ועדת המנכ"לים קוראת לפינוי בז"ן מחיפה תוך עשור - ולא ב-2025

בוועדה ממליצים לעגן המלצותיה בהחלטת ממשלה ולקבוע מועד מפורט בתוך שנתיים. רמ"י טענה בוועדה שחישוב ההכנסות משיווקי הקרקע שגוי ואלה לא יכסו את הוצאות הפינוי; ביקורת אחרת גורסת כי מוטב לתת לעסקי בז"ן לגווע לפני שמפצים אותה מכספי הציבור
 | 
telegram
(9)

ועדת המנכ"לים לבחינת פינויה של התעשייה הפטרוכימית ממפרץ חיפה מציעה לחסל בתוך עשור את הפעילות בתחום באזור, לרבות זו של החברות בזן -5.04% בזן 92.3 -5.04% בזן בסיס:97.2 פתיחה:92.6 גבוה:93.8 נמוך:91 תמורה:13,354,037 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: ו איי.סי.אל +2.8% איי.סי.אל 1,689 +2.8% איי.סי.אל בסיס:1,643 פתיחה:1,621 גבוה:1,689 נמוך:1,616 תמורה:62,917,511 לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (לשעבר כי"ל). הוועדה לא נקבה ביעד ספציפי ובכך, נראה כי חלק מחבריה ירדו מהעץ עליו עלו כבר בקיץ יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה פרופ' אבי שמחון והשרה להגנת הסביבה גילה גמליאל, שקראו לפינוי מתקני בזן עוד ב-2025. בוועדה ממליצים לעגן את המלצותיה במסגרת החלטת ממשלה שתובא לאישור הממשלה "בהקדם האפשרי". בצד זאת הומלץ להקים ועדת מנכ"לים למעקב אחר יישום ההמלצות, כזו שתכונס שנתיים לאחר הקמתה ותמליץ על מועד מפורט יותר.

הועדה מורכבת מנציגים מרשות מקרקעי ישראל, משרד האנרגיה, משרד האוצר ועוד. הנושא גרר מחלוקות בין הצדדים, בעוד ששמחון הוביל את המחנה התומך בפינוי המהיר, ברשות מקרקעי ישראל, תחת המנהל החדש ינקי קוינט, וכן במשרד האוצר הדגישו כי ההכנסות משיווקי הקרקעות למגורים על אותו השטח לא יצליחו לכסות את עלויות הפינוי, וכי התחשיב שבוצע אינו תואם את ערכי הקרקע בסביבה.

טענות נוספות שהציגו המבקרים הן כי פינוי ב-2025 יגדיל את התלות של ישראל ביבוא תזקיקים, שיצטרכו להקים עבורם מתקני אחסון רבים שאין בנמצא כיום. מעבר לכך עלה הטיעון לפיו בז"ן בין כה וכה היא חלק מתעשייה גוססת הכרוכה בזיהום, וקביעת מועד שכזה לפינוי ותשלום פיצויים לחברה יהיו טעות מבחינה כלכלית, זאת בעוד החלופה היא לתת לעסקי החברה לגווע. מעבר לכך לבז"ן רשיון לפעול על השטח לעוד עשרות שנים קדימה, והפרת ההסכם מצד המדינה הוא צעד בעל השלכות שליליות אפשריות שאין להמעיט בערכן.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

ובחזרה להודעה היום שהוציאה ועדת המנכ"לים, בזו נכתב כי "על אף המחלוקות באשר למועד המועדף להפסקת הפעילות הפטרוכימית, מוסכם על רוב חברי הוועדה כי בתוך עשור יש לקדם שינוי מהותי של מפרץ חיפה, באמצעות קידום תכנון כולל לשם פיתוח וקידום המטרופולין כולו, ואשר יכלול בין היתר את הפסקת הפעילות התעשייה הפטרוכימית ומפעלי דשנים במפרץ חיפה בהקדם, תוך שקלול כלל האינטרסים הנוגעים לדבר".

לפי הוועדה, את הפינוי יש לקדם שכן "ברור כי הימצאות התעשייה הפטרוכימית בלב מטרופולין חיפה מהווה חיץ פיזי המונע את פיתוחו, ובכלל זה נוכח קיומם של חומרים מסוכנים, פליטות של חומרים מזהמים ומטרדים נוספים, המרתיע תושבים ועסקים להשתכן באזור, ולכן מהווה אף גורם המעכב את ההתפתחות הכלכלית והאורבנית של המטרופולין".

