו.

בנוסף, מטלון עומד בראש צוות תכנון וחשיבה שהקימה לייבפרסון העולמית, שמטרתו לעצב את אופן העבודה החדש של החברה בעידן שאחרי הקורונה, כאשר לעת זו המודל שנבחן משאיר את העבודה מהבית כמרכזית, ולצידה יעמוד לטובת העובד תקציב לשכירת זמן משרד בחללים משותפים ומיקומים שונים.

לטענתו, סקטור ההייטק עובר שינויים טקטוניים, שיצריכו שינויים מרחיקי לכת מבעלי הנדל"ן העסקי. "הגבולות משתנים. היום אני עובד יותר ברמה של אזורי זמן, מאשר אזור גיאוגרפי מיידי. יש לנו עובד גרמני פה בישראל. לפני המשבר לא חשבתי לצוות אותו לצוות בגרמניה. בקורונה זה הפך להגיוני והיום הוא עובד איתם והיעילות שלו השתפרה באופן מהותי", אומר מטלון בראיון לביזפורטל.

"החלטנו שהמשרד הפיזי, שהוא כובל, ומאלץ את העובדים לבזבז המון זמן, מיותר בהרבה מאוד רמות. במקום להיות על הכביש, אנשים יכולים להיות בבית עם המשפחה ולחזור להיות חלק מהקהילה שלהם.

"אבל אין לנו כוונה שכולם יעבדו כל הזמן מהבית, אנחנו גם מכירים בצורך שבמפגשים הבין-אישיים שנוצרים בין העובדים. בסוף יהיה איזשהו משרד, אבל לא בסדר הגודל של עכשיו. שאלנו את העובדים מה הם חושבים ובאופן גורף אף אחד לא רצה לחזור ל-5 ימים בשבוע בעבודה. אז נכון, הבריאות של העובדים קודמת להכל, אבל אם זה מעלה את היעילות וטוב לחברה, אז זה טוב גם לי", הוסיף.

יש צמצומים בסקטור, אתה חושב שעוד חברות יתחילו לצמצם גם בשטחי המשרדים?
"תמיד יש סיכון בלהיות חלוץ בתחום, אבל אני מקבל המון פניות מעמיתים לעבודה וחברים שלי שרוצים להבין מה אנחנו עושים ואיך. ההוצאות על משרד היא אחת ההוצאות הכבדות של כל עסק. אני חושב שחברות שעוסקות בתוכנה ואין להן ייצור יהיה להן יותר קל לעשות מהלך כזה.

"בסוף אנחנו, וכל חברה, צריכים אזור התכנסות. אבל נעבור למודל היברידי, שיכוון יותר לעבודה מהבית יחד עם שילוב של כמה פעמים בשבוע בעבודה. המשרדים החדשים יהיו צריכים להיות מכוונים לפורמט חדש.

"לדוגמא, עכשיו לדעתי המודל של WeWork פחות רלוונטי להרבה חברות. למה? כי למה לי לשכור עמדת עבודה, אם כבר יש לי עמדה בבית. אז גם השוק הזה צריך לעשות שינוי ולהשתנות לטובת הצרכים החדשים של מקומות העבודה. אולי צריך לחשוב אם להסב חלק מהנדל"ן העסקי שקיים בשפע לנדל"ן למגורים – אולי זה יכול לעזור לצאת ממשבר הדיור. זו גם אופציה לדעתי", סיכם.

תהיה ירידה או לא תהיה – זו השאלה?
האנליסט שי ליפמן מחברת ווליו בייס
, שמתמחה בשוק הנדל"ן העסקי, סבור שבטווח המיידי לא יהיה שינוי מהותי בסקטור, אבל כרגיל זה מגיע עם כוכבית. "בחוזים של נדל"ן עסקי לא מחליטים פתאום לקום ולעזוב. יש תקופה מסוימת. כרגעף אני לא חושב שהמצב ישפיע, אבל בסוף הכול שאלה של פקטור של זמן. ככל שהמשבר בכלכלה הריאלית יימשך ויותר אנשים יאבדו את עבודתם, ככה זה ימשיך ללחוץ על הסקטור", אמר ליפמן.

אבל זו בדיוק הבעיה. אין פקטור של זמן. לא כזה שידוע בכל אופן. אנחנו כרגע נמצאים בהתפרצות מחודשת, כשהחששות לקראת הסתיו והחורף הקרובים כבר בשיא. זה בוודאי גם ישפיע על חלק לא מבוטל משוכרי השטחים האם לחדש חוזים כרגע, או לעבור למודל מצומצם יותר. מנגד, יכול להיות שכדי למנוע מפולת, חברות ההשכרה יחתכו מחירים בחדות, בניסיון למנוע את העזיבות הממשמשות וסוגרות כל העת.

השבוע שאלנו כאן האם מניות נדל"ן המניב לא ירדו יותר מדי מאז תחילת המשבר. כעיקרון מרבית הבנקים הגדולים בעולם ממליצים להימנע מחשיפה לסקטור הנדל"ן. השאלה – לעניות דעתי – זה לא אם הם מהוות הזדמנות, אלא עוד כמה נשאר להן ליפול ולהגיע לתחתית. את זה נדע רק ב-2021 עם תחילת היציאה המשוערת מהמשבר בכלכלה הריאלית.

תגובות לכתבה(21):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 18.
    מי שרוצה לראות פילים לבנים של דירות למגורים יש ברעננה
    שמיר 05/07/2020 19:23
    הגב לתגובה זו
    2 1
    בשכונת נווה זמר יש גם בהרצליה בפרוייקטים החדשים בצומת לפני רחוב הרב קוק, ובקרוב גם בפרוייקט נצבא שזה כמה מגדלים, וכמובן בשוסטר בירוקה. קחו את הרכב ותעשו סיבוב.
    סגור
  • 17.
    התמהיל ההגיוני הוא 50:50 בית - חללי עבודה
    תזכיר הסמנכ"ל 05/07/2020 14:56
    הגב לתגובה זו
    1 0
    עברנו משכירות דו שנתית כובלת ויקרה לשכירת 3 משרדים באחת מחברות חללי העבודה המשותפים, על בסיס חודשי וגמיש, וזול הרבה יותר. כשהעובדים מחלקים את זמנם בין עבודה מהבית למשרד, אליו הם מגיעים לצורך ישיבות סינרגיה והתאווררות . בינתיים עובד מצוין
    סגור
  • 16.
    ה"בתים" בישראל זה כוכים צפופים
    8 05/07/2020 10:48
    הגב לתגובה זו
    2 0
    "סלון" קטנטן, ועוד שניים שלושה כוכים שנקראים "חדרי שינה", שכן מרעיש למעלה, כלב נובח למטה, ערס עם קריוקי בדלת ממול. ממש עמדת עבודה אידאלית. בית עלאק. דירה. לא בית. וגם זה בקושי.
    סגור
  • 15.
    נדלן משרדי
    זהו נגמר הסיפור של נדלן משרדי וחברות כמו ווי וורק 05/07/2020 09:20
    הגב לתגובה זו
    2 0
    זהו נגמר הסיפור של נדלן משרדי וחברות כמו ווי וורק עבר זמנן עוברים לעבוד מהבית
    סגור
  • 14.
    להפוך הנדלן הזה להשכרה למגורי רווקים גרושים וכדומה
    שלומי 04/07/2020 11:34
    הגב לתגובה זו
    5 0
    יש להגדיל במיידית את היצע הדירות להשכרה ולמכירה על מנת שמחירי השכירות והמכירה של הנדלן למגורים יחזרו לשפיות
    סגור
  • טען עוד
  • 13.
    חחחחח
    אילן 04/07/2020 11:28
    הגב לתגובה זו
    1 0
    חחחחח
    סגור
  • 12.
    חלק ג סוף
    עובד היטק 04/07/2020 10:47
    הגב לתגובה זו
    11 0
    יש לי דירה משלי ללא משכנתא שנרכשה לפני עליית המחירים של לפני עשור. אבל גם לי ברור שבעוד השכר לא עלה כמעט בעשור - אני ובני גילי בשנות ה- 2000 רכשנו דירות חדשות וצמודי קרקע ב- 500-900,000 ש"ח בעוד הילדים שלנו ידרשו להכנס לחובות עתק ל- 30 שנות חובות. גם בהיטק אין בטחון תעסוקתי וגילנות. בני גילי קנה דירות לפעמים במזומן לאחר 2-3 שנות עבודה וחסכון בדירת רווקים משכר של יחיד. כל מי שנולד 10 שנים לאחר נדXק עד העצם בשל ירידת הריבית בעולם. בני דורי לוו 200,000 ש"ח וזה נחשב לחוב גדול שלפעמים נסחר בשנתיים. כיום הצעירים לווים 1,200,000 ש"ח ל- 30 שנים וחושבים שהם עשו עסקה טובה - הנדוס תודעה ורועה של הרגולטורים. יש לי ילדים בגיל ביה"ס יסודי וכמו תמיד אני מסתכל רחוק. בממוצע יש לעובדים 3+ ילדים לעובד. האינטרס שמחירי הדיור ירדו ויעמדו על כלל האגודל העולמי של 100 משכורות הוא אינטרס של כולם למעט מי שהפך את הדיור לביזנס. סוף.
