רוצים להרוויח יותר? תתחילו לעבוד בחברה מייצאת
מסתבר שעסקים שמייצאים חלק מתפוקתם, משלמים משכורת גבוהה יותר לעובדים שלהם. למעשה, עסקים שמייצאים יותר מרבע מתוצרם שילמו לעובדיהם בממוצע, כ-16 אלף שקל לחודש בשנת 2015 בעוד שיתר העסקים במשק שילמו לעובדיהם רק כ-9 אלף שקל בחודש בלבד.
מחקר שנערך בחטיבת המחקר של בנק ישראל מצא שהפער בשכר נובע משתי סיבות: מתכונותיהם האישיות של העובדים, ומאפייני הענף והחברה בה הם מועסקים. תכונות אלה אינן קשורות בהכרח לשיעור היצוא אבל מאפיינות רבות מהחברות המייצאות ואת עובדיהן.
הסיבה הראשונה - החברה מרוויחה פרמיות וחולקת אותן עם עובדיה
לעתים התחרות הבינלאומית מייצרת תמריץ יוצא דופן למציאת התאמה של העובד לצורכי החברה, ומניהול או חדשנות שממצים באופן ייחודי את יכולותיו של העובד. תהליכים אלה ישיגו לחברה המייצאת רווח מעל הנורמלי (פרמיה), אותו תחלק החברה עם עובדיה על מנת לשמרם, באמצעות תשלום שכר גבוה יותר מהשכר שאותם עובדים היו מרוויחים בחברות אחרות.
הסיבה השנייה - תכונות אישיות של העובדים או תכונות החברה
אופציה אפשרית נוספת היא שהעובדים בחברות מייצאות נהנים משכר גבוה יותר בזכות תכונותיהם האישיות ו/או תכונות של החברה בה הם מועסקים. תכונות אלה מתואמות סטטיסטית עם שיעור יצוא גבוה יותר אך הן אינן בלעדיות לחברות מייצאות ולעובדיהן או נובעות מעצם הנוכחות בשווקי יצוא.
המסקנה המרכזית מהמחקר היא שאיכות העובדים והחברות היא הגורם היסודי להסבר הקשר בין שיעור היצוא לגובה השכר. זיהוי הקשר הסיבתי בין שיעור היצוא לגובה השכר חשוב לעיצוב מדיניות כלכלית: אין לבססה על התפיסה השגויה שמעבר לחברה מייצאת או הגדלת היצוא על חשבון המכירות המקומיות בחברה קיימת יניבו כשלעצמם שכר גבוה יותר באופן משמעותי.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.ייצוא = הייטקתם 09/05/2021 17:14הגב לתגובה זו4 0ענף ההיי-טק שאחראי על מרבית הייצוא ממדינת ישראל הוא זה שמסביר את פערי השכר כפי שצוינו בכתבה. מעניין אם בניטרול ענף ההיי-טק עדיין קיימים פערים בין העוסקים בייבוא לייצוא.סגור