מעקב ביזפורטל: ועדת הכלכלה דנה באי הוזלת המשכנתאות לציבור
ועדת הכלכלה של הכנסת, התכנסה לדיון מיוחד לבחינת השפעת ביטול מגבלת הפריים במשכנתאות וגלגול ההטבה לצרכן. יו"ר הוועדה ח"כ יעקב מרגי: "להתמודד עם הבנקים זה כמו מדעי המוח"; הבנקים טענו שהסיכון שלהם גדול - למרות המונופול
הסרת המגבלה על ריבית הפריים במשכנתאות הייתה אמורה להתגלגל לציבור, אבל בשורה התחתונה - זה לא קרה. כאן בביזפורטל התרענו על כך מראש ולבנק ישראל לקח די הרבה זמן להודות בכך, ובעקבות כך ועדת הכלכלה של הכנסת הודיעה כי תתכנס לדון בנושא ולוודא שהשינוי אכן יגיע לציבור ולא ימשיך למלא את כיסיהם של הבנקים.
היום התכנסה הוועדה ובמהלך הדיון מתח יו"ר הועדה ח"כ יעקב מרגי ביקורת על הבנקים, ואמר כי "להתמודד עם הבנקים זה כמו מדעי המוח ולא ייתכן שהבנקים לא יתנו גם הם כתף בהתמודדות עם משבר הקורונה".
סגנית המפקח על הבנקים, ריקי אליאס, המשיכה לטעון כי בסופו של דבר הלקוחות אכל יקבלו את ההנחה (גם אם באיחור של תשע שנים, בגלל הטעות של הבנק המרכזי עצמו) והוסיפה כי "הבנק התחיל לקבל מידע ברמת ההלוואה הבודדת, וצריך לתת זמן לתהליך להבשיל. אנחנו נחושים שהתהליך מתקדם והריבית תרד בצורה יותר משמעותית ויש לנו כלים כדי לוודא את זה".
גם הממונה על רשות התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, ניסתה לשדר הפעלת לחץ על הבנקים ואמרה כי "כל הצעדים האפשריים מונחים על השולחן בעניין הזה" מה זה אומר בפועל? נותר רק להמתין ולראות אם לאיומי הרגולטורים יש שיניים.
ח"כ שלמה קרעי, שפנה ליו"ר בעניין, אמר כי הבנקים ראו כי טוב, וכי יש מגבלה שמאפשרת להם לגבות ריביות גבוהות ולכן לא רוצים להפסיק את זה. הוא הוסיף כי לקוח שבוחר במסלול הפריים לוקח על עצמו את הסיכון והבנקים התעלמו מזה לחלוטין. "הריבית צריכה לשקף את הסיכון לבנק ולא את הכוח המונופוליסטי שיש בידי הבנקים", אמר.
הממונה על רשות התחרות, עו"ד מיכל הלפרין, אמרה כי צריך לייצר מערכת שמנגישה את הצעות הבנקים בצורה שניתן יהיה לבצע בניהן השוואה אמתית, כזו שתגביר תחרות. "צריך לייצר מוצרי סל פשוטים, שהלקוח יוכל להבין מה החלופות שלו. זה צעד חיוני לתחרות בין הבנקים", אמרה.
מנכ"ל איגוד הבנקים, איתן מדמון, ניסה לטעון כי למרות שהמערכת הבנקאית מספקת 95% מהמשכנתאות עדיין יש תחרות וכי גם הסיכון לבנקים גדל ואי אפשר להתעלם ממנו", אך היו"ר מרגי העיר בצדק כי "אם הייתם במצב של 50% הדיון הזה לא היה מתקיים".
ח"כ שלמה קרעי דחה את הטענה, ואמר: "הבנקים יודעים לגדר את הסיכון הזה. משכנתה היא ההלוואה הכי בטוחה שיש. חסמתם את התחרות ומצופה מכם להפסיק את זה". מרגי איים כי אם הבנקים ינצלו את כוחם בסוף תהייה חקיקה שתגביל אותם ותאפשר כניסת השחקנים החדשים. מדמון התעקש כי "מסלול הפריים הוא כמו העוף בשקל, הוא יותר הפסדי ואת זה קובעת רשות התחרות. כשאתה מגדיל את מרכיב הפריים אתה מגדיל את המרכיב ההפסדי".
עו"ד הלפרין הוסיפה כי גם אם לא בכל הבנקים היה אותו אירוע זה לא אומר שאין מקום להתערבות רשות התחרות. אנחנו עם שתי עיניים על האירוע ובעינינו בנק ישראל עשה צעד חשוב ופרו צרכני. כל הצעדים האפשריים מונחים על השולחן בהקשר הזה ועוד מוקדם להגיד מה אנחנו מתכוונים לעשות".
בסיום הישיבה ביקשו חברי הוועדה לקבל מבנק ישראל בתוך חודש דוח מסכם שיאפשר הוזלת משכנתאות, וכן ניירות עמדה מבנק ישראל ומרשות התחרות באשר לצעדים שהם מתכוונים לנקוט.
נזכיר כי למעשה בנק ישראל חשב שהוא יודע מה טוב בשבילכם והוא קבע לפני תשע שנים שאתם לא יכולים לקחת משכנתא בריבית משתנה בשיעור העולה על שליש. בנק ישראל חשש שהריבית תעלה ובהתאמה הריבית המשתנה תעלה והציבור ייפגע. לכן, הוא הגביל את מרכיב הריבית המשתנה בהיקף המשכנתא והעלה בעצם את משקל הריבית הקבועה - ריבית יקרה יותר, אבל בטוחה מהבחינה שאם הריבית במשק תעלה, היא לא תעלה.
בגלל ההוראה ההיא של בנק ישראל כל משפחה הפסידה מאות שקלים בחודש - ובמשך שנים. כל משפחה שיש לה משכנתא הפסידה רבבות שקלים בגלל בנק ישראל, בגלל שהבנק "דואג לנו".
בשורה התחתונה: בנק ישראל לא קרא את המפה נכון, הריבית רק הלכה וירדה. ההפסד של הציבור רק הלך וגדל. זה לא כל הסיפור - הבנקים הרוויחו מהמהלך כי הם על הדרך ייקרו את הריביות. לטענתם הם היו צריכים לרתק יותר הון למרכיב הריביות הקבוע, והריבית התייקרה.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.הבנקים חזירים על חשבון האזרחים (ל"ת)יוסי 15/03/2021 19:47הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.בנק ישראל פופוליסטי. אפשר היה פשוט להוזיל את ריבית הפריבני 15/03/2021 19:15הגב לתגובה זו0 0להוזיל את ריבית הפריים במקום לצאת למלחמת רובינהוג מזוייפת נגד הבנקים.. הרי ברור שהכל מזימה אחת כדי להעלות את ריבית המשכנתא. אם בנק ישראל באמת היה רוצה להוזיל את המשכנתאות הוא יודע טוב מאוד איך לעשות את זה. נראה שבנק ישראל מזלזל בחוכמת הציבור. בדיוק כמו הFED בארהב.סגור