הנפט - לאן?
לפי סקירת הנפט השבועית של הכלכלן הראשי של לאומי, ערב הסעודית שוב העלתה את המחיר, הביקושים בסין נמוכים, ההשקעות בסקטור בירידה וחברות פצלי השמן מתחילות לחזור לשוק; וגם איך משפיעים האינדיאנים על שוק הנפט האמריקאי?
במהלך השבוע החולף, מחיר הנפט מסוג BRENT עלה מכ-40.89 דולרים לחבית בסגירה של שבוע המסחר ב-3/7/2020 לכ-42.94 דולרים לחבית בסיום המסחר ב-10/7/2020 ומחיר הנפט מסוג WTI עלה מכ-39.27 דולרים לחבית ב-3/7/2020 לכ-40.55 דולרים לחבית בסוף המסחר ב-10/7/2020. העלייה של מחיר הנפט התרחשה על רקע פרסום נתונים מעודדים יחסית על שוק העבודה בארה"ב אשר תמכו באופטימיות בשוק. העלייה במחיר התרחשה למרות עלייה משמעותית במלאי הנפט המאוחסן בארה"ב ועלייה בחשש מפני היחלשות עוצמת התאוששות הביקוש בהמשך על רקע עליית קצב ההדבקה בנגיף הקורונה בארה"ב.
ד"ר גיל מיכאל בפמן, הכלכלן הראשי של בנק לאומי, מציין בסקירת הנפט השבועית שלו, כי לצד הרמה הנמוכה יחסית של הפעילות הכלכלית העולמית וההשפעה הממתנת על הביקוש לנפט, נרשמה עלייה שבועית של 5.7 מיליון חביות נפט במלאי המסחרי של ארה"ב.
ערב הסעודית שוב העלתה את מחיר הנפט
לדברי בפמן, במקביל לצמצום היצע הנפט בקרב חברי OPEC+, ערב הסעודית העלתה את מחיר הנפט שלה חודש שלישי ברציפות עבור בתי הזיקוק באסיה, ארה"ב וצפון אירופה, עם עליית הביקוש לנפט שנוצרה כתוצאה מההתאוששות הראשונית בפעילות הכלכלית. אולם, העלאת המחיר הייתה נמוכה מהצפוי. עיראק הודיעה כי היא מחדשת את יצוא הנפט לירדן, לאחר שהייצוא נעצר בחודש שעבר בשל מחירי הנפט הנמוכים. ירדן צפויה לייבא מעיראק כ-10,000 חביות נפט ביום, המהווים כ-7% מתצרוכת הנפט היומית הירדנית.
עוד מציינים בלאומי, כי לוב צפויה לייצא החודש עד כ-1.2 מיליון חביות נפט. הייצוא הלובי צפוי להישאר ברמה נמוכה, ותחת איום, זאת כל עוד הצבא ימשיך להגביל את הגישה לרוב נמלי הים בשל הסכסוך שלו עם הממשלה ולא יאפשר יצוא נפט בהיקפים משמעותיים. הסכסוך בין הממשלה ובין הצבא גם הגביל עד לאחרונה במידה ניכרת את הגישה לשדות הנפט, תוך פגיעה ביכולת של הממשלה לתחזק את בארות הנפט. כתוצאה מאי תחזוקת הבארות, קיבולת יצור הנפט של לוב נפגעה וייתכן שלא תשוב לקיבולת רגילה במשך שנים רבות.
ביקושים נמוכים בסין וירידה בהשקעות בסקטור
"בסין, בתי הזיקוק הפרטיים עשויים להפחית את פעילותם ברביע זה, לאחר שהביקושים למוצרים סופיים נותרו נמוכים. זאת, לאחר שברביע השני הם הגבירו את שיעור הפעילות והגיעו לרמות שיא היסטוריות. בית הזיקוק הסיני הפרטי Zhejiang Petroleum & Chemical קיבל אישור ממשרד הסחר הסיני לייצא דלק מהמדינה. זו הפעם הראשונה בארבע השנים האחרונות שאישור כזה ניתן לבית זיקוק פרטי בסין", כותב בפמן.
בפמן מציין כי מחירי הנפט הנמוכים הביאו לירידה בהשקעות בסקטור האנרגיה ברחבי העולם. אולם, אינדונזיה החלה להאיץ פרויקט ארוך טווח להגדלה משמעותית של קיבולת ייצוא הנפט שלה. אינדונזיה צפויה להשקיע בשבע השנים הקרובות כ-48 מיליארד דולר, על מנת להעלות את קיבולת יצור הנפט שלה ממיליון חביות נפט ביום לכ-1.8 מיליון חביות ביום.
חברות פצלי השמן מתחילות לחזור לשוק
"עם עליית מחירי הנפט, חברות פצלי השמן מתחילות להראות סימני חזרה לשוק בשל עליית הכדאיות של חלק מהחברות המייצרות נפט באמצעות פצלי שמן באתרים קיימים. אולם, מידת כדאיות ההפקה בארה"ב, ברמת מחירי הנפט הנוכחיים, עדיין נמוכה מדי עבור פתיחת אתרים חדשים. חברות הנפט פועלות לרוב במינוף גבוה מאוד בארה"ב ובקנדה.
דו"ח של הפד של דאלאס מצביע על כך שמבחינת מחיר ה-BREAKEVEN הנדרש לשם פתיחת הפקה חדשה, מדובר בסף בסדר גודל של כ-50 דולר לחבית במונחי WTI. מבחינת סף המחירים שמתחת לו עדיף לסגור פעילות הפקה קיימת, מדובר בכ-30 דולר לחבית במונחי WTI. יתר על כן, להערכת דלוייט, כשליש מחברות פצלי השמן האמריקאיות הן חדלות פירעון במחיר נפט של 35 דולרים לחבית.
לכן, כותב בפמן, "למרות המהלכים להחזרת הפעילות של כמה מחברות הנפט בארה"ב, הרי שייצור הנפט בחלק ניכר מחברות פצלי השמן האמריקאיות עדיין לא חזר להיות רווחי מספיק. במידה ומחיר הנפט לא ימשיך לעלות, או שלא ישהה באופן יציב ברמת המחירים הנדרשת לכדאיות, הרי שחלק מהחברות ישארו במצב של סכנה ממשית לפשיטת רגל. בפרט, במידה ותהיה התפשטות מחודשת של וירוס הקורונה בכלכלות מרכזיות אשר תחזיר את הסגר האגרסיבי וכן עליית קצב ההדבקה בארה"ב הצפויה להפחית חזרה את הביקוש לנפט ולגרום לירידת מחירי הנפט, אזי הסכנה לפשיטת רגל של חברות נפט בארה"ב תעלה".
עוד הוא מציין, כי מספר חברות נפט קנדיות, כולל Cenovus Energy, Husky Energy and Baytex Energy חזרו לייצר נפט עם עליית מחיר הנפט למעל 40 דולרים לחבית. חברת Imperial Oil המייצרת נפט, צפויה גם כן להחזיר בקרוב את יצור הנפט.
הקשר האינדיאני לשוק הנפט האמריקאי
בית המשפט בארה"ב פסק כי יש להפסיק את פעילות צינור הנפט בצפון ובדרום דקוטה בשל הביקורת על נזקים סביבתיים ואחרים. פסיקה זו מהווה ניצחון לשבטים של הילידים האמריקאיים (אינדיאנים) מאזור זה, המושפעים מכך שהצנרת המדוברת עוברת דרך השטחים שלהם. פעילות הצנרת יוצרת איום של ממש על מקורות המים ופגיעה במקומות הקדושים לאוכלוסייה זו. מדובר בנצחון של המתנגדים הספציפיים במדינות דרום דקוטה וצפון דקוטה וגם מדובר במהלך רחב יותר בארה"ב כנגד הממשל של ארה"ב ובעד איכות הסביבה והגנה על זכויות האדם אלו מול עסקים גדולים ומזהמים.
