דירוג קופות גמל להשקעה - אנליסט, הפניקס וילין לפידות מובילות בתשואות; אלטשולר שחם מאכזבת
אלטשולר שחם שמנהלת חצי מהיקף קופות הגמל להשקעה הניבה מתחת לממוצע התשואות המשוקלל של כל הגופים; התשואה הממוצעת במסלול הכללי מתחילת השנה - 7.3%, במסלול המנייתי - 13%
קופות הגמל להשקעה במסלול הכללי הניבו במחצית הראשונה של השנה תשואה של כ-7.3% וזאת בהמשך לתשואה ממוצעת של 4.6% בשנה שעברה. המובילה מתחילת השנה היא הראל עם תשואה של 8.16%, כשבטווח של 12 חודשים מובילה הפניקס עם 22.07%. בטווח של 36 חודשים מובילה אנליסט ואחריה הפניקס.
קופת גמל להשקעה היא מוצר חדש יחסית וקצת קשה לעיכול, אבל כשהציבור הפנים את היתרונות הוא הזרים לקופות הללו כספים בהיקפים משמעותיים. היקף הנכסים המנוהלים בקופות הללו הוא כ-23 מיליארד שקל ומדובר בקטגוריה הצומחת ביותר בקופות הגמל. זאת היתה המטרה של האוצר עם השקת המוצר לפני כחמש שנים - להסיט כספים לחסכונות שעשויים להיות לטווח ארוך, וזה בהדרגה מצליח.
למעשה, לא מדובר בקופת גמל. למרות השם - "קופת גמל להשקעה", אין בקופת גמל להשקעה חובה לחסוך לטווח ארוך כפי שיש בקופות האחרות. אבל כן עדיף לחסוך בקופת גמל להשקעה לטווח ארוך כי אז נהנים מהטבות המס של החיסכון לטווח ארוך (החיסכון הפנסיוני - פנסיה וקופות גמל רגילות), אבל החוסך יכול להנזיל את הקופה בכל רגע שהוא רוצה.
כלומר, יש כאן יתרון מובנה בהגדרה על פני השקעות לזמן קצר, כי להבדיל מקרנות הנאמנות למשל - שבהגדרה אין להן יתרונות מיסוי - כאן אפשר להשקיע גם אם לא בטוחים לאיזו תקופה וזה יכול להתגלגל לבסוף לחיסכון לטווח ארוך עם יתרונות. יתרון נוסף, אגב - ניתן לעבור בין קופות ובין מסלולים בלי שהאירוע יחשב כאירוע מכירה לצורך מס (כלומר בלי לשלם מס במעבר בין הקרנות).
ההשקעה בקופת גמל להשקעה מוגבלת לכ-70.9 אלף שקל בשנה (התחיל ב-70 אלף שקל צמוד למדד), וזה במקרים רבים מהווה חיסרון. בקרנות נאמנות אין כמובן הגבלה. כמו כן, במכשיר של חברות הביטוח - פוליסות חיסכון, גם אין הגבלה. פוליסות חיסכון דומות במהות שלהן לקופות גמל להשקעה, אם כי לרוב דמי הניהול בהן גבוהים יותר.
תשואת קופות הגמל להשקעה במסלול הכללי:
בקופות הגמל להשקעה ישנם מספר מסלולים, כאשר המסלולים העיקריים הם המסלול הכללי שמורכב בעיקר מאגרות חוב עם מרכיב של מניות. זה המסלול המוביל, בהגדרה, בחיסכון של הישראלים - גם בקופות גמל להשקעה, גם בקרנות להשתלמות וגם בחיסכון לטווח ארוך, והסיבה היא שהציבור בדרך כלל 'זורם' עם מה שהוא מקבל ולא בוחר באופן אקטיבי מסלול השקעה. זה לא תמיד חכם, שכן פעולה קטנה עשויה להניב רווחים גבוהים יותר בצורה משמעותית בטווח הארוך (ראו לדוגמה את המאמר הזה שמדבר על ההטיות פסיכולוגיות שגורמות לכך שגם כשאנחנו כבר משווים מחירים ומשתדלים להיות צרכנים נבונים – אנחנו עושים טעויות קריטיות ומשקיעים את המאמצים במקומות הלא-נכונים).
מעבר לכך, יש את המסלול המנייתי שמתאים לצעירים שכן על פני זמן התשואה במניות גבוהה מתשואה על אפיקים סולידיים ולצעירים יש טווח השקעה ארוך - כזה שגם אם תהיה מפולת יהיה זמן לתקן.
תשואות גבוהות במסלול המנייתי
התשואה במסלול המנייתי בקופות גמל להשקעה במחצית הראשונה מסתכמת ב-13%, אחרי תשואה של 9.4% בשנה שעברה. ילין לפידות בראש מתחילת השנה עם תשואה של 14.94%. ב-12 החודשים האחרונים מובילה מור עם תשואה של 41.52% ובמבחן של שלוש שנים מובילה אנליסט עם תשואה של 62.35%.
קופות הגמל להשקעה הגדולות ביותר הן של אלטשולר שחם. אלטשולר מנהלים יותר ממחצית הכספים בקופות הגמל להשקעה. עד לאחרונה (כשנה) אלטשולר שחם היתה חזק בצמרת, אבל בחודשים האחרונים כבר לא (וזה נכון גם בקרנות ההשתלמות ובקרנות הפנסיה). בינתיים אין פדיונות, אבל אם זה יימשך, הציבור עשוי למשוך ולהעביר את כספו לגופים אחרים. התשואה שמייצר השנה אלטשולר שחם לחוסכים היא מתחת לממוצע התשואות, כלומר מגוף מוביל, הפך אלטשולר לגוף שנמצא בחלק השני של הטבלה (להרחבה - האם מגע הקסם של גילעד אלטשולר נעלם?)
צפויה מכה לענף קרנות הנאמנות?
בשנה הקרובה ועדת הכספים תדון באפשרות של הבנקים לשווק קופות גמל להשקעה. עדיין לא ברור אם וכאשר תשווק קופ"ג להשקעה בבנק, כיצד היא תשווק. האם דרך מערכות הייעוץ הפנסיונית בבנק, אשר בשנים האחרונות מצטמצמות, או דרך מחלקות הייעוץ להשקעות. במידה שתיבחר האופציה השנייה, כלומר בצורה דומה לזו שמשווקים קרנות נאמנות, יהיה מדובר במכה משמעותית לענף הקרנות.
בתוך כך, בשנת 2020 חתם שר האוצר על התקנות המאפשרות ניוד של כספים מקופת הגמל להשקעה לקרן הפנסיה והאפשרות למשוך את הכספים הללו בצורת קצבה. משיכה כספים בצורה כזו תעניק הטבת מיסוי משמעותית בדמות פטור ממס רווחי הון שעשוי להצטבר לעשרות אלפי שקלים לאחר עשרות שנים של חיסכון. בין השנים 2016 ועד 2020 מי שביקש למשוך את הכספים בתקופת פרישה נאלץ לשלם מס או להמתין.
ניהול פאסיבי או אקטיבי?
בשנים האחרונות הרעיון כי מנהלי כספים אינם יכולים להציג תשואה עודפת בהשוואה למדדי המניות חדר גם לענף החיסכון לטווח ארוך. בעקבות כך, גם מנורה וגם אקסלנס השיקו קופות גמל להשקעה במסלול המנייתי שכוללות ניהול פאסיבי (בשנה האחרונה הושקו גם קרנות פנסיה שעוקבות אחרי מדד ה-S&P 500 מבית הפניקס והלמן אלדובי).
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
5.אלטשולרבן 22/07/2021 19:32הגב לתגובה זו2 0עזבתי אותם גם בהשתלמות וגם הגמל להשקעה. הפכו גדולים מדי ולא אטרקטיביים. שירות רע מאוד. תשואות גרועות בשל בץהגודל. זה כמו טיטאניק מול אנליסט חמור שזה כמו סירת מירוץ.סגור
-
נטשתי את אלטשולר שחם לטובת אנליסטגם אני 24/07/2021 00:27הגב לתגובה זו3 0הרווחתי מכל העולמות: בזכות המעבר מאלטשולר לאנליסט, הרווחתי: * שיפור בתשואות * הנחות בעמלות ל 0.6% * שירותסגור
-
4.אל דאגה ביולי ימחקו את רוב התשואות כרגיל חח (ל"ת)גל 19/07/2021 16:29הגב לתגובה זו0 3סגור
-
3.קופת התגמולים של בנק לאומידניאל 19/07/2021 12:25הגב לתגובה זו1 0התשואה לחודש יוני 2021 היתה 1.42 אחוז, בתקופה מחודש ינואר ועד יוני 2021 תשואה של 9.91 אחוז, מדהים, כי זה במסלול כללי. כל הכבוד לקופת התגמולים של בנק לאומי, יישר כח !!!סגור
-
לאומי עמלה גבוהדבי 09/12/2021 13:15הגב לתגובה זו0 0עמלה גבוה לעומת אנליסט שעושה אותו דבר בחצי עמלהסגור
- טען עוד
-
לא מוכר.... (ל"ת)קובי 19/07/2021 17:29הגב לתגובה זו0 0סגור
-
2.מי שילם לכם על הכתבה הזו ?משיקע ותיק 19/07/2021 09:55הגב לתגובה זו1 0ידוע ככל שיש יותר נכסים כך קשה יותר לייצר תשואה גבוהה יותר אבל היציבות היא הבונוס עם חברה גדולה כמו אלטשולר, בחיים לא אשים סכום גבוה בחברה חדשה רק בגלל תשואה גבוהה. אולי אפתח קופה נוספת באחד הגופים החדשים כמו ילין ואשים שם סכום שמהווה 10% מהתיק שלי ואבדוק אותם עוד שנה שנתייםסגור
-
ילין גוף חדש? חחח (ל"ת)כרוש 20/07/2021 15:44הגב לתגובה זו0 0סגור
-
1.מעניין למה כל הזמן מתעלמים מהתוצאות של מנורה, אינטרסים? (ל"ת)יניב ירקת 19/07/2021 09:42הגב לתגובה זו0 0סגור