הטוב, הרע, המכוער והבלתי סביר: אלה התרחישים לקראת חורף הקורונה
גנרל חורף הוא חורף קשה המלווה בסופות שלג וקור עז. חורף שבמהלכו משתנים התנאים בשדה (בעיקר במצב מלחמה) עד כדי השפעה מכרעת על הצבאות הלוחמים. מקורו של המושג הוא ממלחמת העולם השנייה והכינוי האצילי לו זכה החורף הרוסי, על החלק שלו בהפלת שלושת הארמיות של גרמניה וציר הרשע על אדמת ברית המועצות, מה שהוביל להכרעת מלחמת העולם לטובת בעלות הברית.
כמו אז, אי שם בשנות ה-40 של המאה שעברה ובשיא מלחמת העולם השנייה, גם עכשיו, גנרל חורף עומד בשער – רק בצורה אחרת לגמרי. החורף הוא לא זה שיכריע את הארמיות של הצורר הנאצי או כל צבא אחר – לפחות בינתיים, כי מי יודע מה עוד תביא לנו 2020? – זה לא המהות של גנרל החורף השנה. במודל הנוכחי, גנרל החורף הפעם הוא לא צבאי. הקרב הוא לא מול השפעות מזג האוויר על תשתיות, ציוד, שרשראות אספקה לחזית ומורל החיילים הקופאים למוות. הקרב הוא בהשפעות מזג האוויר על הגוף שלנו יחד עם הקורונה בתנאי קור.
היום, האדם וגנרל החורף מנהלים שני קרבות משיקים ואחרים לגמרי – הקרב הבריאותי וזה הכלכלי. הקרב הבריאותי כולל שמירה על חיי החולים, אבל גם ובעיקר למנוע קריסה של מערכות בריאות. זו הסכנה האמיתית שיכולה להתממש ועלולה להוביל למחוזות גרועים יותר ממה שראינו עד כה – שיכול לא רק להוביל לסבב חדש של סגרים, אלא גם להגדלה משמעותית בתמותה.
הולכים אל הלא נודע
רק בעוד 4 חודשים, לראשונה, נגיע לסייקל שנתי שלם עם הנגיף שהתפרץ לחיינו בסערה ויצר הרס בריאותי-כלכלי לאורכו ולרוחבו של הגלובוס הקטן והכחול שלנו. אם ניקח את הבנדוד של הקורונה, מחלת ה-SARS שהתפרצה ב-2002, אז גם היא באה בשני גלים, לפני שנעלמה כליל. אבל זו לא נקודת השקה בכלל. נתוני ההדבקה, התחלואה והתמותה הם אחרים לחלוטין.
חוסר הידע הזה פועל לרעתנו מכמה סיבות. הראשונה והמשמעותית ביותר היא: אין לנו ידע ואין לנו נקודות השקה לנגיף. כלומר, אם הרופאים ואנשי בריאות הציבור לא יודעים הרבה על הנגיף, איך כלכלנים ידעו? לגבי נקודות ההשקה, זה מאוד פשוט. אם בשוק ההון מתייחסים לכל רבעון ביחס לרבעון המקביל לו אשתקד, כדי לנטרל השפעות עונתיות, אז כאן עדיין אין לנו למה להשוות.
במקביל, לאט לאט אנחנו מגלים עוד ועוד תכונות והשפעות של הנגיף על החולים ומספרם עדיין הולך ומאמיר – אבל פרט לשפעת, אין לנו נגיף משמעותי שאפשר להשוות אליו מבחינה עונתית. זו בעיה אקוטית, במיוחד כשאנחנו לא יודעים איך הוא מתנהג בשיא החורף ומה קורה כשמכניסים לערבובייה וירוסים נוספים.
מי שיקום ויאמר שכבר היה חורף בחצי הכדור הדרומי מדבר שטויות. כשלמעלה מ-6.5 מיליארד בני אדם חיים בחצי הכדור הצפוני, כלומר 90% מהאנושות פחות או יותר, מבין שלא רק שחלק ניכר מאוכלוסיית החצי הדרומי חיה בכלל באזור הטרופי הדרומי, כשגם פיזור וצפיפות האוכלוסין היא שונה וגם אופיו של החורף עצמו. אירופה – שמספר הנדבקים בה עולה מיום ליום – ארצות הברית – שבה המגפה לא שוככת – סין והודו וצפון אפריקה ומרכז אסיה ורוסיה ועוד ועוד, כולן נכנסות לחורף בחוסר ודאות מוחלט. זו רוב האוכלוסייה בעולם.
