צמיחה כלכלית חזקה? צריך להיזהר מהדברים שמבקשים
מה המשותף לתגובת השווקים בשבוע שעבר לבחירות בארה"ב ולהודעה של אמש של ענקית התרופות פייזר על החיסון לקורונה? ב-2 המקרים השווקים מאותתים בצורה די ברורה מה הם רוצים: כלכלה מדשדשת עד כמה שניתן.
בשבוע שעבר השווקים קפצו על הדיווחים לנוכח הדיווחים כי אמנם המועמד הדמוקרטי, ג'ו ביידן ניצח בבחירות, אך הסנאט נשאר בשליטת רפובליקניים. המשמעות היא שביידן צפוי להיות מוגבל מאוד באפשרויות להציג תוכנית פסקלית גדולה (לכתבה המלאה). השבוע, לאחר תגובה ראשונית חיובית להודעה של פייזר, השוק בגדול (כן יש סקטורים שעלו משמעותית) מגיב בחולשה מסויימת. מי שמוביל את המגמה השלילית הוא סקטור הטכנולוגיה, כאשר מדד הנאסד"ק 100 השלים מוקדם יותר היום ירhדה של 7% מהגבוה של אתמול.
התגובה של השווקים לא מקרית, כאשר ה"הפיל הגדול" בחדר ממשיך להיות החוב הממשלתי של ארה"ב והצורך לממן אותו. גודל החוב של ארה"ב לא מאפשר לארה"ב לצמוח בצורה מהירה מידי. כל צמיחה מהירה עשויה להכניס החוב האמריקני לסחרור ולמשבר חוב.
החוב של הממשל האמריקני זינק מתחילת השנה בקרוב ל-4 טריליון דולר ועומד כעת על למעלה מ-27 טריליון דולר. לעומת הזינוק בחוב, ההוצאות של הממשל על החזרי הלוואות ירדו ברבעונים האחרונים לרמה של 546 מיליארד דולר "בלבד". איך זה קרה? הירידה בריביות בשווקים.
ההודעה אתמול של פייזר וחזרה לשגרה עשויה להקפיץ את האינפלציה בארה"ב ובכך לגרום לפד' להתחיל להתנהג כמו בנק מרכזי שדואג לאינפלציה (כפי שהסברנו אמש). נכון, הפד' טען מוקדם יותר השנה כי הוא יהיה סבלני במיוחד עם העלאות ריבית, אך חשוב להדגיש כי כל עוד הפד' לא ביצע הלאמה מוחלטת של שוק האג"ח (כלומר קיבוע של הריביות והגדלה אינסופית של המאזן), למושגים כמו אינפלציה וצמיחה יש עדיין משמעות בשוק האג"ח.
רואים זאת גם במציאות, לאחר ההנפקה החלשה אמש ל-3 שנים, ההנפקה היום של ארה"ב ל-10 שנים שוב קיבלה ביקושים נמוכים מהגופים הזרים. האמת? שבצדק. מי רוצה לקנות היום נכס שמעניק תשואה של 0.96%, כאשר החששות בשוק מתחילים להתפוגג?
החוב הגדול מחייב שכל הזמן יהיה "חשש" בשוק, אחרת הקונים יעדיפו נכסים טובים בארה"ב. ולכן, החלומות של צמיחה מהירה של הסקטורים שנפגעו מהקורונה הם נחמדים, אך לא בטוח שמי שמשקיע באותם חלומות יודע שאם החלום שלהם יתגשם, ארה"ב עשויה להיות בבעיה גדולה.
את מה זה מזכיר? את הרצון של טראמפ במהלך 2019 לקבל הורדת ריבית מהפד'. טראמפ לבסוף קיבל את מבוקשו, אך הוא לא ידע שהורדת ריבית בסיומו של סייקל כלכלי היא "הכניסה הרשמית למיתון".
טראמפ ב-2019: צריך להיזהר מדברים שמבקשים, הם עלולים להתגשם
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
3.הוא לא ידע.איזה מזל שאתה יודע (ל"ת)דמונטנס 11/11/2020 06:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.אינפלציה היא דווקא כלי יעיל של המשק להחזיר חובקלקלן 11/11/2020 02:35הגב לתגובה זו0 0זאת בתנאי שיו"ר הפד יקיים את אבטחתו מלפני כחודשיים שהוא אכן לא יעלה את הריבית גם בתנאים של התפרצות אינפלציונית, במקרה הזה האינפלציה פשוט תשחק את החוב לאט לאט, החיסרון הוא כמובן עבור הצרכן האמריקאי שיספוג העלאת מחירים של מוצרי צריכה בסיסייםסגור
-
1.עמית הבחנה יפהאני 11/11/2020 01:58הגב לתגובה זו0 0הייתי מוסיף שכשהסנאט אדום גם אי אפשר להפחית נזילות ולהילחם באינפלציה עם מיסים...סגור