אופטימיות לא רציונלית - - שוק ההנפקות רותח; Airbnb בשווי של 100 מיליארד ד'
בריאן צ'סקי, נייתן בלכרצ'ק וג'ו גבי עשו את זה בגדול. שלושת המייסדים של Airbnb הגיעו לוול סטריט בתזמון מושלם. הם הצליחו לתרגם רעיון אינטרנטי, אפילו לא טכנולוגי, לחברה של עשרות מיליארדי דולרים. החברה שלהם שמתווכת בין אנשים שרוצים דירה/ מקום לינה לתקופות קצרות - לבעלי בתים/ משכירים, מושפעת כמובן מהקורונה, אבל כשמסתכלים על הפונדמנטל מבינים שזו חברה אמיתית, צומחת, עם מודל עסקי ברור. הכל טוב ויפה, אבל השווי הגבוה קצת מציק.
שוק ההנפקות בוול סטריט רותח. חברות מגייסות לפי שווי חלומי, שווי שגבוה פי כמה וכמה ממה שהוערך רק לפני חצי שנה-שנה. זה לא שווי כלכלי, אלא במקרים רבים שווי שמבטא את האופוריה במניות הטכנולוגיה ואת הביקוש העצום לחברות טכנולוגיה גדולות. זה שווי שמבטא את תמהיל ההשקעות שמקובל כעת בעולם - כמה שיותר צמיחה. אז נכון, מדובר בחברות טובות - אפילו מצוינות - שהונפקו לאחרונה בוול סטריט. מבין עשרות המגה הנפקות יש לנו 2 נציגות - למונייד שמזנקת ב-25% לשווי שיא של 5.2 מיליארד דולר (לעומת 2 מיליארד שווי בהנפקה) ופרוג שנסחרת בשווי של כ-6 מיליארד דולר - 705 מעל המחיר בהנפקה.
הסיפור של הימים האחרונים בשוק ההנפקות הוא ההנפקה של airbnb. מדובר בחברה נהדרת שבהחלט תמשיך להיות המובילה בתחומה. אבל חברות טובות הן לא בהכרח מניות טובות. התמחור רגע אחרי ההנפקה (במיוחד לאור העליות ביום הראשון) משקף עתיד מאוד אופטימי לחברות האלו ומבטא בעיקר מגמות מאקרו גדולות: כסף גדול שמחפש אפשרויות השקעה בגלל ריבית האפס (ואף השלילית) בעולם, ומחלחל לשוק המניות. שם הוא מאתר חברות צמיחה וקונה בכל מחיר. העובדה שהבנקים הגדולים והפד בראשם מאותתים שסביבת הריבית תישאר נמוכה בטווח הנראה לעין רק מחזק את התחושה של המשקיעים שפשוט "אין אלטרנטיבה".
חברה נהדרת אך עדיין בהפסד מתחילת השנה:
Airbnb היא חברה נהדרת. החברה הונפקה אמש לפי מחיר של 68 דולר המבטא שווי של 47 מיליארד דולר, כאשר התמחור האחרון היה 56-60 דולר. לפני שבוע התמחור היה 44-50 דולר, זו רק ההתחלה. לפי מה שמתרחש בימי המסחר הראשונים של המנפיקות, צפויה עלייה של עשרות אחוזים (הרחבה על הנפקת דורדאש שמנייתה זינקה ב-80% ביום הראשון). מניית החברה כאמור מזנקת כעת ב-130% (הציפיות היו ל-60%-70%) למחיר של 158 דולר ושווי של 108 מיליארד דולר.
החברה גייסה 3.5 מיליארד דולר והמניה תחל להיסחר היום תחת הסימול ABNB. החברה היא ענקית אינטרנט ותיירות כשעיקר הצלחתה נובע מתחום הכלכלה השיתופית. בעקבות הקורונה ההפסדים של החברה העמיקו בצורה משמעותית. Airbnb הפסידה 697 מיליון דולר בתשעת החודשים הראשונים של השנה על הכנסות של 2.5 מיליארד דולר, בהשוואה להפסד של 233 מיליון דולר בתקופה המקבילה ב-2019, עם הכנסות של 3.7 מיליארד דולר.
Airbnb הוא אתר אינטרנט המשמש כמתווך בין שוכרי יחידות נופש או דירות לטווח קצר לבין בעלי הדירות באופן ישיר. ב-Airbnb ניתן למצוא הכל, למעלה מ-3 מיליון נכסים מוצעים באתר: החל מדירות נופש לאלפיון העליון, ועד דירות מוזנחות בנקודות שכוחות. למרות שמגפת הקורונה פגעה קשות בתחום התיירות, היא פתחה הזדמנויות רבות שיעצבו את שוק התיירות של העתיד.
הפגיעה בקורונה הובילה להתייעלות והחברה עברה לרווח ברבעון השלישי:
החברה דיווחה על הכנסות של 1.34 מיליארד דולר ברבעון השלישי השנה, ירידה של כ-19% לעומת הרבעון המקביל אשתקד. כאמור, כמו רוב חברות התיירות, Airbnb ספגה פגיעה בעסקים בגלל משבר הקורונה. אך לאחר שקיצצה כ-1900 עובדים (כ-25% מצוות העובדים שלה) בחודש מאי, Airbnb ראתה את עסקיה מתאוששים במהירות בהמשך השנה. זאת, הודות לעלייה בשכירות באזורים כפריים, כאשר אנשים חיפשו אזורי נופש בטוחים לנוכח המגפה.
אם כן, ביחד עם הקיצוץ המשמעותי בהוצאות, כאשר הוצאות השיווק והמכירות ירדו ביותר מ-50% - ברבעון השלישי של 2020 עמד שיעור הוצאות השיווק והמכירות על 9% ביחס להכנסות, לעומת 26% ברבעון המקביל - החברה עברה לרווח נקי של 219 מיליון דולר בשורה התחתונה.
הרווח הנקי ברבעון השלישי משקף קצב רווחים שנתי של כמעט 900 מיליון דולר, מה שאומר שההנפקה בוצעה לפי מכפיל של 52. נראה גבוה? נזכיר כי סנופלייק (SNOW) הונפקה במחיר של 120 דולר למניה ומאז הכפילה את ערכה ביותר מפי 3 ונסחרת במכפיל 100 (על רווח אופטימי), וזאת מבלי שקרה שום דבר מהותי מאז ההנפקה.
האופוריה בוול סטריט:
הערכת השווי הפרטית האחרונה שקיבלה Airbnb היתה 18 מיליארד דולר, לאחר שגייסה חוב של 2 מיליארד דולר מוקדם יותר השנה, כאשר החברה נאבקה בהשפעות משבר הקורונה בחודשים הראשונים שלאחר התפרצות המגיפה. עכשיו כאמור היא גייסה לפי שווי של 47 מיליארד דולר וסיכוי טוב שהמניה תעלה בעוד כמה עשרות אחוזים ביום המסחר הראשון. במילים אחרות, שוויה עלה פי 3 בטווח של פחות משנה.
ההנפקה הזו מבטאת את האופוריה בוול סטריט ששוברת כל שבוע שיאים ואת מבול ההנפקות - זו תהיה השנה הטובה ביותר בשוק ההנפקות הטכנולוגיות בעשר השנים האחרונות, כאשר גם הישראליות נהנות מכך - פרוג ולמונייד גייסו לפי שווים של 4 מיליארד ו-2.5 מיליארד דולר בהתאמה, ועכשיו הן נסחרות בכ-50% גבוה יותר.
לפני המשבר, Airbnb הייתה אחת מחמש החברות בעלות השווי הפרטי הגבוה בעולם, החברה לא הייתה זקוקה למזומנים ותכננה להירשם למסחר בלי לגייס הון. עם זאת, לאחר פרוץ המגפה, ובשיא הבהלה העולמית סביב הנגיף, חוותה החברה קריסה בהיקף ההזמנות - החברה קיבלה 19 מיליון הזמנות, לעומת 33 מיליון הזמנות בחודש הקודם. במקביל לקריסה מספר הביטולים זינק - בוטלו 23 מיליון הזמנות. החברה עברה חודשיים קשים. בהמשך לכך, ההכנסות ברבעון השני ירדו ב-72% והסתכמו ב-335 מיליון דולר בלבד.
חזרה להיקף פעילות דומה לטרום המגפה:
בחברה עברו ממיקוד בהשגת לקוחות חדשים למיקוד בשיפור המותג. כך, אם בשנה שעברה 77% מהלקוחות הגיעו ישירות לאתר ולאפליקציה של החברה או דרך ערוצים חינמיים, שיעור הלקוחות הללו זינק ל-91% ברבעון השלישי.
נראה שגם החברה לא צפתה את השינוי שחל מאז בהעדפות הצרכן. בחודש אפריל דרשה החברה ממשקיעה מימון חירום בכדי שתוכל לעבור את הגל הראשון, בחודש יולי כבר דיווחה כי לקוחותיה זכו ביותר ממיליון הזמנות יומיות, והגיעו חזרה להיקף פעילות דומה לרמות של טרום המגפה.
בכל אופן, אם החברה תצליח להמשיך להציג רווחים לאורך זמן, או אפילו גידול בקצב הרווחים, זאת תהיה בשורה מצוינת עבור בעלי המניות, אך נזכיר כי נכון להיום החברה עדיין מצליחה לנגוס בנתח השוק של בתי המלון בזכות משבר הקורונה, שכן דירות Airbnb ככל הנראה חושפות את הדיירים לסכנת הידבקות נמוכה ביחס לבתי המלון. עם זאת, הפצת החיסונים כבר החלה ברחבי העולם והחזרה הצפויה של עולם המלונאות לפעילות מלאה תאלץ את Airbnb אומנם תגדיל שוב את הוצאות השיווק, אבל כמובן שעשויה להגדיל עוד יותר את ההכנסות.
הרגולטורים מעוניינים להגביר את הפיקוח על הביג-טק:
הניצבות האירופאית עומדת בפני ״שיפוץ מהפכני״ ברגולציה הדיגיטלית שעלול לפגוע במודלים העסקיים של חברות הביג-טק. חוק השירותים הדיגיטליים צפוי לשנות את ניהול התוכן בפלטפורמות כמו גוגל ופייסבוק והוא הראשון מסוגו מאז שנת 2000. באופן כללי, האיחוד האירופי רוצה להפוך את ענקיות הטכנולוגיה לאחראיות יותר על התוכן המפורסם בפלטפורמות שלהם, ולהבטיח שלמתחרים קיים סיכוי הוגן להצליח אל מול הענקיות.
הכללים החדשים עשויים לדרוש שינויים דרמטיים בשיטות העסקים ואף במודלים העסקיים של החברות. אופי התקנות הקשות ידוע, אך השאלה אילו חברות יצטרכו לעמוד בכללים החדשים, נותרה בסימן שאלה. באיחוד האירופי דורשים שגם פלטפורמת התיירות תצטרך לעמוד בתקנות החדשות: יוזמת הרעיון, ממשלת הולנד טענה כי החברה ״בעלת השפעות שליליות על האינטרסים הציבוריים. כדי להתמודד עם תופעות הלוואי של מודל ״השכרת נופש לטווח קצר״ על ערי אירופה ע״י אכיפה וחקיקה, אנו זקוקים לגישה טובה יותר לנתונים מפלטפורמת Airbnb״ אמר סגן ראש ממשלת הולנד (לכתבה המלאה).
המהלך של עיריית תל אביב נבלם ע"י משרד הפנים:
נזכיר כי גם בישראל יש מי שמנסים להצר את צעדיה של החברה. לפני כשנה משרד הפנים בלם מהלך להעלאת הארנונה לדירות Airbnb בתל אביב. עיריית ת"א ניסתה להחיל רגולציה בתחום אך המדינה לא אישרה. בישיבת מועצת העיר אישרה המועצה את עדכון התעריף לדירות הנופש לחיוב של 124 שקל למ"ר בכל באזורי העיר - אלא שמהלך זה נטען אישור חריג ממשרד הפנים, שכאמור נדחה. במשרד הפנים הסבירו ואמרו: "משמעות הבקשה היא העלאה ניכרת החורגת ממגבלת הקווים המנחים של התעריף המבוקש" (לכתבה המלאה).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.פורסייטאנונימי 28/12/2020 15:08הגב לתגובה זו0 0כמה זמן לוקח מיום ההודעה של ההנפקה עד שחוזר למסחר רגיל ?סגור
-
10.אין שום בועה.אני 12/12/2020 00:35הגב לתגובה זו0 0יש שוק, עם מניות יקרות. אכן, המניות יקרות, וכך גם הנדל״ן. הכל מתודלק ע״י הרחבה כמותית וריבית נמוכה. אבל אין פה משהו שלא גלוי, כולם יודעים שהמניות והנדל״ן יקרים. אז יש הנפקות כמו ABNB ו-DASH שנסחרות במכפילים לא הגיוניים, אבל זו לא בועה. סה״כ מדובר בכמות מילניאלז שזרקה את הצ׳ק מהממשל ובקרוב המוסדיים ימשכו רווחים. אז אותם משקיעים יתבאסו על הפסדים של 20-30-40-50-60 אחוזים, אבל בסדר. מניות עולות, מניות יורדות, השוק יקר- אבל רוב הכסף שנמצא בו הוא בר-הפסד. השכנה שלי והספר שלי עדיין לא נמצאים בבורסה, אתם יכולים להרגע.סגור
-
9.לא בטוח שמחיר המניה מצוין? בטוח לחלוטין שהמחיר מנופח פי 3 מהשווי האמיתי, לדוגמא, bkng נסחרת בשווי 80 מיליארד ומדובר בחברה רווחית במחזור פי 3. (ל"ת)אבי 11/12/2020 08:04הגב לתגובה זו0 0סגור
-
8.בועות בועות בועותרועי לוי 10/12/2020 23:49הגב לתגובה זו0 0רק בועות בכל פינה.. דווקא עכשיו אחרי השנה הזו הם מנפיקים תחשבו למה. הם יודעים שיש כסף זול שמחפש איפה לעשות סיבובסגור
-
7.למה הולנד כי בוקינג זה הולנדירק מזומן 10/12/2020 22:08הגב לתגובה זו0 0ההולנדים רוצים רגולציה על מי שקונה להם מהמונופולים.תנסו לקבל בהולנד הנחה על משהוא שההולנדים מיצרים.סגור
- טען עוד
-
6.האמריקאים עושים סיבוב על כל העולםמזהה נוכלים 10/12/2020 21:43הגב לתגובה זו0 0מקווה שמי שמנהל את כספנו מספיק אחראי לא לשתף פעולה עם הפרסה הזאת. החברה לא שווה יותר מ-20 מליארד במקרה הטוב אם העולם יחזור לפעילות נורמאלית ואם תצמח וזאת על בסיס רווח שיהיה בעוד 10 שנים.סגור
-
5.ניתוק מטורף. האתר עצמו קל להכנה ובינוני. (ל"ת)עידן 10/12/2020 21:24הגב לתגובה זו0 0סגור
-
4.כל מפולת התחילה בשיא הנפקות (ל"ת)יוני 10/12/2020 20:32הגב לתגובה זו0 0סגור
-
3.זמן לקנות פוטים (ל"ת)חיים כסף חכם 10/12/2020 15:56הגב לתגובה זו1 0סגור
-
2.בקיצור בועה אמא של הבועה (ל"ת)פנחס 10/12/2020 08:08הגב לתגובה זו8 1סגור
-
ואתה אוכל את הלב שאתה לא נהנה מהבועה (ל"ת)שי 11/12/2020 08:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.כסף טיפש נכנס רק בשביל לעשות סיבוב בהנפקה ולצאת.נועם 10/12/2020 07:58הגב לתגובה זו8 1אלו ממש לא מניות להשקעה לטווח ארוך.סגור
-
ואתה אוכל את הלב שאתה לא נהנה מהבועה (ל"ת)שי 11/12/2020 08:02הגב לתגובה זו0 0סגור
-
זה כסף חכם. זריז וחכם. צדקת !! (ל"ת)אפי 10/12/2020 10:43הגב לתגובה זו1 0סגור