
האינפלציה תעלה - איך זה ישפיע על השווקים?
בשבוע החולף היו ירידות בוול סטריט, אחרי עליות נאות בחודשים הקודמים, ואחרי שהנאסד"ק שבר שיאים מיום ליום. כמובן שאף אחד לא יודע לאן זה יתגלגל מכאן. אבל מה שברור הוא שהפד' ימשיך להיות השחקן החזק בשווקים הפיננסים. על הקירות של וול-סטריט צריך לכתוב גרפיטי - "הפד הוא אלוהים". הסיבה שבגללה השווקים בארה"ב עלו ברציפות ושברו שיאים בששת החודשים האחרונים היא כי המשקיעים מאמינים שלא יהיו פשיטות רגל של חברות משמעותיות, ולא חשוב מה המצב הכלכלי. המשקיעים מאמינים בכך מכיוון שהם מאמינים שיהיה מספיק כסף לספק לאותן חברות אשראי, ולא חשוב מה יהיה המצב הכלכלי הכולל. המשקיעים מאמינים שיהיה מספיק כסף, כי הם מאמינים שהבנק המרכזי (הפד) יספק כמה כסף שרק צריך. זה שינוי חשוב מאוד בכללי המשחק שהיו נהוגים עד כה. פעם, אם העסק שלך נכשל היית הולך לפשיטת רגל. היום זה כנראה ברוב המקרים יקרה גם, אבל אם אתה חברה/ עסק שהממשל רוצה ביקרו – משמע עסק בינוני-גדול, אל תדאג – לא יתנו לך ליפול – הפד' יעביר לך תמיכות שוטפות. לא תגיע לפשיטת רגל.
במצב כזה, הסיכון של השקעה במניות הוא קטן. רוב המניות בבורסה – לא כולן – הן של עסקים בינונים-גדולים-ענקיים. עסקים שהממשל מגן עליהם וזה התבטא בתמיכה שוטפת מאז פרוץ הקורונה ועד היום; והאמונה היא שזה יימשך. בקיצור, כל העלייה בשווקים מתבססת על אמונה, והגוף שבו השווקים מאמינים הוא הפד. זה מעניין, כי התפקיד של הפד הוא להבטיח אמונה בדולר, לא בשוק-ההון. כשחושבים על זה, הסיבה היחידה שלכסף הנייר שאנחנו משתמשים בו (והיום רוב הכסף הוא אפילו לא נייר, אלא סתם מספרים במחשב) יש משמעות, היא האמונה שלכסף שלנו יהיה ערך גם מחר. ומי שאחראי להבטיח שלאמונה שלנו יש ביסוס, זה הבנק המרכזי. כן, אמונה זה שם המחשק. ברגע שהמאמינים יפסיקו להאמין, הכל עשוי להתמוטט.
ב-40 השנים האחרונות התבססה בבנקים המרכזיים התפיסה שמכיוון שהבסיס לכוח של הכסף זה האמון של הציבור, התפקיד המרכזי של הבנק הוא לכוון את הציפיות של הציבור. בנקאים מרכזיים עובדים תחת ההנחה שאם הציבור יצפה שלכסף יהיה ערך מסוים, זה יהיה הערך שלו. בהתאם, הבנקים המרכזיים הפכו את ההתנהלות שלהם לשקופה יותר: הם מודיעים לציבור מה היעדים שלהם. הם מודיעים לציבור אילו כלים הם מתכוונים להפעיל לפני שהם משתמשים בהם. הם מסבירים לציבור מדוע הם פועלים כפי הם פועלים. הם מודיעים לציבור אפילו על חילוקי דעות בקרב הנהגת הבנק, כדי ליידע את הציבור שייתכן שיהיו בקרוב שינויים במדיניות. הכל נעשה באופן מאוד שקוף, מאוד מסודר, מאוד צפוי.
בדיוק משום כך, צריך לקחת מאוד ברצינות את ההודעה של הפד שהוא מעלה את יעד האינפלציה. מבחינת הפד, ההודעה הזאת היא לא הודעה על מדיניות. עצם ההודעה היא המדיניות. ההודעה הזאת נועדה לגרום לשוק לתמחר עלייה באינפלציה, וכתוצאה מזה, ליצור לחץ לעליות מחירים.
- האינפלציה מתחממת - המדד המועדף על הפד' עלה מעל לצפי
- לקראת פתיחת שבוע המסחר בוול סטריט - האנליסטים מנתחים
במילים אחרות: מאז 2008, כולם שואלים למה אין בארה"ב אינפלציה. הרי הפד' הדפיס ב- 12 השנים האחרונות כמות כסף שהייתה גורמת בעבר לאינפלציה של 100% בחודש, ובכל זאת האינפלציה בארה"ב היא אפילו לא 2% בשנה. מישהו בבנק המרכזי כנראה חושב שהוא מצא את התשובה. עד היום לא הייתה אינפלציה, כי הציבור סמך שהבנק המרכזי יעמוד במילה שלו, וברגע שהבנק המרכזי יראה שהאינפלציה עולה, הוא יוריד את קצב ההדפסה ויחזיר את האינפלציה לתלם. אבל עכשיו הבנק המרכזי הודיע שמבחינתו, אינפלציה של מעל 2% זה סבבה לגמרי.
עכשיו נשאר לראות אם הציבור מאמין בפד לפחות כמו הסוחרים בוול-סטריט. אם כן, הפד הוא באמת אלוהים, כי מספיק שהנשיא שלו ידבר כדי שדברים יקרו. במקרה כזה, וול-סטריט באמת תוכל לזנק לשמיים, כי עם תמיכה של הפד ואינפלציה, החובות של הממשל ושל חברות ישחקו, והרווחים של החברות יעלו. הבעיה תגיע בעוד כמה שנים כשיתברר שהגיע הזמן לעצור את האינפלציה, כי אז תתעורר השאלה האם הפד לא הקריב את הכוח שלו כאלוהי הכסף בשביל להיות האלוהים של וול-סטריט. ואם אנשים לא יאמינו יותר שהפד הוא אלוהי הכסף, מעניין האם הם בכל זאת יאמינו בסיסמה שמודפסת על כל דולר: "באלוהים נאמין". ד"ר אביחי שניר המכללה האקדמית נתניה ובית ההשקעות אינפיניטי
- 11.מאמר שכולו מיסטיקה. אף לא טיעון כלכלי אחד. (ל"ת)ל ד"ר אביחי שניר 14/09/2020 07:32הגב לתגובה זו
- 10.דניאל 14/09/2020 01:04הגב לתגובה זותטוס לעננים ! כי היו לה ביקושים פי 36 ממה שהונפק, כי תחום השקעות שלה לוהט ! וכי היא כבר מורווחת 100% על אחת ההשקעות שלה
- 9.לא פרופסור 14/09/2020 00:43הגב לתגובה זותדפיס חופשי , אין אנפלציה במצב קורונה , אנשים לא קונים . אנפלציה מתפתחת שיש ביקושים ממוצעים או ביקושי יתר , לא במצב שהביקושים חלשים בשעת משבר כזאת הכוח של מעצמה כמו ארהב שווה פי כמה יותר , הגודל העושר והאמינות מאפשר להם לכאורה להחליש את ערך המטבע ללא כל השפעה שלילית פנימית לתוך כלכלת המדינה . מי שאוכל אותה אלו הם כל השאר .... אלו המדינות שהפקידו את הפיקדונות שלהם בדולר (אחג ממשלתית ) אצלנו כבר שנים רוכשים דולרים למקרה של זעזוע .. בנק ישראל כבר הגיע ל 160 מליארד והדולר ממשיך להחלש ברמות של 3.36/3.46 הפסד עצום למדינת ישראל ארה״ב היא למעשה המעצמה הכלכלית היחידה בעולם , שני המעצמות שמנסות להתחרות בה בעלות דירוג אשראי bbb ומטה (לא משהו בכלל) אף מדינה לא תפקיד אצל פוטין את הזהב שלה ולא אצל שין שום . אצל הפדרל ריזרב עומדים בתור ... בקיצור כשאתה גדול ועשיר תעשה מה שאתה רוצה אף אחד לא יצייץ ( חוץ מטראפ התותח )
- 8.לא דוקטור 14/09/2020 00:41הגב לתגובה זואני לא דוקטור גם לא מבין גדול בכלכלה ולא מצליח להבין איך אומרים שאין אינפלציה.איך זה בכלל מסתדר עם עקומת פיליפס?
- 7.אנונימי 13/09/2020 20:12הגב לתגובה זוהבועה תתפוצץ בסוף , והמניות יקרסו ההיסטוריה חוזת על עצמה , אין מנוס מזה , לגזור ולשמורלדעתי זה הזמן שצריך לברוח משוק המניות
- 6.המאמר עוסק במסטיקה ואין בו שום הסבר כלכלי כלשהו (ל"ת)ל ד"ר אביחי שניר 13/09/2020 19:44הגב לתגובה זו
- 5.הגיע הזמן שביזפורטל ייקח 100 מוצרים ונעקוב אחרי המחירים (ל"ת)יש אינפלציה? 13/09/2020 18:04הגב לתגובה זו
- 4.זיוכוסברה 13/09/2020 16:54הגב לתגובה זויופי לך שאתה דוקטור , מתנהג כמו ארכיאולוג ולא כמו חוזה עתידות, אינני דוקטור אבל אני צופה נאמן
- 3.עליית מחירים 13/09/2020 16:20הגב לתגובה זוזה רק הסימפטום . יש אינפלציה מטורפת בכל העולם מ 2008
- 2.במילים פשוטות הוא אומר קנו זהב (ל"ת)יוסי 13/09/2020 16:10הגב לתגובה זו
- 1.שמוליק 13/09/2020 15:41הגב לתגובה זוהפד שולט לגמרי על האינפלציה במיוחד יחד עם הממשל, זה לא כוח טבע אולי יקרה אולי לא יקרה. זה לגמרי בשליטה של הפד לייצר אינפלציה או לא. עכשיו הוא החליט לייצר.
- כלכלן 13/09/2020 21:28הגב לתגובה זוכמות הכסף נשלטת ע"י האשראי הבנקאי לציבור ולא באמצעות ההרחבה הכמותית שרק מקטינה את כמות המזומנים.