רשות התחרות: "נוח לבנקים לייצר סביבה המקשה על חברות פינטק"

חברות פינטק משתמשות בטכנולוגיה שיכולה להגביר את התחרות בשירותים הבנקאיים, אך החברות התלוננו על קשיים שהן נתקלות בפעילות מול הבנקים; כעת ברשות ממליצים על שורה של פעולות להקטנת התלות במערכת הבנקאית
 | 
telegram
(3)

רשות התחרות בראשות הממונה על התחרות, מיכל הלפרין, פרסמה להערות הציבור טיוטת דוח בעניין חברות הפינטק והקשיים שלהן בפעילות מול המערכת הבנקאית. חברות הפינטק משתמשות בטכנולוגיה חדשנית לאספקת שירותים ומוצרים פיננסים שכיום ניתנים בעיקר על ידי הבנקים ויכולות להגביר את התחרות בתחום השירותים הבנקאיים, אך החברות התלוננו בפני הרשות על קשיים שהן נתקלות בפעילות מול המערכת הבנקאית. כעת ברשות ממליצים על שורה של פעולות להקטנת התלות במערכת הבנקאית, אשר תוביל בסופו של דבר להגברת התחרות.

חברות הפינטק שבמרכז הבדיקה שנערכה על ידי מחלקת שווקים ברשות הן חברות שמשתמשות בטכנולוגיה חדשנית לצורך אספקת שירותים ומוצרים פיננסים שונים שכיום ניתנים בעיקר על ידי הבנקים. בידי חברות אלה לאתגר את המערכת המסורתית ובכך להגביר את התחרות בשירותים הבנקאיים. בדיקת הרשות התחילה בהמשך לפניות שהגיעו מחברות פינטק על קשיים שהן נתקלות בפעילות מול המערכת הבנקאית.

ברשות מסבירים כי חשבון בבנק הוא חיוני לצורך פעילות של חברות פינטק שכן בלעדיו, הן לא יכולות להציע מוצרים ושירותים עבור לקוחותיהן. משמעות הדבר היא שהבנקים שולטים ביכולת מתחריהם לגשת לתשומה שנדרשת להם לצורך פעילותם. עובדה זאת, לצד המבנה הריכוזי של המערכת הבנקאית בישראל, יוצרים תמריץ שלילי מובנה לבנקים לפתוח ולנהל חשבונות של חברות פינטק. עם זאת מבהירים ברשות התחרות, כי לא נמצאו ממצאים המלמדים שהקשיים שמעמידים הבנקים בפני חברות הפינטק נובעים ממניעים אנטי תחרותיים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הבנקים "מגדילים ראש" בכל הנוגע לדרישות מהמתחרים
פתיחה וניהול של חשבון בנק כפופים לעמידת המבקש בדרישות הבנקים, בהתחשב בעיקר בחובות הבנקים מכוח משטר איסור הלבנת הון. אולם בדיקת הרשות העלתה כי גישת הבנקים מחמירה יתר על המידה. מהבדיקה עולה כי הבנקים מטילים דרישות ומגבלות שמקשות על חברות הפינטק לפתוח ולנהל חשבון בבנק, אשר חלקן בלתי ישימות ושתוצאתן עשויה לעכב ואף למנוע את פעילותן של חברות פינטק.

בכלל זה, נמצא שהבנקים לוקחים על עצמם את תפקידו של הרגולטור גם אם מדובר בגוף מפוקח בעל רישיון שחלות עליו חובות מכוח משטר איסור הלבנת הון. חלק מהדרישות אינן מתחשבות באופן נאות באמצעים להפחתת סיכון שננקטו (כגון קיומו של רישיון או תחולת צו איסור הלבנת הון ייעודי) ובכך אינן מידתיות, וחלק מהן אינן ניתנות ליישום בפועל (כגון דרישה לאישור מעו"ד או רו"ח על קיום כל הוראות הדין). יתר על האמור, נמצא שחלק מהבנקים דורשים קבלת מידע תחרותי רגיש ואף במעורבות בלב הפעילות המסחרית של חברות הפינטק המתחרות בהם, באופן שעלול להעלות חששות תחרותיים.

בשורה התחתונה טוענים ברשות, "לא נמצאו ראיות שהתנהלות הבנקים היא במטרה לפגוע במתחרים שלהם, אך התמונה הכוללת שעולה היא שנוח לבנקים לייצר סביבה המקשה על חברות פינטק לפעול. התוצאה היא  שהבנקים נמנעים מניהול הסיכונים הכרוכים בפעילותם מול חברות הפינטק".

תמצית המלצות הרשות להקלה על ההתנהלות מול המערכת הבנקאית
קידום מהיר של הליך מתן רישיונות – כיום יש הרבה חברות פינטק שממתינות לקבל רישיון. קיומו של רישיון מעיד על כך שפעילות הגוף נבחנה על ידי הרגולטור ומשכך, עצם קיומו צריך להפחית את הסיכון של הבנק בניהול פעילותו ובהתאם את דרישותיו מהן. לכן אנו ממליצים שרשות שוק ההון תקדם הליך מהיר ויעיל של מתן רישיונות לחברות פינטק.

קידום צו איסור הלבנת הון של נותני שירות בנכס פיננסי ורכזי הצעה – אנו ממליצים על קידום צווי איסור הלבנת הון לגופים אלה בהקדם, על מנת להקטין את סיכוני הבנקים בפעילות מול חברות פינטק באופן שייתר חלק מדרישותיהם מהן.

גיבוש פרקטיקות נאותות ודגלים לבנים - אנו ממליצים על הקמת צוות בין-משרדי לגיבוש פרקטיקות נאותות ודגלים לבנים לבנקים לצורך הקלה על סביבת הפעילות של הבנקים וחברות הפינטק ושיאפשרו את הפחתת הדרישות וההגבלות של הבנקים מחברות הפינטק.
מתן אפשרות חיבור ישיר למערכת זה"ב לגופים שאינם בנקים –אנו ממליצים שבנק ישראל יאפשר חיבור ישיר למערכת זה"ב שבניהולו לגופים שאינם בנקים. מתן גישה ישירה למערכת זה"ב תפחית את התלות של גופים שאינם בנקים בבנקים.

טרם כתיבת הדוח נערך עליו דיון פנים ממשלתי בהשתתפות הפיקוח על הבנקים, רשות שוק ההון, רשות ניירות ערך, הרשות לאיסור הלבנת הון, משרד האוצר ומשרד המשפטים ואף נעשו צעדים שונים במטרה לקדם פתרונות לקשיים שמעורר הדוח. כך למשל הפיקוח על הבנקים פטר את הבנקים מחובת רישום נהנה בחשבון לגופים שקיבלו רישיון למתן אשראי ולהפעלת מערכת לתיווך באשראי (P2P),. חלק מהערות גורמים ממשלתיים אלה לממצאי הדוח שולבו בתוכו והתייחסותם המלאה מצורפת כנספח לדוח.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    מיכל הלפרין בובה
    חסרת עמוד שדרה אנשים סמכותיים גורמים לה להתפרק 23/09/2020 13:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    חסרת עמוד שדרה אנשים סמכותיים גורמים לה להתפרק
    סגור
  • 2.
    חשד חמור מאוד לשחיתות
    קובי 23/09/2020 07:51
    הגב לתגובה זו
    0 0
    בדיוק אחרי הפרסומים של חברת פינטק team8 שהעסיקה את רוסק עמינח, צצה חוות הדעת הזו. מוזר ביותר שדקה וחצי אחרי שרוסק עמינח חוצה את הקווים רשות ההגבלים משנה פאזה.
    סגור
  • 1.
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם (ל"ת)
    דירה=קורת גג 22/09/2020 18:38
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות