עלות הסגר השלישי אחרי החמרת ההגבלות: עד 3.5 מיליארד שקל בשבוע
בנק ישראל מעריך את עלות הסגר השלישי תחת החמרת המגבלות בכ-3-3.5 מיליארד שקל בשבוע. מכלול ההגבלות דומה לאלו של הסדר השני, ועל כן בבנק ישראל מבצעים חישוב של העלות על בסיס ניסיון העבר.
במסגרת הסגר המעודכן שאושר אמש תצומצם הנוכחות במקומות עבודה, יסגרו מקומות עבודה שמקבלים קהל, בראשם המסחר, השירותים האישיים מקרוב וגם המלונות באיי התיירות הירוקים. עוד תיאסר ההוראה הפרונטלית במערכת החינוך, למעט החינוך המיוחד. יתר על כן המסעדות לא יורשו עוד לפעול במתכונת טייק-אוויי ויוכלו להוציא משלוחים בלבד.
בבנק מציינים כי אחרי הסגר הראשון הפעילות זינקה מהר כך ששיעור הפעילות הממוצע בחודשי הקיץ, ולפני הסגר השני, עמד על 95%. הסגר השני, שהחל בסוף ספטמבר, גרר פגיעה פחותה מזו שבסגר הראשון שנבעה, ככל הנראה, מהיערכות של העסקים לעבודה מרחוק וקיום חלקי של ההנחיות ושיעור הפעילות במהלו מוערכת בכ-88%. כך אם כן צפוי להיות גם בסדר הנוכחי.
ועדיין, בעוד בסגר השני העלות השבועית של פעילות בהיקף זה הייתה 3.2 מיליארד שקל, כעת היא צפויה להיות גבוה יותר בשל כמה סיבות: האומדן נעשה לפי ממוצע חודשי, ובסוף אוקטובר כבר החלו הקלות בסגר שהשפיעו על האומדן לטובה; הסגר השני נעשה בתקופת חגים בה ממילא הפעילות הכלכלית נמצאת בעצימות נמוכה יחסית - בשונה מעכשיו. מנגד, ייתכן שעסקים במשק נערכו טוב יותר לפעילות תחת הסגר, מה שאולי יגרור עלות נמוכה יותר מזו של הסגר השני.
אם כן, עלות של כ-3-3.5 מילארד שקל למשק גבוהה ב-1.7-2.2 מיליארד שקל מהעלות שגבתה בקיץ שגרת הקורונה בין שני הסגריים הראשונים. יצויין כי מדובר בעלות הישירה בלבד, שאינה כוללת עלויות מתמשכות שייגרמו, למשל, מפשיטות רגל של עסקים ואבטלה מתמשכת. עוד מבהירים בבנק ישראל כי העלויות חושבו רק לפי פעילויות שמכוסות בהגדרות התמ"ג, כך, למשל פגיעה בבריאות כתוצאה מדחיית טיפולים רפואיים לא דחופים, פגיעה חינוכית בילדים ועוד, אינם נכללים בחישוב זה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
הנקראות ביותר
העמוד