הסקטורים שנפגעים מהמחסור העולמי בשבבים
כמו במקרה של החיסונים נגד קורונה, שבה כל מדינה שמסוגלת לכך אוגרת כמויות של חיסונים לתושביה, כך גם במחסור הגלובלי בתעשיית המוליכים למחצה, שהמילה "זעזוע" היא אולי קטנה מדי כדי לתאר את התהליך שעוברים עכשיו לא מעט סקטורים. לא מעט חברות, כלומר כל מי שיכולה לצבור לעצמה סטוקפייל של שבבים ומעבדים, עושה זאת ושהעולם יישרף.
עד כמה המשבר חמור? לפי בנק ההשקעות גולדמן זאקס (GS) לא פחות מ-169 סקטורים נפגעים באופן ישיר ועקיף בשל המחסור. מיצרניות מתכת, דרך יצרניות מזגנים, סקטור האנרגיה המתחדשת, מבשלות בירה וגם יצרני סבון, כולם כולם, כולם נפגעים.
המשבר התחיל כשפגע בחודשים האחרונים בכל יצרני הרכב הגדולים בעולם והביא לסגירת מפעלים ופסי ייצור; או מה שבג'נרל מוטורס (GM) קראו למחסור "רוחות זנב (Tailwinds) בעלות של מיליארד דולר ב-2021". בגולדמן אומרים כי 4.7% מהתמ"ג של סקטור הרכב העולמי יוצא על תעשיית השבבים והמוליכים למחצה.
אגב, במהלך סוף השבוע בפולקסוואגן (VWAGY) – שבחודש שעבר אמרה כי הפגיעה כבר עצרה את בנייתן של 100 אלף רכבים – הודיעה לעובדיה כי הפגיעה תהיה ארוכה וכואבת מהצפוי.
"גם הספקים וגם בקבוצת פולקסווגן אומרים לנו שאנחנו נצטרך להתמודד עם אתגרים משמעותיים יותר ברבעון הנוכחי מאשר ברבעון הקודם", אמר וויין גריפית', מנכ"ל מותג סיאט בפולקסוואגן לרויטרס.
הסיבה שהמחסור פגע קודם כל בתעשיית הרכב היא בשל הצפי כי בעקבות המגפה, אנשים ירכשו פחות רכבים. אז החברות הורידו את כמות ההזמנות שלהם. הם טעו. כולם טעו. אבל זה כבר היה מאוחר. צוואר הבקבוק נסתם. עכשיו כולם נחנקים ובוכים.
לפי גולדמן, המשבר יכול לפגוע בתמ"ג האמריקאי ב-1%. זה המון. "יש מעבדים שאין להם תחליף קיים, כך שאם הירידה תהיה פרופורציונלית, התוצאה של זה יכולה להתבטא בשחיקה של 1% מהתמ"ג של ארה"ב", כתבו בבנק ההשקעות, אבל אמרו כי מדובר בסנאריו הגרוע ביותר.
המשבר מתפשט והמחירים יעלו
כבר כתבנו כאן לא מעט שהמחסור הזה צפוי להתרחב לכל דבר בעל חזות טכנולוגית, מאחר והיום המוליכים למחצה הם הבסיס למרבית הטכנולוגיות שפשוט לא עובדות בלעדיהם. אז אתמול דיווח הפייננשל טיימס כי המחסור מתרחב ופוגע גם ביצרניות מכשירי החשמל הגדולות בעולם.
לפי הדיווח, הן סמסונג והן LG, מהקנגלומרטים הטכנולוגיים הגדולים בעולם חוות דחיות בייצור מוצרים, שנעים מטוסטרים, למקררים וסמארטפונים. סמסונג היא גם יצרנית של שבבים וגם היא סובלת.
המחסור שצפוי להימשך עד שנה הבאה, פוגע בייצור ולכן גם במכירות העתידיות, אבל גם יתמוך בעליית מחירי מוצרים אלקטרוניים. קו דונג-ג'ין, מנכ"ל חטיבת הסמארטפונים בסמסונג אמר בחודש שעבר כי החברה "דחתה השקת סמארטפונים High-end לשנה הבאה".
אמנם הממשל בארה"ב מנסה לסייע ולהגדיל את יכולת הייצור של המוליכים למחצה בשטח ארה"ב, אבל תהליך כזה לוקח זמן. לפני שבוע וחצי, בשבוע שעבר, פט גלסינגר, המנכ"ל החדש של אינטל (INTC) העולמית שנכנס בפברואר לתפקידו –אמר כי להערכתו המחסור העולמי בשבבים יימשך אחרי 2022. "לאינטל יש יכולת לעזור לסיטואציה, אבל להערכתי ייקח לפחות שנתיים עד שנוכל לבנות את היכולות כדי להתמודד עם החוסר", כך צוטט.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה