לו הייתי רוטשילד - איך הפך רוטשילד להיות אחד מעשירי העולם?
יוני 1815, בבורסה של לונדון מהומה…. הסוחרים זורקים סחורה מכל הבא ליד במחירים מגוחכים העיקר להציל משהו מההשקעה שלהם. בין כל קריאות ה"sell sell" רק אדם אחד שומר על קור רוח וקונה את ניירות הערך שנזרקות במחירים של מכירת חיסול. האדם הזה הוא נתן רוטשילד, מדור המייסדים של משפחת רוטשילד והמייסד של הסניף הלונדוני של הבנק.
כדי להבין מה קרה שם ב-1815 אנחנו צריכים לחזור קצת אחורה בזמן ולעבור מאנגליה לצרפת - למלחמות נפוליאון. אירופה של אותה התקופה הייתה במאבק מתמיד בין המדינות. במשך מאות שנים המטרה של כל המדינות הייתה לוודא שלאף אחת מהן אין יכולת צבאית שתאפשר לה לכבוש את אירופה כולה. בכל פעם שמדינה מסוימת התחזקה והתחילה לכבוש שטחים הוקמה קואליציה נגדה שדאגה לשמור על מאזן כוחות שלא יאפשר לה להשתלט על אירופה כולה.
כשנפוליאון עלה לשלטון לאחר המהפכה הצרפתית אירופה נכנסה לסחרור. לנפוליאון היה צבא חזק וגדול והוא גם לא היסס להשתמש בו ולספח שטחים לצרפת. למדינות אירופה לא הייתה ברירה אלא לצאת למלחמה בצרפת. הם הקימו קואלציות של מדינות שונות וניסו להביס אותה פעם אחר פעם. אבל כשלו שוב ושוב. בסה"כ היו 6 קואליציות ומלחמות שנמשכו 22 שנים. לצרפת היו המון חיילים. בסדר גודל אחר לגמרי ממה שהכירה אירופה - כמעט 5 מיליון חיילים שזה כנראה אחד הצבאות הגדולים שהיו עד אז.
בצד השני נלחמו קואלציות של המדינות - בריטניה, רוסיה, פרוסיה, אוסטריה, ספרד, פורטוגל והאימפריה העותמנית. כלום נלחמו בקואליציה זו או אחרת נגד צרפת. 22 שנים של מלחמות כמעט בלתי פוסקות עד שנפוליאון הובס לבסוף והוגלה לאי אלבה.
המלחמה עלתה המון. אחת המדינות העשירות בעולם באותה התקופה הייתה בריטניה.
היכנסו לשמיעת הפרק בפודקאסט:
בריטניה הייתה המדינה התעשייתית ביותר באירופה באותה התקופה. היא גם שלטה בים עם הצי החזק ביותר בעולם ושלטה בסחר הימי. בריטניה העשירה סבסדה את כל המלחמות האלו. היתרון הבריטי היה הצי הימי שלהם. הם שלטו בים והייתה להם את היכולת להדוף פלישה לאי הבריטי. נפוליאון אכן ניסה לפלוש לבריטניה אבל נכשל ולא ניסה שוב. בריטניה הייתה במצב הנוח ביותר מכל מדינות אירופה, ולכן היא ניצלה את היתרונות האלו באופן שיעזור למאמץ המלחמתי בנפוליאון. דבר ראשון, התעשייה הבריטית גויסה. לדוגמא, הצי הבריטי כמעט הוכפל בתוך 8 שנים מתחילת המלחמה. דבר שני, הבריטים מימנו וסיבסדו צבאות של מדינות אחרות. כחלק מהסכמי הקואליציות הצבאיות הם התחייבו לשלם למדינות בקואליציה כסף על כל חייל שלהם שנלחם נגד נפוליאון. בנוסף בריטניה גם שלחה חיילים לפלישה יבשתית לאירופה. אבל כמות החיילים שלה לא היתה מספיקה ללא העזרה של החברות בקואליציה והן לא היו מצליחות לעשות את זה ללא העזרה הפיננסית והתעשייתית שלה.
במהלך המלחמה נפוליאון ראה שבריטניה מנצלת את העושר שלה והתעשייה שלה כנגדו ולכן הוא בחר לפגוע בכלכלה שלה. נפוליאון ניסה למנוע מבריטניה לסחור עם אירופה באמצעות אמברגו. הוא ציווה על כל המדינות שהיו תחת חסותו באירופה לא לסחור עם בריטניה. בנוסף הוא כבש את פורטוגל בעיקר כדי למנוע ממנה את המסחר, וכשהוא עשה הסכם שלום עם רוסיה הוא דרש מהם להצטרף לאמברגו. הוא הצליח לפגוע במסחר עם בריטניה באופן חלקי בלבד, רק רבע עד חצי מהמסחר הופסק אבל עדיין היה מסחר משמעותי עם בריטניה והאמברגו היה לא מוצלח ופרוץ.
כאשר הוא ראה שרוסים מפרים את החוזה ולא מכבדים את האמברגו הוא החליט לפלוש לרוסיה במה שהפך למפלה ההיסטורית נגד הרוסים וגנרל חורף ולסוף האימפריה של נפוליאון. כן, במידה רבה נפוליאון נפל מסיבה כלכלית.
בריטניה, עשירה ככל שתהיה, הייתה צריכה לסבסד שש קואליציות במשך עשרים ושתים שנים של מלחמות, להחזיק צי גדול ומאות אלפי חיילים שלה ועוד לסבסד מאות אלפי חיילים של בעלי בריתה.
הדרך שהיא בחרה לממן את המלחמה הייתה באמצעות הנפקת אג"ח קונסול (נקרא גם Perpetual bond - אג"ח נצחי). אגח קונסול הוא אג"ח שמבטיח רק ריבית ללא החזר של הקרן. כלומר אני קונה אג"ח מהמדינה או חברה כלשהי והיא מבטיחה לי, לדוגמא, חמישה אחוזים בשנה, כל שנה, לנצח.
אג"ח קונסול הוא סחיר, אם הריבית יורדת אז אנשים מוכנים לשלם עליו יותר, אם הריבית עולה אנשים מוכנים לשלם עליו פחות. יש גם אלמנט של סיכון, אם יש חשש שהחברה שהנפיקה את האג"ח תפסיק פתאום לשלם את הריבית. אנשים יסכימו לשלם על האג"ח הזה פחות כסף, לעומת זאת אם הביטחון בחברה עולה והסיכון יורד המחיר של האג"ח יעלה.
בגלל הטווח הארוך של האג"ח הוא יחסית תנודתי. העובדה שמקבלים סכום קבוע כל שנה לנצח גורמת לכך שכל כל שינוי בריבית שהשוק דורש על האג"ח או באמון במנפיק משנה ערכו בעשרות ואפילו מאות אחוזים.
טוב, אז בריטניה הנפיקה המון אג"ח ושילמה עליו המון ריבית. למעשה כל כך הרבה אג"ח שבסוף כשנפוליאון סוף סוף הובס והוגלה לאי אלבה 40% מהתקציב השנתי של בריטניה הלכו רק לתשלומי ריבית.
אבל ההנפקה של האג"ח קונסול והמכירה שלו לא היו סוף הסיפור. הכסף היה צריך בסוף להגיע לחיילים בשדה הקרב ולחיילים האלו, נגיד חיילים רוסים, לא היה מה לעשות עם פאונדים בריטיים. הם היו צריכים מטבע בינלאומי. ובאותה התקופה וגם קצת היום המטבע הכי בינלאומי שהיה ניתן למצוא, היה זהב.
בריטניה הייתה צריכה למכור אג"ח לקבל פאונד לקנות זהב ולהעביר אותו לחיילים ולבני הברית שלה. אבל, יש מלחמה, יש אמברגו. לא פשוט להעביר זהב בשווי של מאות ומיליארדי פאונדים של היום מאנגליה לכל מיני מדינות באירופה.
האנשים שעשו את מלאכה הזו בכישרון רב היו משפחת רוטשילד. למשפחת רוטשילד היו חמישה בנים שהתפזרו בין הבירות הכלכליות של אירופה, הייתה להם רשת קשרים שאיפשרה להם לבצע העברות כאלו תמורת עמלות נאות. מנהל הסניף הלונדוני של משפחת רוטשילד, נתן רוטשילד, מונה לסוכן בריטי, הוא הפך עבור הממשלה אגרות החוב למטילי ומטבעות זהב. הרוטשילדים העבירו את הזהב בין הסניפים השונים שלהם. נתן רוטשילד היה כלי משמעותי במלחמה בנפוליאון ובהצלחת הקואליציות שכמו שאמרתי לא היו מסוגלות לתפקד בלי הזהב הבריטי.
במרץ 1815 רק שנה לאחר שנוצח והוגלה, נפוליאון בורח מהאי אלבה וחוזר לפריז. נפוליאון מגייס צבא חדש ומתחיל מחדש. בריטניה מקימה עוד קואלציה, מגייסת עוד אג"ח ומתכוננת, שוב, למלחמה.
הצבא החדש של נפוליאון וצבאות הקואליציה נפגשו בווטרלו שבבלגיה. וכאן יש שתי גרסאות. נתחיל דווקא בגרסה השקרית של הנאצים - נתן רוטשילד ידע שהקרב הוא מכריע ולכן הוא דאג שיהיה לו אדם בשדה הקרב שימסור לו ידיעות מהקרב בזמן אמת. השליח של רוטשילד הגיע עם הידיעה על תוצאות הקרב יממה שלמה לפני ההודעה הרשמית, והתוצאה, הייתה מפתיעה, נפוליאון הבלתי מנוצח הובס, המלחמה נגמרה.
רוטישילד ידע שהמשמעות של הידיעה היא שהאגחים הבריטיים הולכים לעלות, הסיכון של בריטניה ירד בעקבות הניצחון המוחץ, הממשלה תוכל עכשיו להפסיק לגייס כספים ולהתחיל לצמצם את החוב המטורף שלה, ככל שהיא תצמצם את החוב יהיו פחות אג"חים בשוק והמחיר שלהן יעלה.
רוטשילד רץ לבורסה בלונדון ומתחיל במזימה זדונית, הוא נכנס לבורסה עשה את עצמו מדוכא והתחיל למכור מנות של האגחים של בריטניה במחירים הולכים ויורדים. אנשים ראו את המכירות של רוטשילד, ראו שהוא מדוכא וניסו להבין מה הם רואים. בתוך זמן קצר מישהו על רצפת המסחר צעק, "רוטשילד יודע, הקרב בווטרלו אבוד" ואז התחילה הפאניקה האמיתית. כולם הניחו שרוטשילד יודע את תוצאות הקרב, ושהתוצאה היא הפסד לבריטניה. הם התחילו למכור את את האגחים שלהם, התחילה פאניקה בבורסה אנשים זרקו סחורה בכל מחיר. מחיר האגחים ירד וירד לשבריר ממה שהיה בתחילת היום, ורק אז כשהפאניקה הייתה בעיצומה התחיל רוטשילד לקנות. הוא קנה כמויות עצומות של אגחים, במחירים מגוחכים. ניצל את הפאניקה בכדי להשיג עוד ועוד אגרות חוב בריטיות.
למחרת הגיעה ההודעה הרשמית הקואליציה ניצחה, נפוליאון הובס. האגחים שהחזיק רוטשילד זינקו, הוא עשה הון עצום בזכות ההשקעה שלו בהשגת מידע מוקדם יותר מכולם ותחבולה שלו שייצרה פאניקה בבורסה. הון שהפך אותו לאחד האנשים העשירים באירופה על חשבונם של כל אלו שנפלו בתחבולה שלו ומכרו לו את האג"חים בזול. תקוותם וחסכונות חייהם של אלפים אבדו וזרמו ישירות לכיסו נתן רוטישילד. ההון הזה איפשר לו לבסוף להשתלט על הכלכלה הבריטית כולה.
טוב, זו הגירסא של יוזף גבלס שר התעמולה הנאצי - גבלס לא המציא אותה היא הסתובבה בחוגים האנטישמים של אירופה במשך מאה ומשהו שנה עד שגבלס הנציח אותה בסרט האנטישמי Die Rothschild. הסיפור הזה עוד מסתובב עד היום ואפשר למצוא לו הרבה מאוד אזכורים. אבל כנראה שזה לא הסיפור האמיתי.
הסיפור האמיתי היה שונה לחלוטין, בקרב ווטרלו, נתן רוטשילד לא רק שלא עשה הון, אלא שהוא כמעט איבד את התחתונים בעקבות הניצחון. כאשר נודע על החזרה של נפוליאון לפריז והבריחה של המלך לואי השמונה עשר, רוטשילד התחיל לקנות זהב, הוא הבין ששוב תהיה מלחמה, שוב יצטרכו להנפיק אג"ח ולקנות איתו זהב בכדי לשלם לחיילים ולכן הוא נערך והתחיל לקנות זהב מראש.
אבל פתאום בווטרלו המלחמה נגמרה בתוך חודשים ספורים בניגוד לכל התחזיות, נתן רוטשילד יושב על ערימה של זהב שאמורה לממן את המלחמה הזו, המלחמה שבדיוק עכשיו נגמרה.
מחיר הזהב התחיל לרדת ורוטשילד התחיל לספוג הפסדים, מצד שני הוא היה איש עסקים, הוא הבין את המשמעות של הניצחון על שוק האג"ח, ירידת הסיכון של בריטניה והעובדה שהיא כנראה תנצל את הירידה בהוצאות לצימצום החוב יגרמו לעליית מחירי האג"ח. רוטשילד החליט להיפטר מהזהב ולקנות אג"חים במקום, הוא לא עשה תחבולה, הוא לא גרם לפאניקה, למעשה הוא קנה את רוב האגחים אחרי שכולם כבר ידעו על תוצאות הקרב. הוא קנה אל תוך העליות במשך כמה חודשים והמשיך להחזיק את האגחים למשך שנתיים ורק אז מכר אותם ברווח של 40%. 40% בשנתיים זה רווח יפה, אבל בואו נודה באמת, לא משהו ששווה לעשות עליו סרט תעמולה נאצי.
מקורות:
Ellison, Martin, and Andrew Scott. "Managing the UK National Debt 1694–2018." American Economic Journal: Macroeconomics 12.3 (2020): 227-57.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
21.אג"ח קונסול...איציק 02/05/2021 10:07הגב לתגובה זו0 0מעניין אותי לדעת האם האג"ח שהונפקו הזמן מלחמות נפוליון עדיין קיימות והאם ממשלת בריטניה עדיין משלמת את הריבית.... לכאורה האג"ח האלה אמורות להתקיים לנצח, אבל קשה להאמין שהאג"ח עדיין נסחר אחרי 200 שנהסגור
-
20.רוטשילד אחד מראשי הבונים החופשיים. המבין יבין (ל"ת)adny 21/03/2021 07:38הגב לתגובה זו2 0סגור
-
19.כתבה מעולה ומעניינתתודה רבה. מרתק ומעשיר. היישר כוח רועי גרון. 21/03/2021 00:37הגב לתגובה זו5 0תודה רבה. מרתק ומעשיר. היישר כוח רועי גרון.סגור
-
18.מענייןיהווית 21/03/2021 00:00הגב לתגובה זו1 0הבן דוד של רוטשילד לא לקח עמלות כמו מיליקובסקי?סגור
-
17.ישר כוחדוד 20/03/2021 21:37הגב לתגובה זו3 0מאד מעניין ומעשיר לקרוא את הכתבות על הבורסות בעבר .סגור
- טען עוד
-
16.חברים שמתם לב שלוולסטריט קשה להתרומם מכאן?לומי 20/03/2021 21:37הגב לתגובה זו0 1אולי זאת תחילת מפולת ? מכרתי הכל ועברתי לזהב . הגיע הזמן למכור הכל לפני שיהיה מאוחר .סגור
-
15.יש לדייק (או שפספסתי בכתבה)קובי 20/03/2021 20:23הגב לתגובה זו1 0שאת האג"ח קונסול למרות היותו אג"ח לכל החיים, המנפיקה (במקרה הנוכחי בריטניה) יכולה "למשוך" את האג"ח ולהחזיר את הקרן בזמן שהיא רוצה.סגור
-
14.מעניין (ל"ת)גבי 20/03/2021 13:20הגב לתגובה זו3 0סגור
-
13.מעניין (ל"ת)גבי 20/03/2021 13:20הגב לתגובה זו3 0סגור
-
12.מעניין מאוד (ל"ת)לו הייתי רוטשילד 20/03/2021 11:23הגב לתגובה זו5 0סגור
-
11.מניות הקנאביס יעשו אותכם הרוטשילד הבא.קנו עכשיו (ל"ת)ו 19/03/2021 23:03הגב לתגובה זו0 1סגור
-
10.כתבה יפה ומושקעת (ל"ת)שי.ע 19/03/2021 21:39הגב לתגובה זו1 0סגור
-
9.סוף סוף מאמר מעניין ושווה קריאה ! (ל"ת)היודע 19/03/2021 21:32הגב לתגובה זו1 0סגור
-
8.תודה מרתק (ל"ת)ביביסט 19/03/2021 19:44הגב לתגובה זו1 0סגור
-
7.The Great Stock Exchange Hoax 1814 הבריטים מאשימים אתזהראן 19/03/2021 19:13הגב לתגובה זו0 0נתן רוטשילד ששבר את הבורסה הבריטית.סגור
-
6.מרתק ותודה!! (ל"ת)ירושלמי 19/03/2021 18:18הגב לתגובה זו1 0סגור
-
5.עלילותהמלש 19/03/2021 16:29הגב לתגובה זו5 0הוי כמה עלילות מסתובבות בעולם נגד העם היהודי. לכל הרוחות מתי זה יפסק .סגור
-
4.אחלה מעניין (ל"ת)בני 19/03/2021 16:13הגב לתגובה זו12 0סגור
-
3.רוטשילד נתן יונת דואר-היונה הגיעה תוך שעותלילי 19/03/2021 16:00הגב לתגובה זו1 2נתן רוטשילד נתן יונת דואר-היונה הגיעה תוך שעות לפני שכולם ידעו. טכניקת עושק המשקיעים לא השתנתה .סגור
-
2.כתבה מרתקת ומלמדת. תודה רבה. (ל"ת)יוסי 19/03/2021 15:48הגב לתגובה זו10 0סגור
-
1.הסיפור על רוטשילדלרון 19/03/2021 14:21הגב לתגובה זו5 0מוכר לא מהיום,השאלה רק מאיפה ידיעת שוק ההון שלו שהיתה כה עמוקה,מילא האומץ לקנות במחירי רצפהסגור
-
לא קראת את הכתבה (ל"ת)אסף 20/03/2021 20:36הגב לתגובה זו0 0סגור