ארה"ב מנסה לעצור את ענקיות הטק עם גל חקיקה חדש. מה יקרה למניות?

ענקיות הטכנולוגיה הובילו את העליות בוול סטריט יותר מעשור - כעת, 5 חוקים בין מפלגתיים חדשים שהוצגו בקונגרס, אמורים למנוע מהענקיות, בהן אפל, גוגל, אמזון ופייסבוק, לנצל את הפלטפורמות שלהן כדי למנוע תחרות ועלולים להוביל לפיצולן
 | 
telegram
(3)

זה לא סוד שענקיות הטק מעמק הסיליקון, שפעם נחשבו למחוללות החדשנות הגדולים בעולם, הפכו עם הבשלתן לתאגידים חזקים, אולי חזקים מדי, שמשתמשים בכוח ובממון הרב שצברו כדי למנוע תחרות. פייסבוק META PLATFORMS -0.7% META PLATFO 559.14 -0.7% META PLATFORMS סגירה:0 פתיחה:563.52 גבוה:563.52 נמוך:554.59 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (FB) לדוגמה של מארק צוקרברג, קנתה את אינסטגרם ואת וואטסאפ, בדיוק ממניעים אלה. יתר על כן, פורסם השנה כי צוקרברג היה אחד הכוחות המניעים ששכנעו את הנשיא הקודם דונלד טראמפ להגביל את הרשת הפופולארית טיקטוק בארה"ב, מחשש לאובדן קהלי יעד צעירים שנוהרים לכל התחליפים שבהם הוריהם אינם נמצאים. גם גוגל GOOGLE -1.58% GOOGLE 166.57 -1.58% GOOGLE סגירה:0 פתיחה:166.98 גבוה:168.26 נמוך:165.71 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (GOOG), שיחד עם פייסבוק נחשבת לדואופול בסקטור הפרסום המקוון העולמי, לא תוכל יותר לקדם את שירות הסטרימינג יוטיוב הפופולארי על חשבון המתחרות. אמזון AMAZON -0.64% AMAZON 197.12 -0.64% AMAZON סגירה:0 פתיחה:198.19 גבוה:199.26 נמוך:196.75 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (AMZN) שמואשמת כי השתמשה בדאטה של עסקים כדי לקדם מבצעים זולים יותר לגולשים, גם לא תוכל להציע את מרכולתה על גבי הפלטפורמה שלה. גם אפל APPLE +0.59% APPLE 229.87 +0.59% APPLE סגירה:0 פתיחה:228.17 גבוה:230.72 נמוך:228.16 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (AAPL) שמפעילה אמצעים דרקוניים בחנות האפליקציות שלה תצטרך להתגמש ולהתקפל, כשלא תוכל לתעדף אפליקציות שהיא מפתחת. 

אז ייתכן שבקרוב, הפרקטיקות הללו של מניעת תחרות יכולות לא רק להפוך להיסטוריה, אלא גם לפרק את הענקיות, כדי לא לפגוע ברווחיות שלהן. זאת לאחר שוועדה בין משרדית קבעה כי ענקיות הטק הן מונופול דה פקטו וקבעה כי צריך למצוא דרך להגבילן.

החקיקה לא מזכירה את הענקיות במפורש - אבל ברור שזו הכוונה
כעת, סדרה של חוקים, שבהם לא מוזכרים שמות החברות, שהונחו על ידי חברי קונגרס משתי המפלגות הגדולות ביום שישי האחרון, באים לעשות בדיוק את זה. אמנם שמותיהן של הענקיות לא מופיעים על גבי החוק, אבל הנוסח שלהם מטרגט רק חברות ששווי השוק שלהן עולה על 600 מיליארד דולר, או שיש להן 50 מיליון משתמשים ביום, או למעלה מ-100,000 עסקים רשומים כלקוחות. כלומר רק ענקיות הטק. החוק האגרסיבי ביותר יאסור על החברות לתעדף את המוצרים שלהן על פני המתחרים או לדחוק מתחרים ויכול להוביל את החברות לפיצול אם לא יעמדו בו.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

"מנוע חיפוש לא יוכל לתעדף את שירות הווידאו שיש לו תמריץ לתעדף בתוצאות החיפוש שלו", נכתב בהודעה לעיתונות בהסבר על החוק. "במקרים שכאלה, החוק דורש פלטפורמות דומיננטיות לפזר קווים עסקיים היכן שהפלטפורמה מסוגלת להעדיף את השירותים שלה או לפגוע במתחרות שלה".

"נכון לכרגע, המונופולים הטכנולוגיים, שאין עליהם רגולציה, מחזיקים ביותר מדי כוח על הכלכלה", מסר מארק סיסילין – מי שעמד בראש הוועדה של הקונגרס להגבלת כוחן של ענקיות הטק –  בהודעה לעיתונות והוסיף כי "החברות נמצאות בפוזיציה ייחודית לבחור מנצחים ומפסידים, להרוס עסקים קטנים, להעלות מחירים לצרכנים ולהפוך אנשים למובטלים. האג'נדה שלנו תיישר את מגרש המשחקים ותוודא שהחברות העשירות והחזקות ביותר, ישחקו על פי אותם הכללים שכל היתר משחקים".

הנציג הרפובליקני הבכיר ביותר שישב בוועדה הבין משרדית וחתום על חלק מהחוקים החדשים מסר בהודעה לעיתונות כי "החברות הללו שמרו על כוח המונופולין בזירות המסחר המקוונות, בשל שימוש במספר מנהגים לא תחרותיים כדי לסרס את התחרות. החקיקה מפרקת את המונופול של הביג טק על מה שהאמריקאים רואים ואומרים אונליין ומייצר מסחר מקוון שמעודד חדשנות ועוזר לעסקים הקטנים עם מגרש משחקים מאוזן יותר".

הטק היה המנוע של וול סטריט, אז מה יקרה עכשיו?
כדאי לציין שכבר למעלה מעשור, המניות של החברות הגדולות ביותר, הידועות כ-FAAMG – או פייסבוק, אמזון, אפל, מיקרוסופט MICROSOFT +1% MICROSOFT 417 +1% MICROSOFT סגירה:0 פתיחה:411.06 גבוה:417.4 נמוך:411.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (MSFT) וגוגל – היו אחראיות על מרבית העליות בשווקים, כאשר יתר הסקטורים דשדשו לאחר המשבר הכלכלי הגדול של 2008. מצב שבו ייאלצו החברות להתפרק, יכול לפגוע במניות הללו וביתר הסקטור, כמו שקרה במשבר הדוט.קום בשנת 2000, לאחר שהבועה שהתנפחה בהייטק פוצצה והביאה לכמעט 3 שנות שפל בבורסה בוול סטריט.

עם זאת, החוקים החדשים לא צפויים לעבור ללא מלחמה מצד הנהלות ענקיות הטק, שכמובן מעוניינות לשמר את כוחן. למען זה הם ישכירו את שירותי הלובינג החזקים בוושינגטון, יאיימו באובדן של מאות אלפי מקומות עבודה ויהלכו אימים על הפוליטיקאים באזורי הבחירה שלהם. עם זאת, כשהנשיא האמריקאי ג'ו ביידן מעוניין להשית על תאגידי הענק מסים נוספים וגם הוא מודע לכוחם, יהיה להם קשה לעצור את גל החקיקה, מבלי לקבל על עצמן חלק מהחוקים ואף במקרים מסוימים להתפרק מחלק מהחטיבות החזקות ביותר שלהן.

תגובות לכתבה(3):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 3.
    תרומתם לאנושות כגודל ההרס שהם גורמים
    מונופולים חמסנים 13/06/2021 17:59
    הגב לתגובה זו
    3 1
    שימוש מיני במידע אישי ללא רשות.בזבוז אנרגיה ניפוח מחירים סינון לא דמוקרטי של מידע.
    סגור
  • 2.
    טוב
    לרון 13/06/2021 16:53
    הגב לתגובה זו
    2 0
    שסו"ס הקשיבו לי....
    סגור
  • 1.
    אם ימכרו בעלי המניות רק ירוויחו
    בני 13/06/2021 15:45
    הגב לתגובה זו
    5 0
    או שחברת האם תקבל סכום כסף ענק או שתבצע ספליט של המניות.ועד שהחוקים יעברו ייקח שנתיים.
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות