מניה מתחת למכ"ם - ראדא צפויה להמשיך לצמוח חזק בשנים הקרובות
חברת {ראדא} (RADA) הישראלית, נסחרת בנאסד"ק כבר מאז שנת 1985, והיא חברת טכנולוגיות צבאיות גלובלית המתמקדת בפתרונות מכ"מים ייחודיים לתעשיית ה- Aerospace & Defense, ובין המובילות בעולם בתחום מכ"מים מיני-טקטיים, שמיועדים לשווקים משמעותיים וצומחים שכוללים הגנה על מתקנים קריטיים, הגנת גבולות, הגנה על כוחות מתמרנים ויישומים נגד רחפנים. החברה גם עוסקת במערכות אוויוניקה מתקדמות, שהיו תחום עיסוקה טרם כניסה לתחום המכ"מים.
החברה מחלקת את פעילותה לשתי פעילויות, הראשונה היא מערכות אוויוניקה בהן החברה עוסקת מזה עשרות שנים. בתחום זה החברה מוכרת מערכות אוויוניקה למל"טים, תחנות קרקעיות לתחקור טיסות (GDS) ומערכות הקלטה דיגיטליות (DVR) של וידאו ונתוני טיסה למטוסי קרב ואימון (F-16 לדוגמא), שהן בין מוצריה הנמכרים ביותר. תחום האוויוניקה נמצא ביציבות ושיעור הצמיחה שלו נמוך למדי, אך הוא רווחי ומייצר כ-10 מיליון דולר הכנסות בשנה.
הפעילות העיקרית כיום של ראדא היא בתחום מכ"מים (מגלה כיוון ומרחק) טקטיים יבשתיים רב משימתיים ומבוססי תוכנה. המכ"מים ממשפחת MHR משמשים כאמצעי הגילוי העיקרי בפתרונות הגנה על כוחות קרקעיים, גבולות ומתקנים אסטרטגיים כנגד איומים רבים ושונים (בני אדם, מל"טים, פצמ"רים, רקטות, כלי טיס מאוישים ובלתי מאוישים, כלי רכב צבאיים ועוד) לטווחים של עד עשרות קילומטרים.
ראדא מפתחת גם מכ"מים קצרי טווח (משפחת CHR) הנמצאים בשימוש במערכות הגנה אקטיביות, כמו מערכת חץ דורבן (Iron Fist) מתוצרת תעש מקבוצת אלביט מערכות, ובמערכות לגילוי אש עוינת בכלי רכב קרביים מפני טילי נ"ט. המערכת מספקת כיסוי 360 מעלות מלא לאיומים מטווח קרוב, הן בשטחים פתוחים והן בסביבה עירונית. המערכת תותקן בעתיד הקרוב על נגמ”שי ‘איתן’, הנגמ”ש הגלגלי החדש של צה”ל, וכן על דחפורי D-9.
מבין לקוחות ראדא וקהיליית המשתמשים של מוצריה ניתן למנות את כל זרועות הצבא האמריקאיות וחברות הענק לוקהיד מרטין, בואינג, לאונרדו, ריינמטאל ועוד, כמו גם את רפאל, אלביט מערכות ועוד.
ראדא עברה שינוי דרמטי בשנים האחרונות, כשבמקביל לייצוב הפעילות בשוק האוויוניקה המסורתי שלה, היא פיתחה כאמור קו מוצרים חדש של מכ"מים בשוק חדש ומתעורר כשבמשך מעל עשור היא פיתחה מוצרים עבור שוק חדש שטרם התעורר.
למעשה, עצם מינויו של דב סלע למנכ"ל החברה בנובמבר 2016 מייצג את השינוי שעבר על החברה בשנים האחרונות. בעברו של סלע 15 שנות עבודה בחברת אלביט מערכות, שבה כיהן בין היתר כראש מינהל הנדסת אוויוניקה בחטיבת האוויר של אלביט. בתחילה שימש כמנהל התפעול של ראדא ובאמצע 2007 מונה לסמנכ"ל פיתוח עסקי, תפקיד שבמסגרתו הוביל את מיזם פיתוח המכ"מים הטקטיים.
המכירות של המכ"ם הטקטי אחראיות לתפנית הגדולה של החברה בשנת 2017, כאשר מכירותיה הוכפלו מכ- 13 מיליון דולר בשנת 2016 לכ-26 מיליון דולר בשנה שלאחר מכן, ובשנתיים האחרונות החברה רשמה קפיצת מדרגה נוספת משמעותית, ולאחר הכנסות של כ-44 מיליון דולר בשנת 2019, הצפי של החברה שעודכן לאחרונה במסגרת הדו"חות של הרבעון השני, הוא להכנסות של מעל 70 מיליון דולר השנה, וככל הנראה הצמיחה החדה תמשך גם בשנים הקרובות.
ראדא עלתה לכותרות בארה"ב לפני כשנה, לאחר שפורסם כי במהלך סיור שגרתי במימי המפרץ הפרסי בכניסה למפרץ הורמוז, כחלק מהמתיחות העוברת וגוברת בין ארצות הברית לאיראן, התקבלה התרעה בנושאת גייסות אמריקאית על התקרבות שני כלי טייס בלתי מאוישים לספינה, ומיד עם הגילוי שלהם, כלי הטייס שהיו כ-1000 מטרים מהספינה יורטו ע"י כלי רכב שעליו הייתה מותקנת מערכת של ראדא, באמצעות שיבוש ערוץ התקשורת שלהם וללא פגיעה בו באמצעות תותחים או טילים.
המכ"מים של החברה אדישים לכל מזג אוויר, יודעים לזהות כמה איומים במקביל, ואת כל סוגי האיומים כמו RPG, ירי נק"ל אוטומטי, טנקים ועוד. בנוסף, הם יודעים לחשב מרחק, מהירות וזווית טיסה, ולדעת בדיוק איפה תהיה נקודת הפגיעה תוך שיתוף פעולה עם כלים אחרים שהם בני ברית כגון מסוק שמלווה תקיפה של רכב טקטי.
תחרות
המתחרה העיקרית של ראדא כיום היא אלתא מערכות של התעשייה האווירית, שהוקמה כבר לפני מעל 50 שנה ונחשבה עד לפני כשנתיים כמלכת המכ"ם הישראלית.
אלתא מוגדרת כבית מערכות המפתחת פתרונות חדשניים ללקוחות בתחום הביטחון, הצבא, הממשל ואכיפת החוק כמו גם לשוק האזרחי. החברה מפתחת, מייצרת, משלבת ומספקת מגוון רחב של מוצרים המשמשים את לקוחותיה במגוון עצום של משימות: פתרונות למודעות מצבית, מודיעין, גילוי, רכישת מטרות ועקיבה, התרעה מוקדמת ובקרה, מערכות לוחמה אלקטרונית, הגנה על כוח נייד, הגנה עצמית לפלטפורמות, בקרת אש, רובוטיקה ופתרונות סייבר.
מכ"מ ELM-2133 של אלתא הוא מכ"מ דיגיטלי לאיתור ועקיבה אחר טילים נגד טנקים. המכ"מ מותקן על גבי רכבים קרביים משוריינים והוא מספק התראה מוקדמת לצוות הטנק, זיהוי ואיכון האיום, תוך איתור מקום הפגיעה והנחיית מיירטים.
המכ"מ של אלתא הוא מרכיב מרכזי במערכת "מעיל רוח" של התעשייה האווירית, שנחשבת פורצת דרך בקנה-מידה עולמי בכל הקשור להגנה על משוריינים מפני מגוון רחב של איומים שמופנים אליהם בשדה הקרב. היא הוכנסה לשימוש מבצעי בצה"ל ב- 2011, הותקנה על מאות טנקי מרכבה ונגמ"שי נמ"ר ומאז יירטה פעמים רבות טילים שהופנו לכלים ישראליים במסגרת אירועי לחימה בגזרת עזה.
מתחרה נוספת היא חברה SRC האמריקאית (לשעבר תאגיד המחקר של מכללת סירקיוז), שהיא חברת מחקר ופיתוח ללא מטרת רווח, שמערכות הרדאר הצבאיות שלה פועלות ברחבי העולם, ומספקות ללוחמים יכולות מבצעיות מדויקות.
כרגע אין לראדא הרבה מתחרים, מכיוון שהיא הייתה חלוצה בתחום מערכות המכ"ם הטקטי הניידות, אולם אין ספק שעם הצמיחה של שוק ייכנסו אליו מתחרים חדשים בשנים הקרובות.
ישנן מתחרות נוספות כגון חברת תאלס הצרפתית וריית'און האמריקאית, אבל המחירים שלהם יקרים מאוד יחסית לראדא, שנהנית מיתרון גדול ביחס שבין ביצועים למחיר.
הסנונית שמרמזת על העתיד לבוא
בתחילת החודש פורסם כי ראדא עשויה לקבל כבר בשנה הבאה, נתח של כ-14 מיליון דולר מפרויקט ענק שבו זכתה באחרונה חברת ג'נרל דיינמיקס מצבא ארה"ב.
החברה האמריקאית זכתה בחוזה מסגרת שיבוצע תוך 5 שנים מהיום, ללא כמויות מוגדרות או עיתוי מוגדר של כל הזמנה, בהיקף של 1.2 מיליארד דולר מהצבא האמריקאי לאספקת IM SHORAD (הגנה אווירית ניידת מפני איומים קצרי־טווח כמו טילים, רחפנים ומסוקים).
ככל הנראה ההזמנה הראשונה של המערכת שתותקן על גבי 28 כלי רכב תסופק במהלך 2021, ועל פי הערכות, העלות של רכיב המכ"מ הטקטי היא כ- 500 אלף דולר לכלי רכב, כך שההזמנה שתסופק במחצית השנייה של 2021 צפויה בפני עצמה להניב לראדא הכנסות של כ-14 מיליון דולר.
הביקוש החזק למכ"מים של החברה מונע מצרכים משמעותיים ודחופים להתמודדות עם כלי טיס בלתי מאוישים, למערכות הגנה אווירית לטווחים קצרים (SHORAD) ולמערכות התראה והגנה מפני איומים טקטיים תלולי מסלול (C-RAM) בארה"ב ובאזורים אחרים.
הצמיחה החזקה צפויה להמשך
החברה סיפקה עד היום כ-200 מכ"מים למארינס האמריקאי, ותוכנית ההצטיידות של הנגמ"ש הלוחם בראדלי צפויה להביא להזמנות של כ-600 מכ"מים בשנת 2022. בישראל, תוכנית ההצטיידות של צה"ל בנגמ"ש איתן החדש הכולל את מערכות ההגנה האקטיבית "חץ דורבן" של אלביט, עשויה להביא להזמנת מאות רבות של מערכות מכ"ם להגנה אקטיבית בשנים הקרובות.
ראדא מעורבת כיום בין היתר, בשתי תכניות הצטיידות משמעותיות של צבא ארצות הברית.
התוכנית הראשונה היא הטמעת מערכת ההגנה האקטיבית "חץ דורבן" של אלביט ותעש הכוללת את המכ"ם של ראדא, ב-155 נגמ"שי בראדלי. התוכנית השנייה היא עבור המארינס האמריקאי, אשר רכש כ-150 מערכות מכ"ם של החברה להטמעה במערכות הגנה אנטי-אוויריות.
בחברה מעריכים שהיקף השוק הפוטנציאלי בארה"ב לפתרונות מכ"ם טקטי יסתכם בכ- 2.5 מיליארד דולר ב-10 השנים הקרובות, מתוכם 1.5 מיליארד דולר למערכות הגנה אקטיביות וכמיליארד דולר למערכות הגנה אוויריות לטווח קצר. שאר השוק העולמי נאמד גם כן בכ- 2.5 מיליארד דולר. כלומר, שוק פוטנציאלי מצטבר של כ-5 מיליארד דולר.
לאן הולכים מכאן?
לפני כחודשיים, במסגרת שיחת וועידה של החברה, פורסם כי ראדא מפתחת מכ"ם חדש ובעל טווח גדול יותר ממערכות המכ"ם הטקטי הקיימות שלה, כזה שיוכל להתמודד עם יירוט טילי שיוט. לדברי החברה, צבא ארצות הברית הגדיר את טילי היירוט כאחד מהאיומים החשובים בשנים הבאות. כיום מערכות המכ"ם של החברה משמשים במערכות הגנה טקטיות, שניתן לנייד עם הכוחות הלוחמים בשטח, ומיועדות להתמודד עם איומים ורקטות לטווח קצר, פצצות מרגמה וכדומה, בטווח של עד 10 ק"מ, וכדי להתמודד עם טילי שיוט יש צורך בטווח גדול יותר, ולכן החברה כאמור מפתחת כרגע מכ"ם גדול יותר בעל טווח כפול, אבל מתכוונת לשמור על מימדים קומפקטיים המאפשרים להתקין אותו על גבי כלי-רכב.
המכ"ם בעל הטווח המוגדל יהיה חלק ממשפחת מערכות הדור-הבא של החברה, המיועדת לשימוש במערכות ליירוט כטב"מים, מערכות הגנה אווירית לטווח קצר ומערכות הגנה אקטיביות. הניסויים במכ"מים החדשים יתחילו בתוך פחות משנה.
החברה התכוננה מבעוד מועד לצמיחה החדה ולגידול בהזמנות, בכך שהשלימה בסוף 2019 לאחר השקעה של כ-5 מיליון דולר את ההקמה של מפעל לייצור מערכות מכ"ם טקטיות במרילנד, שמיועד לייצר מערכות מכ"ם עבור צבאות ארצות הברית.
המפעל משתרע על שטח של כ-2,500 מ"ר, מעסיק כיום כ-50 עובדים והתחיל לעבוד בתפוקה מלאה ולייצר ולספק מערכות מכ"ם טקטיות החל מחודש מאי השנה.
מתוך ההזמנות החדשות בחודשים האחרונים, כ-80% הן עבור המכ"מים הטקטיים מבוססי התוכנה של החברה, לצרכי הגנה מפני כלי טיס בלתי מאוישים והתראה מפני פגזי מרגמה, טילים וארטילריה קצרת-טווח (C-RAM). יתר ההזמנות הינן למקליטי וידאו דיגיטליים ותחנות תחקור קרקעיות למטוסי קרב, לצד הזמנות תחזוקה למוצרי אוויוניקה שסופקו בעבר ללקוחות שונים.
הצמיחה המהירה בהכנסותיה של החברה נובעת מהביקוש החזק למכ"מים שהיא מפתחת לצורך התמודדות עם כלי טיס בלתי מאוישים, מערכות הגנה אווירית לטווחים קצרים כמו טילי כתף נגד מטוסים מסוג סטינגר לטווח של עד 10 ק"מ וטילי HellFire של צבא ארה"ב, המשמשים להשמדת רכב קרבי משוריין ולסיכול מחבלים. הצמיחה קשורה גם בביקוש למערכות התראה והגנה מאיומים טקטיים תלולי מסלול, כמו פצצות מרגמה ורקטות בקוטר 107 מ"מ לכוחות ארה"ב שמוצבים באזורים כמו אפגניסטן והמזרח הקרוב, ועבור כוחות של או"ם באזורים אחרים ועוד.
העתיד נראה ורוד, אבל חובת ההוכחה על החברה
הגידול בהכנסות, שיעורי הרווחיות הגולמית היציבים ושמירה על גידול מתון בהוצאות התפעול הביאו להכפלה ברווח התפעולי התזרימי (Ebitda) של ראדא ל-1.7 מיליון דולר ברבעון השני של 2020, לעומת הרבעון הראשון של השנה ובהשוואה להפסד תפעולי תזרימי של 300 אלף דולר ברבעון המקביל.
בנוסף, לחברה יש יתרות מזומנים של כמעט 30 מיליון דולר בקופה ללא חוב, מה שמאפשר לה שקט כלכלי שיתמוך בהמשך הצמיחה.
לסיכום, חברת ראדא צפויה לדעתי להמשיך ולצמוח בצורה משמעותית בשנים הקרובות. החברה מובילת שוק בתחום המכ"מים הטקטיים, שבפני עצמו בעל פוטנציאל גדול שזוכה לביקושים רבים שזורמים אליו לאחרונה.
מניית החברה אמנם תנודתית מאוד ולא מתאימה לכל אחד, אבל לדעתי מי שישקיע בה וייאזר בסבלנות ייהנה בעתיד.
ליאור וידר הינו מנהל השקעות בכיר בבית ההשקעות אפסילון.
בית ההשקעות עוסק בין היתר, באמצעות חברות קשורות, במתן שירותי ניהול השקעות. לפיכך עשוי להיות לכותב ו/או לאפסילון ענין אישי בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה, לרבות כך שהם מחזיקים, פועלים או עשויים לפעול בניירות הערך או בנכסים הפיננסיים המוזכרים בסקירה. הסקירה הנה למטרת מסירת מידע בלבד, ובשום אופן אין לראות בה חוות דעת, המלצת השקעה או ייעוץ לרכישה ו/או החזקה ו/או מכירה של ניירות הערך ו/או הנכסים הפיננסיים הנזכרים בה. אין בנאמר בסקירה כדי להוות תחליף לייעוץ/שיווק השקעות המתחשב בצרכיו ובנתוניו של כל אדם. אין לראות בסקירה התחייבות להשגת תשואה כלשהיא. אין בתשואות עבר כדי להבטיח תשואות דומות בעתיד.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.כל הכבוד. סיקור מקצועי ומעניין כמו כל הסיקורים שלך.שי 12/11/2020 13:04הגב לתגובה זו1 0אוהב מאוד לקרוא. מקווה שיהיו עוד בהמשך. תודה.סגור
-
5.עכשיו נזכרושמואל 29/10/2020 23:01הגב לתגובה זו1 2לאחר שהמניה עלתה 180% בערך בכמעט שלוש שנים ,ממליצים. איפה הייתם לפני זהסגור
-
שמור לעתידמשקיע ב rada 31/10/2020 09:11הגב לתגובה זו1 0מחר תגיד ידעתי אבל לא הייתי מוכן לשים את הכסף. תקציב סכום כחיסכון לדוגמה 1000 דולר תשים ותששכח בעוד עשור תברך. המניה לא תצמח ביום וזו רק ההתחלהסגור
-
10$יואל 30/10/2020 12:53הגב לתגובה זו0 0המניה אכן עלתה, אבל היום נסחרת ב 6 דולר ודרכה ל 10 דולר בתוך שנה סלולה. פוטנציאל 20 דולר תוך שנתיים. רגישות נמוכה למשבר הקורונהסגור
-
4.כתבה פרסומית, למה לא תרשום אם אפסילון מחזיקים במניה ומהראדי 29/10/2020 22:07הגב לתגובה זו2 2הפוזיציה שלך כאן.סגור
- טען עוד
-
הוא כתב שעשויה להיות להם פוזיציהמהרן 30/10/2020 17:59הגב לתגובה זו1 0מומלץ שתקרא הכל לפני שתקלידסגור
-
3.פששש... כתבה מעמיקה סחטיין (ל"ת)ניר 29/10/2020 20:29הגב לתגובה זו2 0סגור
-
2.מסכים. השקעה מצוינת לטווח של שנתיים קדימה (ל"ת)יואל 29/10/2020 18:51הגב לתגובה זו3 0סגור
-
1.כתבה סופר מקצועית, מעניין תודה (ל"ת)עמירם 29/10/2020 15:15הגב לתגובה זו6 0סגור