לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט, האנליסטים מנתחים
לאחר המגמה המעורבת שנרשמה בוול סטריט בסוף השבוע, ככל הנראה בשל חוסר היכולת של הקונגרס והסנאט להגיע להסכמה בנוגע לחבילת התמריצים החדשה, על המוקד נמצאת האינפלציה בארצות הברית, שמראה סימנים של התחזקות. אמנם הנתונים של חודש יולי נראים טובים ביחס לחודשים שלפני, אך לדברי האנליסטים אסור עדיין להתלהב בשל המצב הנזיל שם. כמו כן, בשוק מצפים לכמה נתונים משמעותיים על השוק האמריקאי והשווקים הגלובליים. בחמישי יתפרסם מספר דורשי העבודה בארה"ב ובשישי צפויים להתפרסם מדדי מנהלי הרכש (PMI) בארה"ב, באירופה ויפן.
"ניכרת עלייה בסביבת האינפלציה בארה"ב מרמת שפל"
נתוני האינפלציה בארה"ב לא מרגשים את הפד' אשר "מבקש בכל עת להדגיש את חיבתו למנגנונים של 'יעד אינפלציה סימטרי' וגם 'יעד אינפלציה ממוצע', שיאפשרו בבוא העת לאינפלציה לעלות מעל ליעד הנקודתי של 2% מבלי שהפד יידרש לתגובה מצמצמת", כך מציין הכלכלן הראשי של לאומי, ד"ר גיל בפמן, בסקירתו השבועית.
לטענתו, ניכרת עלייה בסביבת האינפלציה בארה"ב מרמת שפל ונראה כי סיכון של גלישה לדפלציה ירד. "מדד המחירים לצרכן עלה בחודש יולי ב-0.6%. העלייה בשיעור של 0.6% ברכיב הליבה של מדד המחירים לצרכן בארה"ב בחודש יולי דחפה את שיעור האינפלציה השנתי של הליבה של מדד המחירים לצרכן ל-1.6% - מ-1.2% בחודש יוני.
"יתכן שתהיה בכך תרומה לצמצום משקל הדעות לפיהן הירידה בביקוש עקב הווירוס תדחוף את הכלכלה האמריקאית, ואף העולמית, לספירלה דפלציונית. עדיין אין בנתונים האחרונים סימן לכך שארצות הברית עומדת לחוות זינוק של אינפלציה לרמה גבוהה בהרבה עקב מגבלות אספקה, ובעיקר מדובר בהשפעות של התאוששות במחירי הסחורות והשירותים שהושפעו בעיקר בשלבים הראשונים של המגיפה. במבט לטווח ארוך יותר, יש מספר תהליכים הצפויים להמשיך ולדחוף את האינפלציה בהדרגה כלפי מעלה על פני פרק זמן ארוך".
לדבריו, בתוך מדד המחירים לצרכן, מחירי ביטוח רכב עלו בחודש שעבר ב-9.3%, מחירי הטיסות עלו ב-5.4%, מחירי כלי רכב משומשים עלו ב-2.3%, הלינה מחוץ לבית עלתה ב-1.2%, מחירי הביגוד עלו ב-1.1% ומחירי רכב חדש עלו ב-0.8%. מחיריהם של מוצרים ושירותים רבים עדיין נמוכים ממה שהיה לפני פרוץ המגפה, כך שיש מקום להמשך העלייה.
מנגד, מחירי המזון, שזינקו במהלך המגיפה, ירדו ב- 0.4% ביולי. מחירי הדלק עלו בשיעור של 5.6% ביולי ויותר מאשר קיזזו את הירידה במחירי המזון. האינפלציה של שכר דירה ושירותי דיור של דירות שבבעלות בעליהן, ירדה במעט מאז תחילת הווירוס, מה שמשקף את הגידול באבטלה. כנגד, האינפלציה במחירי שירותי הרפואה עלתה, ככל הנראה בגלל עלויות נוספות.
"במשבר הנוכחי, מגוון אמצעי ההרחבה רחב במידה ניכרת מאשר בעבר וכולל אמצעים חדשים ומשמעותיים ביותר בהיקפם ובכיסוי שלהם", כתב. "במשבר הקודם, שהחריף מאז 2008, העלייה הייתה גדולה מאוד ברזרבות הבנקים וזאת כמטרה של הפד 'להנזיל' את המערכת הפיננסית ובאמצעים ישירים אל מול מערכת הבנקאות.