ההקלות על אמצעי הסגר בעולם ובישראל בעקבות המחשבה המוטעית על השתלטות על הנגיף, הובילו אולי לסוג של התאוששות בפעילות הכלכלית בטווח הקצר, כשתיירות הפנים התאוששה ואנשים יצאו לבלות ולקניות. אבל כנראה שהסרת האמצעים הייתה מוקדמת מדי והובילה לגל חדש וחסר תקדים של נדבקים. יתר על כן, האביב והקיץ נתנו לנו תחושת ביטחון מוטעית. התחושה הזו יכולה לבוא בעוכרינו לא בעוד כל כך הרבה זמן. למה? זו לא העונה של הנגיפים. עכשיו אנחנו רק עומדים בפתחה.
"החורף מגיע", אמרה בחודש שעבר קתרין סמולווד, בכירה בארגון הבריאות העולמית אשר ציטטה מתוך משחקי הכס המפורסמת. "אנחנו מתקרבים לעונת השפעת וחודשי החורף, כמו גם פקטורים נוספים שיעלו את רמות הסיכון, בשל הנטייה להיות במרחבים סגורים", הוסיפה.
לאילו פרמטרים צריך להתייחס בתרחישים?
זה נכון שבשווקים הפיננסיים מתמחרים כבר את סיכוני המגפה ואת האפשרויות לחיסון אפקטיבי. הראלי המווסת בוול סטריט סביר להניח שימשך כל עוד יש התערבות מצד הפד'.
ראשית כל, בשווקים אחרים זה לא עובד ככה. השוק בישראל מתמחר את המצב בישראל, שבכנות, מפחיד לא מעט אנשי מקצוע לקראת החודשים הקרובים. ראינו את זה בחמישי בבורסה שנצבעה באדום בוהק.
שנית, גם בוול סטריט לא יוכלו להתעלם במקרה של עלייה חדה במקרים הקשים ובכמות המתים – זה יוביל לסגרים נוספים, ירידה בפעילות הכלכלית האמריקאית ומשם הדרך להשפעה על הביטחון של השווקים יכולה להיות קצרה; במיוחד אם יתחילו להוריד את התמיכה בשוק הריפו ובשוקי האג"ח האמריקאים.
כשבאים לנסות להעלות תרחישים אפשריים, צריך להתייחס לכמה פרמטרים קבועים במגפה, שבאים לבדוק עד כמה מערכת הבריאות יציבה. זה הרי המהות של כל האמצעים. נכון, דואגים לכל חולה וחולה, אבל המערכת, כמערכת, חשובה יותר. קריסתה יכולה לייצר אפקט דומינו שישפיע ישירות על איכות החיים של כל אזרח ואזרחית החיים במדינה וקריסה של מערכות נוספות.
אז הפרמטרים הם: כמות הנדבקים, כמות החולים קשה, כמות המונשמים, כמה אנשי מערכת בריאות נמצאים בבידוד ואחוזי התמותה, אופי התגובה הממשלתית להתגברות המקרים, רמת האבטלה והחל"ת. בגלל רמת חוסר הוודאות, לא נניח פה הסתברויות, רק שלושה תרחישים אפשריים: קל, בינוני וקשה; ואחד שהוא בלתי סביר. נכון ישנם עוד לא מעט תרחישים אפשריים, אבל אלה הם המרכזיים לראייתי.
אגב, חיסון הוא לא פרמטר קביל כרגע. מכיוון שגם אם יאושר על ידי הרשויות השונות בעולם, לא רק שהליך הייצור וההפצה לוקח זמן, ישנה חשדנות מובנית לתרופות וחיסונים חדשים, בשל חוסר ידע בתופעות הלוואי ומידת האפקטיביות של כל חיסון. כלומר זה נחמד שיש חיסון, בחורף הזה הוא לא יהיה מספיק משמעותי – אולי רק קוריוז של הנשיא טראמפ שמעוניין להיבחר מחדש.
נקודה חשובה היא שבכל התרחישים, ההנחה הבסיסית היא שלא משנה מה יהיה מצב המגפה, בחגים עצמם, כלומר בראש השנה, ביום כיפור וסוכות, יושת סגר אפקטיבי, כשהאזרחים, בדומה לליל הסדר ופסח כולו, ידרשו להישאר בבתיהם. עם זאת, היקף הסגר עלול להשתנות מתרחיש לתרחיש. בכל מקרה, טווח הזמן שאנחנו מסתכלים מתחיל אחרי סוף החגים, מסביבות אמצע אוקטובר – אלא אם כן תהיה החמרה עוד לפני.
בכל מקרה, לפני שניגש לתרחישים, צריך להתייחס למצב הנוכחי של ישראל – נכון ל-3 לספטמבר – והוא, בלשון המעטה, לא משהו. עד היום, ישנם למעלה מ-122,500 נדבקים בנגיף. כלומר, יותר מ-1.2% מאוכלוסיית ישראל נדבקה בנגיף. כרגע, ישנם קרוב ל-24 אלף חולים פעילים, 418 במצב קשה, מתוכם 118 מונשמים ו-155 במצב בינוני. שורת המתים עומדת על 969. נכון לכרגע, ישנם 2028 אנשי סגל רפואי בבידוד, מתוכם 558 אחיות ו-309 רופאים.
כמו כן, ראוי לציין שבניגוד לתקופה שבה התפרצה הקורונה לראשונה, היום – יש לקוות – נצבר הרבה יותר ידע ויכולת להתמודד עם ההשפעות הכלכליות של הנגיף. עם זאת, סביר להניח שבחגים הקרובים סקטור התיירות והמלונאות ימשיך להיפגע, כשתיתכן התכווצות בפעילויות כלכליות בסקטורים נוספים כתוצאה מאמצעי סגר חדשים.
הטוב, הרע, המכוער והבלתי סביר
התרחיש הטוב: קצב ההדבקה הנוכחי נשמר עד סוף החגים, אבל תהיה עלייה של עד 100% במספר החולים הקשים והמונשמים לקראת סוף אוקטובר ותחילת נובמבר. המצב הסביל מוביל לסגר קל רק במועדי החגים עצמם וסגרים רק על הוט ספוטס – כלומר מדיניות הרמזור של גמזו תישמר. אין שינוי מהותי במספר אנשי הצוות הרפואי שנמצאים בבידוד.
המצב אמנם פוגע בכמה סקטורים, אבל רמת האבטלה הנוכחית נשמרת, הפעילות הכלכלית ברובה נמשכת כסדרה. החשש מהמשך הסגרים ואמצעי ההפרדה מובילים את המדדים בבורסה לרדת בעד 10% עד תחילת חודש נובמבר ואז מתחילים לתקן עד סוף השנה.
התרחיש הרע: עלייה של 100% במספר החולים קשה עד סוף ראש השנה. בתרחיש זה יהיה סגר אפקטיבי לכל אורך התקופה – מה-17.9 ועד ה-11.10. אחרי החגים ועם ההתקררות בטמפרטורות, נראה עלייה של עד 300% במספר החולים הקשה והמונשמים, כלומר, כ-1,650 חולים קשה, שליש מתוכם מונשמים. יש לחץ על מערכת הבריאות, אבל יחד עם סיוע של הצבא מצליחים למנוע קריסה של המערכת.
עם זאת, מספר החולים הפעילים יוכפל ל-50 אלף ומספר אנשי הצוות במשרד הבריאות שנמצאים בבידוד מגיע עד 6,000. הממשלה מחמירה את אמצעי ההפרדה החברתית ועסקים יורדים שוב ל-50% תפוסה במצבת כוח האדם ומספר החל"תניקים עולה ב-25%. מספר המתים יוכפל עד ישולש עד סוף השנה – כלומר בין 2,000 ל-3,000 מתים. הבורסה נופלת בעד 20% ומתחילה לתקן רק בתחילת 2021.
התרחיש המכוער: אפשר לקרוא לזה תרחיש צפון איטליה. עלייה של למעלה מ-50% בקצב ההדבקה ועלייה של למעלה מ-100% במספר החולים קשה עד סוף ראש השנה. בתרחיש זה יהיה סגר אפקטיבי מעבר לתקופת החגים – מה-17.9 ועד תחילת נובמבר; כמו בתקופת הסגר הראשון. מספר החולים הפעילים ישולש ויגיע ל-75 אלף עד נובמבר, כשמספר החולים קשה יעלה בלמעלה מ-300% ויחצה את האלפיים.
מספר אנשי משרד הבריאות המבודדים יגיע ל-8,000 ומעלה, שיוביל לא רק להצפה של בתי חולים וקריסתם, אלא לשיתוק של מערכות הבריאות, ההצלה ושירותי הקבורה בישראל. מרבית אלה שיצאו לחל"ת יחזרו לשם ונחזור למיליון מובטלים.
בתרחיש שכזה, מספר המתים יכול גם להגיע צפונה ל-5,000, בלי קשר לכמות האנשים שיכולים להישאר בלי מענה רפואי לאירועים שלא קשורים לקורונה; מה שמגדיל את מעגלי הפגיעה. בתגובה, הבורסה נופלת בעד 25% ותתחיל לתקן רק ברבעון השני של 2021.
התרחיש הבלתי סביר: השפעת הנגיף מתמתנת ודועכת במהלך הסתיו והחורף, כשנתוני הנדבקים והחולים קשה שומרים על יציבות ואפילו מצטמצמים, כמו גם נתוני האבטלה. כנראה שגם בתרחיש זה יהיה סגר בחגים עצמם, כשלאחריהם פשוט ישמרו את מדיניות הרמזור. הבורסה שומרת על תנודתיות לאורך הסתיו ומתחיל ראלי מאמצע דצמבר שנמשך עד אמצע 2021.
למרות שהסבירות לכך שהשפעת הנגיף תתמתן בחודשי החורף הקרים היא נמוכה, ראוי לציין, שב-2020 למדנו לצפות לבלתי צפוי. כלומר, גם אם זו האופציה הכי פחות סבירה, בשל אופיים העונתי של נגיפים, אף פעם אי אפשר להוריד אף אופציה מהשולחן. האמת, שגם יהיה כיף להתבדות.
לסיכום, ניסינו לחשוב על תסריטים אפשריים לקראת חורף הקורונה. מראש, קשה לדעת למה לצפות, כי שוב, אין לנו באמת למה להשוות את המצב. אלה רק תרחישים שאמורים לסייע להכין את עצמכם, משפחתכם ותיק ההשקעות שלכם אל הלא נודע. בכל מקרה, כשמושקעים בשוק ההון וגם בחיים עצמם, מן הראוי להגן על הפוזיציות שלנו כמה שיותר – במיוחד בתקופה שכזו. בסוף, נאחל לעצמנו הרבה בריאות, כשהשנה אנחנו באמת רוצים ומייחלים שתכלה שנה וקללותיה ותחל שנה חדשה מלאה ברכה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
10.נו באמת, כבר חצי שנה מפחידים אותנו שעוד שבועייםאנונימי 07/09/2020 11:20הגב לתגובה זו1 1מספר החולים קשה והמונשמים יזנק, מערכת הבריאות תקרוס וגופות יתגלגלו ברחובות. חרטא.סגור
-
9.הבורסה תעלה בהשפעת הבורסה האמריקנית ? (ל"ת)קרוס טוק 07/09/2020 09:09הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.הנבואהלרון 06/09/2020 16:58הגב לתגובה זו0 0לא ניתנה,אך למעשה היא פשוטה ואומרת שהאופטימיים יתאכזבו והפסימיים "יתאכזבו" לטובה ברמה כלשהיסגור
-
7.לדעתי כול מי שחלה מחוסן ...לכןמיכה 05/09/2020 14:55הגב לתגובה זו1 1כמות המחוסנים כפול 3-4 (חצי מיליון) פלוס אסיסמטאים (כאלה שלא נידבקים) ולכן בקרוב ניראה ירידה בנידבקים.סגור
-
6.אין מצב למפולתדוד כץ 05/09/2020 11:50הגב לתגובה זו0 2מחר קונה הרבה מניות לתיקסגור
- טען עוד
-
5.ואני חושב שהתרחיש עוד לא נכתב... (ל"ת)אני 04/09/2020 14:50הגב לתגובה זו3 2סגור
-
4.כתבה טובהharel.e 04/09/2020 12:18הגב לתגובה זו3 1נסיון כנה לצפות את הבלתי צפוי.סגור
-
3.כתבת יפה, אבל כתבת שטויותגיבוב שטויות 04/09/2020 11:03הגב לתגובה זו3 0איך אתה נוקב ככה בקלות דעת במספרים ספציפיים ועוד מקשר בין סיבה ותוצאה כאילו לא למדנו אחרת בחודשים האחרונים. אולי תהיה הדבקה בלי סגר? אולי הדבקה עולה בלי עליה במקרים קשים? אולי המחלה תתפשט ואנשים יצאו לחלת, ובכל זאת הבורסה תעלה? כאילו עכשיו לא ראינו חצי שנה של מחלה עולמית שבסופה המדדים בשיא כל הזמנים... בקיצור הכל יכול להיות והנבואה ניתנה לשוטים, במקרה זה, כנראה אתה.סגור
-
אם לא הבנתציקי 04/09/2020 16:47הגב לתגובה זו0 0הוא מדבר על הבורסה בארץ... שאיך לומר לא בדיוק בשיא...סגור
-
2.דווקה בחורף יחלו פחות אנשים, בחורף פחות מסיבות פחות התקהלויות , יותר נעים לעטות את המסכה היא תחמם את הפנים, פחות אנשים שיעטו את המסיכה יחלו בשפעת לכן הפוך יקרה (ל"ת)אריאל 04/09/2020 10:36הגב לתגובה זו4 3סגור
-
יש בחורף יותר צפיפותישר 07/09/2020 12:20הגב לתגובה זו0 0בחורף יש נטייה להסתגר במבנים ובתחבורה ציבורית, ופחות בחוץ. אז בנקודה הזו טעית.סגור
-
1.צפויא 04/09/2020 10:19הגב לתגובה זו2 4רק לראות את שם הכתב ואפשר כבר לדעת מה תוכן הכתבה. פשוט, חבל לבזבז זמן על הקריאהסגור