האם AMD כדאית לקנייה לטווח הארוך? ומה עם אינטל?

חברת המעבדים למחשבים כבר אינה האחות הקטנה והמציקה של אינטל, אלא יריבה עסקית ראויה. האם הרכישה האחרונה שביצעה במניות בשווי 35 מיליארד דולר, של חברת Xilinx, הופכת אותה כדאית לקנייה? ומה מראים נתוני הצמיחה שלה?
 | 

ועכשיו, תורה של AMD
מניית AMD (Advanced Micro Devices) הניבה ב-2020 תשואה חלומית של 105%, מעט פחות ממניית Nvidia שהניבה למשקיעים 130% תשואה, והרבה יותר מעל התשואה השלילית של 13% של אינטל, המתחרה הגדולה ועד לא מזמן המודל לחיקוי.

במאמר זה אכתוב על חברת AMD ועל השנה המשמעותית שהייתה לה מבחינה עסקית, אשר הגיעה לשיאה בהודעה על רכישת Xilinx, וכן אבחן את משמעות רכישת הענק הזאת על עתידה של AMD וההשפעה על אינטל ו-Nvidia. המאמר הוא המשכו של המאמר הקודם שפרסמתי שדן ב-Nvidia, ובמיזוג עם חברת ARM הבריטית, מיזוג שגם לו יש השפעה חוצת חברות בתעשייה.

אז מי זאת AMD
שנים נחשבה AMD לאחותה הקטנה של אינטל, מי שהציעה חלופה זולה יותר ולאו דווקא איכותית יותר של מעבדים ממשפחת X86 עבור מחשבים אישיים ולפטופים, ניסתה במשך תקופה ארוכה לקחת נתח שוק מאינטל. אך הברית האסטרטגית בין אינטל למיקרוסופט, שהובילה למצב שכמעט בכל מחשב עם תוכנת windows היה מעבד מתוצרת אינטל (הברית נקראת גם wintel, פרטים נוספים כאן), מנעה מ-AMD הישגים ממשיים עד לשנים האחרונות.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

AMD נוסדה בשנת 1969, ובמשך עשרות שנים פיתחה מעבדים עבור מחשבים אישיים ובהמשך למחשבים ניידים. ב-2006 רכשה את חברת ATI הקנדית, רכישה שהעניקה ל-AMD יכולת פיתוח כרטיסים גרפיים ונתח השוק שלה בתחום צומח זה עומד כיום על 20% (Nvidia מחזיקה ב-80% מהשוק). עיקר הפעילות וההכנסות של AMD הגיעו מצד מעבדי ה-CPU כאשר על מנת לזכות בנתח שוק משמעותי, נאלצה החברה לנקוט באסטרטגיה של מחירים נמוכים למעבדים שייצרה בהשוואה לאינטל תוך שמירה על רמת איכות מקבילה ואף יותר מכך.

אחת ההחלטות המשמעותיות שהנהלת החברה קיבלה, עוד במהלך 2009, היתה למכור את מפעלי היצור שלה ולהעביר את פעילות יצור השבבים והמעבדים לידי חברת TSMC, חברת ה-foundries הגדולה ביותר בעולם. החלטה זו מאפשרת ל-AMD להתמקד בפעילות תכנון ופיתוח השבבים והמעבדים, בדומה ל-Nvidia, וזאת בשונה מאינטל שמייצרת את מרבית הרכיבים שלה במפעלי יצור שבבעלותה.

השינוי שחל בפעילות AMD בהובלת ליסה סו, מנכ"לית החברה בשנים האחרונות, נובע משורה של שינויים עסקיים החל משנת 2017 ובהם:
1. היחלשות משמעותית של ברית wintel ובמקביל חיזוק הקשרים העסקיים בין AMD למיקרוסופט.
2. הדומיננטיות הרבה של TSMC כיצרנית הרכיבים הגדולה בעולם בטכנולוגיות היצור המתקדמות ביותר (כתבתי על TSMC כאן).

שני האלמנטים הללו עוזרים ל-AMD לקחת נתח שוק בתחום המעבדים מאינטל, וככל שעובר הזמן היא עושה זאת יותר ויותר בזכות איכות המעבדים ופחות באמצעות הורדת מחירים ואלה כמובן חדשות טובות לחברה ולבעלי המניות שלה. יותר משמדובר בלקיחת נתח שוק מאינטל, הפיכתה של TSMC ליצרנית המובילה בעולם של מעבדים בטכנולוגיות המתקדמות ביותר, מעלה סימני שאלה לגבי עתידם של מפעלי היצור של אינטל והאם לא משתלם לה יותר למכור אותם ולהעביר את יצור הצ'יפים ל-foundries מסוגה של TSMC. על ידי כך אינטל תתמקד אך בפיתוח ועיצוב דגמים מתקדמים של מעבדים לשווקים שונים ותחסוך בעלויות יצור גבוהות.

האנליסטים חלוקים בדעותיהם בשאלה אם על אינטל להתמקד אך ורק בתכנון ופיתוח או גם לעשות את פעולת היצור בעצמה. יש הטוענים כי טכנולוגיות היצור של אינטל, למרות היותן ב"אזורי חיוג" מיושנים יותר מאלה של TSMC הם עדיין בעלי איכות גבוהה לפחות כמו טכנולוגיות היצור המתקדמות ביותר של TSMC. מרבית שוק ההון לעומת זאת רואה את דחיית תחילת היצור באינטל בטכנולוגיות 7 נ"מ ומטה כחסרון משמעותי ובכך ניתן להסביר את תשואת החסר המשמעותית של מניית אינטל לעומת מניית AMD.

הגרף הבא מדגים את הצמיחה של AMD בהכנסות ובמקביל את השיפור שחל ברווח הגולמי. המשמעות – הצמיחה לא באה מתוך אסטרטגיית מחירים אלא מתוך איכות המוצרים. במאבק בין שתי חברות סופר דומיננטיות בעולם המעבדים והמעבדים הגרפיים, AMD רכשה לעצמה מקום של כבוד והיא נמצאת בעמדה מצוינת להמשך צמיחה ונטילת נתח שוק מאינטל.


 הנתונים בציר השמאלי, במיליארדי דולרים

 

הנתונים בציר השמאלי, במיליארדי דולרים


AMD רוכשת את Xilinix – התחרות קופצת מדרגה
ההתפתחות הטכנולוגית בתחומים כמו AI, ענן, 5G, data centers, גיימינג ומכשירי קצה מובילה לביקושים אקספוננציאליים למעבדי נתונים וכח מיחשובי שלא הכרנו בעבר, הן ברמת הרשת והן ברמת מכשירי הקצה. הרצון להפוך לחברה שמציעה פתרון מלא של מעבדים הוביל לרכישות של אנבידיה (מלנוקס ו-ARM) והוא גם זה שעומד מאחורי עסקת רכישת XILINX על ידי AMD.

XILINX מפתחת צ'יפים מסוג FPGA (Field Programmable Gate Arrays). צ'יפים אלה ניתנים לתכנות בהתאם למטרה שעבורה הצ'יפ מיועד, למשל מעבד, או כרטיס גרפי או יחידת הצפנת נתונים. ניתן לשנות את יעוד הצ'יפ מסוג מסוים לסוג אחר גם תוך כדי תנועה. תכונת התיכנות מחדש היא גורם מבדל של FPGA לעומת צ'יפים מסוג ASIC שלהם יעוד אחד בלבד שאיננו ניתן לשינוי (דוגמא – CPU מסוג ASIC, אשר יתפקד כ-CPU לכל אורך חיי הצ'יפ).

השילוב עם Xilinx ישדרג משמעותית את נוכחותה של AMD בסגמנטים של data centers ו-HPC (High Performance Computing) כאשר תיק המוצרים שלה לאחר הרכישה יכלול את כל המרכיבים החיוניים – מעבדים, GPU ו-FPGA. יותר מזה, הרכישה מכניסה את AMD לעולמות שבהם דריסת הרגל של החברה עד כה היתה נמוכה עד אפסית כמו תשתיות 5G, AI ותעשיית הרכבים האוטונומיים.

לאחר השלמת הרכישה תמצב את עצמה AMD כמתחרה עוצמתית ב-NVIDIA ובאינטל, כאשר שלושת החברות נלחמות ראש בראש לפחות על הנייר, באותם התחומים ולכל אחת מהן סל מוצרים מלא למעבדים עבור מחשבים אישיים, עסקיים, מיחשוב על, וציוד לענן. ההבדל העיקרי בין NVIDIA ו-AMD לאינטל, הוא בהיותן חברות לא יצרניות – FABLESS, בעוד שאינטל, לפחות לפי שעה, מייצרת בעצמה את מרבית הצ'יפים והמעבדים שהיא מתכננת.

מה אומרים המספרים של הרכישה?
עסקת הרכישה היא במניות ושיקפה שווי של 35 מיליארד דולר ל-Xilinx במועד הרכישה – 27/10/2020. כל בעל מניות של Xilinx יקבל 1.7234 מניות של AMD בהשלמת המיזוג. בתאריך הרכישה מחיר מניית AMD עמד על 78 דולר ושל Xilinx על 124. מחיר מניית AMD טיפס מאז ועומד בעת כתיבת המאמר על כ-92 דולר. על פי יחס ההחלפה, מחיר המניה של Xilinx אמור להיות 158 דולר אך הוא עומד היום על 142 דולר בלבד, דיסקאונט של כ-10% לעומת מצב בו עסקת הרכישה מסתיימת היום.

AMD מצפה כי הרכישה תושלם על סוף 2021 ולכן הדיסקאונט הנ"ל משקף את הסיכון שבאי השלמת העסקה מנימוקים שונים. על פי ניסיון העבר, נימוקים שכאלה לא חסרים בהינתן מלחמת הסחר בין ארה"ב וסין, אשר כמו לא מעט משתתפים בזום, נמצאת כיום על mute מתוך ציפייה לשינויים הקרובים בממשל האמריקאי. לכן, דרך אחת להיחשף להשקעה ב-AMD למי שמאמין שעסקת הרכישה תיסגר, הינה לרכוש את מניות Xilinx, בזכות הדיסקאונט הקיים ובזכות האפסייד העסקי.

פרטים נוספים על עסקת הרכישה והפוטנציאל העסקי הטמון בה, ניתן למצוא במצגת המשקיעים באתר AMD.

ולפני סיכום, השוואת מכפילים...
חשוב לציין כי כל החלטת השקעה ראוי שתבוא לאחר עבודת מחקר נאותה מצד המשקיע לגבי החברות המועמדות להשקעה. דרך חלקית למדי להשוואה בין NVIDIA, AMD, ואינטל היא באמצעות השוואת מכפילים עתידיים והיא מובאת בטבלה הבאה.

ועכשיו באמת סיכום
חברת AMD עברה שדרוג עסקי בשנים האחרונות והיא כבר לא האחות הקטנה והמציקה של אינטל, אלא יריבה עסקית ראויה ומאתגרת. המעבדים שהיא מוכרת הם ברמה ביצועית גבוהה ביותר, אשר אינה נופלת ולעתים עולה על אלה של אינטל. גם בתחום ה-GPU היא מהווה יריב עיקש ל-NVIDIA ומצליחה לצמוח בצורה נאה בעקביות.

הרכישה של Xilinx מעלה את AMD עוד מדרגה ומוכיחה שהחברה מוכנה לנקוט בצעדים אסטרטגיים משמעותיים על מנת לממש את שאיפותיה להיות מובילה עולמית. לטעמי, AMD היא השקעה מאוד מעניינת לטווח ארוך, זולה מ-NVIDIA ועם פוטנציאל צמיחה מבטיח. בהשוואה מול אינטל אומנם כל הפרמטרים התמחוריים מצביעים על כך שמניית אינטל זולה יותר, אבל המומנטום העסקי, כך עושה רושם, נמצא בצד של AMD.

 
רמי רוזן, אנליסט בכיר ומומחה לקשרי משקיעים. 

המידע המוצג בסקירה זו מהווה מידע כללי בנוגע לפעילות החברה הנסקרת והינו חומר מסייע בלבד ואין לראות בו כמידע עובדתי או שלם וממצה של כל ההיבטים הכרוכים בהשקעה בני"ע, וכן אין לראות במידע האמור כהמלצה או כתחליף לשיקול דעתו העצמאי של הקורא או לרכישת נייר הערך. האמור לעיל אינו מהווה ייעוץ/שיווק השקעות ו/או תחליף לייעוץ/שיווק השקעות ו/או ייעוץ מס בידי מי שמוסמך לכך, המתחשבים בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם

תגובות לכתבה(15):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 13.
    כן ירבו טורים שכאלו
    מייק לבנובסקי, ר''ג 12/01/2021 23:57
    הגב לתגובה זו
    1 0
    יותר תוכן מקצועי, פחות צהוב.
    סגור
  • 12.
    אין דיסקאונט חינם
    נעם 08/01/2021 12:03
    הגב לתגובה זו
    3 0
    תודה על הכתבה , את האפסייד של AMD אני יכול לנחש , אבל מה קורה למי שמשקיע בXilinx במקרה שהעסקה לא תצא לפועל ? יש כאן סיכון מהותי
    סגור
  • 11.
    סקירה מעולה (ל"ת)
    בון בון 06/01/2021 15:51
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 10.
    ברור, בהיר ומעניין
    גרוסמן 05/01/2021 20:38
    הגב לתגובה זו
    1 0
    רמי רוזן הוא הכותב הטוב ביותר באתר ביזפורטל. מנתח ומנסח היטב ומבין לעומק את התעשיה.
    סגור
  • 9.
    אינטל חברה מתה
    אנונימי 05/01/2021 15:53
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ממליץ לעכברי המעבדה שם לברוח ומהררררר
    סגור
  • טען עוד
  • 8.
    מזמן המלצתי
    לרון 05/01/2021 10:39
    הגב לתגובה זו
    0 0
    כאן על AMD ,טוב שהתעוררתם אחרי עלייה ניכרת,חבל שעדיין לא מוזכרת המנכלית הגאונית ד'ר סו
    סגור
  • נכון
    קוקו 05/01/2021 22:08
    הגב לתגובה זו
    1 0
    ברור שהמלצת. בכל אתה יודע. איזה חכם אתה.
    סגור
  • 7.
    ועוד פרט שולי -אפל עזבה את אינטל ועברה לייצור עצמי (ל"ת)
    האשם תמיד 05/01/2021 09:36
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • איך זה קשור לתעדוף AMD על פני אינטל, אפל לא עברו לAMD (ל"ת)
    קוקי 05/01/2021 14:28
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    הם משלמים המון על חברה לא רווחית
    Fpga יקר 04/01/2021 20:50
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ישנן דומות בפחות.הם מתרכזים במעבדים.אינטל גם מיצרת זכרונות מהירים ודיסקים.
    סגור
  • 5.
    אינטל לא מספיק זולה , חכו לאזור 35$
    משקיע 04/01/2021 19:30
    הגב לתגובה זו
    0 0
    ואז תשקיעו לכמה שנים
    סגור
  • 4.
    מעניין ומאיר עיניים
    doronk65 04/01/2021 18:23
    הגב לתגובה זו
    2 0
    כתבה מרתקת ומקיפה.תודה לכותב
    סגור
  • 3.
    חישוב הקץ לאחור או תחילת ההתייעלות
    אינטל סוף 04/01/2021 18:14
    הגב לתגובה זו
    4 0
    אינטל שבויה של הx86 רק אופטימיזציה אם אפשר וחזרה לווינטל.אחרת היא בחוץ מתוך ניהול כושל ודריכה במקום
    סגור
  • 2.
    AMD
    תמים 04/01/2021 17:57
    הגב לתגובה זו
    4 0
    AMD טובה מאינטל. המעבדים שלה חזקים יותר.
    סגור
  • 1.
    חברות מתות
    אמיר 04/01/2021 17:25
    הגב לתגובה זו
    2 5
    יש להם גג שנתיים לפני שהכל עובר ל arm
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות