עושים סדר בתיקים: כל מה שאתם חייבים לדעת על ניהול תיקי השקעות

מדמי ניהול עד מינימום ההשקעה הנדרש; מהבנקים דרך קרנות נאמנות עד בתי ההשקעות הגדולים: הדרכים השונות לנהל תיק השקעות; היתרונות והחסרונות המרכזיים של כל שיטה. סקירה ששווה לכם כסף

 | 
telegram
(6)

מנהלים תיק השקעות? חושבים שהגיע הזמן שגם לכם יהיה תיק השקעות? תתחילו מכאן
הכסף שלכם צריך לעבוד בשבילכם, כמו שאתם בוודאי יודעים. אבל כדי שהכסף שלכם יעבוד בצורה הטובה ביותר עבורכם, יש צורך שתעשו כמה בחירות טובות ונכונות. אחת ההחלטות המכריעות ביותר היא אופי ניהול תיק ההשקעות שלכם, ואיתו השאלה: איפה יתנהל התיק, ומי ינהל אותו?

ניהול עצמי של תיק ההשקעות אפשרי בהחלט, ובעידן הדיגיטלי המתקדם שלנו ישנם לא מעטים שבוחרים בחוויית השליטה המוחלטת שמעניק ניהול עצמי של תיק ההשקעות, אבל זו בחירה שבהחלט אינה מתאימה לכולם: למעטים מאיתנו יש את הידע המתאים, את ההיכרות ההולמת עם השווקים המקומיים והבינלאומיים ולעיתים רבות גם לא את הזמן הדרוש להתמחות בניהול תיק השקעות, שהוא מומחיות מקצועית לכל דבר.

אפשרות שניה שעומדת לרשות מי שרוצים לנהל תיק השקעות היא לעשות זאת דרך סניף הבנק שבו מתנהל החשבון שלהם. בכל סניף כמעט ישנו יועץ השקעות שיוכל להעניק לכם הדרכה בסיסית איך לבנות נכון את תיק ההשקעות שלכם. ברוב המקרים, יועצי ההשקעות בבנקים ימליצו על קרנות נאמנות וקרנות סל, ולעיתים גם על אגרות חוב ומניות, כמובן על בסיס הידע המקצועי שלהם והיכרותם עם התוכניות שלכם.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ובעוד שעשיית שימוש בשירותיהם של יועצי ההשקעות בבנקים הייתה במשך שנים הפתרון המקובל עבור רוב המשקיעים, בוודאי המתחילים, בשנים האחרונות גוברת המגמה של פניה לבתי השקעות שהתמחותם בכך, תוך השארת סכום ההשקעה בבנק או העברתו לחשבון ייעודי בבית ההשקעות, כשאופן פעולה זה מאפשר חיסכון בעמלות.

מנהל התיקים שממונה על התיק שלכם בבית ההשקעות מקבל את ההרשאה להשקיע בשמכם, וגם  לפעול בניירות ערך בחשבון הבנק שלכם, במקרה שהכסף נשאר שם. הניהול השוטף נעשה דרך מנהל התיקים (שמקבל הרשאה לפעול בניירות ערך בחשבון הבנק). ניהול תיקים צמוד ומקצועי כזה מאפשר למנהל ההשקעות שלכם מעקב צמוד ואיכותי הרבה יותר אחר מה שעושה הכסף שלכם – זו העבודה שלו!

להבדיל מיועץ ההשקעות בבנק, שלא תמיד זמין כשאתם זקוקים לו, והמטלות שלו שונות, מנהל תיקי ההשקעות נמצא שם רק בשביל לנהל את הכסף של הלקוחות שלו ולהשיג עבורם את התשואה המרבית. הזמינות ואיכות המענה בבתי ההשקעות הם יתרון משמעותי שאלה מציעים על פני השקעה דרך יועצי ההשקעות בבנקים. 

איכות הדיווח ללקוח היא גם אחד היתרונות שבתי ההשקעות מציעים למי שמנהלים תיקים אצלם. מדובר על אלמנטים נוספים לזמינות הגבוהה והקבועה של בית ההשקעות, כמו עדכונים חודשיים או רבעוניים על הפעילות בתיק, ההרכב המדויק שלו נכון לרגע מסויים ועוד. על בסיס המידע הזה הלקוחות יכולים לנהל דיאלוג ענייני ומתמשך עם מנהלים התיקים שלהם, ולעדכן את אופי התיק באופן רציף (כמובן במידה שיש בכך צורך). 

מנהלי התיקים בבתי ההשקעות חופשיים לפעול על פי הבנתם המקצועית, ובהתאם לרכיבי הסיכון בתיקים הספציפיים, על פי רמת החשיפה למניות, לאג"חים ולמכשירי השקעה אחרים. מניהול מקצועי של תיקי ההשקעה מצופה, בצדק, לרמת תשואה גבוהה יותר ביחס לאופני השקעה אחרים, אבל כאן חשוב לזכור שהשקעה היא עניין לטווח הארוך, ולא מומלץ להתנהל בתזזיתיות ולחפש "מכה". מנהלי תיקי השקעות אינם מחוללי ניסים, וכמו שחלק מהגדרת התפקיד שלהם היא השגת תשואה טובה, חלק אחר הוא שמירה על הלקוחות מהפסדים והרפתקאות מסוכנות.  

גם כשנראה לכם שמניה מסויימת חמה במיוחד, או אם קראתם המלצות על מספר אנליסטים, היישום והתרגום של כללי המידע הזמין להשקעה מסויימת צריך להישאר בידי מי שיש להם פרספקטיבה רחבה על השוק. מנהלי השקעות טובים הם נכס מעולה בפני עצמם, והיכולת שלהם להשפיע על גובה הרווחים, ולא פחות מכך, על ההפסדים שלכם, רבה. אל תמהרו לערער על שיקול הדעת שלהם.

חשוב לזכור: לא רק עצם החשיפה למניה או להשקעה אחרת חשוב, אלא גם רמת החשיפה. גם מניה "חמה" מאוד לא מצדיקה חשיפה של מחצית תיק ההשקעות, ודי אם נזכיר את המקרה של 'טבע', שהתרסקה בעשרות אחוזים בשנים האחרונות, גם בזמן שנהנתה מהמלצות האנליסטים.

המחוייבות של מנהל התיקים כלפיכם מעוגנת בחוק: מנהלי תיקים חייבים להחזיק ברישיון מתאים מטעם משרד האוצר, ומוטלת עליהם חובת אמון כלפי הלקוח, לצד חובת גילוי נאות שפירושה שיתוף הלקוח בכל מידע רלבנטי לגבי ההשקעות שלו. ליועצי השקעות אסור לפעול בניגוד עניינים מול לקוחותיהם (אלא במקרים נדירים שבהם ניתנת לכך הסכמה מפורשת ומבעוד מועד). רמת המחוייבות שהחוק מטיל על מנהלי התיקים גבוהה מאוד, ועליהם להעדיף תמיד את האינטרסים של לקוחותיהם על פני האינטרסים האישיים שלהם, או אלה של בית ההשקעות או המוסד הפיננסי שעבורו (או בשיתוף פעולה איתו) הם עובדים.

כל יועץ השקעות בישראל חייב לעבור בחינה ייעודית של הרשות לניירות ערך, בנוסף לתקופת התמחות בת תשעה חודשים בבית השקעות מוכר. עם מעבר מוצלח של הבחינה וסיום תקופת ההתמחות, מנהל התיקים רשאי לעסוק בייעוץ השקעות, אך מותר לו לעשות גם דבר שליועץ השקעות אסור לעשות: ניהול אקטיבי של ההשקעות בתיקי הלקוחות.

והעלות? ובכן, זה תלוי
בתי ההשקעות השונים קובעים את המינימום להשקעה אצלם, כשכלל האצבע בתחום אומר שככל שבית ההשקעות גדול יותר, כך גדל סכום המינימום להשקעה במסגרתו. כך, בעוד בתי השקעות גדולים דורשים לרוב 250-300 אלף שקלים לצורך פתיחת תיק השקעות, בבתי השקיעות קטנים יותר מסתפקים בסכומים התחלתיים של 100-200 אלף שקלים.

בשנים האחרונים חלה התרחבות של אפשרויות ההשקעה, וגופים גדולים, שבאופן מסורתי העמידו רף כניסה גבוה לניהול תיקי השקעות אצלם, החלו להציע ללקוחות אפשרויות השקעה מסכומים של עשרות אלפי שקלים בלבד, כשמיטב דש אפילו מאפשרת פתיחת תיק השקעות ראשוני עם 25,000 שקלים בלבד. חשוב להבחין שניהול תיקי ההשקעה האלה נעשה דרך קרנות נאמנות, עליהן נרחיב מעט מייד.
 
כדי לסבר את האוזן באשר לסדרי הגודל של הכספים המנוהלים בתיקי השקעה בישראל, נאמר שמדובר במעל 300 מיליארד שקל, כאשר החלק הגדול מתוכו מנוהל עבור גופים מוסדיים, והשאר עבור חברות וארגונים שמחזיקים בתיקי השקעה במיליארדים רבים. הגופים והחברות הגדולים, מטבע הדברים, משלמים דמי ניהול נמוכים משמעותית מאלה שזוכים להם משקיעים פרטיים.

מה שווי תיקי ההשקעות הפרטיים בישראל? הערכות עדכניות מדברות על 100 מיליארד שקל בקירוב. כפי שהזכרנו, בסוג זה של תיקים המשקיעים משלמים דמי ניהול גבוהים יותר, עד 1.5%, כשהממוצע נע סביב 1%. אבל גם המשקיעים הפרטיים לא משלמים כולם את אותם דמי ניהול – ככל שתיק ההשקעות שלכם גדול יותר כך תהפכו ללקוחות נחשקים יותר וכוח המיקוח שלכם מול גופי ההשקעה יעלה.

לצד יתרון הגודל, גם לתיק השקעות קטן יחסית, או התחלתי, יש את היתרון שלו בתחום דמי הניהול, כשניהול תיקים דיגיטליים קטנים דרך קרנות נאמנות יגבה מכם דמי ניהול שנעים סביב מחצית האחוז, כשגם כאן, ככל שתיק ההשקעות גדל כך, לרוב, קטנים דמי הניהול.

שוק ההשקעות בישראל צמח במהירות בעשורים האחרונים, והוא מונה כיום למעלה מ-150 חברות ויותר מ-1000 מנהלי תיקים ברישיון. לא כל החברות ומנהלי התיקים שווים, יש לומר, ויש לפחות כמה עקרונות בסיסיים שאסור להתפשר עליהם כשמחפשים מנהל תיק השקעות.

ראשית, כמובן, לא חשוב כמה נדמה לכם שאתם מכירים ויודעים, או סומכים בגלל היכרות קודמת, מנהל תיקי השקעות חייב להחזיק ברישיון של משרד האוצר. בשנים האחרונות נחשף מספר לא מבוטל של מנהלים ללא רישיון אשר מתנהלים מחוץ לחוקים הרלבנטיים ויש להם ידע מוגבל, אם בכלל, בניהול השקעות.

מנהלי תיקי בלתי מורשים עלולים ליצור את הרושם של הבנה מעמיקה בשוק ההון לאוזניים של מי שאינם מתמחים בשוק הזה, ויכול להיות שהיו פעמים שבהם התמזל מזלם והם עשו השקעה מעולה. אבל היעדר רישיון השקעות פירושו היעדר פיקוח והיעדר הכשרה מעמיקה מספקת, ובשורה התחתונה שני אלה יכולים להוות צרה צרורה עבורכם.

מי שלמדו, התמחו ונבחנו בניהול תיקי השקעות שולטים בז'רגון המקצועי, יודעים להעריך ולפזר סיכון, והמחוייבות שלהם כלפיכם כלקוחות היא אחרת לחלוטין. אתם חלק רשמי מהרזומה שלהם, והמוטיבציה שלהם להצליח גבוהה מאוד (וכאמור הם נבחנו ונמצאים תחת פיקוח).

אחרי שווידאנו שאנחנו פונים למנהלי תיקים מורשים, כדאי לחשוב על השלב הזה: האם פונים לבית השקעות גדול או קטן יותר? כדי לתת תשובה טובה יותר לשאלה הזו, נציין את העובדה שבחברות הגדולות ניהול התיקים נעשה לרוב דרך קרנות נאמנות.  

ניהול תיקי השקעות בקרנות נאמנות: יתרונות וחסרונות
אחד היתרונות המובהקים של השקעה באמצעות מנהל תיקי השקעות הוא הקשר הישיר והזמינות הגבוהה של מנהלי התיקים לצרכים ולרצונות של הלקוחות. בקרנות נאמנות (כמו בקרנות סל), לעומת זאת, הפונקציה הזו אינה קיימת: לקרן ישנו מנהל השקעות כללי אבל הוא אינו מצוי בשיח ישיר עם המשקיעים.

