כמה זמן יקח להודו להתאושש מהגל השני של הקורונה?
במארס האחרון, ארגון המדינות המפותחות, ה-OECD – שבו גם ישראל חברה – העריך כי הכלכלה ההודית תצמח השנה בלא פחות מ-12.6%, והיא תחזור להיות הכלכלה הכי מתפתחת ביבשת אסיה. לאחרונה ה-OECD כבר חתך את הצמיחה ל-9.9%, בשל גל הקורונה האכזרי שפוקד את תת היבשת ושהגיע במהלך החודש לצפונה מ-400 אלף נדבקים בכל יום. בסקר שעשו בבלומברג, הגיעו לתוצאות דומות מ-12 אנליסטים המסקרים את השווקים ההודיים. אלה עדיין נתונים יפים וזה אומר שהודו צפויה לצמוח בשיעור גבוה יותר ביחס לכלכלות גדולות אחרות, אבל כמו שלמדנו ב-2020 – תחזיות לחוד ומציאות לחוד.
ברבעון הראשון של השנה הודו ו-1.3 מיליארד תושביה, הציגה צמיחה של 1.6% בתמ"ג, לעומת גריעה של 0.5% ברבעון המקביל אשתקד. עם זאת, בשנה הפיסקלית שהסתיימה במארס, הכלכלה גרעה 7.3%, לאחר הסגרים שהחלו בסוף הרבעון הראשון של 2020 והכניסו את המדינה למיתון ראשון, כלומר 2 רבעונים רצופים של התכווצות כלכלית, לראשונה מזה 25 שנה.
ההודים מאשימים את התפרצות האחרונה, שנכון לעתה ירדה לכ-200 אלף נדבקים ביום, בפסטיבל הקומבה מאלה הקדוש, שאליו הגיעו השנה מיליונים על גבי מיליונים של בני אדם, כשראש הממשלה ההודי, נרנדרה מודי, סירב להמשיך במדיניות הסגרים והממשלה אף עודדה ולא מנעה מאנשים להגיע למרות העלייה המדאיגה במספר הנדבקים. מודי גם מתחיל לחטוף על זה אש מההודים שנמאס להם.
אבל האבטלה בהודו מתחילה לעלות ועלתה למעלה מ-10% החודש, הנתון החמור ביותר מאז הסגר הראשון אשתקד לפי המכון לניטור הכלכלה ההודית. "זה לא נורמלי עבוד הודו", מסרו בארגון בהודעה לעיתונות והוסיפו כי "המספרים מראים שגם ההגבלות האזוריות גובות מחיר מהכלכלה".
הבעיה המרכזית של ההודים כרגע היא מבצע החיסונים שלא רק מקרטע, אלא נמצא בנסיגה של ממש. במקביל, יצרניות החיסונים ההודיות, שנחשבות ליצרניות הגדולות בעולם, מתחו את החבלים של פסי הייצור עד דק והן אינן מסוגלות לעמוד בעומסים.
"עם המבצע שמוריד הילוך, לא רק שנראה גריעה משמעותית ברבעון השני של השנה הנוכחית, אבל גם לפגיעה עתידית נוספת בהתאוששות הכלכלה", כתבו באוקספורד אקונומיקס במכתב למשקיעים שפרסמו.
דבר אחד בטוח, היעד שהציב מודי לכלכלה ההודית, להגיע לשווי של 5 טריליון דולר, נראה שהולך ומתרחק. עם זאת, הבורסות בהודו לא עוצרות. מדד הניפטי 50 בדלהי עלה ב-12 החודשים האחרונים בקרוב ל-59% והוא שובר שיאים עם 15,583 נקודות. גם מדד בומביי 30 עלה ב-12 החודשים האחרונים ב-56% וסביר להניח שלא משנה מה יקרה עם המגפה, המדדים ימשיכו לעלות.
בבנק לומבארד אודייר הורידו לאחרונה את ההמלצה על הרופי בשל המגפה ואמרו כי הכלכלה ההודית צפויה לעמוד בפני קשיים עצומים, שיכולים להוריד את התמ"ג עוד יותר.. "עלייה בביקושים ומחירי נפט גבוהים, יכולים להפוך את העודף התקציבי לגירעון ולפגוע בתמ"ג בעד 1.5%", אמר סטפן מונייה מנהל ההשקעות הראשי בבנק.
"משמעות מדיניות ההרחבה הפיסקלית גורמת לנו להעריך שהמדיניות המוניטרית תישאר בהמתנה השנה. מבחינה פוליטית, מודי עוומד בפני ביקורת חסרת תקדים על מערכת הבריאות הכושלת, שקרסה בשבועות האחרונים", סיכם.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה