23andme קיבלה חבל הצלה מהספאק של ריצ'ארד ברנסון
מניית חברת 23andme זינקה אתמול כ-21% ביום המסחר הראשון שלה לאחר המיזוג עם הספאק VG ACQUISITION CORP של המיליארד ריצ'ארד ברנסון. החברה התמזגה עם הספאק VG לפי שווי חברה של כ-3.5 מיליארד דולר כאשר הספאק גייס כ-500 מיליון דולר במסגרת המיזוג.
חברת 23andme עוסקת במכירת בדיקות גנטיות ביתיות לשני סגמנטים עיקריים של פעילות - האחד לבדיקת קשר גנטי עם קרובים, כפי שמבצעת גם חברת מיי הריטג הישראלית. השני הוא בדיקות רפואיות באמצעות דגימת דנ"א - בדיקה של מחלות גנטיות רדומות ודברים אחרים. החברה כיום מוכרת את הערכות של בארצות הברית ובחלק ממדינות אירופה כאשר כחלק מהשירות הלקוחות קונים את הבדיקה, משתמשים בה בבית, מחזירים לחברה והחברה בודקת את הבדיקות אצלה במעבדות.
23andme נתקלה במרוצת השנים במספר בעיות רגולטריות - בעיקר בארצות הברית עם ה-FDA שאף אסר עליה לשווק את הערכות שלה למשך תקופה מסוימת בעקבות אי התאמה בין הפרסום שביצעה ליעילות הבדיקות שלה, לבין יעילותן במציאות. בישראל אגב, בדיקות גנטיות לצורכי מציאת קרובים משפחתיים - אסורות על פי החוק אלא אם כן אושרו באופן פרטני על ידי בית המשפט.
השנה האחרונה לא עשתה לחברה טוב, כאשר אם מסתכלים על ההכנסות שלה בתשעת החודשים האחרונים ומנרמלים אותן למונחים שנתיים ניתן לראות כי הכנסות החברה ירדו בכ-32% בהשוואה ל-2019, כאשר גם ב-2019 ההכנסות ירדו ב-30% בהשוואה לשנת 2018.
- יוסי כרמיל מסכם 20 שנה בסלברייט: משווי אפסי ל-5 מיליארד דולר
- השבוע של טראמפ - רווח של 3 מיליארד דולר בזכות העליות ברשת החברתית שלו
כתוצאה מהירידה בהכנסות ובניסיון להתאים את עצמה לשינויים בשוק שמנכ"לית החברה אנה ווג'קיקי אמרה שהיא "הופתעה לראות" - החברה החלה בתהליכי התייעלות ובשנת 2020 פיטרה החברה כ-100 עובדים המהווים 14% מסך כל מצבת כוח האדם שלה.
החברה עצמה הפסדית גם ב-2018 כשההכנסות שלה היו יותר מפי שנים מכיום ובשנה שהסתיימה ב-31 למרץ 2020 (החברה לא מדווחת לפי שנה רגילה, אלא לפי שנה מותאמת עונתיות כפי שעושות חברות כדוגמת פאלו אלטו) היא רשמה הפסד תפעולי של לא פחות מ-258 מיליון דולר, כאשר ההון החוזר שלה עמד לפני המיזוג על כ-155 מיליון דולר - כלומר לא מספיק אפילו בשביל שנת פעילות אחת ללא גיוסים חיצוניים.
אז איך הגיעה חברה במצב פיננסי רעוע, הפסדית ועם הכנסות בצניחה למיזוג עם ספאק? ולא סתם מיזוג, אלא מיזוג לפי שווי של מיליארדים? אז קודם כל, אפשר "להאשים" את סביבת הריבית האפסית שקיימת כיום ומנגנון הספאקים שגורם להנהלות הספאק לרצות למצוא מיזוג בכל מחיר לפי "שפג התוקף" של הספאק אחרת הם לא יקבלו את דמי ההצלחה המכובדים שלהם. אבל חלק ניכר מהשווי ניתן לייחס לחלום שמכרו מנהלי החברה נובע במודל העסקי של החברה.
- הבנקים מרוויחים, הלקוחות פחות: מה הריבית שהבנקים מציעים לכם בפיקדונות?
- נכסים ובניין חתמה על הסכם שכירות עם אמזון במנהטן
- תוכן שיווקי "הקרנות הפאסיביות מהוות 60% מהענף"
החלום שמוכרת החברה נמצא במאגרים שלה. עד כה מיליוני אנשים בדקו את עצמם באמצעות הערכות שמוכרת החברה. המידע הזה שווה כסף, והרבה כסף. ניתן לפתח על גבי המידע הזה תרופות, לגלות דפוסים של בעיות גנטיות בקבוצות אתניות וגאוגרפיות מסוימות ועוד. על פי מדיניות הפרטיות של החברה, אותה כמעט אף אחד לא קורא - לחברה ישנה זכות לבצע שימוש במידע הזה.
ל-23andme יש הסכם עם חברת התרופות הבריטית גלאקסמית' במסגרתה גלאקסמית' יכולה להשתמש במאגר של החברה לצורך פיתוח תרופות ביחד עם החברה, כחלק מההסכם גלאקסמית' השקיעה בשנת 2018 300 מיליון דולר בחברה לפי שווי לא ידוע. החברה גם עובדת על פיתוח תרופה לסרטן, אך הבעיה העיקרית היא שלפני קצב שריפת המזומנים הנוכחי שלה, ללא תוכנית התייעלות סדורה הכסף שגייסה בשילוב עם ההון החוזר שלה יספיק לה ללא יותר משנתיים וחצי שלה פעילות. ובמקרה שכזה, תחזור המנגינה הישנה של דילול רודף דילול רודף דילול.