מצ'רנוביל לשווקים היום - מקבלי ההחלטות יצליחו לאזן?
בשנה שעברה עלתה סדרת המופת של HBO 'צרנוביל'. הסדרה עוסקת בתאונה הגרעינית ב-1986 ואחת הסצינות הבולטות היא ההסבר של החוקר על רצף הטעיות שנעשו בכור הגרעיני רגע לפני התאונה המחרידה - חוסר איזון בין גורמי מעוררים פעילות לגורמים מדכאי פעילות.
אנו אוהבים לחזור לסדרה כי מלבד היותה סדרה מוצלחת למדי, ניתן להשליך ממנה לא מעט על התנהלות השווקים הפיננסיים בעולם ועל עולם הכלכלה - בעיקר על איזונים ובלמים. האירועים במהלך השבוע האחרון סביב נגיף הקורונה הם בבחינת "שובר שיווין" והם הופכים את החיים של מקבלי ההחלטות בפד' לקשיים מאוד - בדומה למדענים הסובייטים של 1986, הפד' נדרש כעת לאזן כעת עודף מרכיבים במערכת. זו לא משימה קלה - כל פעולה לא נכונה של הפד' תיגמר במיתון כפול.
הסצנה המפורסמת בצ'רנוביל - חוסר איזון בין המרכיבים גרם לאסון
אם מנסים להקביל את הסיטואציה של צ'רנוביל לכלכלה האמריקנית, יש 3 גורמים עיקריים שאחראים על יציבות המערכת: צמיחה כלכלית, אינפלציה וחוב. על בסיס גורמים אלו מקבלי ההחלטות בפד' ובבית הלבן צריכים לקבוע את המדיניות המוניטרית והפיסקאלית שלהם. חוסר איזון באחד מ-3 גורמים אלו יכול לגרום לקריסה של כל המערכת.
דוגמה? שימו לב למדיניות של הפד' במהלך 2018-2020. טראמפ החליט לתמרץ את הכלכלה האמריקנית בתחילת 2018 באמצעות רפורמת מס (פיסקלי). צמיחה חזקה מידי, כמו שטראמפ ביקש להשיג, מהווה סיכון לשוק החוב בארה"ב. מה הפד' עשה? בתחילת 2018 הפד' החל לצמצם את מאזנו (מוניטרי). טראמפ אמנם לא ידע זאת, אבל הוא למעשה סלל את הדרך למיתון של 2020, עם או בלי הקורונה. צמצום המאזן של הפד' חנק את המערכת הבנקאית וברגע שהשפעות המס התחילו להתפוגג, המערכת קרסה למיתון.
זו לא מקריות שיו"ר הפד' לשעבר, בן ברננקי, טען כבר ב-2018 כי הכלכלה האמריקנית תקרוס בתחילת 2020. ולא, ברננקי לא שמע על הקורונה ב-2018, הוא פשוט הכיר את כללי המשחק טוב מהרוב המוחלט של השחקנים בשוק.
ברננקי במהלך 2018:הכיר את כללי המשחק יותר טוב מטראמפ
החניקה של המערכת הבנקאית במהלך השנים האחרונות הייתה קרקע פוריה לאירועי קיצון במהלך השנתיים האחרונות - ראינו 3 קריסות גדולות בשווקים מאז תחילת 2018, וכולן מאותה סיבה.
ואז הגיעה הקורונה ששיתקה את הפעילות הכלכלית הריאלית והיווה זרז משמעותית למיתון של 2020. הפד' הגיב במהירות לאירועים של מארס האחרון והגדיל בצורה חסרת תקדים את התמיכה המוניטרית בשוק. כמה הגירוי המוניטרי היה משמעותי? הגרף של השינוי השנתי ב-M2 מראה זאת היטב - מעולם לא הוזרקה כמות כזו של כסף למערכת בתוך זמן כה קצר.
השינוי השנתי בכמות הכסף בארה"ב: הצליח לאזן את השיתוק בפעילות הריאלית
השינוי בכמות הכסף מהווה גורם מעורר שמאזן את הירידה בפעילות הריאלית ושומר על המערכת. אבל מה קורה כאשר הפעילות הריאלית בכלכלה חוזרת לתפקד? גורם מדכא הופך לגורם מעורר משמעותי מאוד.
המשמעות היא שיש יותר מידי גורמים מעוררי פעילות בשוק כבר היום הפד' נמצא מ"אחורי העקומה" ברמה 150-200 נק' בסיס. חזרה לשגרה צפויה לגרום לפד' להיות עוד יותר מאחורי העקומה. זה אולי נשמע טוב שיש יותר מידי גורמים מתמרצים בשוק, אך זה אומר שחוסר האיזון גדל. בסופו של דבר הפד' יצטרך לרדוף אחרי השוק, כאשר במקביל , שוק האג"ח כבר יהיה בבעיה קשה.
מה עושים? מתחילים להוריד תמריצים. הדיווחים אתמול על דחייה של תוכנית תמריצים פיסקלית לא מגיעים במקרה (לכתבה המלאה). להערכנתו, הסיכויים לתוכנית תמריצים פיסקלית קלושים גם לאחר ינואר. האם זה מספיק? לא בטוח. השלב הבא עשוי להיות הורדת התמיכה של הפד' משוקי האג"ח, כאשר נזכיר כי רוב התמריצים של הפד' הם עד ה-31.12.
חשוב להדגיש כי גם הפד' לא יודע באמת "מהי נקודת האיזון" - מדובר בתהליך של ניסוי וטעייה. לפיכך, הסיכויים שהורדת התמריצים תגרום לזעזוע בשוק לא נמוכה והמשמעות היא תנודתיות גבוהה.בשורה התחתונה, ה"שוק הקל" שהיה בוול סטריט מאז מארס האחרון הודות לפד', הולך ונעלם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
6.מאיפה הסקת שהפעילות הכלכלית הריאלית חזרה לרמתה הקודמת ?יניב סביון 14/11/2020 12:08הגב לתגובה זו0 0השפעות הוירוס על הירידה בהכנסה הפנויה ועל ההוצאה עמנו להישאר, על הסקטורים השונים בכלכלה, והמדיניות המוניטרית המשולבת במדיניות הפיסקאלית תאלץ להמשיך. הנזילות תמשיך לשטוף כל חלקה בכלכלות העולם והמשך הנהירה לנכסים שומרי ערך תמשך כיוון שהמדיניות המוניטרית מכוונת לרפלציה. מה שנכון הוא שקובעי המדיניות והפד יאלצו לשלב ידיים במהלך שנת 2021 על מנת לצאת בצורה זהירה ונוחה מהמצב. אם יצליחו הזעזוע בשווקים, חוב והון (מניות), יהיה פחות אבל עד שהשווקים לא יבינו זאת ועל עוד השפעות המגיפה יכולות להתעצם, התנודתיות תישאר אתנו.סגור
-
5.ביטקוייןתתחילו לקנות ביטקויי 14/11/2020 11:32הגב לתגובה זו0 1מהר לפני שתאחרו את הרכבת.סגור
-
4.בהחלט מעורר מחשבה (ל"ת)הקורא 13/11/2020 23:20הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.והאירופי בושה של גנביםהפד משחק מלוכלך 13/11/2020 21:10הגב לתגובה זו0 0דואגים לעשירים וחברים.הכל שקרסגור
-
2.עמיתאריק 13/11/2020 21:10הגב לתגובה זו3 0ביזפורטל יש לכם נכס בשם עמית נועם תישמרו עליו היטב אין כתב כלכלי אפילו לא אחד שמתקרב ליכולות שלוסגור
- טען עוד
-
1.זהב זה הכי אחירק מזומן 13/11/2020 20:19הגב לתגובה זו2 1כמה צודק ככה נכון.אחד הבודדים שרואה נכוחה.מקווה שכל העילגים שמגיבים עם חמש שגיעות כתיב לכל שורה לא יגיבו.סגור
-
שגיעות???????? (ל"ת)העילג 14/11/2020 07:48הגב לתגובה זו0 0סגור
-
ועוד חמש כאלה ?שגיעות ? ע??? 13/11/2020 21:26הגב לתגובה זו0 0מי העילג כאן ? ממש שגעתסגור