מיטק בבעיה? בסינגפור אישרו למכור עוף מתורבת של Eat Just
שוק תחליפי הבשר הלך וצבר תאוצה בעשור הקודם, לא רק בשל גל טבעוני שהחל שוטף את המערב, אלא לאור ההבנה של רבים מאוכלי הבשר כי אמנם בשר הוא חשוב לנו, אבל התעשייה עצמה לא טובה – לא לחיות עצמן ולא לסביבה.
התעשייה הזו היא אחת מהמזהמות הגדולות בעולם. לדוגמה, ולמי שלא יודע, גרעפסים של פרות – כן זה דוחה כמו שזה נשמע – הוא אחד מהמזהמים הגדולים בעולם, בשל כמות המתאן המשוחררת לאוויר – 475 ליטר מתאן לפרה ליום (!) רק מהגרעפסים.
לפי מחקרים שונים, הנפיחות של 1.5 מיליארד פרות בעולם אחראיות ל-14.5% מכל גזי החממה הנפלטים לאוויר בכל יום. יתר על כן, באירופה לבדה יש 22 מיליון פרות שמספקות 157 מיליון ק"ג של חלב בכל שנה, שבגללן מייצרים כ-148 מיליון טון של פחמן. ועוד לא דיברנו על כמויות המים העצומות שמבוזבזות בכל שנה רק על התעשיות הללו.
בקיצור, גם אם אוהבים בשר וגם אם לא, המשך הצמיחה באוכלוסייה העולמית הופכת את התעשיות הללו לכאלה שאינן ברות קיימא בטווח הארוך – בטח שלא בממדים התעשייתיים שאליהם התרגלנו ב-150 השנה האחרונות ומאז המחצית השנייה של המאה הקודמת ביתר שאת.
שוק תחליפי הבשר צומח גם בישראל
כמו האנרגיה המתחדשת והמעבר לרכבים חשמליים, מדובר בתעשייה גלובלית צומחת. לפי מכון המחקר אמרג'ן הקנדי, שוק תחליפי הבשר העולמי יגיע צפונה ל-340 מיליארד דולר עד 2027.
שוק תחליפי הבשר לא מתקדם בקו אחד ויחיד. ישנם כמה כיוונים. הראשון שבהם הוא פיתוחים מהצומח, שאמורים לדמות את טעמו ומרקמו של הבשר. בישראל, חברת איי.סי.אל +2.8% איי.סי.אל 1,689 +2.8% בסיס:1,643 פתיחה:1,621 גבוה:1,689 נמוך:1,616 תמורה:62,917,511 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , המוכרת לכולנו בתור כי"ל, עוסקת בשנה וחצי האחרונות בפיתוח תחליפי בשר מחלבונים.
דוגמה נוספת היא של חברת סבוריט 0% סבוריט 392.7 0% בסיס:392.7 פתיחה:392.7 גבוה:0 נמוך:0 תמורה:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: שפיתחה טכנולוגיה לייצור של תחליפי בשר, המשלבת חומרים בפורמולציה ממקורות צמחיים, רובוט המשלב הדפסה בתלת מימד ושיטות בישול מתקדמות. סבוריט היא בשליטת מילניום פוד יהש -3.35% מילניום פוד 184.5 -3.35% בסיס:190.9 פתיחה:190.9 גבוה:190.8 נמוך:183 תמורה:4,300 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: , שותפות מוגבלת שמשקיעה בחברות וסטארט-אפים מכוונים לטכנולוגיית המזון החדשה.
בשר מתורבת הוא העתיד
במקביל למציאת תחליפים צמחוניים, בעיקרם מבוססי חלבון, בשנים האחרונות עם העלייה המטאורית במחקר הגנטי וגם באפשרויות הייצור בדמות מדפסות תלת ממדיות, עלה זרם חדש של תחליפי בשר – או בלשון המקצועית, בשר מתורבת.
הרעיון הבסיסי הוא כזה: לקחת תא חי של פרה או כל חיה אחרת, לשכפל את התא ולגרום לתרבית להפוך לבשר. בישראל יש חברה אחת מובילה בתחום, {מיטק} שמה, שמפתחת תרביות בשר באמצעות דיו ייחודי שפיתחה. באוגוסט האחרון החברה דיווחה כי עמדה באחד היעדים ששמה לעצמה: הדפסת נתח בשר דקה; בפרויקט שנקרא "פרויקט קרפצ'יו".
אגב, ב-12 החודשים האחרונים המניה עלתה ב-135%, כשמתחילת השנה היא עולה ב-49% ובחודש האחרון 45.6%. נכון לכתיבת שורות אלה מניית החברה עולה ב-2.8%, כששווי השוק שלה עומד על קרוב ל-450 מיליון שקל.
אבל מיטק היא לא היחידה בשוק הזה, שכמו מרבית הטכנולוגיות הצעירות, הן כדאיות עד שמגיעה שחקנית אחרת שלוקחת לה את הבכורה בטכנולוגיה עדיפה. נכון לכרגע, יש אחת כזו, חברת Eat Just – משחק מילים שמשמעותו היא לא "רק לאכול", אלא "לאכול צודק".
כשהחלה את פעילותה, התמקדה החברה שנוסדה על ידי ג'וש טטריק, היא חיפשה תחליפים לביצים. היא מצאה אחד מבוסס קטניות. מההשקה ב-2018 ועד היום מכרה החברה סחורה המשתווה ל-100 מיליון ביצים.
מאז פיתחה החברה גם עוף מתורבת, תחת המותג "גוד מיט". לאחרונה היא קיבלה אישור ממשרד הבריאות הדרום קוריאני (FSA) למכור את הבשר שהיא מגדלת במעבדה למסעדות ולשווקים. נכון לכרגע, אפשר למצוא את הבשר של גוד מיט במסעת 1880 בסינגפור והיא עולה שם 17 דולר למנה.
חדשות רעות במיוחד למיטק, זו העובדה שטטריק אומר שהחברה עובדת גם על תחליף מתורבת לבשר בקר. אז נכון, יש הרבה מקום בשוק הצומח הזה, אבל בכירות בתחום, לפחות מבחינת הידע והיכולות הנצברות, כמו גם האישורים הרגולטוריים שניתנו ל- Eat Just מהווים יתרון תחרותי משמעותי. בוא נגיד את זה ככה, עד שמיטק תצליח להדפיס סטייקים בכמות מסחרית, המפעל החדש של טטריק בקוריאה כבר ייצר עשרות טונות של בשר, או בקיצור, הרכבת כבר יוצאת מהתחנה, נקווה שמיטק לא תפספס אותה. .
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
11.היא כבר פיספסה בגדול. (ל"ת)מני 02/03/2021 19:04הגב לתגובה זו0 1סגור
-
10.יש גם את חברת eat_onlyכוכי 02/03/2021 14:12הגב לתגובה זו0 0חברה שמתמחה בשכפול תאי זרע. מסתבר שבגלל כל החלבונים, זה אפילו עדיף על לאכול חרקים. ממליצה לקנות ולצרוך, ללקק את השפתיים.סגור
-
9.הכתב לא מבדיל בין גרעפס לנאד? (ל"ת)איתי 02/03/2021 13:31הגב לתגובה זו0 2סגור
-
8.או שהכותרת יכולה להיות- העתיד הורוד של מיטקחושב אחרת 02/03/2021 13:28הגב לתגובה זו2 1כי מדינה אחת כבר התחילה לאשר למכור עוף מתורבת וזה העתיד של המזון בכל רחבי העולם והדלת התחילה להיפתח. אתה מכיר חברה אחת שמייצרת לכל העולם בכל ענף שהוא? כמה שטויות והפחדה.. לא אתפלא אם עשיתם שורט עליה.סגור
-
7.קציצה של מיטק עולה לייצר 7.5 דולר כרגע לא כלכלישגיא 02/03/2021 13:26הגב לתגובה זו1 0אים צריך 2 -3 קציצות לסועד ורווח לתפעול מסעדה 150 אחוז... זה עומר 40-47 דולר למנה אבל המחיר ירד השאלה מתי יצא לשוק ואז רק הטעם ידבר לפי הנסיינים של הקבב בחדשות 13 יום שישי הטעם כמו האורגינל. נ.ב לא מחזיקסגור
- טען עוד
-
למיט-טק אין עוד מוצר.הכבב של חברה אחרת. (ל"ת)משקיע ותיק 02/03/2021 20:13הגב לתגובה זו0 0סגור
-
6.מאין לך?דדה 02/03/2021 13:26הגב לתגובה זו0 0בפיסקה האחרונה בכתבה נכתב שחברת Eat Just שהחלה לפתח בשר מתורבת מהווה תחרות למיטק ואלו חדשות רעות עבורה. נזכיר שחברת Eat Just קיבלה אישור למכור בשר בדרום קוריאה וסינגפור. "עד שמיטק תצליח להדפיס סטייקים בכמות מסחרית, המפעל החדש של שחברת Eat Just בקוריאה כבר ייצר עשרות טונות של בשר". אין לי מושג כמה תוקף יש לציטוט הנ"ל ושחברת Eat Just זוכה בתחרות עוד לפני שהסתיימה.סגור
-
5.וואלה שוק של חברה אחת, כמה רדודה צורת החשיבה (ל"ת)זיו 02/03/2021 13:20הגב לתגובה זו0 1סגור
-
4.שטויות לפי השורה התחתונה בכתבהאסף 02/03/2021 13:03הגב לתגובה זו0 0אין מקום לרפ חברה בשוק אחרי שמקדונלדנס הצליחה, זה על אותה אנלוגיה.סגור
-
3.הפוך דווקא, ממש לא בעיהרפי 02/03/2021 12:59הגב לתגובה זו0 1זה אומר שהם בכיוון הנכון, הרי לא תיהיה חברה אחת בעולם.אישרו אותה יאשרו גם את מיטק...אל תתיחסו לכותרתסגור
-
2.מה הסימון של המנייה של Eat Just (ל"ת)אילן 02/03/2021 12:28הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.ההפך מדעת הכתבמיקו38 02/03/2021 12:25הגב לתגובה זו1 1זה מוכיח היתכנות לטכנולגיה השוק מספיק גדול לכולם.. בסוף צריך להאכיל את העולם...סגור