צחוק הגורל: האם משקיעי רובינהוד יפילו את המניה בהנפקה?
למרות שיא בהנפקות שחוותה וול סטריט, נראה שאין הנפקה שגוררת כל כך הרבה עניין או אש – תלוי את מי שואלים – כמו הנפקתה של פלטפורמת המסחר החינמית, רובינהוד.
אפשר לומר שמרבית המשקיעים, לא יודעים איך לעכל את ההנפקה הזו, שכן מצד אחד זו פלטפורמת המסחר הצומחת ביותר בארה"ב אל מנגד אין חברה שספגה כל כך הרבה זעם מלקוחותיה הסוחרים בה ואין חברת מסחר שנתונה לכל כך הרבה תביעות.
רובינהוד הגישה בשבוע שעבר את התשקיף לרשות ני"ע האמריקאית, ה-SEC, יום לאחר שהושת עליה הקנס הגבוה ביותר בהיסטוריה של שוק ההון האמריקאי על ידי הרגולטור הפיננסי של וול סטריט (FINRA), שקנס אותה ב-70 מיליון דולר, הן בשל הטעיית משקיעים והן בשל קריסת האפליקציה. האפליקציה נזכיר קרסה במהלך מארס השחור אשתקד וגרמה ללא מעט משקיעים להפסיד כסף מהסיבה הפשוטה שלא יכלו לגשת לתיק ההשקעות שלהם. מתוך הקנס, 13 מיליון דולר יועברו למשקיעיה.
אבל חוץ מהקנס ההוא, החברה נחקרת על עוד כמה פרשות, ביניהן הפסקות המסחר במניית GME, למרות שהמסחר במניה היה פתוח לסוחרים מחוץ לאפליקציה. הפרשה אפילו הביאה להחרמת הנייד של המנכ"ל והמייסד, ולאד טנב, בחשד כי תיאם את הפסקת המסחר עם גורמים אחרים. בנוסף, יש נגד החברה לפחות 50 תביעות שונות שהוגשו על ידי משקיעים.
רובינהוד צומחת, אבל האם זה יימשך?
מבחינת הכנסות, 2020 הייתה השנה, בה החברה ביצעה את הקפיצה המשמעותית ביותר, בשל המגפה והסגרים שהביאה, שגרמה ללא מעט כספים שהלכו להימורים, לעבור לבורסה. ההכנסות של החברה הגיעו לשיא כל הזמנים והסתכמו בכ-958 מיליון דולר, גידול של 245% בהשוואה להכנסות של 277 מיליון דולר בשנת 2019. את אשתקד סיימה לראשונה ברווח, אם כי נמוך של 7.5 מיליון דולר.
קפיצה משמעותית נוספת התרחשה גם ברבעון הראשון של השנה הנוכחית, כשבצל פרשת הרצת מניית גיימסטופ (GME), רשת בתי הקולנוע AMC (AMC) ודומותיהן, מספר המשתמשים הפעילים קפץ מ-12.5 מיליון ל-18 מיליון. לפי FINRA, לחברה יש עוד 13 מיליון חשבונות שקטים, שאין בהם כסף או תנועה. כלומר יש לה כ-31 מיליון חשבונות. לחברה הגדולה בשוק המסחר בדיסקאונט צ'ארלס שוואב (SCHW) יש קצת יותר מ-32 מיליון סוחרי ריטייל, כשרק להזכיר את שתי החברות האלה באותה הנשימה מהווה את ההישג המשמעותי ביותר של רובינהוד.
באופן כללי, קשה לתמחר את החברה לפי הביצועים הכלכליים. ברבעון הראשון של השנה רובינהוד הכניסה 522 מיליון דולר אבל שרפה 1.4 מיליארד דולר. כלומר החברה בדרך להכניס 2 מיליארד דולר, כך שבקצב הצמיחה הנוכחי שלה ותחת הנחה שתקבל שווי של עד פי 10 מההכנסות השנתיות, הרי שמדובר בכ-20 מיליארד דולר. אבל כדי לשמר את השווי הזה, היא צריכה שהמשקיעים בה ימשיכו לתת בה את אמונם ולהמשיך לסחור בצורה מוגברת – דבר שאין לו ערובה כלל וכלל.
בשל המודל העסקי שלה, שבה היא מרוויחה מנפחי המסחר, החברה תלויה כמעט לגמרי בהמשך טירוף ההשקעות. כמה תלויה? בין 75% ל-80% מהכנסות החברה מגיעות מנפחי המסחר, כשהיא גובה עמלה מחברות שמנתבות את ההשקעות. נכון לכרגע, ה-SEC בוחן האם המודל הזה לא מהווה ניגוד עניינים שפוגע בסוחרים באפליקציה. יתר על כן, כ-50% מההכנסות של הפלטפורמה מגיעה ממסחר באופציות, סקטור שאותו ה-SEC בוחן ומעוניין להגביל. 2 אלה יכולים להכות ללא רחם בהכנסות החברה.
ה-SEC דחה את ההנפקה כמה פעמים
בלי קשר, החברה רצתה לצאת להנפקה כבר כמה פעמים, אך בכל פעם ה-SEC בלם אותה, כשבפעם האחרונה היה זה בשל כניסתה לתחום הקריפטו והדרך בה היא מקדמת את המסחר במטבעות הדיגיטליים. רובינהוד גם הודיעה כי היא תעניק קדימות בהנפקה לסוחרים באפליקציה ותקצה להם 35% מהמניות.
בכלל לא בטוח שהם רוצים. ברשת החברתית רדיט, שהייתה אחראית על מאניית GME, קראו לא מעט גולשים לעשות שורט על המניה, כדי להרוויח עליה ואז לגרום לה ליפול בחדות. מנגד, קמה גם תנועה נוספת שאמרה לא לעשות שורט, כי זה "ליפול לידיה של החברה". הקבוצה האחרונה טוענת שצריך להתעלם לגמרי מההנפקה, שכן הם לא סומכים על ראשיה של רובינהוד.
בכל מקרה, צחוק האירוניה יהיה שאם ההנפקה תצא לפועל בסופו של דבר, יהיה שורט סקוויז ואז ישמע צליל הפופ – שבה המשקיעים הגדולים ישמעו את הכסף נעלם להם מהכיסים והמשקיעים הקטנים שוב יעשו להם בית ספר.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.וולסטריטבט מתלבשים על צירוף ייחודי של מניותשחר 04/07/2021 22:27הגב לתגובה זו0 0מאידך גיסא, מניות של חברות עד עשרה מיליארד ומאידך, מיניות שעשו עליהם שורט בהיקף מכובד. באופן הזה, בלחץ של עשרה מיליארד שהצליחו הלץ להשיג , הם מקפיצים את שווי החברות הנ״ל לרקיע השביעי וגורמים לשורטיסיטים לפרוץ בתפנית חדה לכיוון קריית שאולסגור