כשמדובר על יועץ ההשקעות בבנק, איתו מתקיים קשר, אבל תפקידו שונה מהותית מזה של מנהל תיקי השקעות, והוא מסתכם בייעוץ ובניהול טכני של הוראות הלקוח, ולא בהשקעה ובפיקוח אקטיביים על ההשקעות שלו. יועץ ההשקעות בבנק גם נשען על המלצות הגופים הרלבנטיים בבנק (למשל מחלקת המחקר), או על הדירוג שהבנק מציע, אבל הקשר שלו עם המתרחש בשוק אינו בלתי אמצעי כמו זה של מנהל תיקים. מכיוון שתפקידו של יועץ ההשקעות אינו לפתח אסטרטגיה ולנהל את ההשקעה בפועל, המעקב שהוא מחוייב אחריו בנוגע לכל המתרחש בשוק שונה מהותית. יועצי השקעות בבנקים, למשל, לעיתים נדירות בלבד, אם בכלל, יצללו לנבכי הדיווחים של חברות שונות הנסחרות בבורסה.

יתרון נוסף של ניהול תיק שלא בקרן נאמנות, אלא ישירות בבתי ההשקעה או החברות הרלבנטיות, מתאפשר כשתיק ההשקעות גדול ומספק לבעליו יכולת התמקחות על הורדת דמי הניהול.

אך מה החיסרון של ניהול תיקים לעומת קרנות נאמנות? התשובה היא ביכולת להתנהל מול תשלומי המס. בכל הקשור לתשלומי מס ולמועדם, ההשקעה דרך קרנות נאמנות מציעה יתרון על ניהול תיק השקעות. במה דברים אמורים? בניהול תיק השקעות, הלקוח מחוייב במס על רווחים מייד עם ביצוע מימושים בתיק ההשקעות. בהשקעה דרך קרן נאמנות, לעומת זאת, היות שהרווחים של הקרן לא חייבים במס, הלקוח לא יחוייב על שינויים ותנודות מסבי-רווח בפעילות הקרן, אלא רק לכשיבחר למכור את הקרן עצמה. כך מתאפשרת למעשה דחיה בתשלום המס. 

אם אתם הבעלים של תיק השקעות קטן יחסית, ישנה סבירות גבוהה למדי שמנהל התיקים יבצע עבורכם אלוקציה של התיק, כלומר שיוך הכספים לקרנות נאמנות שונות על פי רמת הסיכון המתאימה שנקבעה. בנוף ההשקעות כיום, זו הדרך המקובלת לנהוג בתיקי השקעה קטנים יחסית. בדרך הזו עולה הסיכוי שמנהל התיקים יבחר בקרנות הנאמנות הביתיות שלו, אך בכל מקרה, לא תשלמו דמי ניהול כפולים, אלא רק על הקרנות (ולא על התיק עצמו). דרך ניהול חדשה יחסית זו זוכה לברכתם של כמה מבכירי המנהלים בתחום ההשקעות בישראל.

נתוני מפתח על תיקי ההשקעה המנוהלים בישראל
הרשות לניירות ערך מפרסמת כל שנה את היקף הכספים המנוהלים בתיקי ההשקעה בישראל. מסורתית, בתי ההשקעות הגדולים זוכים לנתח הגדול ביותר מעוגת ההשקעות בישראל. על פי הדו"ח המעודכן לשנת 2019, כמחצית מנכסי התיקים המנוהלים בשווי של עד חצי מיליון שקל מושקעים בקרנות נאמנות וכ-35% מהתיקים המנוהלים בענף עבור לקוחות שאינם מוסדיים מורכבים בעיקר מקרנות נאמנות. נתונים נוספים המופיעים בדו''ח:

  • שווי הנכסים המנוהל עומד על כ-295 מיליארד שקל.
  • מספר הלקוחות עומד על כ-80,000.
  • שווי תיק ממוצע של לקוח אצל מנהל תיקים: כ-1.8 מיליון שקל.
  • שווי תיק ממוצע בתיקים בהם קרנות הנאמנות מהוות 50% ומעלה משווי הנכסים הוא כ-850,000 שקל.
  • 18 מתוך 123 חברות ניהול התיקים הפעילות בתחום מוגדרות "גדולות", כלומר מנהלות נכסים בשווי 5 מיליארד שקלים או יותר, או מנהלות תיקים עבור 1000 לקוחות לפחות. החברות הגדולות הללו מנהלות 86% מכלל הכספים בתיקי ההשקעה בישראל.

גדול או קטן: איזה בית השקעות עדיף לניהול תיק ההשקעות שלכם?
כפי שעולה מדוחות הרשות לניירות ערך, מספר מצומצם של בתי השקעה גדולים חולש על החלק הארי של תיקי ההשקעות בישראל. השמות הגדולים האלה - מגדל שוקי הון, ילין לפידות, אי.בי.אי, מיטב דש, פסגות, הראל ואלטשולר-שחם, הם בדרך כלל אלה שחושבים עליהם ראשונים כששוקלים ניהול תיק השקעות, ולו רק בגלל שהם נהנים ממוכרות ציבורית גדולה. 

בבחירה בין אחד מענקי השקעות ישראלים אלה לבין אחד מעשרות בתי ההשקעות הקטנים יותר, כדאי לקחת כמה פקטורים בחשבון. ראשית ישנה כמובן שאלת היחס האישי: בבתי השקעות קטנים יותר, אין מסה עצומה של לקוחות ואנשי צוות, ומערכת היחסים שתולכו לבנות עם מנהל התיקים שלכם, או אולי אפילו בכירים בחברה, עשויה להיות נדבך חשוב בהחלטה באיזה סוג של בית השקעה לבחור עבור רבים מאיתנו.

בבתי ההשקעה הגדולים אמנם תזכו לטיפול צמוד של מנהל תיקים שיכיר אתכם, אבל אם אתם לא משקיעים גדולים במיוחד, הדרג הניהולי, ולא כל שכן הבכיר באותם בתי השקעה, לא יוכל להעניק לכם את אותה זמינות שישמחו להעניק המנהלים של בתי ההשקעות הקטנים יותר. 

לעומת היחס האישי, פקטור נוסף שיש לקחת בחשבון בהבדלים שבין בתי השקעות גדולים לקטנים הוא קיומן של מחלקות מחקר ואנליזה. בבתי ההשקעה הגדולים מתנהל מערך מורכב וענף של ניתוח השווקים בשלל כלים ואמצעים, והמחקר הזה מעניק להחלטות המתקבלות בגופים אלה מוצקות ותימוכין שבתי השקעה קטנים יותר, אפילו אם יש להם מחלקות מחקר (מצומצמות יותר, מטבע הדברים), יתקשו לספק. אין בכוונתנו לומר שבתי השקעה קטנים אינם מסוגלים לניהול מעולה של תיקים על סמך מדדים וכלים משוכללים ויעילים מאוד, אבל חשוב לזכור את הפער ביכולת הקצאת המשאבים למחקר שוק בין בתי השקעה מסדרי גודל שונים.

כששוקלים ובוחנים בתי השקעה שונים, חלק אינטגרלי מהבדיקה צריך לכלול עמידה על ביצועיהם של בתי ההשקעות בשנים קודמות ביחס למתחרים, וכמובן את איוש המשרות הבכירות השונות בבית ההשקעות, כמו גם את מי שינהל את תיק ההשקעות שלכם ביומיום. בבית השקעה גדול או קטן, ובכל סדר גודל של תיק השקעות, לכימיה וליכולת לתקשר באופן טוב את רצונותיכם ולהבין את הצד השני ולהתרשם ממנו – לאלה יש השפעה מכרעת על שביעות הרצון ועל האמון שלכם בניהול תיק ההשקעות. 

דבר נוסף שחשוב לברר הוא מידת הקשב שתזכו לה כלקוחות, כלומר האם תיק ההשקעה שלכם ייתפר באמת בהתאם להעדפות ולמרכיבי הסיכון שאתם מעוניינים בהם או שהוא נבנה באופן סטנדרטי ורוחבי על ידי בית ההשקעות. באספקט הזה, כמו בכל אספקט של ניהול תיק ההשקעות שלכם, ישנה חשיבות עילאית לשקיפות: זכותם המלאה לדעת תמיד מה קורה בתיק שלכם, שיקשיבו לרצונותיכם ושיידעו להסביר לכם את ההיגיון מאחורי ההחלטות המתקבלות. 

לבסוף, אם לרשותכם תיק השקעות גדול ומשמעותי, אתם יכולים לנקוט בצעד פשוט שיעזור לכם להחליט בידי מי להפקיד אותו: במקרה כזה תוכלו לחלק את תיק ההשקעות בין כמה מנהלי השקעות ולקבל מיד ראשונה מידע מהימן לא רק על מי מחזיר את התשואה הטובה ביותר, אלא מי מעניק את השירות הטוב ביותר. עבור רובם המוחלט של המשקיעים, עם זאת, מבחן שכזה לא מאוד מעשי: לא שרק שרובם לא נהנים מתיק השקעות כל כך מפותח, גם היכולת לבחון את הדברים על פני הזמן המשמעותי הנדרש לקבלת הכרעה אינו זמין להם.

העתיד כבר כאן: ניהול תיקים אוטומטי
בשנים האחרונות, עם הפריצה הגדולה ביכולות אינטליגנציה מלאכותית ליישומים שונים והפיכת המסחר המקוון לפתרון נגיש ונפוץ, סוג חדש של ניהול תיקים הגיע גם אלינו, הלא הוא ניהול מבוסס תוכנה, אלגוריתם או בינה מלאכותית  - אבל השם לא באמת משנה. בסוג כזה של ניהול תיקים, בדומה למסחר אלגו-טריידינג, המסחר מבוצע בתקשורת בין מכונות, על בסיס מודלים שפותחו על ידי בתי ההשקעות, ולרוב ללא מעורבות של מנהל השקעות אנושי (אלא בצמתי הכרעה קריטיים).

מערכות משוכללות אלה בנויות לערוך כמות עצומה של חישובים בכל רגע, להפיק מהן מסקנות למסחר בשווקים ולפעול כדי להוציא לפועל את הפקודות וההוראות המתאימות. בישראל תחום ההשקעה האוטומטי נפוץ בעיקר בסחר במט"ח, אולם אפשר להיות בטוחים שהמגמה המתפשטת בעולם תגיע גם לכאן, והסוג הזה של מסחר יהפוך למיינסטרימי ומקובל בכל זירות הסחר וההשקעה המוכרות. 

תגובות לכתבה(6):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 6.
    ביזיון של כתבה
    nirher@gmail.com 30/03/2021 17:16
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ניהול תיקים זה המוצר האחרון שצריך להתקרב אליו בגלל שהוא נחות מבחינת היבטי מיסוי. רוצים לנהל תיק השקעות? תעשו זאת באמצעות מכשירים דוחי מס כמו קופת גמל להשקעה IRA , פוליסות חיסכון תיקון 190. תיקי השקעות זה מוצר הולך ונעלם.
    סגור
  • 5.
    אם אין אני לי מי לי....
    מוטי 04/03/2021 08:41
    הגב לתגובה זו
    3 1
    מהנסיון שלי אתה תהיה מנהל ההשקעות שלך הכי טוב..... קצת להכיר את השוק.. לעקוב אחר דוחות וחדשות... והכל הכי טוב. גם את העמלות אתה.. יכול לקבוע... קחו את העניין לידיכם...
    סגור
  • 4.
    איזה בית השקעות מימן את הכתבה? (ל"ת)
    אא 19/11/2020 11:56
    הגב לתגובה זו
    6 1
    סגור
  • 3.
    כתבה לא נכונה בכלל
    שי 18/11/2020 17:40
    הגב לתגובה זו
    4 1
    כתבה שמוציא את הכותב טיפש. חבל........
    סגור
  • 2.
    בלוף כתבה ממומנת לטובת ניהול תיקים
    שוקי 18/11/2020 15:59
    הגב לתגובה זו
    4 1
    ניהול התיקים הינו מתכלה ונעלם מהעולם ,המון פעולות של קניה מכירה לא לצורך ,קניית קרנות נאמנות בדמי ניהול גבוהים של הבית שבו מנהלים בדרכ את הכסף ...על מנת להראות עשייה מבמעים סתם פעולות ...עדיף לקנות נייע ולא לשנות לאורך זמן
    סגור
  • טען עוד
  • 1.
    שכחתם לכתוב שהכתבה ממומנת
    ניר 18/11/2020 13:45
    הגב לתגובה זו
    6 1
    מי מימן את הכתבה?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות