הפיקוח בסוכריה נוספת: מאפשר מינוף גבוה יותר לבנקים

הפיקוח על הבנקים החליט כי שיעור המיזערי בהון העצמי ביחס לנכסים יעמוד על 5.5% בבנקים הגדולים ול-4.5% בבנקים הבינוניים והקטנים

 | 

הפיקוח על הבנקים יוצא בצעד נוסף לכאורה למען הציבור, בפועל - למען הבנקים. הפיקוח מודיע על הפחתת דרישות יחס המינוף מהמערכת הבנקאית על מנת לאפשר את התמיכה בפעילות הכלכלית. דרישת יחס המינוף קטנה בכ-10%. במילים פשוטות - הבנקים יצטרכו להקצות פחות הון מול ההלוואות, משמע הם יוכלו לתת יותר הלוואות על אותו הון עצמי. הפיקוח מספר לנו שכך הבנקים יהיו קלים על ההדק ויתנו לנו יותר הלוואות בתקופה המשברית הזו. אבל אנחנו רוצים להזכיר לכם שלבנקים כבר היום יש רזרבות גדולות למתן הלוואות והם לא ממש מזרימים לנו כסף, ליתר דיוק - למי שצריך.  הפרמטרים שלהם ובצדק מבחינתם תלויים ביכולת החזר ההלוואה. אז לא משנה כמה בנק ישראל ינסה לתמרץ אותם, הם יספקו רק אם יהיה להם כדאי, רק אם זה יעמוד במבחן הסיכונים שלהם. 

בכל מקרה, הגדלת המינוף אמנם מסוכנת יותר למערכת הבנקאית, אבל ראשית - לא בטוח שהיא תשתמש בה. שנית היא בכל מצב רווחית מאוד לבנקים כי הבנק מקבל ריבית גבוהה על ההלוואות וככל שיחס המינוף עולה, כך התשואה להון העצמי גדלה; ושלישית - היא עלולה לשמש ככרית ביטחון להלוואות בעייתיות. במקום לבוא ולהפריש או למחוק בגין מימון בעייתי, הבנקים יעדיפו להאריך את המימון  תחת ריתוק הון עצמי קטן יותר (לכן גם זה משתלם להם) וכך הם יצליחו בסופו של דבר ליהנות מעלייה ברווחים.    

אז איך הפיקוח על הבנקים מאמץ צעד לכאורה מסוכן? הבנק מסביר את צעדיו כך "לנוכח התמשכות משבר הקורונה, והמשך ההתמודדות של משקי הבית והעסקים עם הקשיים התזרימיים בעקבות השלכות המשבר, עלה הצורך להבטיח כי הדרישה מהמערכת הבנקאית לעמוד ביחס מינוף מזערי, המותאמת לימי שגרה, לא תהווה חסם להעמדת אשראי בתקופת המשבר ההון העצמי של הבנק ביחס לסך נכסיו". כלומר, להשקפת הבנק, הסיכון הטמון בהגדלת המינוף של הבנקים קטן יותר מהסיכון ליצור משבר אשראי במשק שיביא לקיפאון בצריכה ובפעילות העסקית. 

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הפיקוח החליט כהוראת שעה כי השיעור המיזערי בהון העצמי ביחס לנכסיו יעמוד על 5.5% בבנקים הגדולים (לעומת 6% כיום) ול-4.5% בבנקים הבינוניים והקטנים (לעומת 5% כיום).

מדובר בצעד נוסף לאחר שבתחילת חודש אוקטובר דחה הפיקוח את מועד פירעונות ההלוואות למלווים שלמעשה גרמה לכך שהבנקים לא נאלצו לבצע הפרשות בגין הלוואות אלו - כלומר, יגדילו את רווחיהם ואלו צריכים להתבטא בדוחות הקרובים. 
כך או אחרת, הפיקוח מדגיש כי אין בקביעת ההקלה כדי להפחית מהחשיבות של קבלת החלטות אשראי מושכלות בהתאם להערכת הסיכון והשיקולים העסקיים של התאגיד הבנקאי.

המפקח על הבנקים, יאיר אבידן: צעד זה מצטרף לשורת צעדים בהם נקט הפיקוח על הבנקים מאז  פרוץ משבר הקורונה שנועדו לאפשר שמירה על היצע האשראי במשק, לצד הקלה על משקי הבית והעסקים. הקלה זו, כמו גם הקלות אחרות הכלולות בהוראת השעה, ניתנה לאחר בחינה מדוקדקת של הסיכונים ובהתאם לסטנדרטים הבינלאומיים המקובלים להקלה בעת משבר הקורונה.

   


תגובות לכתבה(12):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 12.
    יש! אפשר להמשיך לקחת כסף ולקנות נדל"ן
    משקיע נדל"ן 02/11/2020 13:14
    הגב לתגובה זו
    0 0
    המבצע נמשך: לוקחים משכנתה היום, מקפיאים מחר ונהנים מתספורת בסוף השנה.
    סגור
  • 11.
    זה רק מגדיל את ההפרשה לחובות מסופקים.
    הזוי 01/11/2020 22:23
    הגב לתגובה זו
    1 0
    כמה טעויות עוד יעשה הבנק המרכזי.
    סגור
  • 10.
    מכירים את " לה.. לה ..לנד " ... ?
    יוסי אביעד 01/11/2020 18:03
    הגב לתגובה זו
    0 0
    8 שנים מקרינים את הסרט מהבוקר ועד הערב כולם נוסעים באוטו חדש ... כולם נוסעים לחו"ל כולם קונים בית חדש כולם יושבים בבתי קפה המצב הכלכלי נהדר מה שכחו לספר לנו בסרט לה לה לנד שהפיק הנאשם בפלילים במעון בבלפור ? רוב המכוניות נקנו באשראי ..לא בכסף שיצא מהכיס של הקונים אחרי 8 חודשי קורונה ..יש הרבה מאד משפחות בישראל שלא יכולות לעמוד בהחזר תשלומי משכנתא מעל 50 % מהאוכלוסייה נמצאים בבנק במינוס תמידי ובהלוואות ומינוף המהלך עם הבנקים יקנה עוד קצת זמן אבל יחמיר רק את המצב של האזרחים שאין להם עבודה וכסף
    סגור
  • 9.
    במקום לטפל בריביות שהבנקים נותנים..
    זרובבל 01/11/2020 16:49
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ריביות של שוק אפור
    סגור
  • 8.
    הורדת המינוף תוריד ריבית והורדת ריבית מורידה סיכון.
    אורי... . 01/11/2020 14:46
    הגב לתגובה זו
    1 0
    אפשר להמציא את הרע בכל דבר, ויפה עושה הכתב שמקדם עצמו כי זה פופולרי. וחבל. כאשר יכולת המינוף הריבית עולה ועולה הסיכון של הלווה. מצדד שני בגלל הריבית הגבוהה רבים לא מושכים אשראי.
    סגור
  • טען עוד
  • 7.
    חיים ביאליק
    דוד 01/11/2020 14:12
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כל מה שנעשה ע"י המפקח על הבנקים .נעשה אך ורק לטובת הבנקים לא לטובת הציבור
    סגור
  • 6.
    המצב כל כך קשה ? (ל"ת)
    מה 01/11/2020 12:27
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 5.
    למה ?
    אנונימי 01/11/2020 12:16
    הגב לתגובה זו
    1 1
    אם מתן אשראי מבוסס על יכולת ההחזר של הלווה, למה שיעור ההון המזערי אמור לסייע לבנקים ? הלווים כרגע מתקשים בהחזר ועל פניו הבנקים לא רוצים להלוות להם תוך הגדלת סיכון מהותית.או שמא כל המהלך של הפיקוח הוא להצדיק את מה שיגיע ממילא תוך מספר חודשים...הלווים יתקשו להחזיר ותקופת הפריסה המאושרת על ידי הפיקוח תתארך ואז הבנקים יתקשו לעמוד ביחס הנדרש והפיקוח פשוט הכין את התשתית לפריסה שאוטוטו יאשר... בקיצור.... בנק ישראל רואה את המצב השחור מתקרב..ומכין תשתית להתמודד
    סגור
  • 4.
    אין ארוחות חינם. חברו. הדרוג לא יאהבו את זה
    אסון של החלטה 01/11/2020 12:09
    הגב לתגובה זו
    10 1
    מקווה שהם בדקו עד כמה גדל החוב הצרכני כעת גם שנדחו תשלומי המשכנתא. זו פצצה מתקתקת.
    סגור
  • 3.
    נראה רע למחר. אתר IG ,ירידות חדות של כמעט 1%
    שי 01/11/2020 12:01
    הגב לתגובה זו
    1 0
    וזה בדיוק ג'ונס בנאסדק יכול להתרסק עוד יותר. זהירות
    סגור
  • 2.
    זה יקרה עוד יותר את הורדת הדירוג של ישראל
    לא אחראי 01/11/2020 12:00
    הגב לתגובה זו
    5 0
    ההודעה החודש. החובות של משקי הבית בשיא מטורף.
    סגור
  • 1.
    טמטום
    אזרח 01/11/2020 11:56
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אם הבנקים מרוויחים, הבנקאים מרוויחים. אם הבנקים פושטים רגל, אנחנו משלמים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות