"שיטת הזנבות" ו"פרונט ראנינג" - מה נחשב כתרמית בני"ע?
רשות ניירות ערך פרסמה עמדת סגל משפטית חדשה בנושא תרמית במסחר בניירות ערך, במטרה להצביע על התנהלות אשר מעלה חשד לביצוע הונאות במסחר בניירות ערך. מדובר בעדכון לעמדת הסגל המקורית משנת 2014, של מחלקת חקירות מודיעין ובקרת מסחר, עקב שיטות התרמית המתפתחות ומשתכללות עם השנים ופסיקה עדכנית של בתי המשפט. להלן פירוט של פעולות שונות אשר נחשבות לעמדת הרשות (על בסיס חוקי ני"ע) כמהלכי תרמית בני"ע.
מניפולציה של נכסי בסיס לנגזרים
למשל, גורם המחזיק כתב אופציה של מניה מסוימת, מזרים הוראת קניה בלימיטים גבוהים במניה בכדי לגרום לשער המניה לעלות ובעקיפין גם לשער כתב האופציה, ולאחר מכן, להרוויח ממכירה של כתבי האופציה על אותה המניה.
ניפוח תשואות על ידי מוסדיים
קניה או מכירה של נייר ערך, בסמוך לסיום תקופת דיווח, או תאריך חתך, באופן המשפר את שווי הנכסים או את שווי תיק ההשקעות/התשואות של הגורם המדווח. למשל, גוף מוסדי מזרים פקודת קניה לנייר ערך שהינו חלק מתיק האחזקות שלו, בסמוך לפני הזמן בו נמדדות התשואות של אותו הגוף (סוף שנה, סוף רבעון וכו') במטרה לגרום לעלית שער, או למנוע ירידת שער. מטרתו היא לקבע את מחיר נייר הערך ברמה חריגה או מלאכותית, ובכך להעלות את שווי תיק האחזקות שלו ולהציג תשואה גבוהה יותר.
שמירה על שער מינימום
הזרמת הוראות או ביצוע עסקאות במטרה למנוע ירידת שער, בכדי למנוע תוצאות שליליות למנפיק, לבעל השליטה או לבעל אינטרס אחר בשער הנייר. למשל לצורך מניעת הורדת דירוג או הפרת קובננטים.
עסקאות עצמיות
מכירה וקניה בעת ובעונה אחת של אותו נייר ערך, בידי אותו אדם או מישהו מטעמו. למשל אדם אשר מבצע עסקאות בניירות ערך בין חשבונות המצויים בבעלותו, כאשר הבעלות בנייר הערך אינה משתנה, ומשפיע על שער נייר הערך. דוגמה נוספת הינה למנהל תיקי השקעות, אשר קונה או מוכר ניירות ערך בחשבונו או בחשבונם של מקורבים לו, בעסקאות בין החשבונות אותם הוא מנהל עבור לקוחותיו.
עסקאות מתואמות
מדובר במכירה וקניה של אותו נייר ערך, בידי שני אנשים או יותר, שנעשו תוך תאום מראש בין הצדדים, במטרה להשפיע על שער נייר הערך בבורסה. למשל, גורם המבצע עסקאות מתואמות במטרה להשיא לעצמו רווח או למנוע הפסד באמצעות הפרשי שערים במסחר.
ביצוע עסקאות כמצג שווא
למשל, ביצוע עסקאות במחזורים גדולים ביחס למחזורים הממוצעים בנייר ערך דל סחירות, תוך השפעה על שערו, במטרה ליצור את הרושם לקיומו של מסחר "ער" בנייר הערך.
"שיטת הזנבות" - הזרמת הוראת קניה בכמות גדולה במעט מזו הקיימת בהוראת המכירה הראשונה בספר הפקודות, ובשער הקיים בשכבה השנייה של הוראות המכירה בספר הפקודות, כך השער נקבע בהתאם לשכבה השניה, בעלת השער הגבוה יותר, אף שרוב העסקה נעשה בשער הנמוך יותר. באופן זה מועלה השער למחיר השכבה השנייה באמצעות רכישה "זולה" יותר הנעשית ברובה במחיר השכבה הראשונה.
"פרונט ראנינג" - ביצוע עסקאות קניה או מכירה מחשבון פרטי בזיקה לפעילות של חשבון מוסדי באותו נייר, תוך תזמון הפעילות של החשבונות הפרטיים והמוסדיים במטרה להפיק רווחים.
מתן הוראות ללא כוונת ביצוע
הזרמת הוראות במסחר וביטולן לפני ביצוע, במטרה לטעת רושם כאילו יש היצע או ביקוש אמיתי בהגבלות שערים אלו.
השפעה על שער הנעילה
למשל, גורם הפועל להקטנת אחזקותיו בנייר ערך על ידי מכירות במהלך יום המסחר, רוכש לקראת סוף כל יום כמות קטנה יחסית של נייר הערך, בשער גבוה יחסית למכירות שביצע, במטרה לצמצם את ירידת המחיר של יתרת אחזקותיו, או לסייע לו להמשיך לממש בימי המסחר העוקבים במחירים גבוהים יותר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הבורסה בתל אביב הפכה מזמן משחק של בתי השקעותnevuer@gmail.com 04/11/2020 11:53הגב לתגובה זו2 0מניפולציות גלויות לעין והרשות לא עושה כלום. לא פלא שהרבה חברות בורחות מהבורסה הזו.סגור
-
1.תטפלו בהונאת אוינוינג וכניסה למדדיםמניויקטור 04/11/2020 10:12הגב לתגובה זו0 0עכשיו מתחיל ההונאה באפיו אפריקה איך יתכן מסחר תקין במניות שלא הונפק רק משקיעים סגורים ונכנסים למדדים ומחייבים אותם להתכסות ומשחילים 165 מיליון שקל אלקטריאון ובאוינווגסגור