זה בגנים שלנו: איך להרוויח מהטכנולוגיה הגנטית שמאפשרת 'לתקן' עוברים

הטכנולוגיה לעריכה גנטית תופסת תאוצה בשנים האחרונות והאפשרויות שהיא מביאה לאנושות הן בלתי נתפסות. מי השחקניות המעניינות בתחום ואיך מרוויחים על הטרנד?
 | 
telegram
(2)
קריספר, צילום: מכון הסרטן הלאומי

ב-2018 מדען סיני בשם הי ג'יאנקואי, מומחה לתחום הגנטיקה, הודיע כי יצר לראשונה ילדים שעברו עריכה גנטית בעודם עוברים באמצעות טכנולוגיית קריספר (CRISPR) - ויצר סערה בתחום הגנטיקה. הניסוי השנוי במחלוקת, שנערך ללא אישור הרשויות בסין, עלה לג'ינקואי בחופש שלו - רישיונו נשלל והוא הוכנס לכלא ל-3 שנים.

אך בדומה לתחומים אחרים - הטאבו נפרץ ואחרים החלו לחקות אותו וחוקר אמריקאי כבר ביצע הכלאה בין גנים של אדם לקוף, כחלק מניסוי של גידול איברים. אך בשוק ההון צופים קדימה: הטכנולוגיה שמשנה ביעילות את הגנום האנושי, כבר משנה את הרפואה ותחום הגנטיקה מקצה לקצה. לדברי מומחים, לטכנולוגיה הזו יש פוטנציאל לסייע ברפואת הציבור, ובעתיד כנראה שהקריספר יוכל להילחם בסכרת, בפיתוח תאים סרטניים ועוד.

קריספר על קצה המזלג
קריספר (CRISPR) היא בעצם מקבץ של רצפי DNA שחוזרים על עצמם. מדובר בבקטריה מולקולרית שתפקידה לזהות נגיפים שחודרים למערכת. הרצפים האלה נצפו לראשונה ביפן ב-1987 ע"י פרופסור יושיזומי אישינו, שחזה לראשונה – אבל בפועל התגלו ב-3 מקומות בעולם די במקביל. בתחילה, השתמשו בטכנולוגיה רק בתנאי מעבדה, אבל מהר מאוד גילו שאפשר להשתמש בה על אנשים חיים וגם על בעלי חיים, כשמגדלי כלבים לדוגמה, משתמשים בטכנולוגיה להשביח גזעים.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

לידע על הקריספר לבדו יש לא מעט שימושים, אבל הדברים נהיו באמת מעניינים, כשגילו שאנזים בשם Cas9 – אחד מהאנזימים שהקריספר מסוגל לשאת – בעצם מהווה סוג של מפה לקוד הגנטי שלנו. השילוב ביניהם מאפשר לחתוך ולערוך את הקוד הגנטי בדיוק כמו שעורכים סרט. השימוש בטכנולוגיה יכול להתבצע גם בתוך הגוף, אבל גם מחוץ לגוף, כשהשינויים מושתלים אחר כך פנימה.

באנגלית קוראים לזה "עריכה גנטית", וממש כמו שזה נשמע - הורים שרוצים ילד עם עיניים כחולות, יכולים, טכנית, לעשות זאת. אם כי צריך לציין שמדענים העלו חששות משינוי רצף הקוד הגנטי של עוברים. אגב, לאחרונה התגלה שטכנולוגיה מקבילה בשם "טאלן" (TALEN) שכנראה יעילה יותר לשינוי של חלק מהרצפים הגנטיים והיא הטכנולוגיה העתידית בתחום.

המניות המעניינות בתחום
דוגמה אחת למניה מעניינת בתחום היא של חברת קריספר טרפיוטיקס (CRSP), שב-12 החודשים האחרונים עשתה ראלי מדהים של 219%, מרמה של 52 דולר לרמה של 166 דולר. בשלושת החודשים האחרונים המניה עלתה ב-92% והגיעה לשווי שוק של למעלה מ-12 מיליארד דולר. זאת לאחר שדיווחה על התקדמות משמעותית בטיפול שלה לאנמיה חרמשית באמצעות הקנדידט CTX001. החברה פעילה בעוד כמה מישורים מחקריים, בהם טיפול בגידולים סרטניים כשבוול סטריט צופים שחדשות נוספות עלולות לייצר לחברה אפסייד משמעותי.

חברה נוספת היא אדיטאס (EDIT) שאמנם ירדה ב-15% מתחילת השנה, אבל עלתה ב-12 החודשים האחרונים ב-132%, מרמה של 26 דולר למניה לרמה של 61 דולר. בשיאה, עברה את ה-72 דולר למניה. לחרבה יש שווי שוק בלתי נתפס של 4 מיליארד דולר, למרות שעדיין אין לה מוצר מסחרי אחד כשהקנדידטים שלה נמצאים רק בתחילת הניסויים הקליניים. נכון להיום לחברה יש 220 פטנטים ועוד 800 פטנטים שממתינים לאישור.

כדאי לשים לב גם לחברת אינטליה (NTLA), שאחת ממייסדותיה היא זוכת פרס הנובל ל-2020, ג'ניפר דודנא, על שגילתה את הטכנולוגיה ב-2012. החברה עובדת על טיפולים למספר מחלות ובינתיים עשתה ראלי מדהים של 426% בשנה האחרונה, מרמה של קרוב ל-12 דולר למניה לכמעט 63 דולר למניה.

ובארץ?
גם בישראל הנושא קיבל דחיפה כאשר לפני כשנתיים פנתה רשות החדשנות והציעה מימון של 60 מיליון שקל לחברות הייטק שיפתחו טכנולוגיה שתוכן לתקן גנים ולהבריא אנשים שסובלים ממחלות גנטיות. ברשות הבינו שהם נכנסים לאזור בעייתי ואמרו שהמטרה במכרז שלהם היא לפתור מחלות בלבד, כמו לילדים שיש להם בעיה גנטית של כשל חיסוני, ואף עלולים להגיע לסכנת מוות בעקבות מגע עם האוויר אך לא לעשות שינוי גנטי ברמת הגזע.

ביוני 2020 הוקם בארץ בתקציב של 36 מיליון שקל מאגד CRISPR-IL, ומשתתפות בו חברות בורסאיות כמו אבוג'ן -5.53% אבוג'ן 606.5 -5.53% אבוג'ן בסיס:642 פתיחה:633.4 גבוה:638.7 נמוך:606 תמורה:352,431 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , פלורי -0.75% פלורי 1,845 -0.75% פלורי בסיס:1,859 פתיחה:1,825 גבוה:1,861 נמוך:1,808 תמורה:75,737 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , לצד חברות נוספות כמו תרביות רה"ן (ראש הנקרה), הזרע,  חוות קאלרס, בטר-סידס, אנרג'ין טכנולוגיות, ביו-טכנולוגיה כללית, פריזם, טארגטג'ן ביוטכנולוגיות, אוניבריסטאות ובתי חולים.

תגובות לכתבה(2):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 2.
    ושום מילה עלARKG? (ל"ת)
    נחמן 01/02/2021 00:00
    הגב לתגובה זו
    1 0
    סגור
  • 1.
    ובעוד 10-20 שנה יסתובבו פה אנדרואידים ושאר צירופים (ל"ת)
    מה שהראו בסרטים 31/01/2021 19:52
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות