מחירי הנפט נופלים כעת ב-2.5%. זו הסיבה
לאחר שמחירי הנפט הגולמי עלו בימים האחרונים ביותר מ-4% לשער של יותר מ-75 דולר לחבית WTI ויותר מ-76 דולר לחבית מסוג ברנט, ומדובר בשיא של 3 שנים. כעת הם יורדים ב-2.5%. הסיבה לשינויים במחירי הנפט הם הפגישות של קרטל מדינות הנפט, אופק
הסיבות העיקריות לעליית המחירים בתקופה האחרונה הן שילוב של עליית הביקוש לנפט במדינות שיוצאות מהקורונה ונפתחות מחדש, וכמובן - קרטל מדינות הנפט אופ"ק שמייצר כשליש מהשוק העולמי ומעוניין במחירים גבוהים, אם כי לא גבוהים מדי.
בינתיים הייצור של מדינות הקרטל ירד מרמות הייצור שנרשמו לפני המגפה. בעולם ציפו כי רמות הייצור יחזרו לעלות, כך שיותר נפט יזרום, מה שיביא להורדת מחירים ולהקלה על הלחצים האינפלציוניים בארה"ב, שכזכור נמצאים בעליה והגיעו כבר ל-5% השנה.
אלא שבאופ"ק בינתיים לא מצליחים להגיע להסכמות על הגדלת התפוקות ונכון לעכשיו לא ברור שהקלה נמצאת באופק. בימים האחרונים נציגי מדינות אופ"ק ואופ"ק+ נפגשו ולא הצליחו להגיע להסכמה, על מכסות הייצור העולמיות.
"המחירים הגולמיים הפכו כיוון דווקא לצד השלילי ככל שהמצדדים בשוק שורי הפכו מרובים יותר וככל שנותרה אופטימיות כי מדינות אופ"ק+ יצליחו למצוא פתרון ולהסתדר כך שהשוק לא יתהדק מדי" כותב אנליסט השווקים בחברת אואנדה, אדוארד מויה.
המשבר הנוכחי נובע עקב סכסוך בין ערב הסעודית והאו"ם. ארה"ב מעוניינת להגדיל את כושר הייצור שלה, ואם המחירים יהיו גבוהים מדי היא אכן תעשה זאת, למרות שהפקת פצלי השמן אצלה נחשבת יקרה יותר. בכל מקרה, השוק כמובן מוגבל ואם מדינה אחת מגדילה את תפוקת היצור שלה זה בא על חשבונה של מדינה אחרת בקרטל. בינתיים אגב, המשמעות היא שכמעט 6 מיליון חביות ביום שיצאו מקווי היצור ב-2020 אינן מגיעות לשוק.
אנליסטית הסחורות של RBC, הלימה קרופט, קראה לזה אתמול, שני, כי זה "המשבר החמור ביותר מאז מלחמת המחירים בין ערב הסעודית לרוסיה לפני שנה". כזכור, במהלך 2020 הנפט צנח לראשונה אי פעם לתחום השלילי ונסחר תמורת מינוס 38 דולר לחבית, כשלבסוף "התאזן" על 11 דולר לחבית, וזאת עקב המתיחות בין המדינות.
כריסטיאן נולטינג, הכלכלן הראשי של דויטשה בנק מסביר כי: "מחיר הנפט נסחר מעל רמה של 75 דולר לחבית הודות לירידה במלאים של הנפט בארצות הברית. מחירי הנפט הגבוהים בחודשים האחרונים לא הביאו לעלייה חדה אצל יצרני פצלי השמן על אף העובדה כי המחירים הם הרבה מעל עלות הייצור שלהם. מספר האסדות הפעילות עולות בקצב מתון ונותרו משמעותית מתחת לרמתם מלפני הקורונה. בעלי המניות בחברות הנפט הגדולות מעדיפים לנתב את תזרים המזומנים לעבר דיבידנדים והפחתת החוב על פני העלאת התפוקה. ייתכן והם מפחדים כי התפוררות המשמעת בארגון אופ"ק פלוס תשלח את מחירי הנפט למטה שוב".
אז מה עושים במצב כזה ואיזה מניות לקנות?
בינתיים, בגודלמן זאקס יש מי שסבורים שהמחירים יטפסו גם ל-80 דולר לחבית, אם כי מנגד, המבוי הסתום בין המדינות יכול גם להוביל דווקא להגדלת כושר הייצור של מדינות שונות וממילא למלחמת מחירים ואז המחירים עשויים דווקא לרדת לכיוון ה-70 דולר לחבית.
אז נכון, זה מבלבל. אבל לאנליסט האנרגיה של גולדמן זאקס, ניל מהטה יש אסטרטגיה למצב: בדו"ח שפרסם הוא אומר ללקוחותיו שכדאי לקנות את מניות היצרניות הקנדיות כמו SUNCOR ENERGY +0.97% SUNCOR ENERGY 41.53 +0.97% סגירה:0 פתיחה:41.23 גבוה:41.54 נמוך:40.92 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: SU), או CANADIAN NATURAL RES LTD +0.84% CANADIAN... 34.84 +0.84% סגירה:0 פתיחה:34.54 גבוה:34.98 נמוך:34.29 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: CNQ) כיוון שהם צריכים לייצר תזרים מזומנים גדול יותר בסביבת המחירים הנוכחית, וגם אם המחירים מעט יירדו הם יסתדרו.
מנגד, הוא סבור כי צריך למכור את המניות של הסוחרים, כמו Valero Energy (סימול: VLO) וגם HollyFrontier (סימול: HFC). נכון לעכשיו, לדעתו המניות של אקסון מובייל (שגם נכשלה בקידוח אתמול) EXXON MOBIL -0.12% EXXON MOBIL 121.79 -0.12% סגירה:0 פתיחה:121.75 גבוה:123.2 נמוך:121.65 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול XOM) וגם של OCCIDENTAL PETROLEUM CP +0.72% OCCIDENTAL... 51.91 +0.72% סגירה:0 פתיחה:51.58 גבוה:52.13 נמוך:51.34 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול OXY) פחות אטרקטיביות כרגע בעיני המשקיעים, אך הוא סבור שזה יעבור למשקיעים והם יחזרו למניות הללו.
בנוסף, הוא סבור שחברות שקנו נכסים בתחתית של המשבר הכלכלי בשנה שעברה יכולות להיות אטרקטיביות. הוא נותן דירוג קנייה ל- CONOCOPHILLIPS -0.16% CONOCOPHILL 111.72 -0.16% סגירה:0 פתיחה:112.09 גבוה:112.73 נמוך:111.13 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: COP) וגם ל- DIAMONDBACK ENERGY INC +1.42% DIAMONDBACK 185.29 +1.42% סגירה:0 פתיחה:182 גבוה:186.07 נמוך:181.5 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (FANG).
הוא מסיים ומציין כי למשקיעים כדאי להתמקד בחברות מניעות ערך ייחודי. לדעתי ענקית שירותי הנפט SCHLUMBERGER LTD +0.37% SCHLUMBERGE 44.23 +0.37% סגירה:0 פתיחה:44.19 גבוה:44.7 נמוך:44.05 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: SLB) עונה על כך כיוון שהיא יכולה לשפר את שולי הרווח. הוא מציין גם את BAKER HUGHES -1.4% BAKER HUGHES 44.25 -1.4% סגירה:0 פתיחה:44.5 גבוה:44.92 נמוך:44.11 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (סימול: BKR) שירדה וזאת בעקבות המכירה שביצעה ג'נרל אלקטריק (GE).
יש גם ישראלית שעשויה ליהנות מרמות מחירי הנפט הנוכחיות. מיהי? מוזמנים לקרוא בניתוח של האנליסט קובי שגב.
ומה חושבים הכלכלנים בארץ?
גם הכלכלנים בארץ מתייחסים לנושא. להערכתו של רונן מנחם, הכלכלן הראשי של מזרחי טפחות, בסוף יגיעו להסכמות על הגדלת התפוקה, מחשש שארה"ב תחליט לאזן בעצמה את המחירים. "אנחנו חושבים שהתפוקה תגדל. כנראה יוסיפו לה בין 500 אלף למיליון חביות ליום. בזמן האחרון החברים כבר שידרו בכמה הזדמנויות שזה הכיוון. אבל זו לא החלטה קלה - בטח לא לקרטל שמקסום רווחת הצרכן וקידום התחרות החופשית אינם בראש מעייניו וקשה לו להודיע על הגדלת תפוקה", כתב מנחם.
אמיר כהנוביץ' מאקסלנס אומר את מה שכולנו מרגישים בכיס: "ככל שמחיר הנפט ממשיך לעלות הוא חונק את הכלכלה - הן את רווחיות החברות והן את הכסף הפנוי להוצאה של הצרכנים. המחיר עשוי בעקיפין להביא לחולשה כלכלית שתפגע בו. כמו כן, עליית מחיר הנפט מעודדת מעבר מואץ יותר למכוניות חשמליות והתעוררות מחודשת של תעשיית פצלי השמן", כתב בסקירה השבועית שלו.
ואילו ד"ר גיל בפמן, הכלכלן הראשי של לאומי ובניהו בולוטין, כלכלן באגף הכלכלה של הבנק סבורים כי "נראה כי ערב הסעודית ורוסיה הגיעו להסכם ראשוני על הקלת מכסות יצור הנפט של קבוצת OPEC+ והגדלת כמות הנפט המיוצר על ידי חברי הקבוצה ב-2 מיליון חביות ביום בחודשים אוגוסט-דצמבר 2021. ההסכם הקיים כולל את הגדלת יצור הנפט של חברי הקבוצה ב-400,000 חביות ביום בכל אחד מהחודשים אוגוסט-דצמבר השנה. אולם, כחלק מההצעה להסכם חדש, ערב הסעודית מעוניינת להאריך את מכסות הייצור עד לסוף שנת 2022, במקום תאריך סיומם הנוכחי (אפריל 2022). איחוד האמירויות הערביות, התומכת בהקלה על מכסות הייצור ובהגדלת יצור הנפט של הקבוצה, מביע התנגדות להסכם המתגבש במטרה למנוע את הארכת מכסות הייצור אל מעבר לאפריל 2022. יתכן שצעד זה נעשה במטרה לקבל הקלה פרטנית, שתאפשר לאיחוד להגדיל את יצור הנפט שלה, אולם חילוקי הדעות הפומביות בין ערב הסעודית ואיחוד האמירויות הערביות, שהן בני ברית המשתפים פעולה במשך זמן רב, הביאו להפסקה של השיחות ולאי העלאה של היצע הנפט בשוק, מה שהביא להמשך עליית מחיר הנפט."
"נציין כי, פרטי ההסכם הסופי תלויים בהתפתחויות שיהיו במשא ומתן בין ארה"ב ואיראן ובהשלכות שיהיו לו על הסנקציות הקיימות על סקטור האנרגיה האיראני. משא ומתן זה נובע מכך שרוסיה וקזחסטאן רוצות להגדיל את כמות נפט המופקת, ולעומת זאת ערב הסעודית ושאר מדינות המפרץ מעדיפות לפעול בזהירות יתרה ולהשאיר את המכסות הנוכחיות על מנת שלא לסכן את שמירת המחירים ברמה גבוהה יחסית בשוק. הסכם זה התקבל לאחר שהוועדה הטכנית של OPEC+ העריכה כי במידה והקבוצה תמשיך לשמור על קצב יצור הנפט באופן יציב, אזי השוק הגלובלי יישאר במצב של גירעון בהמשך השנה."
בלאומי מוסיפים ומציינים כי: "הביקוש לדלק במדינות המפותחות צפוי לעלות בעונת הקיץ, בה הביקוש לדלק לתחבורה גבוה מאחר ואנשים יוצאים לטייל, מה שצפוי לשמור על מחיר הנפט בטווח הקצר סביב רמתו הגבוהה, תוך כדי כך שהביקוש המצרפי לאנרגיה יעלה בתקופה הקרובה."
"אי ההגעה להסכם במשא ומתן שבין ערב הסעודית לאיחוד האמירויות הערביות צפוי להגדיל בטווח הקצר את הגירעון בשוק הנפט, מה שתומך לעת עתה במחירי הנפט הגבוהים. רמת מחירים זו עשויה להביא להגדלת היצע הנפט בארה"ב, במידה והיא תשמר, מה שצפוי להביא בתגובה, במקרה הטוב, להסכם בין חברי OPEC+ שיהווה פשרה בין העמדות. עם זאת, במקרה הפחות טוב, והאפשרי, ישנה אפשרות של חזרה אל מלחמת מחירים בשוק והפסקת שיתוף הפעולה של OPEC+ עד להגעה להסכם חדש שיהיה מקובל על כל הצדדים. במקרה כזה, של "התפרקות" מידת שיתוף הפעולה ב-OPEC+, מלחמת מחירי עלולה גם לגרור ירידת מחירים ניכרת, זאת כפי שראינו בעבר (כולל ראשית 2020). מעבר לכך, התקדמות אפשרית במו"מ שבין ארה"ב לבין איראן, עשויה להביא להסרת הסנקציות מעל הנפט האיראני ולהגדלת היצע הנפט שלהם בשוק, מה שעלול להביא לירידה בהמשך במחיר הנפט."
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה