ה-IPO החדש: חברות ה-SPAC משתלטות על ההנפקות בוול סטריט

"השלדים" הבורסאיים, שהן בעצם חברות צ'ק פתוח, אשר עד לאחרונה התייחסו אליהם בזלזול, מונפקים בזה אחר זה, בחיפושים אחר חד הקרן הבא; ביל אקמן כבר בפנים ואפילו אייר בי אנד בי קיבלה הצעה להנפיק; כל חודש נשבר שיא חדש
 | 
telegram
(3)

המשקיע ביל אקמן, בעליה של קרן פרשינג סקוור קפיטל, אוהב לעשות דברים בגדול. רק בחודש מארס הוא דיווח לרשויות ה-SEC בארצות הברית שהצליח, באמצעות סדרה של הגנות וגידורים, להפוך 27 מיליון דולר ל-2.6 מיליארד דולר. בזמן שכל השוק נפל במארס השחור ובדיוק החל להתאושש בגלל התערבות הבנקים המרכזיים, אקמן צחק כל הדרך אל הבנק. מה זה צחק? התפקע.

עכשיו, כהרגלו, הוא שינה שוב את הכללים. הפעם בתחום אחר לגמרי. אקמן פתח את חברת ה-SPAC – ראשי התיבות הם Special Purpose Acquisition Company; או חברה עם מטרת רכש מיוחדת – הגדולה בהיסטוריה ועומד לגייס עבורה 4 מיליארד דולר, כשהוא מציע 200 מיליון יחידות ב-20 דולר ליחידה. למה? כי הוא רוצה למצוא את חד הקרן הבא שלו.

אבל בניגוד ל-SPACS אחרים, אקמן עשה משהו שאיש לא עשה לפניו. חוץ מהעובדה שמדובר בגיוס עצום, עצום – בממוצע חברות SPAC גייסו השנה פחות מ-400 מיליון דולר, אבל זה מספר לא מייצג – אקמן גם ויתר על זכויות הבעלים ב-SPAC החדש ששמו פרשינג סקוור קפיטל טונטיין. המשמעות של זה היא שהחברה מוותרת על לא מעט החזרים של ההקמה והמימון, ותסתפק ב-6.2% החזר על כל עסקה של מעל 10 מיליארד דולר.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לפי אנליסטים בשוק, אקמן, באמצעות פרשינג סקוור, צפוי להשקיע בין 1.5 ל-3 מיליארד דולר ב-SPAC החדש, כך שהכסף שיהיה בקופה אחרי ההנפקה יגיע עד 7 מיליארד דולר. יתר הכסף יגיע ממשקיעים, שקרוב לוודאי ינהרו לחיקו של אחד האנשים המוערכים והעשירים בוול סטריט.

מהו SPAC ולמה פתאום הפך להיות סחורה חמה
חברות ה-SPAC קיימות בשוק כבר לפחות עשור והן מכונות חברות "צ'ק פתוח". הסיבה? מדובר בחברות ללא פעילות עסקית כלשהי, רק הר של מזומן שדורש להשקיע אותו. לרוב, מי שעומדים מאחורי החברות הללו הן קרנות הון סיכון או בנקי השקעות, שיחד עם איש עסקים ידוע, משלבים ידיים כדי למצוא פעילות עסקית ולמזג אותה לתוך השלד מלא המזומנים.

כעיקרון, ההנפקה של חברת SPAC היא כמו כל הנפקה רגילה, רק שהמשקיעים שמים את כספם בתקווה למצוא מכרה זהב עתידי. מי שמפחד שהכסף פשוט ישב בחברה ולא יזוז, יכול להסיר דאגה מלבו. אמנם מדובר בחברות צ'ק פתוח, אבל כמו כל צ'ק שנרשם, גם לו יש תאריך תפוגה. במקרה הזה שנתיים. אם SPAC לא מבצעת רכש בתוך 24 חודשים מיום ההנפקה, החברה מתפרקת והכסף מוחזר למשקיעים פלוס ריבית, אבל פחות ההוצאות שנדרשו כדי למצוא את ההשקעות – אז יכול להיות גם דאונסייד.

דאונסייד נוסף הוא שלמשקיעים אין מקום להכריע בשאלה באיזו חברה יושקע הכסף. כמו כן, בעבר החברות האלה היו מקושרות להונאות בשוק ההון. היום כבר כולם מתחילים להתאהב בהן וזה כבר סימן שאמור לעורר כמה פעמוני אזהרה.

ברגע שחברת SPAC מוצאת השקעה, נערכת הצבעה בין בעלי העניין והמניות ואם יש אישור, אז ממזגים לתוך השלד עסק. אם מחליטים שלא, המשקיעים יכולים לבקש את כספם בחזרה.

למה ה-SPACS הפכו לסחורה חמה? כנראה בשל הכסף הזול. כל כך קל לגייס כסף בריבית אפסית, שחברות הפכו את הצייד לפעילות עסקית מהשקעה בסטארט אפים ברמת ה-SEED, להשקעות בחברות פרטיות גדולות, מתפקדות ולעיתים גם רווחיות, והפיכתן לחברות בורסאיות בתהליך שמהווה WIN-WIN לכל הצדדים.

היתרון עבור החברות הנרכשות הוא ברור. הן יכולות להפוך לציבוריות בלי כל התהליכים המייגעים המחייבים את הנרשמים באמצעות ה-IPO. עוד סיבה טובה לחברות להתמזג לתוך חברת SPAC היא כמובן הנזילות שזה מייצר עבורן והיכולת לממש תוכניות ארוכות טווח.

ב-2020 חברות ה-SPAC שוברות את כל השיאים
עד כמה חברות ה-SPAC פופולריות? נכון להשבוע, לפי אתר SPACinsider – העוקב אחר שוק ה-SPAC – רק השנה גויסו ב-48 הנפקות של SPACS סכום כולל של כ-18.6 מיליארד דולר, בממוצע של 388 מיליון דולר בהנפקה. ב-2019 כולה היו 59 הנפקות, שבהן גייסו 13.6 מיליארד דולר, כשממוצע הגיוס עמד על 230.5 דולר להנפקה. באופן כללי, ב-2014 חברות SPAC גייסו רק 1.7 מיליארד דולר. כלומר, עלייה של למעלה מפי 10 בכמות הכסף שהוזרמה לחברות הללו ב-6 שנים, והשנה הנוכחית עוד לא נגמרה כן.

השבוע גם נשבר שיא המיזוגים לחברת SPAC. זאת לאחר שחברת שירותי הבריאות מולטיפלאן, הסכימה להתמזג עם חברת צ'רצ'יל קפיטל קורפ ה-3 – אשר הוקמה על ידי הבנקאי המוערך מייקל קליין – בעסקה שמוערכת ב-11 מיליארד דולר.

בכלל, כמו בישראל שטרנד הקנאביס הביא לגידול של מספר המיזוגים בין שלדים לחברות מו"פ של הזהב הירוק (קנאביס) – אז בארצות הברית הטרנד כרגע הוא חברות הרכב החשמלי החדשות. חברת המשאיות ניקולא (סימול: NKLA) התמזגה עם אפולו גלובל מנג'מנט ב-2.9 מיליארד דולר ויצרן הרכב החשמלי פיסקר עומד להתמזג עם חברת ספרטן אנרג'י.

אבל זה לא רק זה. השבוע דווח שענקית הסחר המקוון, אייר בי אנד בי, קיבלה פנייה להתמזג עם חברת SPAC. וירג'ין גלקטיק, חברת תיירות החלל של המיליארדר האקצנטרי, ריצ'ארד ברנסון וגם חברת הימורי הספורט דראפטקינגס הן חלק מהגל החדש.

הדרך להרוויח מחברות SPAC
כעיקרון, ישנם 3 שלבים בחיי חברת SPAC אחרי הגיוס. השלב הראשון, טרום מיזוג, השלב השני, הודעה על המיזוג והשלישי זה אחרי המיזוג. כאמור, בשל העובדה כי מדובר בשוק הולך וגדל, ישנן לא מעט חברות שכבר שנתיים צפות וצריך לחפש אותן.

הדרך הטובה ביותר להרוויח מחברות כאלה היא לעקוב אחר ההתפתחויות בגזרה שלהן. ברגע שחושבים שהחברה הולכת לקראת מיזוג, מומלץ לקנות את היחידות שאותן מקבלים במחיר הקנייה הראשוני, כלומר בסביבות 10 דולר ליחידה.

לאחר ההודעה על העסקה, המשקיעים נותנים הערכת שווי חדשה למניה, שלרוב גבוהה ממחיר הקנייה הראשוני. כלומר, יש יכולת לייצר תשואה יחסית גבוהה בזמן יחסית קצר. עד אותה נקודה אתם גם יכולים להחזיר לעצמכם את 10 הדולר שהשקעתם על יחידה.

בקיצור, כמעט כל הגדולים בוול סטריט גילו בשנים האחרונות את היתרונות של ה-SPAC והם מנצלים את האווירה של הכסף הזול כדי לחפש השקעות חדשות של חברות פרטיות, שעד כה נמנעו מלהיכנס לבורסה. אז נכון, ישנן המון הזדמנויות בשוק, אבל כדאי מאוד לדעת עם מי "נכנסים למיטה", כי בסוף, כמו כל השקעה, אף אחד לא רוצה להיכוות.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    קצת נרדמת ההנפקה קרתה כבר (ל"ת)
    משה 27/07/2020 18:25
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 2.
    ספאק יהפוך לספאנק.. ספינאש
    סוף בלון 27/07/2020 15:09
    הגב לתגובה זו
    0 0
    תרד ירוק ודהוי.
    סגור
  • 1.
    אף מילה על ארקו החזקות (ל"ת)
    אט 27/07/2020 12:46
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות