נאום פאואל - יעד אינפלציה ממוצע ושינוי גישה כלפי שוק התעסוקה
יו"ר הפד' ג'רום פאואל בנאומו בכנס השנתי בג'קסון הול.
פאואל הצהיר כי הפד' משנה את התייחסותו בנוגע לאינפלציה בארה"ב - במקום לשאוף ליעד אינפלציה של 2%, הבנק ישאף ל"אינפלציה סימטרית" אשר תנוע בממוצע סביב ה-2%. שינוי אופן התייחסות לאינפלציה בארה"ב מאפשר לפד' להתנער מרוב המגבלות שלו בנוגע לפעולותיו בשווקים. לשוקי המניות אולי מדובר באירוע חיובי, אך עבור שוק האג"ח ובפרט לאזרח הקטן בארה"ב מדובר בקסטטרופה (הרחבה כאן). מטרה נוספת שעולה מתוך מדיניות הפד היא לאושש את שוק התעסוקה בארה"ב, כידוע מצב האבטלה בארה"ב נמצא בשפל היסטורי ומצב של של עלייה באינפלציה עשוי להוריד את היקף האבטלה.
"קשה להפריז ביתרונות של קיום שוק עבודה חזק כיעד לאומי מרכזי", כך אמר פאוול בתחילת דבריו המוכנים שדנו בשינוי המדיניות. זאת הצהרה שלא הייתה מגיעה מראש הבנק המרכזי עד לפני מספר שנים. בעבר, שוק עבודה חזק משמעותו כי אינפלציה גבוהה הייתה ממש מעבר לפינה וסיבה ללחוץ על הבלמים ולהעלות את הריבית. כעת מעריכים בפד כי "ניתן לקיים שוק עבודה יציב מבלי לגרום להתפרצות האינפלציה."
האסטרטגיה של הפד שומרת על יעד אינפלציה שנתי של 2%, אך כעת אומר פאוול כי מדיניות הפד החדשה "מבקשת להגיע ליעד אינפלציה שנתי ממוצעת של 2% לאורך זמן." שינוי אופן התייחסות לאינפלציה בארה"ב מאפשר לפד' בעצם לשמור את הריבית ברמה נמוכה למשך זמן רב יותר לפני שיתחיל להעלות את הריבית במטרה לרסן את האינפלציה.
עודף היצע גלובלי יצר לחצים דפלציוניים שהכריחו את הבנקים המרכזיים הזרים להשתמש בכלי המסורתי של הפחתת הריבית כדי לדרבן את התעסוקה אך כיום זה כבר לא אפקטיבי. בנקים מרכזים בעולם דחפו את שיעורי הריבית שלהם לשטח שלילי כדי לנסות לעודד את הביקוש. "ראינו את הדינאמיקה השלילית הזאת בכלכלות גדולות אחרות בעולם ולמדנו שמספיק שזה יקרה פעם אחת ויהיה קשה מאוד להתגבר על זה. אנחנו רוצים לעשות את מה שאנחנו יכולים כדי למנוע דינמיקה כזאת כאן". אמר פאוול.
"רבים טוענים שזה בניגוד לאינטאוציה כי הפד ירצה להעלות את האינפלציה," אמר פאוול "עם זאת, אינפלציה נמוכה באופן מתמיד יכולה להוות סיכונים חמורים למשק." פאוול ציין כי רמת הריבית הנוכחית שאינה מגבילה או דוחפת צמיחה צנחה משמעותית במהלך השנים והיא עשויה להישאר בה.
פאוול השווה את המצב הקיים למצב בו התמודד הפד לפני 40 שנה, כאשר היו"ר דאז, פול וולקר, הוביל את סדרת העלאות הריבית השנויה במחלוקת במטרה להפחית את האינפלציה. במהלך השנים שינויים מהותיים בכלכלה, כמו דמוגרפיה וטכנולוגיה, העבירו את המיקוד של הפד לאינפלציה שהייתה נמוכה מדי. המצב אומר פאוול, "יכול להוביל לירידה לא רצויה בציפיות לאינפלציה לטווח הארוך, אשר יכולות להוריד את האינפלציה בפועל אפילו יותר, וכתוצאה מכך יתקיים מחזור שלילי של אינפלציה וציפיות אינפלציה נמוכות יותר ויותר". כתוצאה מכך, לקובעי המדיניות נותר מעט מקום לבצע שינוי בתקופות של לחץ כלכלי.
מאז סיום המשבר הפיננסי נאבק הפד על מנת להשיג את יעד האינפלציה השנתי של 2%. גורמים רשמיים מקווים כעת שהגישה החדשה תשנה את המצב, ובכך תעלה את הציפיות ותאפשר לאינפלציה לעלות גבוה יותר. פאוול אמר כי בפד מאמינים כי יעד אינפלציה של 2% היא עדיין היעד הנכון לאורך זמן.
יו בריסקו מנהל תיקי השקעות גלובליים בגולדמן זאקס אמר: "המשקיעים חששו כי שינויים במדיניות המוניטרית והפיסקלית מעלים את סיכוני האינפלציה בעתיד - אך אנו חושבים שדאגות אלה מוגזמות מדי. השקפתנו מאמצת את גישת הפד - של יעדים לאינפלציה ממוצעת - הכרוך בתקופות של אינפלציה מעל היעד כאשר הכלכלה נמצאת בתעסוקה מלאה כדי לפצות על זמן שהאינפלציה הייתה מתחת ליעד - להערכתנו זה צפוי להעלות את האינפלציה הממוצעת במהלך המחזור רק באופן צנוע. אם יופיעו סימנים של לחצי אינפלציה, אנו צופים שהפד ימהר לנקוט בפעולה, אך אנחנו מעריכים כי אנו עדיין לא שם. לפי שעה, לפד יש הרבה סיבות לשמור על המדיניות בהינתן ביקושים חלשים ואבטלה גבוהה".
שינוי בגישה כלפי שוק התעסוקה
בנוסף לשינוי הגישה בנוגע לאינפלציה, הפד הודיע גם על ביצוע מדיניות המשנה את הגישה לתעסוקה. המינוח החדש של הפד בנוגע למצב המשרות יהיה "הערכה של החוסר במשרות מתעסוקה מלאה" המינוח הישן של הפד התייחסה לסטיות מהרמה המקסימלית.
בעוד שנראה שהשינוי הוא סמנטי בלבד לדברי פאוול השינוי הוא משמעותי. "שינוי זה משקף את הערכתנו לגבי היתרונות של שוק עבודה חזק, במיוחד יישובים רבים בהם יש בעלי הכנסה נמוכה ובינונית", "שינוי זה עשוי להראות עדין, אך הוא משקף את השקפתנו כי ניתן לקיים שוק עבודה יציב מבלי לגרום להתפרצות האינפלציה".
הפד הביע דאגה מההשפעה של מגיפת וירוס הקורונה בייחוד עבור אלה שמצבם הכלכלי קשה יותר, כך ששינוי השפה מבחינתו מייצג מהלך משמעותי שמטרתו לטפל במצב הכלכלה ולתמוך בהתאוששות שלה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.איזה נוכל! ראה אינפלציה עולה ל2.3 אז הזדרז לעבור לממוצע (ל"ת)ממי 27/08/2020 18:25הגב לתגובה זו1 0סגור
-
זה היה צפויאני 27/08/2020 23:58הגב לתגובה זו0 0גם ככה המדד של האינפלציה מהונדס כדי שהיא תראה נמוכה.זה הולך להיות להיות לא נעים וד"א לאורך ההיסטוריה 4% אינפלציה זה המספר הקריטי!או שקופצים מהר מאוד מ 4% ל 10% או שהיא נרגעת, בספק אם היא תרגע הפעם.סגור
-
זה היה צפויאני 27/08/2020 23:58הגב לתגובה זו0 0גם ככה המדד של האינפלציה מהונדס כדי שהיא תראה נמוכה.זה הולך להיות להיות לא נעים וד"א לאורך ההיסטוריה 4% אינפלציה זה המספר הקריטי!או שקופצים מהר מאוד מ 4% ל 10% או שהיא נרגעת, בספק אם היא תרגע הפעם.סגור
-
זה היה צפויאני 27/08/2020 23:58הגב לתגובה זו0 0גם ככה המדד של האינפלציה מהונדס כדי שהיא תראה נמוכה.זה הולך להיות להיות לא נעים וד"א לאורך ההיסטוריה 4% אינפלציה זה המספר הקריטי!או שקופצים מהר מאוד מ 4% ל 10% או שהיא נרגעת, בספק אם היא תרגע הפעם.סגור
-
5.בישראל הבורסה לא היתה מתנהל כך מזמן היתה חקירות על נרצאדוד 27/08/2020 18:08הגב לתגובה זו0 0היתה חקירה על הרצאת מניות כול המניות מנופחות משוין בשוק על מה מרמים אןתם בלי סוףסגור
- טען עוד
-
4.חברים מה שקושוקה בבורסה שכרים מפעלים אותה (ל"ת)sus 27/08/2020 18:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.פייק נשיא פייק שיער פייק חיסון פייק בורסה פייק פד (ל"ת)פייק אינפלציה פייק פ 27/08/2020 17:14הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.נגמרו ההדפסות ? הדולר מזנק מירידות לעליות מול כל המטבעודולר 27/08/2020 17:02הגב לתגובה זו0 0לעקבסגור
-
1.מרסק את השוק. הזיזגז.דולר ממריא 27/08/2020 16:49הגב לתגובה זו0 0.סגור