"לעומת זאת, במשבר הנוכחי, רמת הרזרבות של הבנקים הייתה גבוהה יחסית מלכתחילה והדגש הוא על יצירת מקורות אשראי ישירים או "כמעט-ישירים" מן הפד אל הסקטור העסקי והפרטי", הוסיף.
"כתוצאה מכך, בעת הנוכחית, התמסורת מפעולות הפד' אל כמות הכסף שבידי הציבור משמעותית יותר מאשר בעבר ולכן בעתיד תתכן השפעה של הרחבה זו, המגיעה לכיסי האזרחים, על המחירים. לכך ראוי להוסיף גם כמה היבטי מדיניות כלכלית. ההיבט הראשון נוגע לרצונו המוצהר של הפד' לאמץ גישה סימטרית ליעד אינפלציה, אשר מאפשרת מידה רבה של סובלנות ביחס למצב של עליית האינפלציה אל מעל ליעד בעתיד.
"על רקע דבר אלו, אין זה מפתיע שציפיות האינפלציה בארה"ב, לטווחים של 5 שנים ומעלה מצויות לאחרונה במגמת עלייה, שמשמעותה שהשוק הולך ומתמחר האצה של האינפלציה בעתיד הרחוק יותר", סיכם.
ביטול התמריצים מסכן את הכלכלה האמריקאית המתאוששת
הנתונים הכלכליים המתפרסמים בארה"ב משקפים המשך התאוששות בחודש יולי, אך בקצב איטי יותר מאשר בחודשים הקודמים - כשלעומת זאת, מדד הייצור התעשייתי רחוק מאוד מההיקפים שהיו לפני המגפה, כך לדברי הכלכלן הראשי של מיטב דש, ד"ר אלכס זבז'ינסקי.
לדבריו, המכירות הקמעונאיות (ללא הדלק) חזרו לתוואי שהיה לפני המשבר. הצרכן האמריקאי קונה הרבה, במיוחד באינטרנט, אך חושש לבקר במסעדות ולטוס, כפי שמשקפים נתוני הזמנות שולחנות במסעדות ומספר הטסים. תביעות דמי האבטלה המשיכו לרדת, אך עדיין יש כ-15.5 מיליון תביעות מתמשכות לעומת כ-1.7 מיליון שהיו לפני המשבר.
מקור: מיטב דש
"בינתיים לא הושג הסכם בין המפלגות בבית הנבחרים האמריקאי לגבי המשך התמריצים", כתב זבז'ינסקי. "הכלכלה האמריקאית תלויה מאוד בתקופה זו בתמריצים. לראיה, סך הגידול בהוצאות הממשלה ברבעון השני לעומת הרבעון המקביל אשתקד הסתכם ב-1.5 טריליון דולר כאשר התמ"ג ירד בכ-0.5 טריליון בלבד", הוסיף.
הוא מוסיף כי מדד המחירים לצרכן בארה"ב, כולל הליבה, הכו את הציפיות המוקדמות בשיעור כל כך גבוה שלא נראה בארה"ב בעשור האחרון. סעיפים לא רבים גרמו לעלייה חדה במדד הליבה (0.6%) – התייקרות הרכבים ובמיוחד ביטוחי רכבים, הביגוד, כרטיסי טיסה, שכר דירה ושירותים הרפואיים.
"מדדי המחירים בחודשים האחרונים הושפעו מירידות ועליות חדות בסעיפים לא רבים וכדאי לשים לב שקצב האינפלציה החציוני, שלא מושפעים מתנודות קיצוניות ומשקפות סביבת האינפלציה הרחבה, משקף שסביבת האינפלציה בארה"ב לא ממש ירדה", כתב.
"גם מדד המחירים ליצרן היה גבוה מהתחזית. כמו כן, קצב העלייה של מדד מחירי היבוא ללא הדלק לארה"ב הפך לחיובי לראשונה מאז 2018. מדד זה משקף שמחירי סחר החוץ לא ממש יורדים וזה רלוונטי לאינפלציה גם במדינות האחרות", אמר.
נבוגע ל-QE, זבז'ינסקי כתב כי "בשבוע שעבר נרשמה עליית תשואות אג"ח הממשלתיות בעולם בהובלת ארה"ב, למעט ישראל. גרמו לכך שילוב של הגדלת הנפקות והארכת טווח לפדיון שלהן בארה"ב, חששות מפני עלייה באינפלציה ואולי ציפיות להופעת החיסון לוירוס.
"בהנפקות האג"ח הארוכות ע"י משרד האוצר האמריקאי נרשמו ביקושים יחסית חלשים, במיוחד באג"ח ל-30 שנה, שנסגרה ביחס כיסוי נמוך במיוחד. לפי הירידה בכמות החוזים לונג על האג"ח, התיאבון לאג"ח הארוכות של המשקיעים המוסדיים ירד. כפי שפירטנו בסקירה הקודמת, אנו מעריכים שלתשואות האמריקאיות יש לא מעט סיבות לעלות".
מקור: מיטב דש
הצריכה בארהב לא נפגעה, בינתיים...
הסיבה לירידת מספר דורשי העבודה החדשים נובע ככל הנראה מהסיבה שהממשל מקצץ בסיוע למפוטרי המשבר, מה שמעודד אנשים לחזור לשוק העבודה, כך מעריך הכלכלן הראשי של לידר שוקי הון, יונתן כץ.
מחירי השכירות עלו ב-2.8% ביחס לרבעון המקביל אשתקד, בדומה לקצב בחודש הקודם. מספר דורשי העבודה החדשים ירד ל-963 אלף איש, לעומת צפי ל-1.1 מיליון", כתב כץ. "יתכן שסיום תוספת דמי אבטלה של 600 דולר תמך בירידה זו כאשר מובטלים העדיפו לחזור לעבוד.
"ביולי המסחר הקמעונאי עלה ב-1.2% ונמצא 2.7% מעל היקף הצריכה ביולי שנה שעברה. הייצור התעשייתי עלה ב- 3.0% ביולי אך עדיין ירד ב- 8.4% שנה אחורה", הוסיף.
"לא בטוח עד כמה ניתן ללמוד מהמגמות באינפלציה בארה״ב על ישראל, שם התמיכה הסוציאלית הייתה מאסיבית הרבה יותר, כך שלמעשה חלה עליה בהכנסה הפנויה של משקי הבית, כלומר בכוח הקנייה. המסחר הקמעונאי ביולי 20 גבוה ב- 2.7% יחסית ליולי 19. הצריכה הפרטית בארה"ב צפויה להיפגע ללא הארכה של התמיכות הנדיבות של הממשל.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.ל 1 : אתה צודק. כל כך הרבה מספרים, אבל ללא מסקנה אחת (ל"ת)משה מיציע א 17/08/2020 05:17הגב לתגובה זו0 0סגור
-
יש מסכנהפיפו 17/08/2020 14:23הגב לתגובה זו1 0רומזים לך שהכול דבש וכדאי להיכנס לבורסה אבל מסייגים את אמירתם כדי שאם וכאשר תבוא הנפילה יגידו לך שהכתובת הייתה על הקיר וחבל שנכנסתסגור
-
4.שורה תחתונה מה זה אומר (ל"ת)שמעון 17/08/2020 04:56הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.תמונה ורודה מדי מוצגת לדעתי (ל"ת)יחזקאל 16/08/2020 21:08הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.כמה שאתה צודקצחי 16/08/2020 19:37הגב לתגובה זו0 0אנדים במוד גרידי, יתפסו אותם עם המחתונים כבר השבוע לעניות דעתיסגור
- טען עוד
-
1.בילבו לי ביציםהשוק בטירוף של עליות וההתרסקות בפתח עוד שבוע עוד 16/08/2020 18:08הגב לתגובה זו1 2השוק בטירוף של עליות וההתרסקות בפתח עוד שבוע עוד חודשסגור
-
כואב הלב בגלל שיצאת? (ל"ת)שי 17/08/2020 06:57הגב לתגובה זו0 0סגור
-
אתה צודק. תוך זמן מסוים תהינה ירידות.משה מיציע א 17/08/2020 06:03הגב לתגובה זו0 0הדגש , על המילה מסוים.סגור
-
זה לא אתה הודיני ? :) (ל"ת)ממ 16/08/2020 20:01הגב לתגובה זו0 0סגור