    סגור
  • שמע, אתה תותח,
    שמעון 05/07/2020 09:07
    הגב לתגובה זו
    4 1
    רשמת יפה נכון ומנומק. אני אישית מכיר את כל מה שרשמת, אבל תמצתת את זה מובן ומבוסר, שבוע טוב
    סגור
  • 11.
    חלק ב
    עובד היטק 04/07/2020 10:44
    הגב לתגובה זו
    8 0
    את הליסינג וגלונים של דלק לכל רכב לכל נסיעה, את הארנונה העסקית, שמירה, מזון, ניקיון, מדפסות, כלי כתיבה, חשמל, מים, מיזוג יקר,... העסק חייב שמשימות יסגרו בלוחות זמנים שנקבעים לא כמה שעות הייתי במשרד וכן מענה למיילים של לקוחות וספקים בזמן קצר. כשזה יקרה, עובד מירושלים, רמה"ג או קרית שמונה (נדלן ב- 400K ל- 100מ גם במחיר המנופח דהיום) יוכל לעבוד בחברה שתחזיק משרד לקוחות קטן "במרכז" ופעם בשבוע יהיה פגישת מפגש לטובת קשר פנים אל פנים, חלוקת משימות, ומפגש עם לקוחות, משקיעים או ספקים. המשמעות היא שכבר כיום עובדות כ- 65,000 דירות לא מכורות במלאי של הקבלנים, כ- 130,000 דירות בבניה, נדלן למסחרי במיליוני מ2 לא מושכר, מעבר של הקונים לאינטרנט ופחות שטח - במוקם או במאוחר היזמים והמשקיעים ימירו את הנדלן המהודר במרכזים המסחריים בדירות מחולקות - למה למכור נדלן מסחרי במרכז ב- 600שש"ח אם 100מ מתוך זה ניתן למכור ב- 800,000 ש"ח? טוב לקונה, טוב למוכר. במיקומים פחות טובים - דירות צריכות לעלות 600K, בפריפריה 350K ש"ח, ישן - 20-50% פחות. פצוץ בועת הנדלן טוב לכולנו. למען הגלוי הנאות יש לי דירה משלי ללא משכנתא
    סגור
  • 10.
    מחירי הדירות והנדלן צריך לרדת 60% לפחות - חלק א
    עובד היטק 04/07/2020 10:44
    הגב לתגובה זו
    7 0
    עשור ויותר נכתב כי מחירי הדיור בישראל הם פי 3 ממחירם ההוגן. נדלן מסחרי לרב מהודר יותר, במיקומים טובים יותר ובנויים יקר יותר ועדין נדלן מסחרי במרכז. מי שרואה שבמרכז נדלן מסחרי נמכר ב- 6000 ש"ח ל-מ2. הדבר הגיוני הואיל וזה עסק וההכנסה צריכה להיות לפחות 7-8% אחרת למה? המשמעות היא שמחיר של דירה למגורים במיקום פחות טוב ובגמור נמוך יותר דירה צריכה לעלות 600K ל- 100מ וזה אפשרי. חבר שאני סומך עליו עבד כמהנדס בצוע שעבדה לשוק החרדי. לדבריו, לאחר שבנו בתי כנסת, גני ילדים, בתים נמוכים אמנם בגמור בינוני מינוס ב- 300K ש"ח ל- 90מ הקבלן היה מרוויח כ- 20% כולל קרקע והכל. הצעירים ראו את אי הבטחון התעסוקתי בו הם חיים ואיך ארוע כמו קורונה שינה להם את הסרט לכמה שנים. העידן בו הכנסנו לתודעה כי מחיר דירה צריך להיות 1.8M עם משכנתא של 1.2M ל- 30 שנים היא גזל. דירה צריכה לעלות 80-100 משכורות חציוניות משמע כ- 550-800K ל- 100מ. אני עובד היטק ובמשבר האחרון עבדתי מהבית כמו כל הצוות. בכל בית יש אינטרנט וסלולאר ושולחן עבודה עם 2 מסכים. אני מעריך שגם לאחר הקורונה הבעלים יחסוך את השכירות היקרה, המשך
    סגור
  • 9.
    אנשים הם חיות חברתיו.
    הברבור הירוק 04/07/2020 09:44
    הגב לתגובה זו
    1 1
    עבודה מהבית זה כורח ופתרון מצוין לזמן נתון ןגם מתאים לחלק מהאנשים אבל רובנו רוצים לפגוש אנשים פנים מול פנים יקח זמן עד שהקורנה תעלם ןרובם יחזרו לחללי העבודה המפנקים
    סגור
  • 8.
    האים ניראה פילים לבנים
    אנונימי 04/07/2020 09:35
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סביר מאוד להניח שכן. צריך להיות מאוד זהיר בהשקעות מהסוג הזה
    סגור
  • 7.
    תקע"ה - י"ב תמוז תרנ"ו 1896-1815
    חכם יוסף פלאג'י 04/07/2020 08:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    למה אישה שמת בעלה נקראת בשם אלמנה - מובא ברבותינו זיכרונם לברכה על פסוק: 'אלם צדק תדברון' - ויש אלם אף בחיריק, אשר לא יוכל לדבר, ולכן נקראת אלמנה, שאינה יכולה לדבר ולריב ... 'שפטו יתום ריבו אלמנה' - לגבי יתום 'שפטו', דהיינו: הדיין שופט לו דינו אבל לגבי אלמנה אמר: 'ריבו' - שהדיין הוא עצמו יריב בעדה כאילו הוא הבעל דין. ... שמשמה יוצא הלימוד - אלמנה שהיא אילמת, שאינה מדברת, ולריב ריבה שהיא תשושת כוח.
    סגור
  • 6.
    שוק בזמן קורונה
    מתבונן מהצד 03/07/2020 23:38
    הגב לתגובה זו
    3 0
    לנתח את השוק בזמן קורונה זה להתבלבל. השאלה איך המדינה תהיה בעוד חמש שנים. הקורונה לא תהיה ואז הכל ינותח אחרת.
    סגור
  • 5.
    אל תדאגו להם
    לוי 03/07/2020 21:04
    הגב לתגובה זו
    3 1
    לחברות הבניה יאמר עד שהשמן מרזה הרזה מת הם ימשיכו לבנות ולהחזיק את הבנינים עד שימכרו אותם במחיר המלא כי בארץ הזו הם מוגנים הנכס נשאר ולא נעלם הממשלה והעיריות מפסיקות לגבות מהם לא אגרות ולא מיסים כך ששום לחץ לא מופעל עליהם להוריד מחירים
    סגור
  • 4.
    לא קנית דירה עדי ן הרווחת בענק ?? (ל"ת)
    יוסי 03/07/2020 20:07
    הגב לתגובה זו
    2 1
    סגור
  • 3.
    הבנקים בבעיה חבל״ז
    יוגלי 03/07/2020 20:06
    הגב לתגובה זו
    6 0
    קריסת הכלכלה בהתהוותה
    סגור
  • 2.
    קשקושים
    הקורונה זה אפיזודה ולא יותר הכל יחזור וחזק יותר 03/07/2020 20:02
    הגב לתגובה זו
    3 4
    הקורונה זה אפיזודה ולא יותר הכל יחזור וחזק יותר
    סגור
  • או שלא, ונראה שאתה טועה בגדול, אם אתה ממונף - תפסיד (ל"ת)
    עמית 05/07/2020 19:24
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 1.
    קשה לעבוד מהבית
    החברות יגלו מהר מאוד כי ניתן לקיים פעילות בסיסית ש 03/07/2020 19:53
    הגב לתגובה זו
    2 3
    החברות יגלו מהר מאוד כי ניתן לקיים פעילות בסיסית שכבר נדונה ונלעסה לאורך שנים אבל מי שיעבור מהבית יגלה שהיצירתיות שיש בעבודת צוות תעלם
    סגור
  • השינוי התחיל עוד לפני קורונה - יהיה משהו באמצע 50\50
    שמוליק 04/07/2020 16:56
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כבר לפני קורונה התחיל חזק הטרנד של עבודה חלקית מהבית ואפילו משרדים בלי שולחן קבוע. כמו WEWORK אבל המשרד עדיין פרטי. ברוב החברות הגדולות האלה הצוות זה בכלל אנשים בחול - אז בכלל אין סיבה להיסחב למשרד. רוב התקשורת כבר עברה לשיחות וועידה, עוד לפני קורונה. אין סיבה להגיע למשרד ולשבת עם אוזניות ולהפריע אחד לשני.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות