קרנבל, אבל בקטע רע: האם ברזיל מתקרבת לסערה המושלמת?
אם לא הספיקו לתושבי ברזיל המגפה ובעיות קשות של ביטחון אישי, תעסוקתי ותזונתי – כ-7% מהמדינה עם למעלה מ-220 מיליון תושבים, נחשבים לאנשים הנמצאים בסיכון תזונתי – הסנאט הברזילאי העביר החודש את אחד מהחוקים השנויים במחלוקת שיצאו בברזיל אי פעם. מה הם עשו? הם החליטו להפריט את המים במדינה. דווקא בתקופה שבה סניטציה היא חשובה יותר מבדרך כלל, הבסיס, כלומר המים, כנראה הולכים להפוך בקרוב להרבה יותר יקרים.
ההחלטה אגב, ברמות מסוימות הגיונית. הסיבה שבגינה הועבר החוק, זו העובדה שחלק ניכר ממערכת השפכים במדינה פשוט מתפוררת. לפי נתונים של הממשלה, לפחות 35 מיליון תושבים סובלים מחוסר בגישה למים ולמעלה מ-100 מיליון בני אדם סובלים ממערכת ביוב לא מספקת.
למרות הכישלונות החוזרים והנשנים בעולם, וגם בישראל, בכל הקשור להפרטת מערכות המים – שהביאו באופן עקבי לעליית מחיר המים, ללא שינוי מהותי בשירות הניתן לתושבים – משהו שגם ארגוני זכויות אדם הזהירו את ההנהגה הפוליטית, החוק עבר בשני בתי הפרלמנט ובקרוב הנשיא צפוי לחתום עליו. זה לא טוב לברזילאים, שנכון לכרגע, לפחות 15 מיליון מהם מובטלים וחלקם גם ככה סובלים מבעיות גישה למים נקיים בשל מגורים מרוחקים באמזונס ובאזורים נוספים.
ברזיל = שחיתות, שחיתות, שחיתות
עוד לפני כניסתה בסערה של מגפת הקורונה לחיינו, ברזיל לא הייתה במקום טוב מבחינה כלכלית. המדינה, שבתחילת-אמצע העשור הקודם הייתה התקווה – או עמוד האש שלפני המחנה אם תרצו - של כלל השווקים המתפתחים בעולם עם צמיחה מדהימה וכלכלה פורחת, נכנעה, שוב, לרעה החולה של מרבית המדינות הפחות מפותחות - השחיתות. השחיתות השלטונית שפשתה שם החריבה כמעט כל חלקה טובה בעשורים האחרונים – מה שקורה שם באופן היסטורי.
מי שהביא את ברזיל המודרנית למצבה הנוכחי זה הנשיא ה-36 של ברזיל. יותר נכון, נשיאה. דילמה רוסף שמה. נכון היא לבדה לא עשתה את כל הבלאגן, אבל את "תרומתה" המכרעת, אי אפשר לקחת ממנה. רוסף, שבהתחלה נתפסה כבעלת תדמית נקייה ופני העתיד של האומה הברזילאית, נחשבה למנהיגה חזקה מאוד ונראתה כמי שמצעידה את ברזיל לימים טובים יותר. בשנותיה הראשונות, ברזיל נחשבה לפלא כלכלי, לא פחות. אבל אליה וקוץ בה. ב-2013 התגלתה השערוריה שהפילה אותה ואת כל הכלכלה הברזילאית.
באותה השנה, עורך דין אנגלי בשם ג'ונתן טיילור, חשף לעולם את אחת מפרשיות השחיתות החמורות בתולדות המדינה ואולי בהיסטוריה – וזה לא משהו שניתן לומר בקלות על המדינה הדרום אמריקאית הגדולה ביותר. מה שקרה זה שחברת הנפט ההולנדית, SBM שיחדה במאות מיליוני דולרים בכירים רבים בחברת האנרגיה הלאומית פטרוברס, כולל חברים בדירקטוריון, כדי לזכות בזכויות קידוח לנפט.
רוסף הייתה בדירקטוריון החברה כשהשוחד ניתן. אז אם בסיום הקדנציה הראשונה שלה ב-2013 אחוזי התמיכה בה עמדו על 63%, אחרי חשיפת הפרשה, בשנת 2015, אחוזי התמיכה ירדו ל-5% בלבד. זה היה סופה העגום של רוסף, שנבחרה ב-2014 לאישה ה-4 הכי חזקה בעולם בפורבס.
כמובן שהפרשה הובילה להדחתה ב-2016. מאז כבר היה עוד נשיא אחד, מישל טמר שמו. הוא עלה לגדולה ב-2016, אבל לא שרד יותר מדי כדי לספר. ב-2018 כבר הפסיד לנשיא הנוכחי, יאיר בולנסארו הפופוליסט, ובמארס שנה שעברה אף נעצר בפרשת "שטיפת רכב", עוד פרשת שחיתות גדולה שנוגעת, איך לא, לפטרובראס. החקירה שהחלה כבר ב-2014, עדיין נמשכת והצעידה לחדרי החקירות את מרבית ההנהגה הפוליטית במדינה.
בולנסארו והקורונה: האיש הלא נכון בתפקיד הלא נכון
כאמור, כבר שנתיים מכהן בתפקיד החשוב ביותר בברזיל יאיר בולנסארו. כמו פופוליסטים אחרים, בולנסארו, שרבים מחשיבים אותו כימני קיצוני, ניצח בבחירות לפני כשנתיים בזכות קמפיין רווי שנאה ומיזוגניה. בקמפיין הציג את עצמו כמי שיציל את ברזיל מהשחיתות של האליטות הישנות – נשמע מוכר? – וגרף 55% מהקולות. אגב, לפני הבחירות בולנסארו אמר שגם אם יפסיד, הוא לא יקבל את התוצאות. אבל הוא ניצח.
העלייה שלו הפתיעה רבים, בעיקר לנוכח העובדה שלא באמת היה מוכר בחיים הציבוריים לפני כן, כשההישג שהכי שיחק עליו היה היותו קצין בצבא ברזיל. אבל אז הרטוריקה שלו נכנסה לפעולה. לנוכח הקריסה הכלכלית, הוא שיחק על הפשיעה הגואה ואמר כי יקל על האפשרות להשיג רישיונות לאקדחים. הוא הבטיח הרים וגבעות לטפל באבטלה שהגיעה ל-12% - כמו הרמה הנוכחית – ותקף כל פוליטיקאי או קבוצה שלא באה לא טוב בעין; לדוגמה, הוא זכה לא מעט נקודות פוליטיות על הגב של הקהילה הגאה בארצו, שאותה הוא מתעב במיוחד.
בנושא האנטישמיות הדעות לגביו חלוקות. לפני כחודשיים, השתמש בסלוגן האושוויצי האלמותי "העבודה משחררת" כחלק מקמפיין חזרה לעבודה שהשיק בשל משבר הקורונה. כן, אותה סיסמה מאושוויץ התנוססה על קמפיין ממשלתי ברזילאי רשמי. טוב טעם כבר אמרנו? אז למרות שלנשיא הברזילאי ישנם לא מעט מאפיינים אנטישמיים באישיות, באופן פרדוקסלי ולא ברור הוא אוהב במיוחד את ישראל ואת ראש הממשלה בנימין נתניהו. הוא אפילו ביקר כאן ונתניהו זכה לביקור מפנק אצלו. בולנסארו אגב, נחשב בברזיל לנשיא היהודי, מה שמגביר את העוינות כלפי היהודים במדינה. .
אבל בולנסארו הוא אישיות שקשה להתעלם ממנה. בשפת רחוב, הוא לא רואה אף אחד בעיניים. למרות שהוא עצמו נדבק באופן ודאי בווירוס הקורונה, הוא יצא בכוונה לראות את ההמונים שבאו לעצרת שלו בתחילת המשבר. בצילומים ברשתות החברתיות, נראה איך הוא קופץ עם מעריציו המתמוגגים, מחבק ומנשק אותם.
כמו ידידו בבית הלבן, הוא פועל באופן קבוע לחתור תחת רשויות הבריאות במדינה, תוך ניסיונות להוציא את שני בניו מתסבוכת של פרשת שחיתות שהם מעורבים בה. בקיצור, הוא מזלזל במגפה ובהשפעותיה והוא דואג שכולם ידעו ויראו את זה. בינתיים ברזיל משלמת על זה.
תחת שלטונו חסר האכפתי למגפה, ברזיל ממש, אבל ממש, לא במצב טוב. נכון לכתיבת שורות אלה, מתוך למעלה מ-15 מיליון נדבקים בעולם כולו, למעלה מ-2.1 מיליון בני אדם נדבקו בברזיל. כלומר שביעית מכל החולים. היא שנייה רק לארצות הברית בכמות הנדבקים וגם בכמות המתים, שכבר מתקרבת ל-82 אלף מתים.
כדי להבין כמה המצב חמור שם צריך להסתכל על מספר הבדיקות. בעוד שבארצות הברית נמצאו 4 מיליון חולים מתוך 50 מיליון בדיקות – כלומר, 8% מהנבדקים – בברזיל נערכו עשירית בדיקות. כלומר קצת מתחת ל-5 מיליון. מתוכם, למעלה מ-40% חולים בנגיף. מבהיל. ביום שלישי האחרון מתו בברזיל הכי הרבה בני אדם בעולם מהמגפה עם למעלה מ-1,300 מתים.
אבל זה לא מפריע לבולנסארו, שכבר פיטר את שר הבריאות הפופולרי אנריקה מנדטה באפריל, כשמחליפו, נלסון טייך, התפטר לאחר פחות מחודש.
לעומת ארה"ב, לברזיל יש שני חסרונות מרכזיים. מחד, אין לה את היכולות הפיננסיות והביצועיות של המעצמה הגדולה בעולם. מצד שני, מערכת הבריאות במדינה לא נחשבת למהמשובחות בעולם. 2 האספקטים האלה שמים את ברזיל בנקודת התחלה פחות טובה – וזה אם נאמר זאת בעדינות.
במארס השנה, הממשלה הודיעה על חבילת תמריצים בהיקף של 150 מיליארד דולר. לטענת הנגיד הברזילאי, רואים שהחבילה עובדת. מה הייתם מצפים שיגיד, שהוא נכשל? נכון לכרגע, כל דיבור על צמיחה בשנים הקרובות הם דיבורים בעלמא.
"הכלכלה הברזילאית צמחה לאט עוד לפני המשבר, בעיקר בשל בעיות מבניות של הכלכלה והצמיחה הייתה חלשה גם ביחס למדינות עם דירוגים דומים", נכתב בסקירה של S&P Global על המדינה. "המגפה הגבירה את המתיחויות הפוליטיות והוסיפו ספקות באשר ליכולתה של המדינה לקדם רפורמות חיוניות", הוסיפו.
הכלכלה והברזילאים בבעיה, קשה...
והכלכלה הברזילאית? האמת יכול היה להיות גרוע יותר, אבל באופן כללי, כמו יתר העולם, המצב פשוט לא טוב ולברזיל שסבלה מצמיחה נמוכה כבר למעלה מעשור – אלה לא בשורות טובות. מתחילת השנה, הריאל הברזילאי ירד בקרוב ל-30% מערכו מול הדולר. מ-4 ריאל לדולר, ל-5.1 ריאל לדולר. במארס השנה, המדד המרכזי הברזילאי, Bovespa (סימול: IBOV), נחתך כמעט ב-50%, לאחר שצנח מרמה של 118 אלף נקודות בתחילת השנה, ל-63.5 אלף נקודות. מאז הוא כבר עלה ל-104 נקודות, אבל הוא עדיין רחוק מהמצב טרום הקורונה.
בכל מקרה, ברזיל צמחה בין 2008-18 ב-10.2%, או ממוצע של 1.02% בשנה (בחישוב ליניארי). לא וואו בלשון המעטה, במיוחד לנוכח משאביה האדירים. ב-2018 היא הייתה במקום ה-9 בעולם בגובה התמ"ג עם 1.87 טריליון דולר, אולם ברמה של התמ"ג לנפש, היא רק במקום ה-82 בעולם עם 8,921 דולר לנפש.
ברזיל גם בפלוס במאזן היבוא-יצוא, כשב-2018 ייצאה ב-242 מיליארד דולר וייבאה ב-174 מיליארד דולר. אגב, שותפת הסחר הכי גדולה שלה היא סין, לה היא מייצאת סחורות ב-64 מיליארד דולר בשנה, לעומת ארצות הברית שאליה היא מייצאת רק ב-29 מיליארד דולר. הסחורות העיקריות שמייצאת ברזיל הן סויה (33 מיליארד דולר בשנה), נפט גולמי (25 מיליארד דולר) וברזל (20.5 מיליארד דולר). אבל היצוא מתדרדר בצל הקורונה.
כבר ארבעה חודשים רצופים שהכלכלה הברזילאית נמצאת בהתכווצות. לפי סקר של רויטרס, הכלכלה הברזילאית צפויה להתכווץ השנה ב-6.3%. לפי קרן המטבע הבינ"ל, הנתון עומד על למעלה מ-9%.
מדדי ה-PMI – מדד מנהלי הרכש, ש-50 נקודות בו מעידות על צמיחה כלכלית, כשפחות מכך מעיד על התכווצות – גם מראים שהמצב שם לא טוב. מדד השירותים והתעסוקה ביוני עמד על 34.9 נקודות. כל יתר מדדי ה-PMI במדינה הראו תוצאות דומות ושליליות. בצד החיובי, מדד השירותים-צפי כלכלי לחודש הבא עומד על 57 נקודות.
כלומר, חוזים התאוששות. השאלה החשובה והרלוונטית בימינו היא היא מה יקרה עם הנגיף שמשתולל שם ושאינו מראה סימנים של עצירה? מה אז? לא ברור. אבל טוב זה לא יהיה.
מי שסיכם את זה יפה הוא פפה אסקובר, עיתונאי, פובליסט וסופר ברזילאי ותיק, שהזהיר כי ברזיל נמצאת באחת הנקודות הקריטיות בהיסטוריה שלה ושהיא מתקרבת לסופה המושלמת שיכולה להביא לקריסת המדינה. "ברזיל עומדת בפני משולש קטלני: משבר פוליטי, מוסדי, כלכלי וסניטרי. משבר נזילות ומטבע שניזונים מהמשבר הפוליטי, שמושפע על ידי החקירה הארוכה של שטיפת הרכב (פרשות השחיתות של הממשל הקודם), שכבר הוכתמה בעצמה", סיכם אסקובר.
לסיכום, עם נשיא שמכר את המים במדינה לתאגידים ושמזלזל בהשפעות הנגיף, יחד עם כלכלה שקרטעה הרבה לפני המגפה ועם שחיתות בכל פינה, ברזיל עומדת לפני תקופה מאתגרת. או איך שאומרים בחלק ההוא של העולם - יהיה קרנבל, אבל בקטע רע.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.כתבה ארוכה ומיגעתעם המשאבים הטבעיים של ברזיל היא תתאושש מהר מאד 27/07/2020 09:28הגב לתגובה זו0 1עם המשאבים הטבעיים של ברזיל היא תתאושש מהר מאדסגור
-
9.ביבי אשםמולי, סתם תל אביבי 25/07/2020 17:51הגב לתגובה זו2 2חלק מהכסף בברזיל ביבי לקח ולכן המדינה שם קרסה.סגור
-
8.מלא "פרשנים" סוגבר דעת 25/07/2020 17:47הגב לתגובה זו3 0מלא פרשנים סוג ז' שלא מבנים שוכן כלום ,לא בפולטיקה ולא בכלכלה ולא. במסעדות ולא באמנות במדינה שלהם והנה "פרשן" ישראלי סוג זבל מפרשן מדיניות של מדינה אחרתסגור
-
7.מה עם השריפות באמזונס והשחיתות שם עם המרבצים (ל"ת)דריסת השבטים וקריטה 25/07/2020 17:05הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.גם לביזפורטל יש טרולליבנה, מה עם כתבה אחת שלא משלבת מילה רעה על מדינת 25/07/2020 15:04הגב לתגובה זו2 3ליבנה, מה עם כתבה אחת שלא משלבת מילה רעה על מדינת ישראל?סגור
- טען עוד
-
5.מוכרברזיל=ישראל=שחיתות שחיתות שחיתות 25/07/2020 14:36הגב לתגובה זו1 1ברזיל=ישראל=שחיתות שחיתות שחיתותסגור
-
4.חברים לו כול פעם יש חברים לברוח מהבורסה כול עוד יכולתםדוד 25/07/2020 14:28הגב לתגובה זו0 0הבורסה בסי טרמפ יפסיד הבורסה טיפול חזק זה הזמן לצאתסגור
-
3.הסבר מושלם ומעניין.. (ל"ת)שי.ע 25/07/2020 13:46הגב לתגובה זו1 1סגור
-
2.ישראל במתקרבת למצב דומה בצעדי ענקאיתן 25/07/2020 13:12הגב לתגובה זו1 1"הציבור מטומטם ולכן"!סגור
-
1.יהיה קרנבל אבל בקטע רע...משפט מסכם תרתי משמע.שגיא 25/07/2020 13:04הגב לתגובה זו0 0צחקתי מהמשפט אבל צחוק מר .סגור