איך תוצאות הבחירות באיראן ישפיעו על מחיר הנפט?
כבר בשבוע שעבר, לא היה מוסד פיננסי שמכבד את עצמו ועוקב אחר הסחורות, שלא יצא בהצהרות מרחיקות לכת על השפעת הבחירות באיראן על שוק הנפט. יש כאלה שאמרו כי מדובר באירוע היחידני החשוב ביותר לתעשיית הנפט. "אנחנו רואים בבחירות האלה כנקודת הציון הפוליטית המשמעותית ביותר של 2021 לשוק הנפט העולמי", כתב האנליסט פאבל מולצ'נוב מריימונד ג'יימס.
אבל הבחירות המהונדסות של האייתוללות שבאיראן, שאישרו רק ל-7 מתמודדים מתוך כמעט 600 איש, כשפסלו בין היתר את הנשיא לשעבר אחמדינג'אד, הביאו לכך ששיעור ההצבעה ירד ל-49%, שמתוכם גרף המנצח, איברהים ראיסי, 62% מהקולות. כשבמערב הוא מואשם בביצוע פשעים נגד האנושות בשל חלקו הגדול ברדיפת מתנגדי שלטון בשנות ה-80, מה שכלל עינויים והוצאות להורג המוניות. וייתכן כי מדובר מבחינת האריאנים בסוג של תגובה ניצית, לכהונתו של דונלד טראמפ שחיסל את הגנרל סולימאני ופרש מהסכם הגרעין.
הבחירה של ראיסי על פניו, לא מוסיפה שקט לסקטור הנפט. איראן שכיום שואבת לטענתה 2.5 מיליון חביות, הודיעה לאחרונה כי ברגע שיוסרו הסנקציות על סקטור הנפט, הכוונה שלה היא להגדיל את השאיבה ומהר.
הגיוני סך הכול, יש להם חור עצום בתקציב וההכנסות מהנפט הן נדבך חשוב מאוד בקופה הציבורית. לפי שר הנפט האיראני היוצא, היא צריכה להגיע לרמה של 6.5 מיליון חביות ביום. אגב, דיבורים לחוד ומעשים לחוד. לא בטוח שיש לאיראנים את היכולת הפיזית לעשות את זה, אבל אף פעם לא מזיק להכניס את השוק קצת ללחץ.
המדינות שהרוויחו מכך שיש סנקציות על איראן שאבו יותר והרוויחו יותר. כניסה של הנפט האיראני והזול תוזיל את הסחורה – כך שענקיות הנפט, ובראשן סעודיה, שזקוקה למחיר חבית נפט גולמי במחיר ממוצע של 55 דולר כדי להגיע לאיזון תקציבי, לא באמת מעוניינות בחזרתה של איראן לשוק.
במערב מנסים למכור שאפשר להגיע להסכם עם הממשלה האיראנית הנוכחית של רוחאני "המתון", עד חודש אוגוסט, אז צפוי החילוף הגברי. עד אוגוסט, ההערכות הן כי איראן תנסה לשמר סוג של קו גישה, באמצעות השיחות עם המעצמות שהתחדשו בסוף השבוע – אבל כלל לא ברור מה יקרה כשהוא ייכנס לשלטון - וזה לא שרוחאני יכול לעשות מה שהוא רוצה.
"בחירתו של ראיסי מורידה את הציפיות של סוחרים לחזרה של איראן לשוק הנפט העולמי", אמרה שרה ווקשורי, נשיאת SVB אינטרנשיונל לבלומברג.
החוזים העתידיים על הנפט הגולמי נסגרו בסופ"ש על 71.3 דולר לחבית, כשבתחילת השנה עמדו על 47.6 דולר לחבית – או 50% תשואה. הנפט מסוג ברנט עלה ב-קצת יותר מ-43%, מ-51 דולר לחבית ל-73 דולר לחבית. נכון לפתיחת השבוע החוזים העתידיים עולים ב-0.4%.
בינתיים, כל עוד איראן לא תחזור לזירה, נראה שנוח למדינות אופ"ק ואופ"ק+ שהנפט גבוה והן לא יחזרו לתפוקה מוגברת כל כך מהר – בטח לא בתקופה שבה הגרעונות של הממשלות בעולם רק עולים. אז אלא אם ייווצר שוק של סגירות מחודשות בעולם, לא נראה שינוי במגמה.
בבנק לאומי העריכו כי כל עוד הביקושים במערב לדלק יימשכו, הנפט גם ישמור על יציבות. "להערכתנו, הביקוש לדלק של המדינות המפותחות צפוי לעלות בחודשים הקרובים, בדגש על עונת הקיץ, בה הביקוש לדלק לתחבורה גבוה מאחר ואנשים יוצאים לטייל, מה שצפוי לשמור על מחיר הנפט בטווח הקצר סביב רמתו הגבוהה", כתב הכלכלן הראשי, ד"ר גיל בפמן..
"ההחלטה בקבוצת OPEC+ להמשיך בתכנית ההדרגתית של ההקלות במכסות הייצור בחודשים הקרובים, ולא להאיץ את הקצב, צפויה להעלות את היצע הנפט בצורה מדודה ומבוקרת.קבוצת OPEC מעריכה כי התאוששות הביקוש העולמי לנפט תמשך במחצית השנייה של השנה תוך גידול של כ-5 מיליון חביות ביום, צמיחה של כ-5% בצריכה העולמית הצפויה במחצית הראשונה של 2021", הוסיף.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.איתקה תביא דו"ח פיצוץ ואג"חי דלק יעברו את הפארי.ישרא ל י 21/06/2021 14:36הגב לתגובה זו2 1מחיר הנפט הגבטה יגרום למחיר גבוה של איתקה בהנפקה המתוכננת לספטמבר הקרוב, 25% מהחברה בהנפקה בבורסת לונדון. צופה דיבידנד גבוה של איתקה לקבוצת דלק. מחירי אג"חי דלק עולים ברציפות וימשיכו כך עד מעבר לפארי. ג.נ. מחזיק. זוכרים שכתבתי? קניתם? הרווחתם? רוצים להודות? תתרמו רק 5% מהרווח לילדים חולי סרטן. תתנו= תקבלו יותר. לשיקולכם הבלעדי. בהצלחה.סגור
-
1.מה זה מה יקרה??? הסינים בולעים כל כמות ש ישYL 21/06/2021 12:29הגב לתגובה זו1 0לאירן יש בעיה אחת והיא החרם של הבנקאות העולמיתסגור