לדברי בפמן, "מדובר בהפסקה זמנית של הפעילות של צינור הולכה חשוב זה, זאת עד לבחינה מעמיקה של ההשלכות השונות, אך במידה וגו' ביידן יבחר לנשיא, קיים סיכוי של ממש שההשבתה הזמנית תהפך לממושכת. מהלך זה, של השבתת צנרת הולכה משמעותי צפוי למתן את פוטנציאל הבאת הנפט אל השווקים השונים וליצור "צוואר בקבוק" מסוים בתחום הולכת הנפט. להערכת ה-EIA, יצור הנפט של ארה"ב ב-2020 יהיה בממוצע כ-11.6 מיליון חביות ביום, המהווים ירידה של כ-0.6 מיליון חביות ביום מהרמה הממוצעת ב-2019. ב-2021, יצור הנפט בארה"ב צפוי להיות אף נמוך יותר, כ-11 מיליון חביות ביום".
הביקוש לבנזין עולה, הביקוש לדלק מטוסים נותר נמוך
בצד הביקוש, עם החזרת הפעילות הכלכלית והסרת הסגרים, הביקוש לבנזין בארה"ב עלה באופן חד כתוצאה מהחזרה לשימוש בכלי הרכב והחשש משימוש בתחבורה ציבורית בשל הסיכון הגבוה להידבקות בנגיף הקורונה. אולם, הביקוש לדלק מטוסים נותר נמוך, מאחר וענפי התעופה והתיירות טרם התאוששו והביקוש לטיסות נותר נמוך.
לדברי בפמן, "התפשטות וירוס הקורונה בקרב המדינות שהן צרכניות הנפט הגדולות בארה"ב, כולל קליפורניה, אריזונה, פלורידה וטקסס, עלול לגרום להחזרת המגבלות שהיו ולהקשות על התאוששות הביקוש לנפט. כמו כן, החזרת המגבלות והסגרים האזוריים במדינות אחרות צפויה גם כן להקשות על התאוששות הביקוש לנפט".
הסיבוב הסיני על מחירי הנפט הנמוכים
בפמן מציין בסקירתו כי מלאי הנפט הגלובלי ממשיך להצטמצם וכמות הנפט המאוחסנת במכליות ברחבי העולם ירדה בשבוע שהסתיים ב-10 ביולי ביותר מ-9 מיליון חביות (כ-4.4%), והגיעה לכ-190 מיליון חביות נפט. מלאי הנפט הגולמי ב-39 מאגרי נפט של הממשל הסיני עלה והגיע לתפוסה של 70% מקיבולת האחסון. זאת, לאחר שהסינים ניצלו את מחירי הנפט הנמוכים ועם החזרת הפעילות הכלכלית הם רכשו כמויות אדירות של נפט.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.מחיר 40 דולר לחבית זה רק במסכי המחשבים בפועל נמוךYL 22/07/2020 11:45הגב לתגובה זו0 0השוק מוצף נפט חברות מציעות ב מחיר הברה יותר נמוך בסין צוחקים למחיר הזה הם רוכשים ב אירן במחיר הנמוך הרבה יותרסגור
-
4.תזהרו מרציו המגמה הראשית שמה בשנים האחרונות היא ירידותציון 14/07/2020 14:29הגב לתגובה זו3 1וזה לא הולך להשתנות בקרוב, הכלכלה בקיפאון מלחמת מחירים . השוק יודע זאת הפראיירים עדיין לא קלטו זאת.סגור
-
3.מנית רציו תכפיל את שוויה ויותר בטווח של שבוע עד שבועים (ל"ת)גוגו 14/07/2020 12:33הגב לתגובה זו2 2סגור
-
הצהרה חמורה מאוד לאור התביעה בסך 700 מליוןYL 15/07/2020 14:04הגב לתגובה זו1 0קצת אחריותסגור
-
2.מאגר ליותן גדול פי כמה משווי המניות - עליות חדות צפויות (ל"ת)איתמר 14/07/2020 11:57הגב לתגובה זו1 2סגור
- טען עוד
-
1.מה טוב לנו ?הסגר באלעד 14/07/2020 11:38הגב לתגובה זו1 0אמנם מחירי הבנזין בישראל מנותקים ממחירי הנפט בעולם כך שהצרכן משלם רק על עליות מחירים בונוס למדינה. אולם מבחינה מדינית ככל שמחירי הנפט בעולם ירדו כך אוייבנו יחפשו מקורות כספיים להתחמשות בשדות זרים.סגור