בונים אקו-סיסטם: בישראל מתחילים לעבור להשקעות ESG

ההשקעות בנושאי קיימות בעולם מזנקות. מרעיון שהיה בשוליים ונתפס כמתנגש עם רווחיות - החברות משנות גישה, וזה מגיע גם אלינו
 | 
telegram
(1)
אנרגיה מתחדשת, צילום: מרטין באודין, unsplash

בשנה שעברה, לארי פינק מייסד ומנכ"ל בלאקרוק, שמנהלת 7.8 טריליון דולר נכון לספטמבר 2020, הודיע לעולם קבל עם ועדה, כי קרן ההשקעות שהוא מנהל לא תשקיע בחברות ואף תשקול סנקציות נגד חברות בפורטפוליו, שלא ישקיעו בתחום הקיימות, החברה והממשל. או בראשי תיבות שהפכו לפופולריים: ESG.

לו היו שלוש גבות לארגוני הסביבה, הם היו מרימים את כולן, מאחר שיש שלהם ניסיון מר עם הצהרות מפי ענקי ההשקעות העולמיים. להפתעתם הרבה, הפעם זה אמיתי: בלאקרוק לא שילמה מס שפתיים, כפי שהיא ודומותיה עשו כבר עשרות שנים, אלא הודיעה כי תטיל סנקציות על ענקית הרכבים דיימלר (DAI.DE) בשל חוסר התכווננות לקו שלה. ב-8 מתוך 9 החלטות הדירקטוריון שבהן השתתפה בלאקרוק היא עמדה מאחורי המילה שלה. זה בהחלט שינוי כיוון חשוב.

השינוי הגלובלי הזה צמח מלמטה, הרי כולנו זוכרים את הדקדנטיות (שקיעה תרבותית) והבזבזנות שבהן "התברכה" המאה ה-20: תעשיות ענק מזהמות, כריתת יערות, הררי פלסטיק ופגיעה בכדור הארץ. לאנשים, בעיקר לדור הצעיר, נמאס. וכמו שחברות צעצועים לוחצות על הילדים כדי שישכנעו את ההורים שלהם לקנות את המוצרים שלהן, כך קרה גם בעולם ההשקעות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

עד לאחרונה, השקעה בקיימות נתפסה כהשקעה שבאה על חשבון הרווחיות. היום מדובר בהשקעות בחברות שבחלקן מצליחות וחלקן בעלות פוטנציאל למיליארדים רבים של דולרים, שקלים, אירו, ביטקוין או כל מטבע אחר שתבחרו. דוגמה מצוינת היא מיזם RE100, שבו חברות ענק כמו AB INBEV) ABI.BR) וגוגל (GOOG) הודיעו כי יעברו ל-100% אנרגיה מתחדשת. רק לפני 20 שנה הרעיון היה אבסורדי. היום זה הלחם הפרוס החדש. כולם רוצים חלק.

המוח היהודי מתכוונן ל-ESG
בארץ ניתן למצוא שמות של חברות גדולות - לפחות במונחי שוק מקומי - כמו אנלייט אנרגיה -0.17% אנלייט אנרגיה 5,898 -0.17% אנלייט אנרגיה בסיס:5,908 פתיחה:5,908 גבוה:5,947 נמוך:5,886 תמורה:1,639,817 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו אנרג'יקס -0.79% אנרג'יקס 1,134 -0.79% אנרג'יקס בסיס:1,143 פתיחה:1,147 גבוה:1,154 נמוך:1,126 תמורה:751,996 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , שלקחו את המודל של נדל"ן מניב והן מפתחות חוות סולריות וחוות שמש להפקת אנרגיה מתחדשת בארץ ובעולם – כשעל כל פרויקט הן מקבלות סכומים קבועים לעשרות שנים קדימה עבור כל MW חשמל. השווי המצרפי של שתי החברות הללו הוא למעלה מ-12.5 מיליארד שקל. אם נוסיף אליהן גם את השחקנית הצעירה, דוראל אנרגיה +1% דוראל אנרגיה 1,208 +1% דוראל אנרגיה בסיס:1,196 פתיחה:1,200 גבוה:1,218 נמוך:1,196 תמורה:138,798 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , אז אנחנו כבר מתקרבים ל-15 מיליארד שקל. כלומר, לא מדובר בסכומים פעוטים.

אבל יש גם חברות קטנות יותר שרוכבות על ההצלחה, אוגווינד 0% אוגווינד 522.2 0% אוגווינד בסיס:522.2 פתיחה:522.2 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: היא דוגמה לחברת שעוסקת בגביע הקדוש של עולם האנרגיה – אגירה. {ברנמילר} גם פועלת בתחום אגירת האנרגיה באמצעות חום. גם אלקטריאון +1.77% אלקטריאון 19,540 +1.77% אלקטריאון בסיס:19,200 פתיחה:19,270 גבוה:19,600 נמוך:19,270 תמורה:108,545 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: מפתחת כביש שמטעין את הרכבים שנוסעים עליו ומיט-טק מתעדת להדפיס נתחי סטייקים.

גם חברת רותם אנרגיה יהש +0.43% רותם אנרגיה 280 +0.43% רותם אנרגיה יהש בסיס:278.8 פתיחה:289.7 גבוה:289.7 נמוך:280 תמורה:35,870 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , שעושה "הנדוס לאחור" לפלסטיק והופכת אותו חזרה לנפט כבר שם. לטענת סמנכ"ל הכספים של החברה, רפי דיין, יש התגברות בהתעניינות מצד המוסדיים לנושא. "יש נכונות של הגופים המוסדיים להשתתף בהנפקת מניות וזה מעיד על תהליך התבגרות והתמקצעות של המשקיעים בתחום האנרגיה, שלא רק שואלים על היבטים כלכליים, אלא גם על ההיבטים הסביבתיים", אמר דיין.

אבל לא הכול ורוד. הדר גולדמן, הבעלים של גולמן השקעות, שמחזיק בארה"ב נדל"ן פרטי מניב בהיקף של אלפי דירות, רכש לאחרונה חווה סולארית בכפר הירוק ב-20 מיליון דולר ורכש 75% מחברת EDI לבנייה ותפעול של פאנלים סולאריים, אומר שהרגולציה בארץ מפגרת מאוד.

"רשות החשמל לקחה "צעד אחורה" במהלך לעידוד הפקת אנרגיה סולארית. המשמעות היא חיסול היצרנים הקטנים. שחקנים גדולים ובינוניים כמונו יגדלו באמצעות רכישות. בארה"ב המדיניות שונה – תומכת הרבה יותר ביצרנים קטנים", אמר.

השמועות אומרות שאתה בדרך להנפיק בת"א...
"אני לא מעוניין להתייחס".

השינוי המהותי שעובר על האחריות התאגידית
המעבר ל-ESG לוקח זמן. עד לפני כמה שנים, הדוחות של התאגידים בנושאי אחריות תאגידית היו, פחות או יותר, בדיחה – אלא אם מחשיבים צביעה של גני ילדים או יום פעילות במעון של חוסים כאחריות תאגידית. היום, החברות עדיין מתבשמות על נושאים אלה כמחטף יחצ"ני, אבל זה כבר לא הדגש בפעילות.

"חברות מפרסמות דוחות אחריות תאגידית מידי שנה, מדווחות בשקיפות על פעילותן בהיבטי אחריות תאגידית. הדוח מהווה כלי מדידה ניהולי, המאפשר ניהול סיכונים וקיום דיאלוג עם בעלי עניין", אמרה ענת אבן-חן, מנהלת קבוצת אחריות תאגידית וקיימות Consulting BDO, בכנס מקוון בנושא ESG שנערך בשבוע שעבר. "כל זאת מהווה בסיס לחברה בפיתוח מדיניות ויישום היבטי ESG בהתאמה לאסטרטגיה העסקית שלה", הוסיפה.

"כיום ישנן גופי אנליזה בינלאומיים המבצעים אחת לתקופה הערכה של חברות על בסיס היבטי ESG בפעילותה העסקית. הסקירות הללו מהוות בסיס למיפוי פערים ושיפור דירוג החברה העסקית כך שתהפוך לאטרקטיבית יותר מול המשקיעים. דוגמאות לגופי אנליזה שכאלה הםBloomberg Vigioeiris, RobecoSAM, MSCI, FTSE4Good", סיכמה.

גם גיא פישר, מנהל חטיבת ההשקעות במגדל ביטוח, אומר כי הוא בוחן יותר ויותר השקעות בתחומי ה-ESG, אבל דבריו מגיעים עם אזהרה. "ההשקעות מהסוג הזה הופכות להיות השקעות בסיכון מאוד גבוה, עם תשואות הולכות ויורדות. למשל, היום תחום מאוד חם הוא מעבר לשימוש באנרגיה נקייה לחלוטין באמצעות מימן. זו טכנולוגיית העתיד בתעשיית הרכב, חשמל, תעבורה ימית", אמר.

"גם נושא הפודטק חם, בעיקר החיפוש אחרי תחליפים לבשר. בשנים הקרובות אנחנו נראה יותר ויותר נטישה של מזון מהחי והתמודדות עם סוגיות של מחסור במזון, כשהטכנולוגיה מנסה לתת לכך מענה. לא רק שזה לא פוגע בתשואות, אלא גם שם אותנו בחזית המדעית. זה תחום שיש לו ערך חברתי אך גם תרומה בנושא התשואות", הוסיף.

איך זה בא לידי ביטוי בפורטפוליו שלכם?
"זה עוד מוקדם מדי לדבר על זה. אנחנו לא ספינת מירוץ שמשנה במהירות כיוון, אבל בשנים הקרובות נכניס יותר ויותר השקעות ESG והם יתפסו נתח מכובד מההשקעות שלנו ונבנה מסלולי השקעה שהם 100% ESG".

עוברים מסיסטם לאקו-סיסטם
על פניו, כל חברה בנפרד מייצרת מערכת, שאמורה להשתלב במארג טכנולוגיות ולייצר אקו סיסטם. יש חברות שמתמקדות במוצר ויש חברות שמתמקדות ביצירת אותו מארג בתוך העסק.

חברת האוטובסים דן, שכנראה נהיה עדים להנפקתה עד אמצע 2022, מייצרת אקוסיסטם פנימי, כשהיא לא רק מתחילה מעבר לאוטובוסים חשמליים, אלא גם פועלת להורדת טביעת האצבע האנושית, כמו מעבר לתשלום דיגיטלי לחלוטין, על פני הטונות של הניירות והפלסטיק שהכרטיסים והרב קו מייצרים.

"מעבר לכלי רכב חשמליים משתלב גם בהשקעות בתחבורה חכמה בשיתוף, השקעה בטכנולוגית הכביש החשמלי, בטכנולוגיית כרטוס דיגיטלית ובזכייה במכרז להפעלת רשת הנתיבים המהירים והחשמליים, כשהמטרה היא להפוך את כל הצי של דן לחשמלי וירוק", אומר יורי ברונשטיין, סמנכ"ל מטה ופרויקטים בחברה.

לסיכום, אמנם בישראל התחום עדיין בחיתוליו, מן הראוי שהרגולטורים יקחו אותו יותר ברצינות וכמו שתמרצו את ההייטק, כך מן הראוי שייצרו את האקו-סיסטם הנכון, מאחר והתחום ישלוט בעולם ההשקעות במאה ה-21.

ככל שהעולם מתקדם יותר ויותר לכיוון האחריות הסביבתית, הממשל והחברה, נראה עוד ועוד טכנולוגיות ומניות של אותן חברות טכנולוגיות שיוצאות לשווקים הפיננסיים. וכמו האקו-סיסטם שמתחיל להיווצר מול עינינו, כך כדאי להתייחס לנושא בתיק ההשקעות.

כדאי לייצר תמהיל שממנו ניתן לייצר רווחים נאים, אבל ראוי וכדאי לבחון כל השקעה כזו לעומק, כי כמו בבועת הדוט.קום שהתפתחה במחצית השנייה של שנות ה-90 של המאה הקודמת, יש לא מעט בלונים שמלאים באוויר חם. לא כדאי להיות שם כשהם יקרסו לתוך עצמן.

תגובות לכתבה(1):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 1.
    בטח כבר עובר לעסקי אוויר (ל"ת)
    שמוליק 04/01/2021 14:47
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות