תוכנית ראש הממשלה: הפחתת רגולציה באמצעות תוספת רגולציה
ראש הממשלה נפתלי בנט הודיע כי יקדם תכנית לאומית לשיפור הרגולציה והפחתת הנטל הרגולטורי העודף, וזאת במטרה לסייע למגזר העסקי ולמשק לאחר משבר הקורונה. את התכנית גיבשו משרד ראש הממשלה, משרד האוצר ומשרד המשפטים על בסיס המלצות ה-OECD.
התכנית כוללת חקיקה ראשונה של חוק מסגרת לרגולציה שימסד תשתיות ארוכות טווח לגיבוש רגולציה בישראל והקמה של רשות רגולציה שתפקח על תהליכי קביעת רגולציה חדשה, ותפעל להפחתת הנטל הרגולטורי העודף. במסגרת החוק ייקבעו עקרונות לרגולציה ביניהם ניהול סיכונים, התבססות על סטנדרטים בין-לאומיים, קידום כלכלה תחרותית, הפחתת יוקר מחייה, ורגולציה מותאמת לעסקים קטנים ובינוניים.
התכנית תאפשר סיוע בטווח המידי, ותכלול הקלות נטל זמניות לרבות ריסון של רגולציה חדשה במטרה ליצור ודאות לעסקים בעת היציאה מהמשבר, ולאפשר להם להתמקד בפיתוח העסקי, וכן דחייה בהשקעות שהם נדרשים לבצע מתוקף דרישות רגולטוריות. זאת לצד רפורמה ברישוי עסקים שתקל על פתיחת עסקים וקבלת רישוי עסק.
הצעדים העיקריים שהתכנית מציעה הם:
בקרה על רגולציה חדשה - ביצוע בקרה על תהליכי קביעת רגולציה חדשה ופרסום חוו"ד על איכות התהליך של רגולציה חדשה, ורגולציה בעלת השפעה משמעותית שהצביעה עליה הרשות שלא נעשתה בהליך מקצועי, תדרוש את אישור ועדת שרים לרגולציה בטרם קידומה.
הפחתת מלאי הרגולציה - קביעת מנגנון "אמץ או הסבר", הרשות תפנה לרגולטורים עם בקשות לתיקון רגולציה ישנה ומכבידה שבאחריותם והרגולטורים יאמצו את התיקון או ינמקו מדוע הם לא חושבים שהוא נכון. אם רגולטור נמנע מלתקן ומדובר ברגולציה ישנה, ועדת שרים לרגולציה תוכל לבטל את הרגולציה תוך שנתיים. וכן, הממשלה תאשר לצד אישור התקציב השנתי תכנית שנתית להפחתת נטל רגולטורי וביורוקרטי עודף.
חוק מסגרת לרגולציה - רגולטור בעת קידום רגולציה יבחן, לצד האינטרס הציבורי עליו הוא נדרש להגן, גם את ההשלכות הישירות והעקיפות של הרגולציה, כגון – כמה תעלה הרגולציה למפוקחים, איך היא תשפיע על התחרות ויוקר המחייה, או האם היא מותאמת לעסקים קטנים ובינוניים.
הרגולציה ככלל תתבסס על סטנדרטים בין לאומיים, למעט במקרים חריגים, וכן הרגולטורים יפרסמו כל שנה מראש את כל הרגולציה שהם רוצים לקדם כדי לייצר ודאות לעסקים ולאפשר לרגולטורים לתכנן ולתאם ביניהם מראש למניעת סתירות ומחלוקות.
חובת דיגיטציה - רגולציה חדשה שמטילה חובת רישוי שלא הייתה קיימת בעבר תונגש לעסקים ולציבור בצורה דיגיטלית. ויתרה מכך, פרסום כלל הרגולציה בצורה נגישה מנקודת המבט של הציבור באתר ממשלתי אחד.
רפורמה ברישוי עסקים - הקלה בתנאים הנדרשים לרישיון עסק והתאמת דרישות הרישוי למקובל בעולם, צמצום העסקים טעוני רישוי, וקיצור משך הזמן הנדרש לעסק לקבלת רישיון וצמצום העלויות הנדרשות. בנוסף, תפעל הרשות לתיאום, תכנון וגישור בין רגולטורים, תדווח ותייעץ לממשלה בענייני רגולציה - איסוף מידע ונתונים מרגולטורים, מדידה, והערכה ותבנה מערך מסוגלות מערכתית שיכשיר, וילווה וייעץ לרגולטורים השונים.
ראש הממשלה, נפתלי בנט: "אנחנו באים לטפל בבעיות האמיתיות. המחירים בישראל גבוהים מאוד. אנחנו לא מוכנים לקבל את המציאות הזאת, וצריך לומר את האמת – הגורם העיקרי, גם לסרבול של העסקים וגם ליוקר המחיה, זו הממשלה עצמה, ממשלות ישראל. במקום לסרבל להם את החיים – אנחנו צריכים לפלס להם את הדרך. כל זה הולך להשתנות. הממשלה צריכה לשרת את האזרחים ולא להביא את האזרחים לרדוף אחריה בטופסולוגיה. לכן כולנו כאן".
שר האוצר, אביגדור ליברמן: "רגולציה עודפת הפכה עם השנים לאחד החסמים העיקריים להגברת הצמיחה במשק הישראלי ולשיפור בנושא פריון ותחרות. עם כניסתי לתפקיד אמרתי שאני שואף לאמץ את כל הסטנדרטים של המדינות המתקדמות בעולם וודאי בתחום הרגולציה. שיפור ברגולציה, יביא תוצאות בתחום הפריון, להגברת התחרות במשק ולהפחתת יוקר המחיה וייצר את הוודאות הנדרשת למגזר העסקי לביצוע השקעות".
נשיא התאחדות התעשיינים על דוח הרגולציה: דוח קריטי שהגיע בעקבות לחץ של שנים שהפעילה התאחדות התעשיינים על הממשלה- מקווה שהגרזנים יתחילו לעבוד בקרוב
נשיא התאחדות התעשיינים ויו"ר נשיאות המעסיקים והעסקים, ד"ר רון תומר, מסר בתגובה לדוח הרגולציה: "זהו דוח קריטי שהגיע בעקבות לחץ של שנים שהפעילה התאחדות התעשיינים על הממשלה הקודמת, ואנו שמחים ומודים לממשלה החדשה שהתחילה את פעילותה בטיפול באחד החסמים בגדולים ביותר של המשק והכלכלה הישראלית- הרגולציה הכבדה והבלתי נגמרת שפוגעת בעשיית עסקים ישראל. חשיבותו של הדוח מגיע מהיישום לראשונה של חלק גדול מהלקחים שלא יושמו בשנים האחרונות בכל הנוגע להפחתת היקף הרגולציה בישראל. הגיע הזמן להתחיל לעבוד עם הגרזנים שעד כה רק דיברו עליהם ולהתחיל לקצץ בבירוקרטיה".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
2.כמו התוכנית: ממשלת ימין עם מר"צ ורע"מ (ל"ת)נוכל פתולוגי 06/07/2021 16:50הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.לאחד את כל רמות המיסוי על הבורסה ל 15%המלצה לשר האוצר !!! 06/07/2021 16:16הגב לתגובה זו0 0כיום ישנם אפיקים כמו קופג להשקעה ,תיקון 190 שמושכים אנשים רק בגלל הקלת המס. יש ליישר קו כך שהמס על מניות ואגח מכל הסוגים יהיה 15% בלבד. מהלך כזה יחסוך בירוקרטיה וניירת של כל הטריקים ושטיקים שהוקמו על מנת לחסוך מס ובנוסף המהלך יעודד את הפעילות בבורסה ואת ההתאוששות הכלכליתסגור