מלחמת הרגולטורים מכה שנית - "ברקת חושב כמפקח" - "ענת טעתה"
שני הרגולטורים המובילים של שוק ההון המשיכו היום את העימות הציבורי שלהם במסגרת הוועידה הכלכלית של איגוד החברות הציבוריות. יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה האשימה את ד"ר משה ברקת, הממונה על שוק ההון בכך שהוא "חושב כמפקח שרוצה יציבות. אני רוצה להגן על זכויות בעלי המניות ולמנוע פגיעה בשווי". ברקת לא נשאר חייב והאשים את גואטה בהפרחת אמירות חסרות בסיס - "ענת טעתה... ואני חושב שהיום היא מבינה את זה".
"אני מצטרף לדרישת האיגוד ודרישת הבורסה לני"ע- צריך לעשות הורדת מס על רווחי הון בישראל למי שחוסך לזמן ארוך", כך אמר היום משה ברקת, הממונה על רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון, בפתיחת הוועידה הכלכלית של איגוד החברות הציבוריות, במסגרת שיחת 'אחד על אחד' עם מנכ"ל האיגוד אילן פלטו. ברקת נשאל לגבי היחסים עם ענת גואטה לאחר שורת עימותים פומביים בין השניים ואמר ש"למרות הכותרות, הכל בסדר, הכל טוב, וכל אחד פועל בתחומו".
ברקת התייחס להתערבות של רשות שוק ההון במגדל ואמר: "אנחנו פועלים בזהירות, בהתאם לחוק, ומכבדים את זכות הקניין של כולם והכללים בשוק ההון, אנחנו לא מתכוונים לפגוע בזכויות של בעלי המניות, או בשווי של חברות כמו שאמרה יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה, היא אמירה חסרת בסיס. ענת טעתה באמירה זו ואני חושב שהיום היא מבינה את זה. ההתערבות שלנו בחברת מגדל דווקא העלתה את ערך המניה. אני מתערב רק איפה שיש כשל שוק. עובדה שיש חברות רבות, עם בעלי שליטה דומיננטיים, שאנחנו כלל לא מתערבים בהן. כאשר בחברת אחזקה דורסים את הממשל התאגידי של חברת הביטוח, אנחנו אומרים סטופ. אנחנו לא מתערבים למשל במינוי דירקטורים בכלל החזקות, אנחנו מפקחים של תחום הביטוח ושם נתערב".
בנושא חברות הייעוץ למוסדיים טען ברקת כי "המוסדיים לא מפסיקים להשתמש בחברות הייעוץ, אלא רק בחברות שלהן יש ניגוד עניינים. המטרה היא שגופי העמיתים יצביעו עצמאית, ולא גופי הנוסטרו, וזה מהלך חשוב. במקביל, הגופים המוסדיים צריכים לקחת אחראיות ולעצב מדיניות הצבעות משלהם". בנוסף, ברקת אמר כי "בכוונתי לקדם פטור מהצבעת מוסדיים בחברות הדואליות, וגם לקדם פטורים מחובת הצבעה הגורפת של המוסדיים באסיפות".
יו"ר רשות ני"ע ענת גואטה, שוחחה עם יו"ר איגוד החברות הציבוריות גדעון תדמור ואמרה: "אני מכירה את ברקת שנים רבות, מעריכה אותו ויש לנו דיונים מקצועיים, אבל רשות שוק היא מפקח יציבותי ואילו רשות ני"ע באה להגן על ציבור המשקיעים ולדאוג לפיתוח השוק. כתוצאה מכך, נוצרים חילוקי דעות משמעותיים בין הגופים. כאשר ברקת מסתכל על חברות הביטוח כמפקח שרואה את היציבות יש הצדקה למעשיו. מהצד שלי יש אינטרס לייצג את האינטרסים של בעלי המניות, ולדרוש ודאות ובהירות בשוק, תוך הגברת אמון המשקיעים בחברות הביטוח".
בהתייחסות לצעדי הרשות במהלך המשבר אמרה גואטה "ממשלות ובנקים זרים פועלים בשווקים הגלובאליים, ומציירים ביטחון ותנאים להמשך גיוסים לחברות. לצד זה, בגל הראשון והשני ראינו שינוי בתמהיל של ענפי המשק שמיוצגים במשק- יותר טק ופחות נדל"ן או אנרגיה וזו מגמה שאנחנו מעודדים. האתגר שלנו היה הפידיונות הכבדים בקרנות הנאמנות בגל הראשון, המיותרים בדיעבד, והחלפת הידיים הזאת בין הציבור למוסדיים, שהרוויחו את גל העליות, וזה צריך להיות שיעור בחינוך פיננסי לציבור- אי אפשר לתזמן את השוק. האתגר שלנו היה לייצר את הגמישות הנדרשת, גם בתקופת משבר, וזה מה שעשינו עם צעדים שאפשרו לתעשייה לתפקד".
באשר לסוגיית תום עידן בעלי השליטה אמרה גואטה, "לנו כרגולטורים חשוב לוודא שיש הגנה על ציבור המשקיעים מפני שלטון מנהלים, ולכן עדיין יש חשיבות גדולה למעמדם של בעלי מניות המיעוט, גם בעידן של חברות ללא גרעין שליטה".
יו"ר איגוד החברות הציבוריות גדעון תדמור: "בתקופה של ליקוי מאורות מנהיגותי, זו יכולה להיות השעה הגדולה של הרגולטורים - ענת גואטה, משה ברקת ונגיד בנק ישראל אמיר ירון - לכל אחד מכם יש מספיק סמכויות ואפשרות לחשוב מחוץ לקופסה ולקדם מהלכים כלכליים מנהיגותיים״.
מנכ״ל האיגוד אילן פלטו: "אם הממשלה הייתה חברה ציבורית כבר היו פותחים נגדה בחקירה. דירוג האשראי של ישראל בסכנה. אפשר להעביר תקציב עד סוף השנה, זה רק עניין של החלטה. אנחנו נמצאים במשבר כלכלי חסר תקדים בהיקפו, שעדיין לא ראינו את התחלת הנזקים ממנו. חלק מהציבור מוחזק עם מענקים שלא יוכלו להימשך לנצח וחלק מהחברות מוחזקות בדחיית חובות שגם היא תסתיים מתי שהוא. בניגוד למשבר 2008 כאן מדובר במשבר ריאלי מאד, לא פיננסי במהותו, אבל יש חשש מהותי שהמשבר הריאלי יכול להוביל גם למשבר פיננסי".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.גושי חרא החברות עושות הנפקות פרטיות וגונבות את המשקיעיםקרן 10/11/2020 20:25הגב לתגובה זו0 0הקטנים במקום לשמור עליהם הם שומרים על בעלי החברות הגנביםסגור