"2021 תהיה תנודתית; להימנע מטעות חוזרת: לא למכור בנפילות"
"אנחנו מעריכים שהשנה הבאה תהיה תנודתית, עד שהשוק יחזור לצמיחה עקבית. הבנקים המרכזיים משדרים שהריבית האפסית תישאר איתנו לאורך זמן, אך אם השווקים יחזרו לצמוח עלולה להתפתח בועת נכסים ולנגידים לא תהיה ברירה אלא להעלות את הריביות" כך אומר רפי ניב מנכל חברת הקרנות מיטב תכלית בראיון לביזפורטל. ניב סוקר את שנת הקורונה, שחוותה טלטלה קיצונית למטה ולמעלה, ומדגיש את הטעות הנפוצה של משקיעים רבים - למכור בשיא הפאניקה, כפי שראינו במרץ האחרון. ניב גם מדבר על הצורך בחינוך פיננסי ועל ניהול השקעות נכון.
ניב מתייחס לסקטורים הבולטים בעולם בעת הנוכחית - סייבר, תוכנת ענן, והבינה המלאכותית. אך גם מדגיש סקטורים מסורתיים של פנאי וספורט לאור המעבר לעבודה מהבית. ובדומה לאנליסטים רבים בישראל אומר שהתמחור של הבנקים בארץ נמוך ולאור ניסיון העבר עשוי להניב תשואה יפה.
איך אתה מסכם את שנת ההשקעות של 2020?
"שנת 2020 זאת דוגמא שאפשר ללמוד ממנה איך אפשר להתנהל נכון יותר. בכל משבר אנשים מוכרים בשיא הירידות כאילו שהעולם נגמר ואין מחר. זו תופעה עצובה שחוזרת על עצמה בכל פעם. משקיעים רבים רצים לבנק ופודים את הכספים, ונוצרת דינמיקה של ירידות מאוד חדות (יותר מ-30% השנה בעקבות הקורונה). אנשים שמכרו את הנכסים שלהם לא יודעים לחזור לשוק בזמן, גם אם הם מכרו באמצע הירידות. כי אנשים מהסוג הזה צריכים כמה שנים של עליות בשביל להרגיש בטחון לחזור אל השוק. אנחנו רואים את זה בהרבה משברים בעבר, ועבור המשקיעים הללו מדובר בהשמדת ערך: הם מוכרים בשיא הפניקה במחירים שהם מציאה ואז מגיעים שחקנים מתוחכמים וקונים את הסחורה. אחרי שהשווקים מתאוששים הם חוזרים במחירים גבוהים וחוזר חלילה".
איך אתה חושב שניתן לשנות את המצב?
"הפתרון לכך ברמת המדינה זה חינוך פיננסי. יש כמה כללים שכל משקיע חייב להכיר, וגם ללמוד מושגים על מניות, אג"ח, דיבידנדים. העצה הכי טובה שאני יכול לתת למשקיעים זה לא לתזמן את השוק. ברוב המקרים הציבור טועה. במיוחד בנקודות קיצון. במניות צריך פשוט להיות תמיד בתוך השוק. המכשיר המרכזי שיכול לתת תשואה בתיק השקעות בריבית אפסית זה מניות. המשקיע צריך להחליט כמה אחוז מההון להשקיע במניות וכמה באפיקים סולידיים, כזו שגם במצב שהשוק נופל 30% הוא לא יבצע פעולה ולא ימכור את התיק. אם נפילה כזו כן מניעה אותו לפעולה כנראה שרמת המניות שהוא מחזיק היא גבוהה מדי".
ואיך צריך לפעול ברמה הפרקטית?
"נניח משקיע מחליט להיות בחשיפה של 25% במניות. אז בשנים של עליות ולאחר שהתיק עלה - מקטינים חשיפה. לעומת זאת, בתקופות קיצון של ירידות - מומלץ אפילו להגדיל את החשיפה למניות בתיק ל-40%-30%. אבל לעולם לא לקבל החלטות דיכוטומיות – "אני יוצא מהשוק" כי כשממתינים לזמן שקט יותר בבורסה מפספסים את גלי העליות. מי שמפספס את ימי העליות החדים מפסיד תשואה גדולה בתיק ההשקעות. אתה חייב להיות כל הזמן בשוק מתוך ההנחה שמניות זה נכס מניב בטווח הארוך.
"משקיע צריך לשאול את עצמו – מה יקרה אם התיק יירד ב-10%-15%. אם ימכור את התיק זה סימן ששוק ההון לא מתאים לו. אם הוא יכול לספוג את הירידה, אז בתוחלת בסופו של דבר זה ישתלם והוא ירוויח. שוק ההון זה לא מקום להתעשר ביום אחד אלא מקום שאפשר להשקיע לטווח ארוך ולהרוויח תשואות יפות של כ-5%-7% מדי שנה לאורך זמן, אם מקבלים החלטות מושכלות ולא מתוך תזזיתיות, אבל אין ספק: מדובר באתגר מנטלי ורגשי.
"תופעה נוספת שמטרידה אותי – צריך לתת את הכסף לאנשים שמבינים בזה. זה לא שמנהלי ההשקעות לא טועים, אבל יש להם סיכוי גבוה יותר להצליח. השנה הגענו למשבר הנוכחי יחסית מוכנים, כי ראינו שרמות המחירים ב-2019 היו גבוהות והמרווחים באג"ח הקונצרני היו מצומצמים ולכן הורדנו סיכונים. לכן אגב, בתחילת שנה נראינו פחות טוב מאחרים בתשואות. עם זאת, במשבר הגבנו טוב ויכולנו להגדיל סיכונים ואז בהמשך השנה הראנו תשואות יחסית טובות והקרנות שלנו היו פחות תנודתיות. חשוב לתת את הכסף לניהול מקצועי – דרך קרנות נאמנות, ניהול תיקים או מוצרים פסיביים".
איך אתה רואה את השוק בתקופה האחרונה?
"מה שהניע את השווקים אחרי המשבר היה הריבית האפסית ותוכניות התמריצים המוניטריות והפיסקליות. זרם הרבה כסף לשווקים ובריבית אפס הכל מתעוות, כי כל מה שנותן יותר מאפס נראה טוב. האופטימיות בעקבות החיסונים שאושרו היא המנוע של השוק בחודשיים האחרונים. יש פה תנאים אידיאליים למניות – כסף זול וריבית אפסית. בנוסף, יש ציפיות לצמיחה אחרי הרבעון השני של 2021 עם חזרה לנורמליות יחסית והמניות לא מחכות שזה יקרה. חלקן עשו מהלך גדול וכל הצפי להתאוששות במגמה כבר מתומחר".
אלו סקטורים נמצאים כעת במומנטום חיובי?
"תחום הסייבר קפץ בעקבות ריבוי הפריצות לאחרונה. ארגונים חייבים להתמגן, לא כל החברות ממוגנות וצפוי שנראה התקפות בהמשך. נישה מעניינת בתחום הענן - זה התוכנה. חברות שיודעות לספק תוכנה לתחום הזה הן מעניינות כי מדובר בתחום צומח בתוך הענן. וגם כל מה שקשור לבינה מלאכותית AI - זה תחום נצרך למוצרים אוטומטיים ורכבים אוטונומיים וכל הטכנולוגיה החדשה מתבססת על זה.
"הקורונה גם יצרה האצה חזקה בתחומים של לימוד ורפואה מרחוק. היום סטודנטים יכולים ללמוד קורסים שלמים מרחוק מבלי להגיע לאוניברסיטה ולהתרוצץ בדרכים. אפשר להשיג את המרצים הכי טובים דרך הרשת, יש חברות שבונות קורסים ותארים דרך לימוד מרחוק., אנשים גם ראו שאפשר להתגבר על המרחק הפיזי באמצעות טכנולוגיה".
מה לגבי תחומים מסורתיים?
"תחומים מסורתיים מעניינים אלו פנאי וספורט, כיוון שאנשים עובדים מהבית ופחות עומדים בפקקים יש להם יותר זמן לפנאי וספורט. רואים שיש עליה בצריכה של ביגוד ספורט, ריצה וציוד לאופניים. התיירות תתאושש אבל הרבה יותר לאט, בייחוד בתחום התעופה ייקח מספר שנים".
השנה תחום האנרגיה עבר טלטלה – מהן ההערכות?
"לא הייתי משקיע בכל החברות החברות שמתעסקות באנרגיה מזהמת. הן חברות שבעתיד יצטרכו לבצע שינויים. העולם מבצע שינוי לאנרגיה נקיה ואם בעבר בתקופות צמיחה ראינו קורלציה בין הצמיחה למחירי הנפט, גז וסחורות. השנה לקראת הצמיחה שצפויה ב-2021 אנחנו לא מעריכים שתהיה קורלציה כזאת כי העולם מתקדם לאנרגיה נקיה".
הרבה אנליסטים ממליצים על מניות הבנקים בישראל – מה עמדתכם?
"להערכתנו הבנקים בארץ מתומחרים נמוך. הסיבה היא שבאופן מסורתי הבנקים סובלים בתקופה של מיתון, אבל הנחת העבודה היא שבשנה הבאה נצא מהמיתון ותהיה צמיחה ובתקופה של צמיחה הבנקים יכולים לתת אשראי ולסבול פחות מהפסדי אשראי. במבט על התמחור הנוכחי בסייקלים קודמים, מי שקנה את מניות הבנקים ברמות הנוכחיות עשה תשואות יפות מאוד".
מה הערכות על שוק הנדל"ן בישראל?
"בנדל"ן למשרדים אני לא צופה התאוששות, תהיה בעיה עם חוזי שכירות שמתחדשים, יחדשו הרבה פחות. נכון שתהיה חזרה מסוימת לשגרה אבל חברות ראו שאפשר לעבוד הרבה מהבית ואפשר לחסוך בשטח. הנדל"ן למגורים נראה יותר מעניין לאור הריביות הנמוכות. בתחום הקניונים אנחנו צופים התאוששות הדרגתית, אנשים יחזרו לקנות. אנשים הולכים לקנות כחלק מבילוי וזה לא יעלם".
מה היחס להשקעה באג"ח בעת הנוכחית?
"שוק האג"ח הקונצרני נמצא ברמת סיכון גבוהה. בתחום האג"ח הקונצרני המרווחים מאוד נמוכים, הם בשפל היסטורי וזה אומר שהמחירים מאוד גבוהים. הייתי מקטין את החשיפה בסקטור לטובת מניות מכיוון שיחס הסיכון-סיכוי במניות הוא יותר טוב. באג"חים ראינו שקונצרני יכול לרדת 30% כמו מניות אבל האפסייד הוא מוגבל מכיוון שהתשואות נמוכות. במניות אמנם אפשר להפסיד אבל פוטנציאל הרווח הוא גדול יותר. למי שמעדיף השקעה באג"ח קונצרני עדיף להתבצר באג"ח עם הדירוגים הגבוהים יותר. גם באג"ח הממשלתי הייתי מקצר מח"מים ואין פיצוי מספיק להחזקה במח"מים הארוכים".
מה החששות?
"הריבית האפסית גורמת לאנשים לשבת בבית ולקנות מניות וזאת תופעה שעשויה להיות מדאיגה. אנחנו גם מזהים תופעות שמנפיקים מניות במחירים מפולפלים וביום הראשון להנפקה הן מכפילות את שווין. אלו תופעות שמזכירות תקופות בועתיות וזה לא מייצג את כלל השוק. חברות הטכנולוגיה הגדולות 'מדפיסות מזומנים', אבל יש הרבה חברות שקשה להסביר את התמחור שלהם. כלל ידוע הוא שכשכולם מתחילים לדבר על מניות מדובר באיתות אזהרה. אנשים שלא תמיד יודעים במה הם משקיעים יכולים לעשות טעויות מאוד גדולות. כשהשווקים עולים אז קל להרוויח ואנשים מקבלים בטחון, אבל המבחן האמיתי מגיע רק כאשר השוק מתממש. ראינו גם תקופות בהן השווקים התממשו 15%-20%, אנשים יכולים להפסיד הרבה כסף. חשוב להיות זהיר ולנהל את הסיכונים. מצד אחד יש בשוק תנאים אידיאליים של ריבית נמוכה וצמיחה בשנה הבאה. מצד שני צריך להיות מודע לסיכונים".
מה הצפי ל-2021?
"אנחנו מעריכים שהשנה הבאה תהיה תנודתית וזאת עד שהשוק יחזור לצמיחה עקבית. הבנקים המרכזיים משדרים שהריבית האפסית תישאר לאורך זמן. אך אם השווקים יחזרו לצמוח עלולה להתפתח בועת נכסים ולנגידים לא תהיה ברירה אלא להעלות את הריביות. אמנם אין אינפלציה במדד המחירים אבל אינפלציה במחירי הנכסים עלולה להיות מסוכנת מאוד ולכן צריך לחשוב גם על תרחיש שבטווח הארוך של 2022 ידברו על העלאות ריבית ואז הכל ישתנה - במיוחד בתחום האג"ח אבל גם במניות".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
20.רווחים זה אאוט?dw 05/01/2021 17:20הגב לתגובה זו0 0ישראמקו, דלק קידוחים ורציו רווחיות ונסחרות במכפילים נמוכים. הייתי מצפה ממנהל השקעות לא לבחור מניות לפי האופנה אלא לפי בחינת תזרימי המזומנים שהן מייצרות.סגור
-
19.בורסה נדנדהתמים 05/01/2021 16:29הגב לתגובה זו0 0הבורסה בישראל סובלת ממניה דפרסיה. עולה ויורדת ללא הגיון. כמו העם.סגור
-
18.בקרוב...צניחה חופשית (ל"ת)בבי 05/01/2021 13:27הגב לתגובה זו1 1סגור
-
17."אל תמכרו בירידות, כדי שאני אוכל למכור לפניכם..." (ל"ת)אני 05/01/2021 10:22הגב לתגובה זו5 0סגור
-
16.תקנו בעליות ואל תמכרו בירידות זה עוזר לי כמנהל השקעותבקיצור 05/01/2021 09:01הגב לתגובה זו2 0אני מוגר בעליות וקונה בירידות כמובן שאני מעדיף שהציבור יעשה הפוךסגור
- טען עוד
-
15.אהבתי את הכנות והפשטות של רפי ניב (ל"ת)משקיע 05/01/2021 08:51הגב לתגובה זו0 0סגור
-
14.דבר יפה ולעניןמשקיע קטן 05/01/2021 08:32הגב לתגובה זו0 0כל הכבוד!סגור
-
13.אנרגיה מזהמת מדפיסים כסף אנרגיה מתחדשת מדפיסים חלומות (ל"ת)משה ראשל"צ 05/01/2021 06:49הגב לתגובה זו3 1סגור
-
12.עדין לא מאוחר למכור הכל עכשיו .ולנוח (ל"ת)ח 05/01/2021 01:14הגב לתגובה זו4 1סגור
-
11.ההיסטוריה לא תמיד תחזור על עצמהגילי 05/01/2021 00:26הגב לתגובה זו9 3ההנחה לפיה שוק המניות יפול ואחר כך יעלה ושאין למכור ולחתוך הפסד אלא להמתין. לא תמיד נכונה. יבוא היום ויהיו ירידות ולאחריהן ירידות נוספות ונוספות והחזרה תהיה איטית וממושכת. 25 שנים של חזרה לקרן. או אז נראה את כל אותם חכמים שאמרו אל תמכרו בפאניקה.סגור
-
10.הבורסה בארץ זה קזינוהערה 04/01/2021 23:49הגב לתגובה זו0 0קשקוש של אינטרסנט שמתפרנס רק שהכסף מושקע אצלו. כשהכסף אצלו המשקיעים לא נהנים מהכסף. בטווח הארוך כולנו נמות.סגור
-
9.החגיגה נגמרה לברוח מהר . טראמפ בחוץ המשחק נגמרחיים 04/01/2021 23:26הגב לתגובה זו0 0מריץ המניות הגאון .גורם לכם להאמין שהכל טוב והכלכלה בעולם טובה ואני בהלם שאנשים מאוד חכמים בעולם מאמינים שהכל בסדר .....חברים שלא יעבדו עליכם הכל לא בסדר .הדפסת הכספים הצילה את העולם מפשיטת רגל באופן זמני . זה יגיע בקרוב. הפעם זאת מפולת ולא תיקון שלא יבלבלו אתכם .סגור
-
8.בקרוב...צניחה חופשית (ל"ת)בבי 04/01/2021 23:23הגב לתגובה זו0 0סגור
-
7.שורה תחתונה ,הדפסת כסף אינסופית שתגמר במפולת אדירה.אל תקשיבו לאינטרסנטים. (ל"ת)מלל של שטויות 04/01/2021 22:25הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.חרטה בריבוע. אנרגיה ירוקה רק 3% ובלי גז אין חשמל בארץvvc 04/01/2021 22:02הגב לתגובה זו0 0רק סיסמאות אתה מדבר. העבודות הם: שרק עוד 50 שנה לפחות ה אנרגיה ירוקה תחליף את הנפט והגז. אז עד אז תן להרוויח בשק מהגז והנפט......סגור
-
5."עלולה להתפתח בועת נכסים" ...אנחנו בבועה הכי גדולה איבדרן 04/01/2021 21:56הגב לתגובה זו0 0פעם- האם האדון הנכבד חי בכדור הארץ? וההתרסקות כנראה תגיע משוק החוב ....סגור
-
4.אי אפשר לשנות התנהגות אנושית..יורם 04/01/2021 21:54הגב לתגובה זו0 0לעולם לא נוכל לשנות את פסיכולוגיית העדר. כי בעצם מה המשמעות לא למכור בירידות??!! המכירות יוצרות את המפולת. זהו גל שמזין את עצמו. אם אנשים לא היו מגיבים בפאניקה והיו רגועים ולא מוכרים בעקבות משברים כלכליים זה היה מצב בלתי הגיוני ובניגוד לטבע האדם. אין שווקים ללא מפולת ואין שווקים ללא עליות לא הגיוניות. זה חלק מטבע האדם . חלק מהפחדים וחלק מחרדות ולחצים חברתיים. זה כמו לצפות מהעדר שלא יכנס לנהר שורץ תנינים.סגור
-
3.בורסהיואב 04/01/2021 21:00הגב לתגובה זו0 0תכלית מיטב דש העלתה דמי ניהול שלהם בהמון קרנות לכבוד השנה החדשה בידקוסגור
-
2.כסף ליתיום קובלטרק מזומן 04/01/2021 20:52הגב לתגובה זו0 0כל השאר מנופח כולל הביטקויןסגור
-
1.יש לך את העיתון של מחר? (ל"ת)מגן הציבור 04/01/2021 20:50הגב לתגובה זו0 0סגור