האם התמ"ג האמריקאי יכול לעלות באחוזים דו-ספרתיים ב-2021?
חצי מיליון אנשים נפטרו מנגיף הקורונה בארה"ב - כאשר אתמול זה הפך לרשמי. מתוך 330 מיליון אמריקאים, מדובר בכ-0.15% מהאוכלוסייה. אבל הנה נתון שמאוד מעודד, משום מה, את האמריקאים. אחוז הנדבקים בממוצע שבועי ב-49 מדינות ירד מ-250 אלף נדבקים לקרוב ל-"רק" 72 אלף נדבקים יומיים. נכון לכרגע, רק 43 מילון אמריקאים קיבלו לפחות מנה אחת של חיסון, כך שנשאר לחסן רק למעלה מ-98% מהאוכלוסייה במדינה.
הירידה אגב, היא עולמית. אבל בהינתן ומבצע החיסון העולמי עוד לא צבר תאוצה מספקת, יכולים לכך להיות 3 הסברים: או שיש חיסון עדר, או שאמצעי הריחוק החברתיים עובדים, או שהווירוס מסיים את הסייקל הנוכחי שלו – לקראת התגברות נוספת או היעלמות (כפי שקרה עם קרוב משפחתו, של הקורונה, ה-SARS ב-2002).
כך או כך, השוק בוול סטריט כרגיל שורי – בטח לגבי המחצית השנייה של 2021. הוא היה כך פחות או יותר מאז שהמגפה החלה. מדד ה-S&P אמנם סגר את השבוע בתשואה שלילית של 0.7% ונסגר על 3,906 נקודות, אבל לא נראה שמשהו ימנע ממנו בינתיים להמשיך ולעלות, אחרי שהוא רק ממשיך לנפץ שיא אחרי שיא. בטח כשכל השוק צופה שבקרוב תאושר סופית חבילת חילוץ נוספת בהיקף של 1.9 טריליון דולר, שהנשיא ג'ו ביידן הציג לציבור. האחרונה שקראה להעביר את החבילה היא שרת האוצר החדשה ויו"ר הפד' הקודמת, ג'נט ילן.
ממשיך דרכה, הלא הוא יו"ר הפד' הנוכחי, ג'רום פאואל, צפוי לתת את העדות החצי שנתית שלו לפני ועדת הסנאט. השוק מצפה שהנגיד יגיד שעם הירידה במספר הנדבקים, התגברות הפעילות הכלכלית, האינפלציה שמתחילה לתת את איתותיה והמשך פעילות הזרמת הכספים לשווקים, הפד' ימשיך לבחון את המצב המתפתח ויותיר את הריבית כפי שהיא. הגיוני סך הכול.
נתון נוסף שתומך באופטימיות הוא העלייה בתשואות לאג"ח ל-10 שנים של משרד האוצר האמריקאי, שמהווה את הבנצ'מארק לכל האג"ח בעולם. מפחות מ-0.6% תשואה בספטמבר ל-1.36% כיום. ככל שהכלכלה האמריקאית תתייצב, כך כנראה גם התשואות ימשיכו לטפס.
עוד חדשות טובות הוא שכלכלנים שאוספים נתונים על מכירות הקמעונאים, מראה שהתל"ג האמריקאי לרבעון הראשון יעלה ב-5.3%, בעיקר הודות כנראה לאישור החבילה בהיקף של 900 מיליארד דולר, שהכניסה לצרכנים כסף נוסף. בשל כך גולדמן זאקס העלה את התחזית שלו לצמיחה של 6%, אבל ייתכן ונתון זה ישודרג ל-7.5%.
אם זה מהווה אינדיקטור להמשך והשוק באמת יתאושש במחצית השנייה, התמ"ג יכול להגיע גם לספרות דו ספרתיות, שיהיה נתון הגבוה ביותר מאז 1984, אז עלה התמ"ג האמריקאי ב-7.2% בתקופת ממשלו של רונלד רייגן.
צמיחה באחוזים כאלה בתמ"ג היא מאוד לא שגרתית לכלכלות מפותחות. לרוב, המדינות נהנות מצמיחה יחסית נמוכה ביחס כמובן לכלכלות מתפתחות, שם לרוב יש יותר לאן לצמוח. לראיה, מאז שנת 2000 - אז התמ"ג האמריקאי שלפני משבר הדוט.קום עלה ב-4.1% - התמ"ג האמריקאי השנתי הגיע לשיא ב-2004 עם 3.8%.
לעומתה, סין שהפכה ממדינה ענייה מאוד למדינה מודרנית בשלושת העשורים האחרונים, התמ"ג הסיני קפץ פי 2 ולפעמים יותר בכל שנה. ב-2000 קפץ התמ"ג ב-8.5%. ב-2007, בעוד התמ"ג האמריקאי עמד על 1.9%, התמ"ג הסיני עמד על 14.2%. בקיצור התמונה ברורה.
בכל מקרה, הצפי של גולדמן הוא כנראה קצת אופטימי מדי. נכון שחבילת התמריצים של הממשל צפויה לייצר צמיחה ומקומות עבודה חדשים, אבל צריך לזכור שמיליוני אמריקאים עדיין מובטלים ומיליוני עבודות שהיו בעבר, במפעלים או פסי ייצור שנסגרו, עסקים קטנים שפשטו רגל ועוד ועוד, צפויים להעיק על הכלכלה האמריקאית, עד שזו תוכל להגיע חזרה ל"אבטלה 0" שהייתה לפני המגפה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.גידול בתמג בגלל צריכה הוא בדיחה לפני קריסהמייק 22/02/2021 18:02הגב לתגובה זו0 0כמו בישראל בכל העולם שרעם שירי הלל למגזר הציבורי שמה היינו עושים בלעדיו חחחח. כן כן הפרה החולבת הזו הפכה ליקירת התקשורת והעלימה מסיפרי הכלכלה את הסיאוב השחיתות הריקבון והעצלות של השרות הציבורי כאילו שמדובר במושיעי הכלכלה וחלילה מלומר עליהם מילה רעה. פראבדה כבר אמרנו?סגור