באשר לטיעון הנגד אודות עצמאותה האנרגטית של ישראל, בוועדה כותבים בהתייחס לכך כי הפינוי יעשה "בכפוף לעמידה בצרכי משק האנרגיה המינימליים ההכרחיים להבטחת רציפות תפקודית לאחר הפסקת הפעילות האמורה".

עוד הומלץ להקים צוותים ממשלתיים עבור המו"מ מול בז"ן וכי"ל, גיבוש מענה לפגיעה הכלכלית הזמנית של חלק מהרשויות המקומיות במפרץ עקב הפסקת הפעילות ("בטווח הבינוני-ארוך הכנסות הרשויות הנ"ל ממימוש התכנית יגדלו", הוסבר).

כמו כן, הוועדה המליצה על צעדים משלימים דוגמת הפחתת הזיהום מתחבורה יבשתית על ידי הרחבת אזור מופחת פליטות ומעבר לתחבורה ציבורית חשמלית, וכן הפחתת הזיהום מתחבורה ימית על ידי קידום תכנית "נמלים ירוקים" ועל גיבוש תכנית לאומית למעבר מגפ"מ לגז טבעי וחשמל בקרב צרכנים גדולים ומשקי בית.

מבז"ן נמסר בתגובה: "למרות הנסיונות לסמן מטרות ללא קשר לעובדות ולהתחייבויות חוזיות של המדינה, חברי ועדת שמחון מבינים את המשמעות של הבטחת רציפות תפקודית במשק האנרגיה והידברות עם התעשייה. כפי שהוועדה קבעה, ישנם פרויקטים ארוכי טווח אשר מהווים תנאי בסיסי וראשוני לכל דיון רציני, ביניהם, הקמת אתרי אחסון תזקיקים ובניית נמל תזקיקים חדש בחיפה. בזן מקווה כי המשך העבודה הממשלתית בנושא יהיה מקצועי, מבוסס נתונים ועובדות, מתוך הבנה את המשמעות הכלכלית שיש לעמידה בהתחייבויות חוזיות, עם חשיבה ארוכת טווח".

מהשרה גמליאל נמסר בתגובה: "הצלחנו להוביל בוועדה להסכמה רחבה ותקדימית בקרב מנכ"לי משרדי הממשלה לראשונה בכך שהתעשייה הפטרוכימית במפרץ חיפה צריכה להיסגר, וזו בשורה גדולה לתושבי מטרופולין חיפה ולכל מדינת ישראל. זהו צעד נוסף ומשמעותי בהפחתת התלות של מדינת ישראל בדלקים פוסיליים מזהמים, בדרך ליישום החזון של אנרגיות מתחדשות.

"סגירת המפעלים הללו היא אינטרס בריאותי וסביבתי, אך גם אינטרס כלכלי. סילוק החומרים המסוכנים והפסקת פליטות מזהמים תביא לפתיחת עסקים חדשים, להקמת תעשיות ירוקות ולהגירה חיובית לאזור. החזון למימוש הפוטנציאל של מפרץ חיפה צריך ויכול להתממש, אך נוכל לפרוץ את תקרת הזכוכית רק על ידי סגירת המפעלים הפטרוכימיים. עמדתנו הברורה היא שכל תשתית תעשייתית חדשה שתוקם במפרץ חיפה צריכה להיות נקייה, ללא שימוש בדלקים פוסיליים מזהמים, כמו גז טבעי. זו הדרך היחידה למשק לעבור לאנרגיות מתחדשות ולייצר מקומות עבודה מבוססי קיימות.

"עמדנו לאורך כל הדרך לצד תושבי מפרץ חיפה עם עמדה סביבתית וצודקת, אל מול בעלי הון וגופים שונים שניסו לטרפד את המהלך. כעת עלינו להבטיח כי כלל הגורמים הרלוונטיים ימשיכו בתהליך היישום, כולל אנשי משרד האוצר ורשות מקרקעי ישראל (רמ"י), שמוכרחים לתמוך באינטרס הציבורי והסביבתי, ולהתעלם מהלחצים המופעלים על חברי הוועדה".

מהמכון הישראלי לאנרגיה וסביבה נמסר: "ההחלטה לסגור את בתי הזיקוק והתעשייה בחיפה אינה נשענת על בסיס מקצועי כלכלי ותעסוקתי ומעמידה את העצמאות האנרגטית של ישראל בסכנה. אנו מקווים שהועדה תמשיך לבחון באופן מקצועי ושקול את העובדות ותראה את טובת המשק בכללותו, כולל היבטי תעסוקה, ביטחון ועצמאות אנרגטית".

תגובות לכתבה(9):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 7.
    מתי סוף סוף חיפה תוכל לנשום ? (ל"ת)
    משה - חיפה 03/05/2021 17:19
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 6.
    עוד פעם מעבירים כספי ציבור למשפחת עופר
    חם או יפת 26/04/2021 22:05
    הגב לתגובה זו
    1 1
    דיי כבר עם השחיתות. פתאום צריך להציל את המפרץ בדיוק שבזן עומדת לפשוט רגל בגלל מעבר לתחבורה חשמלית. נעבורלחשמל הם יפסיקו את היצור ולא צריך לפצות אף אחד. זה הסיכון העסקי והציבור לא חייב לממן את הרווחים של משפחת עופר. צאו לנו מהכיס. בז"ן מתה בכל מקרה ולכן אין מה לסגור אותה שנה קודם בעלות של מיליארדים.
    סגור
  • 5.
    עוד ועדה בלי שיניים
    אבלין 26/04/2021 21:33
    הגב לתגובה זו
    2 0
    בלה בלה בלה...מי מאמין לועדה שבראשה עומדת בובה של ביבי?? עוד ועדה פוליטית..ביבי חיפה אדומה..לעולם לא תהיה ליכוד..תתעורר
    סגור
  • 4.
    שימכרו למדינה ב7 מליארד
    מוקע ומופסד מההנפקה 26/04/2021 19:54
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מוקע ומופסד מההנפקה
    סגור
  • 3.
    מי הם המנכלים מטעם מי הם וכמה הם מקבלים על הקשקשת הזאת
    המנכלי"ם 26/04/2021 17:22
    הגב לתגובה זו
    3 3
    ראשי תיבות שמם זה מפגרים נוכלים כאלה לוזרים ימח שמם
    סגור
  • טען עוד
  • יצירתי, אבל לא
    אחד שיודע 26/04/2021 18:55
    הגב לתגובה זו
    1 0
    מנכ"ל המועצה הלאומית לכלכלה, מנכ"ל משרד האנרגיה, מנכ"ל משרד האוצר, מנכ"ל משרד התחבורה, מנכ"ל משרד המשפטים, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, מנכ"ל משרד הבטחון ובטח שכחתי עוד כמה.
    סגור
  • 2.
    במילים אחרות אתם מקשקשים בלי לדעת
    תשובת בזן 26/04/2021 17:00
    הגב לתגובה זו
    1 1
    עדיף שישתכרו ויחתכו את האצבע וישליכו לפח אשפה
    סגור
  • 1.
    הועדות היחידות שמצליחות להם זה שישינסקי
    ממשלת הכלומניקים 26/04/2021 16:59
    הגב לתגובה זו
    1 1
    כי זה רק כמה כסף לקבל . ועדות של יוצמחים שמקשקשים למוות בלי במחשבה בלי חזון ובלי תוצאה ביום כזה ממשלת הימין מלא מלא מלא מתעסקת בסגירת מפעלים . בעצת הכלומניקים יהפכו את ישראל למעצמת הכלום ייבאו הכל והאירנים יפוצצו להם את הספינות חוזרים לימי נוח . כי אפילו בתקופת הברזל היה יותר רמה במדינה . חבל שעושים כתבה על ליצנים פסיכים אפילו חשבון הם לא יודעים. והשרה גמליאלי היתה שרת הגימלאים וסירבה להעלות קצבה בעשור קיבלו 6 שח . אז מה היא מבינה חוץ מפופוליזים . וחוץ מזה מי שמנהל וקובע לנו מה יקרה עם בזן זה חיזבאלה עד עכשיו היו מאופקים ובגלל נסאראלה הליצנים התעוררו. תפתרו קודם את בעיית הרקטות בדרום אלפי ילדים הלומי קרב
    סגור
  • הנפט שבז"ן מזקקת גדל על העצים?
    אחד שיודע 26/04/2021 18:52
    הגב לתגובה זו
    1 1
    או שגם הוא מיובא?
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות