הוויכוח הגדול בהיסטוריה סביב האינפלציה - תקפוץ מדרגה או לא?
ציפיות האינפלציה בעולם ממשיכות לטפס, אלה ל-5 שנים בארה"ב הגיעו ל-2.66% ואלה ל-10 שנים ברמה נמוכה יותר של 2.31%. עקום ציפיות הפוך הינו מאד חריג, שכן העקום גם מגלם לפי התיאוריה פרמיית סיכון אינפלציונית שעולה עם הזמן. כלומר, השוק מגלם התחממות אינפלציה בעיקר זמנית. זה יכול להיות שיקול בהחלטה של הפד היום.
המצב החריג הזה התחיל בינואר, כשהדמוקרטיים לקחו שליטה על הסנאט, ומאז הפער בין הציפיות התרחב עד שהגיע כיום לשפל העמוק ביותר מאז תחילת הנתונים, ב-2002, ונשען כנראה על התוכנית הפיסקלית של ממשל ביידן.
נראה שהוויכוח סביב תחזיות האינפלציה מעולם לא היה גדול יותר ומחלק את המשקיעים לשני מחנות. בצד אחד בולט ביל גרוס שצופה לחצי מחירים חזקים וארוכים ובצד השני גופים כמו בלאקרוק, כשלמשל ראש האשראי שלהם באסיה, נראג סת, העריך אתמול בראיון שצמיחת המחירים עשויה להאיץ ככל שהכלכלות ייפתחו, אך המגמה עשויה להתברר כחולפת.
ציפיות האינפלציה עלו אתמול גם על רקע המשך הטרנד וכן לאחר פרסום נתונים על עליית מחירי המוצרים המיובאים לארה"ב בחודש פברואר ב-1.3%, העלייה החודשית השלישית ברציפות של עליה מעל אחוז. מצד שני רוב העלייה קשורה להתייקרות הדלק. בניכוי דלק המחירים עלו בפברואר רק ב-0.5%, התמתנות בהשוואה לעליה שלו בינואר. בשינוי שנתי המחירים המיובאים לארה"ב עלו ב-3% לעומת צפי לעליה של 2.6%.
המכירות הקמעונאיות בארה"ב ירדו בפברואר ומעבר לציפיות, אך נתפסות כנסיגה זמנית - כל 13 הקטגוריות במדד המכירות הקמעונאיות רשמו ירידה בפדיון בחודש פברואר, למעט תחנות הדלק, שנתמכו ע"י עלייה במחירו. בלטו לרעה מכירות אונליין שנפלו ב-5.4%. החולשה מיוחסת גם למזג האויר. בשבועות הקרובים צפויה התאוששות בצריכה בתמיכתו הנדיבה של הממשל ששולח צ'קים של 1400 דולר לראש. מהניסיון הכסף הזה יופנה ברובו לצריכה של מוצרי בניי קיימא, כמו מוצרי חשמל, גאג'טים ואלקטרוניקה וכמובן לחיסכון = בורסה... הביקוש למוצרים פיזיים ימשיך ללחוץ על מחירי הסחורות וההובלה:
מחסור בחיסונים? העולם מוטרד יותר ממחסור בשבבים - אינפלציית הסחורות בעולם בולטת במחירי הנפט והעץ המזנקים, אבל במאה ה-21 צריך שבבים - הביקוש המזנק בעולם למכוניות, לגאג'טים ומחשבים לא פוגש עליה מתאימה בייצור. סמסונג הזהירה אתמול כי היא מתמודדת עם "חוסר איזון רציני" בשוק המוליכים למחצה ומעריכה כי המחסור יהווה בעיה לעסקיה ברבעון הבא עד כדי כך שהיא שוקלת לשבור רצף היסטורי ולא להכריז השנה על מכשיר נוט חדש. ולא רק סמסונג, אנליסטים מהתחום חוששים ממחנק רחב בתעשיית האלקטרוניקה, עד כדי כך שהנושא עלה לטענת כתבי בלומברג אל ראש סדר היום העולמי! אנליסטים חוששים שייקח זמן לבנות יכולות להגדלת התפוקה. מצד שני יו"ר חברת הון חאי, המרכיבה את רוב מוצרי האייפון, העריך אתמול שההשפעה של המחסור בשבבים על רוב הלקוחות אינה כה גדולה.
לא רוצים להוביל סחורה אמריקאית - על פי מדד מחירי ההובלה של Freightos Baltic מחיר העברת מכולה מסין לחוף המזרחי בארה"ב זינק ל- 5,548 דולר ולחוף המערבי -4,571 $. לעומת זאת בכיוון ההפוך המחיר הוא רק 715 דולר, עד כדי כך שחברות ספנות לא רוצות לבזבז אפילו זמן בטעינה של סחורה בארה"ב ומעדיפות לחזור ריקות לסין. זה חוסך להן גם את הזמן ניקוי המכולה בסין, לאחר פריקת הסחורה האמריקאית. לפי ניתוח של CNBC היקף הסחורה החקלאית האמריקאית שנדחתה הגיע בשנה שעברה ל-1.3 מיליארד דולר. נציבים פדרלים בוחנים אם מניעת הובלה כזו מפרה את חוק הספנות משנת 1984. די ברור שמדובר במצב קיצוני שסביר לצפות שהעולם יימצא בשלב מסויים את האיזונים שלו.
סיטי ממליץ ללקוחותיו הבינלאומיים חשיפה טקטית לשקל מול היורו עם שער יעד של 3.86 - לטענת כלכלני הבנק השקל עשוי לעשות מהלך התחזקות מול היורו בתקופה הקרובה לקראת מגבלות תנועה נוספות באיחוד בחג הפסחא, כשבצד השני של הספקטרום נמצאת ישראל שמסירה מגבלות, על רקע מבצע חיסונים מוצלח, ונהנית מעודף מוצק בחשבון השוטף.
הכותב הוא כלכלן המקרו של בית ההשקעות אקסלנס
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.חבל שלא מתייחסים מספיק לאי השוויון בארה"בא 17/03/2021 10:53הגב לתגובה זו0 0חבל שלא מתייחסים מספיק לאי השוויון המגוחך בארה"ב, לניסיון של ביידן והממשל הדמוקרטי להשפיע על זה, ועל ההשפעה של כל זה על האינפלציה.סגור