הנפט - לאן?

החשש הינו שעד סוף 2020 וירוס הקורונה ימשיך להשתולל ויגרום למחירי הנפט לרדת; הביקוש נחלש על רקע החשש מהתפשטות משמעותית מחודשת של הקורונה בסין ועליית קצב ההדבקה בארה"ב; כיצד ישרדו חברות פצלי השמן את המשבר?

 | 
telegram
(1)

בשבוע שעבר מחירי הנפט התאוששו במעט, על רקע הירידה הגדולה ביותר השנה במלאי הנפט המאוחסן בארה"ב ועל רקע הירידה החדה בתפוקת הנפט של חברי OPEC, כאשר נראה שצמצום צד ההיצע היה דומיננטי. כל זאת, כאשר בצד הביקוש ישנה עלייה מחודשת בחשש מפני היחלשותו על רקע התפשטות משמעותית מחודשת של וירוס הקורונה בסין ועליית קצב ההדבקה בנגיף בארה"ב.

במהלך השבוע החולף, מחיר הנפט מסוג BRENT (נפט עולמי) עלה רק במעט: מכ-40.02 דולרים לחבית, לכ-40.89 דולרים לחבית. מחיר הנפט מסוג WTI (נפט מארה"ב) עלה מכ-38.49 דולרים לחבית לכ-39.27 דולרים לחבית בסוף שבוע המסחר. 

מצד ההיצע
דר' גיל מיכאל בפמן כלכלן ראשי ובניהו בולוטין מאגף הכלכלה בבנק לאומי כותבים בסקירתם השבועית, כי לצד התמשכות ההאטה הניכרת בפעילות הכלכלית העולמית וההשפעה הממתנת על הביקוש לנפט, נרשמה ירידה שבועית של 7.2 מיליון חביות נפט במלאי המסחרי של ארה"ב. השינוי במלאי התרחש על רקע ירידה של 506,000 חביות נפט ביום בייבוא נטו. כמו כן, שיעור הניצולת של בתי הזיקוק בארה"ב עלה במעט והגיע לרמה של 75.5%.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עוד בצד ההיצע. OPEC הפחיתה את יצור הנפט לרמה הנמוכה ביותר מאז מלחמת המפרץ ב-1991, בעקבות הסכם קיצוצי הנפט שנחתם בין חברי OPEC+. גם בשיעורי הציות למכסות בקרב המדינות שאינן חברות OPEC היה טוב מהרגיל, מאחר והן לא רצו לקחת סיכון להתמוטטות חדשה של מחירי הנפט על רקע הביקוש הנמוך בשוק. אולם, שיעורי הציות למכסות הייצור היו שונים משמעותית בין המדינות השונות. עיראק, ניגריה ואנגולה שיפרו את מידת הציות שלהן, זאת לאחר שלא עמדו במכסות הייצור של חודש מאי, אך גם ביוני הן לא עמדו במכסות הייצור. אולם, בפגישה ביוני, OPEC+ הסכימו כי החברות בארגון אשר לא יעמדו במכסות הייצור ישלימו את הקיצוצים במהלך הרביע השלישי.

יחד עם זאת יצוא הנפט של ונצואלה ירד לרמה הנמוכה ביותר מאז 1944 בשל הסנקציות של הממשל האמריקאי.

מלחמת ההישרדות של פצלי השמן
עם עליית מחירי הנפט, חברות פצלי השמן מתחילות להראות סימני חזרה לשוק בשל עליית הכדאיות של חלק מהחברות המייצרות נפט באמצעות פצלי שמן באתרים קיימים. אולם, מידת כדאיות ההפקה בארה"ב, ברמת מחירי הנפט הנוכחיים, עדיין נמוכה עבור רוב מפעלי פצלי השמן וחולות הביטומן, בפרט בכל הקשור לפתיחת אתרים חדשים.

"חברות אלו פועלות במינוף גבוה מאוד בארה"ב ובקנדה. דו"ח עדכני של הפד של דאלאס מצביע על כך שמבחינת מחיר ה- BREAKEVEN הנדרש לשם פתיחת הפקה חדשה, מדובר בסף בסדר גודל של כ-50 דולר לחבית במונחי WTI. כמו כן עדיף לסגור פעילות הפקה קיימת, כאשר מדובר בכ-30 דולר לחבית במונחי WTI. יתר על כן, להערכת דלוייט, כשליש מחברות פצלי השמן האמריקאיות הן חדלות פירעון במחיר נפט של 35 דולרים לחבית", מציינים בלאומי.

לכן, למרות המהלכים להחזרת הפעילות של כמה מחברות הנפט בארה"ב, הרי שייצור הנפט בחלק ניכר מחברות פצלי השמן האמריקאיות עדיין לא חזר להיות רווחי מספיק. בלאומי מציינים כי "במידה ומחיר הנפט לא ימשיך לעלות, או שלא ישהה באופן יציב ברמת המחירים הנדרשת לכדאיות, הרי שחלק מהחברות ישארו במצב של סכנה ממשית לפשיטת רגל. בפרט, במידה ותהיה התפשטות מחודשת של וירוס הקורונה בסין אשר תחזיר את הסגר האגרסיבי באזורים נרחבים בסין וכן עליית קצב ההדבקה בארה"ב הצפויה להפחית חזרה את הביקוש לנפט ולגרום לירידת מחירי הנפט, אזי הסכנה לפשיטת רגל של חברות נפט בארה"ב תעלה".

מצד הביקוש
בתי הזיקוק הגדולים בסין שבבעלות המדינה מנהלים דיונים על יצירת קבוצת רכישה שתרכוש יחד את הנפט, על מנת להגדיל את כוח המיקוח שלהם. בארה"ב, החזרת המגבלות הנובעות מן המלחמה בקורונה בטקסס, פלורידה ובקליפורניה, צפויה להאט את הביקושים לתזקיקי נפט, זאת לאחר שבתקופה שהמגבלות הוקלו, הנסיעות בכבישים התאוששו והגיעו לכ-85% מהרמה שהייתה בשנה שעברה. במידה ווירוס הקורונה ימשיך להתפשט, אנשים יחששו מלנסוע לחופשות, מה שיפחית את צריכת הבנזין. ובפרט אם הסגרים יחזרו במספר רב של אזורים, אז הביקוש לנפט שוב יקטן.

כלכלני בנק לאומי הוסיפו כי ההשקעות ההוניות בשוק הנפט והגז ירדו השנה ב-23%, בשל הירידה בביקושים כתוצאה מהתפשטות וירוס הקורונה אשר הביאה לירידה במחירי הנפט. זאת, לעומת צפי שהיה לפני התפרצות וירוס הקורונה לצמיחת השקעות ההון בשוק ב-2.5%.

להערכת ה-EIA וה-IEA, מלאי הנפט המאוחסן צפוי לרדת במהלך המחצית השנייה של 2020, במידה ומגמת הסרת המגבלות והסגרים תימשך והסגרים לא יחזרו. אולם, במידה והמצב הנוכחי בהתפשטות וירוס הקורונה לא ישתפר, אזי יתכן שהביקוש לנפט לא יתאושש בעתיד הנראה לעין.

מבט קדימה
"מחיר הנפט יושפע בטווח הקצר מן ההערכות בנוגע למידת המשך קיום ההסכם על ידי המדינות החברות בקבוצת OPEC+ בדגש על רוסיה ועיראק, ומן ההערכות בנוגע להתפשטות וירוס הקורונה בעולם, ובפרט בסין ובארה"ב, והשפעותיו על הכלכלה העולמית", כותב בפמן.

הביקוש לנפט צפוי להישאר נמוך יחסית בעת הקרובה, זאת למרות שהביקוש למוצרי נפט החל לעלות מרמת השפל. הקיצוץ בייצור הנפט של מדינות OPEC+, לצד קיצוצים מצד מדינות שאינן חברות OPEC (ארה"ב, קנדה ואחרות) צפוי להמשיך להפחית את הלחץ על מקומות אחסון הנפט.

​בטווח הארוך יותר, ישנם מספר גורמים התומכים בביקוש לנפט ובהם: צמיחת כלכלת ארה"ב לאחר בלימת התפשטות וירוס הקורונה ומהלך יישום תקנות IMO 2020  שיעלה את הביקוש לתזקיקים דלי גופרית, זאת כאשר נפח הסחר הימי, שנפגע מאוד, ישוב ויעלה. 

"המשך יישום קיצוץ הייצור מצד OPEC+, הינו תנאי עיקרי, אך כנראה שלא מספיק, במטרה למנוע ירידה מחודשת במחיר. רק במידה והביקוש לנפט לא ירד שוב, הצמצום בהיצע הוא המפתח להמשך הפחתת הלחץ הגדול על מקומות אחסון הנפט ובכך לסייע לשמירה על מחירי הנפט. נראה שרק לאחר בלימת התפשטות וירוס הקורונה, בדרך שתאפשר הקלה ברורה ומתמשכת על צרכני הנפט הגדולים -  תעופה ותובלה – ניתן יהיה לדבר על המשך עליית מחיר הנפט. במידה והחזרת הפעילות הכלכלית תגביר את קצב התפשטות וירוס הקורונה והמדינות יחליטו להחזיר את הסגרים באופן חלקי או מלא, אזי ההתאוששות בביקוש לנפט תהיה במועד הרבה יותר מאוחר, זאת כתלות בדינימיקה של השפעות הווירוס" סיכם בפמן.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    חכם בלילה
    אלי 09/07/2020 13:41
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כתבה מיותרת.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות