"המכפילים המשוגעים מזכירים את בועת הדוט.קום, אבל אני לא חושש ממפולת"

שלומי כהן, פעיל ותיק ומומחה לשוק המניות האמריקאי מנתח בריאיון לביזפורטל את חגיגת ההנפקות בוול סטריט: "שלא יספרו לי שזה בגלל הילדים ברובין הוד. ל-ETF יש חלק גדול בזה, ואין לי טענות למנהלי הקרנות. שלא יקנו אם מזרימים אליהם מיליארדים?"
 | 

"דורדאש מקבלת שליש מהשווי של מקדונלדס, זאת בדיחה. אתה חושב על זה ואומר לעצמך איזה פער בין חברה שפרושה בכל העולם ורווחית לעומת אחת שפועלת רק באמריקה ועדיין הפסדית", כך מסתכל שלומי כהן, פעיל ותיק ומומחה לשוק המניות האמריקאי על חגיגת ההנפקות בחודשים האחרונים בוול סטריט. "כבוגר מפולת 2000 אני יכול לומר שחוסר ההיגיון בשוויי השוק בהנפקות בוול סטריט מאד מזכיר את אז".

את השיחה איתו אנחנו מקיימים בשבוע שאחרי ההנפקה של חברת משלוחי המזון דורדאש (סימול: DASH), אותה הזכיר, אשר הנפיקה לפי שווי של 39 מיליארד דולר וזינקה ביותר מ-80% ביומה הראשון במסחר. יום לפניה, הייתה זו Airbnb (סימול: ABNB) שקבעה לה שווי של 47 מיליארד דולר בהנפקה, והמשקיעים הקפיצו אותה בכ-130% ביום המסחר הראשון שלה לשווי של יותר מ-100 מיליארד דולר. "היו השנה 19 הנפקות שעלו במעל 100% ביום המסחר הראשון, זה מעל הכמות שהייתה בשנת 2000. זה מדאיג", אומר כהן.

ואולם, כהן מסייג ומסביר כי "יש הבדל הגדול, ובגללו אני לא חושש ממפולת גדולה כמו בזמנו, והוא שבשנת 2000 כל המניות עלו ולא רק ההנפקות, מה גם שאז ראינו גם קפיצות של 300-400% במשבר הדוט.קום. חברות שהגיעו עם מחיר של 20 דולר למניה סיימו את היום הראשון ביותר מ-100 דולר, חלקן חברות בלי כלום כמעט מאחוריהן. אבל אז כאמור כל הבורסה השתוללה. הפעם לא רואים את זה כל כך, בין היתר בגלל מוסדיים ומשקיעים פרטיים שמוכרים מניות כדי ליהנות מהמס הנוכחי על רווחי הון בארצות הברית לפני שביידן אולי יעלה אותו כדי לממן את ההשקעה בתשתיות. בכל אופן, בשבוע שעבר בורסות וול סטריט דווקא ירדו בסיכום שבועי".

כותרת ראשית

- כל הכותרות

האם זה קשור לבריחה של המשקיעים ממניות ענקיות הטכנולוגיה? 
"כן, זה קורה כבר כמה שבועות או חודשים. נדמה לי שאמזון לא חזרה למחיר שבו הייתה ביולי. הרבה זמן שענקיות הטכנולוגיה, כמו אמזון, אפל ונטפליקס תקועות ומשקיעים מוציאים מהן כספים ועוברים למניות ערך, אנשים אומרים שהשיפטינג הזה בריא, ולדעתי זה נכון" (קראו כאן את הניתוח של גולדמן זאקס על מגמה זו).

"דבר נוסף שמצביע על השיטה הדפוקה של ההנפקות הוא הפער בין השווי שלפיו החברות האלה גייסו לפני זמן לא רב בשוק הפרטי, לבין השווי שאיתו הגיעו להנפקה. מנכ"ל Airbnb אמר שלפני כמה חודשים גייס ב-30 דולר, פתאום הוא מתמחר את זה בסביבות ה-60 דולר ואז בהנפקה המניה מגיעה ל-140 דולר. כלומר הוא השאיר הרבה כסף על השולחן שהיה יכול לקבל לו היה מתמחר יותר גבוה".

אבל אתה בעצמך מתפלא על הסנטימנט בשווקים כלפי החברות האלה, אז איך המנכ"ל או החתמים יכלו לשער את השווי שהמשקיעים יתנו להן עם תחילת המסחר בהן?
"נכון. אבל בדיעבד זה הניתוח שלי כשאני מסתכל על הדברים בהיגיון – ושלא יספרו לי שזה קורה בגלל הילדים באפליקציית המסחר של רובין הוד. אני לא מאמין לסיפור הזה".

מתחילת משבר הקורונה נוספו לרובין הוד שלושה מיליון משקיעים – לשיטתך גם בלעדיהם ההנפקות הגדולות בוול סטריט היו נראות אותו הדבר?
"שוב, אני לא חושב שהם הסיבה להשתוללות. מנגד, מי שכן יש לו חלק גדול בזה להערכתי הם ה-ETF (קרנות הסל הזרות – א.פ) שהתרחבו מאד בשנה האחרונה ונוצרו קרנות נישתיות שכספים רבים זורמים אליהן – כאלה שכוללות מניות שקשורות לעבודה מהבית שקרנה עלתה בצל הקורונה, אחרות עם מניות חברות מתחום האנרגיה הסולארית. צריך להבין שמנהלי הקרנות האלה מקבלים מיליארדי דולרים כל בוקר והם צריכים לקנות מניות, ומשום שכל הזמן אומרים שאנרגיה מתחדשת היא העתיד ושביידן תומך בזה וכל יום ראש ממשלה אחר מצטרף לעניין אז המנהלים שמים שם את הכסף בקרן כזו ואין בה מימושים, וככה מניות כמו סולאראדג' +10.72% סולאראדג' 11.88 +10.72% סולאראדג' סגירה:0 פתיחה:10.67 גבוה:12.1 נמוך:10.41 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא:  וחברת  ENPHASE ENERGY +4.28% ENPHASE ENE 66.29 +4.28% ENPHASE ENERGY סגירה:0 פתיחה:63.2 גבוה:66.93 נמוך:62.36 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ממשיכות לעלות. באותו אופן אני מתאר לעצמי שחברת Airbnb נכללת ב-ETF של עבודה מהבית, שבו ביום 'טוב' במירכאות של עליה בתחלואה ופאניקת סגרים זום עולה, וביום 'רע' של חדשות על חיסון שעובד היא יורדת חזרה. אז מה, שהמנהלים לא יקנו כשמזרימים להם כספים? הם לא יכולים ואין לי טענות כלפיהם".

יש משהו משותף לחברות שהנפיקו עכשיו וזינקו ככה?
"חלקן מניות שנחשבות 'סקסיות'. על Airbnb חבר אמריקאי אמר לי 'אני שם 80-90 דולר', אמרתי לו 'בחלומות אתה תקבל – בסוף היא התחילה ב-150', ואפילו הוא שואל מה זה השיגעון הזה. אבל כל חברה היא סיפור שונה. ב-Airbnb מאמינים שזה גיים צ׳יינג׳ר בעולם המלונאות ושאחרי הקורונה לא ירצו לחזור לבתי מלון. AI שהנפיקה יום לפני דורדאש וקפצה ב-100%, כשמה כן היא עוסקת בבינה מלאכותית ומשקיעים חושבים שלמרות שכרגע היא קטנה ומפסידה זו השקעה טובה בטווח הארוך".

אז יש השתוללות סביב שווי החברות האלה, הכוונה היא שהוא לא תואם את המכפילים שלהן?
"המכפילים גבוהים. סולאראדג' תמכור סביב 2 מיליארד דולר בשנה הקרובה והיא נסחרת סביב 19 מיליארד נדמה לי – פי 8 מהמכירות. ENPHASE שהזכרתי מוכרת מיליארד דולר, שזה חצי מסולאראדג', אבל נסחרת ב-18 מיליון – פי 18, ובקושי מרוויחה כמה גרושים, זה בכלל אבסורד. ושוב זה בגלל ה-ETF של הסולאר. אגב, שתי החברות האלה עוסקות באלקטרוניקה של הסולאר ולא בפאנלים, שזה תחום קשה מאד. JFROG +0.66% JFROG 32.15 +0.66% JFROG סגירה:0 פתיחה:32.09 גבוה:32.73 נמוך:31.73 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: הישראלית מוכרת במשהו כמו 100 ומשהו מיליון דולר בשנה ונסחרת ב-6 מיליארד, אפשר לקרוא לחברות כאלה בועה אבל אוהבים אותן בגלל הצמיחה המהירה".

נו, ואתה קורא להן בועה?
"כן. אני בחיים לא אשקיע בחברה שנסחרת בפי 50 מהמכירות. אבל מה הבעיה שלי, וצריך להבין את זה, כשבאה סיילספורס וקונה את סלאק בפי 30 מהמכירות היא נותנת חותמת גומי לרעיון שזו לא בואה ובעצם אומרת 'הנה, אני קונה במכפיל כזה ואני כבר אדע לעשות מזה כסף'. כשאני מסתכל אחורה ורואה את ורוניס עם מכפיל של 10 על המכירות שפעם הבהיל אותי, היום אני אומר 'היא זולה', אותו דבר ורינט בתחום הסקיוריטי עם מכפיל של פי 3-4. ואז כשחוזרים לג'ייפרוג אני אומר שבעצמי לא אקנה בפי 60, אבל יכול להיות שיבוא המשוגע שישים שם כסף כמו מייקרוסופוט וסיילספורס שמאמינים שהתחום הזה כל כך טוב ומוצלח".

יש השקעות לפי מכפילים כאלה שהוכיחו את עצמן בעבר?
"לכל אורך ההיסטוריה ראיתי מקרים של הצלחות כאלה. גם גוגל הייתה בשווי משוגע בתחילת הדרך וכולם נבהלו, בסוף היא הוכיחה את עצמה כשצמחה עוד ועוד – כמו אמזון, נטפליקס וכל הגדולות. על כולן אמרו 'שווי משוגע', 'מכפיל מכירות משוגע', 'בכלל לא רווחיות'. אמזון עד לפני כמה שנים לא הייתה רווחית. ג'ף בזוס אמר באופן גלוי שהוא משקיע את כל הכסף בקניית חברות ופיתוח טכנולוגיות חדשות".

אז אולי אלה הפנים החדשות של שוק ההון? כל פעם חברה חדשה תתווה את הדרך ותוכיח בדיעבד שמכפיל שנתפס כגבוה הוא הנורמלי החדש ואין מה לפחד?
"בהחלט. זה מה שקרה עם TESLA INC +3.8% TESLA INC 352.56 +3.8% TESLA INC סגירה:0 פתיחה:341 גבוה:356.64 נמוך:337.7 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: עוד כשהיא נסחרה ב-200-300 דולר למניה כולם היו ספקנים, אחרי כן אמרו 'זה התחום החדש, אלון מאסק הוא איש חזון ויודע מה הוא עושה, אז אנחנו מוכנים לשלם את המכפילים האלה'. כך היא הגיעה ל-2,500 דולר לפני מהלך פיצול המניות. אני לא קניתי טסלה כי לי זה קשה בתור אדם הגיוני לתת שווי כזה לחברה ואני שואל 'מי יקנה במחיר כזה'. עשיתי טעות. טסלה היא בועה שבינתיים לא מתפוצצת".

ראינו השנה שיא של כ-180 הנפקות דרך SPAC, קרוב לחצי מכל ההנפקות הראשוניות. מה דעתך על התופעה?
"תלוי מי עומד מאחורי ה-SPAC. אם מדברים על משקיע כמו וויל אקמן, שהוא אחד ממנהלי קרנות הגידור המוצלחים בדור הזה ואנשים רצו וקנו את ה-SPAC שלו, אז אתה יודע שבזכות השם שלו הוא יצליח לדוג חברה פרטית מבוססת שתרצה ללכת איתו".

אז בהיעדר תשקיף היית ממליץ למשקיעים לעשות תחקיר על בעלי ה-SPAC?
"בטח. כדאי לחפש את ה-SPACים של אלה עם הניסיון הגדול ביותר. עם אנשים כאלה ילכו המוצלחים מבין הסטארט-אפים שרוצים לחסוך לעצמם את הכאב ראש של IPO".

כמה ציבור המשקיעים הרוויח מההנפקות הגדולות השנה בוול סטריט, שלא דרך הגופים המוסדיים?
"בארצות הברית בנקי ההשקעות הקצו לקליינטים הטובים שלהם מניות לפי איך שמוצא חן בעיניהם. המשקיעים הפרטיים קיבלו פרוטות מהנפקת Airbnb, וגם למוסדיים נתנו רק אחרי שביקשו מהם לא למכור את המניות במחיר כפול – מה שבכל זאת קרה. הציבור האמריקאי כמעט לא נמצא בשוק המניות. לא תקבל כלום אם אתה לא לקוח טוב של חתמים כמו ג'יי.פי מורגן, מורגן סטנלי וגולדמן זאקס - או חבר של בעלי החברה המונפקת. השיטה האמריקאית היא פרוטקצניונרית לגמרי".

מה להערכתך נראה ב-2021 ולאיזה הנפקה כדאי לשים לב?
"המומנטום של ההנפקות ימשיך כשהרוח הגבית תגיע מהחיסון לקורונה. יש המון חברות טובות שיגיעו לבורסה, כמו מאנדיי הישראלית שאני מניח שתצא בשווי אדיר. יש את חברת ורינט +2.47% ורינט 24.43 +2.47% ורינט סגירה:0 פתיחה:24.13 גבוה:24.48 נמוך:24.04 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מהרצליה, שאחת החטיבות שלה מתחרה בנייס בתחום של קול סנטרס, שהתעורר מאד בקורונה. מול שווי של 15 מיליארד דולר לנייס, ורינט קטנה הרבה יותר ונסחרת ב-3.8 מיליארד. לאחרונה היא הודיעה שבפברואר היא תנפיק את חטיבת הסקיוריטי והדאטה-מיינינג שלה והתשקיף יתפרסם בימים הקרובים. כלומר ורינט תתחלק דרך הנפקה לשתי חברות בורסאיות עצמאיות, אז יש המלצה להשקיע בה, לדעתי השווי שלה היום נמוך יחסית לפוטנציאל של שתי החברות האלה שיווצרו, ומי שישקיע היום יקבל את שתיהן בפברואר. יש את פלנטיר (סימול: PLTR) של פיטר תיל שעוסקת גם בדאטה מיינינג ואומרים שהתכנה שלהם איתרה את המיקום של בן-לאדן, אם ישוו את החטיבה הזאת של ורינט לפלנטיר היא תקבל שווי הרבה יותר גבוה מזה הנוכחי שלה".

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    כשסיילספורס שמה פי 60
    מיכאל 15/12/2020 12:42
    הגב לתגובה זו
    1 0
    היא לא קונה את המכירות אלא את האנשים של סלאק, שיעשו בסיילספורס ניסים
    סגור
  • 12.
    אתה אמיתי ?
    גיל1 15/12/2020 11:00
    הגב לתגובה זו
    1 0
    להשוות את נייס לורינט, זה להשוות טסלה ליונדאי.
    סגור
  • 11.
    רק מדדים
    יהודי 15/12/2020 08:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    הסיכוי להצליח בלי להבין את החברה מאחורי המניה עד הסוף ובלי להיות מקושר קטן מהסיכוי לזכות בלוטו..
    סגור
  • 10.
    מתגעגע לכתבותיו המעניינות , מקוה שיחזור לכתוב. (ל"ת)
    אדם 14/12/2020 22:32
    הגב לתגובה זו
    0 1
    סגור
  • 9.
    לא השכח איך סיפרת על השולחן העגול שהתכנסו מנהלי פארמוס
    vvc 14/12/2020 20:04
    הגב לתגובה זו
    3 0
    יום לפני הנפילה של המניה (ירדה 87%) סיפרת שהמנהלים מתכנסים להחליט על הצלחת התרופה . היה מחזור ענק כך שכל המקורבים יצאו מהמניה ונשארו רק הפראיירים שהפסידו את הכל!!! כמוני נמשל. עם כל הידע שלי כנראה הייתי חסר ניסיון מול כתבים. הכינוי שלי היה נשר הברזל
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    שלומי תחזור לכתוב (ל"ת)
    מירב 14/12/2020 18:56
    הגב לתגובה זו
    3 0
    סגור
  • 7.
    בזכות שלומי הרווחתי הרבה כסף
    דניאל 14/12/2020 18:55
    הגב לתגובה זו
    7 1
    הוא ניהל תיק השקעות וירטואלי, היה אפשר לעקוב ולהרוויח הרבה יותר מהמדדים. היו הצלחות גדולות כמו אםסיסטמס, סאנדיסק ואחרות...חבל שאנשים מזכירים את אורכית, זו אחת מבין 10 הצלחות, הסטטיסטיקה של שלומי מצויינת
    סגור
  • 6.
    הוא מומחה לשוק ההון האמריקאי כמו שאני טייס חללית
    charli 14/12/2020 18:48
    הגב לתגובה זו
    5 2
    אין ולא היה לו מושג מינימלי בתחום...מה שלום אורכית , שלומי ??
    סגור
  • 5.
    גם BB טעה , אז מה? (ל"ת)
    בורא עולם 14/12/2020 16:51
    הגב לתגובה זו
    2 0
    סגור
  • 4.
    שלומי ברוך הבא
    ICPA 14/12/2020 15:46
    הגב לתגובה זו
    10 0
    נקווה שתחזור לכתוב בתדירות גבוהה
    סגור
  • 3.
    מה עם אורכית שלומי? לא נשכח ולא נסלח. פימפום אינסופי. (ל"ת)
    אלעד 14/12/2020 14:16
    הגב לתגובה זו
    6 2
    סגור
  • אורכית דלומי כהן (ל"ת)
    דור 14/12/2020 15:51
    הגב לתגובה זו
    2 2
    סגור
  • אלעד
    ICPA 14/12/2020 15:50
    הגב לתגובה זו
    2 0
    נכון, בדעבד שלומי טעה אבל זו חוכמה של בדעעבד. שלומי לא הכריח אף אחד להשקיע באורכית, תקרא תיתרשם תעשה את הבדיקות שלך ותחליט.
    סגור
  • 2.
    דירה=קורת גג=צורך בסיסי של האדם (ל"ת)
    דירה=קורת גג 14/12/2020 13:46
    הגב לתגובה זו
    0 2
    סגור
  • 1.
    הלך הכסף
    חא 14/12/2020 13:31
    הגב לתגובה זו
    6 2
    להזכירכם, מניית אורכית שבה הפסדנו ים של כסף. מישהו זוכר מי המליץ עליה ?! נכון ... שלומי כהן. והמבין יבין
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות