טיקטוק
צילום: Olivier Bergeron, Unsplash

יעוץ השקעות ממומן בדקה? בטיקטוק החליטו לשים סוף למסחרה

הרשת החברתית תאסור לפרסם מוצרי השקעות במניות או בקריפטו לרבות אפליקציות כמו רובינהוד, וכן שירותי הלוואות ומסחר פורקס. תכנים פיננסיים בטיקטוק צברו מיליארדי צפיות, כשמאחוריהם עומדים משפיעני רשת שמרוויחים מכל הסיפור
איתי פת-יה |

יעוץ השקעות בסרטון וידאו של דקה לכל היותר, ולא בדיוק מפי המומחים – מי שמעוניין בסחורה הזאת יכול למצוא אותה בשפע ברשת החברתית טיקטוק. פוסטים אליהם הוצמד ההאשטג #bitcion צברו 4.4 מיליארד צפיות, כאלה עם התיוג  #cryptocurrency נצפו 1.5 מיליארד פעמים, פרסומים לצד ההאשטג #investment השיגו 790 מיליון צפיות ואצל אלה עם ההאשטג #stockstobuy הנתון עמד על 447 מיליון צפיות. התופעה הזאת, שהובלה על ידי משתמשים שמכונים Fintokers (מלשון Finance) עזרה לא רק לאותם משפיעני רשת, אלא גם לחברות הפיננסיות שמפרסמות בטיקטוק ופונות לקהל הצעיר. עכשיו בטיקטוק רוצים לשים לעיוות הלא מפוקח הזה סוף.

לפי הדיווח בפייננשל טיימס, ברשת החברתית אסרו כעת בכל העולם על פרסום דרכה של שירותים פיננסיים, לרבות פלטפורמות להשקעות בשוק ההון ובמטבעות קריפטוגרפיים. עוד נאסר על פרסום שירותי הלוואות, ניהול נכסים, מסחר פורקס (הימורים על שערי מט"ח) והונאות פירמידה או כאלה המבטיחות התעשרות מהירה.

ההחלטה הזו של טיקטוק מגיעה לאחר שמשתמשים שלה הוזהרו להשמע לעצות אליהן נחשפו בפלטפורמה. ברשות ניירות ערך בבריטניה (FCA) הוציאו בעבר אזהרה ציבורית ברוח זו, כשכוונתם הייתה לא רק לטיקטוק, אלא גם לאפליקציות ההשקעות הפופולריות. "יש הוכחות לכך שמוצרים בסיכון גבוה עשויים שלא תמיד להתאים לצרכי הלקוחות – 59% טוענים שהפסדים משמעותיים בעקבות השקעות ישיפיעו באופן מהותי על חייהם כעת ובעתיד", נאמר. עוד בבריטניה, גוגל חייבה את כל המפרסמים דרכה מתחום הפיננסים להציג בפניה אישור לכך שקיבלו רישיון פעילות מהרשות לניירות ערך במדינה.

יצוין כי רק החודש בטיקטוק אמרו כי ישנו את מגבלת אורך הסרטונים מדקה כעת לשלוש דקות. המטרה כמובן לשרת יוצרי תוכן, אבל לגבי התוכן הפיננסי ברור לכל כי לא זה מה שיעשה את האפקט, ועל כן בטיקטוק נוקטים עכשיו בפעולה נגד התכנים הללו. בטיקטוק מנסים דווקא ליצור תוכן יותר מהוקצע בנושאים כלכליים, ובאחרונה החלו להפיק לצד ארגון Citizens Advice סרטונים שילמדו את המשתמשים על המינוח בתחום ואיך צריך לקבל החלטות פיננסיות.

מרטין במפורד מפירמת הייעוץ הפיננסי Informed Choice מצוטט בעיתון הכלכלי הבריטי מעריך כי באופן ספציפי בטיקטוק ישביתו "תוכן שיווקי, או שיווקי בצורה עקיפה, שמוביל ללינק אפיליאייט (שיווק שותפים, מפרסם הלינק מקבל מאתר החברה אליה מוביל הקישור עמלה על כל הקלקה – א.פ), למשל לעמוד הרשמה לפלטפורמת מסחר שמקנה לך מניות בחינם עם הרישום".

עוד הוסיף כי "יש המון תוכן כזה, בדרך כלל מפי אנשים שלא מבינים הרבה שרק מפתים את העוקבים שלהם בהבטחות על התעשרות, אבל בפועל, עושים כסף מאנשים באמצעות אותו שיווק שותפים. אני מקווה שעדיין יש מקום לחינוך פיננסי מהימן בטיקטוק – זו הדרך היחידה והטובה ביותר להלחם בכל השרלטנים".

הצעד הזה של טיקטוק מאיים במידת מה על הצמיחה של פלטפורמות דוגמת רובינהוד, אי טורו ו-So-Fi. פחות חשיפה, לא רק למודעות שלהן או לפוסטים עליהן, אלא בכלל לתחום ההשקעות פירושו פחות משתמשים צעירים שיורידו את האפליקציה ויסחרו דרכה. כמה פחות? אלה נתונים שקשה למדוד. כמובן שלא כל טיקטוק יקום ויפול דבר, למי שרוצה לקבל עצות מסוחרים עצמאיים ולא מנוסים יש די פלטפורמות אחרות לחפש בהן, המפורסמת בהן היא אותו פורום wallstreetbets בקהילת רדיט, אליו תמיד ניתן לסור. ואולם, אי אפשר להתעלם מכך שגל הסוחרים העצמאיים קשור גם בתרבות הרשתות החברתיות ובתשוקה המדבקת של משפיעני רשת על עוקביהם.

קיראו עוד ב"גלובל"

אפשר לומר שפלטפורמות המסחר העצמאי, ונזכיר גם את קרן פידליטי שהשיקה חשבון ברוקראז' לבני נוער, הן שגרמו לטיקטוק לקחת על עצמה את כובע שומר הסף במשחק הזה. הסיבה היא שהן עצמן לא מילאו אותו, והרי הן מספקות את השער דרכו מוציאים המשתמשים לפועל את העצות שקיבלו מגורם זה או אחר. בין אם יהיה זה מטבע קריפטוגרפי, חברה שיתרות השורט עליה גבוהות או נכס סיכון אחר – רוב הפלטפורמות הללו לא שיגרו אזהרות למשתמשיהן לפני פעולות מעין אלה.   הסיבה הפשוטה היא המודל הכלכלי שמתמרץ אותן לעודד משקיעים לבצע כמה שיותר פעולות, ולא לעצור בעדן. מהמשתמשים עצמם אפליקציות המסחר, הנחשבות לברוקריות, לא גובות דמי עמלה. את הרווח שלהן הן עושות כשהן מרכזות את כל פקודות ההשקעה ומספקות מעין משפך שמוכר אותן לעושי השוק – הם שבסופו של דבר סוגרים את העסקה המבוקשת. ובמצב שכזה, כפי שהסברנו פה בעבר, רובינהוד ודומותיה מעוניינות בכמה שיותר פקודות. מידה של הוגנות, או אולי אחראיות מחייבת שצריכה להיות מובנה מאליה, גילתה So-Fi, שהחלה ליידע כל משתמש שרוכש מטבעות קריפטו, כי הוא עלול לאבד את כל כספו.

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה