"המצב בין ארה"ב לסין רק הולך להחריף"
אחד הציטוטים המפורסמים המיוחסים לסופר מארק טוויין, הוא "שההיסטוריה אולי לא חוזרת על עצמה, אבל היא מתחרזת". כלומר, מה שהיה הוא לא מה שיהיה, אבל יש הרבה נקודות משיקות. אז ברוכים הבאים למאה ה-21, כשמדינה קומוניסטית טוטליטרית מנסה להתחרות על ההגמוניה המערבית בחסותה של הדמוקרטיה. כתבנו כאן לא מעט על העימות הגובר בין סין לארה"ב, כשהראשונה מכוונת לכרסם בדומיננטיות העולמית האמריקאית, במה שמתפתח למלחמה קרה חדשה, בחסותה של מלחמת הסחר בה החל הנשיא הקודם דונלד טראמפ ומועצמת עכשיו על ידי הנשיא הנוכחי ג'ו ביידן, שמגייס מדינות לשותפויות חדשות.
בניגוד למלחמה הקרה מול ברית המועצות לשעבר, שאמנם הייתה בעלת פן אידאולוגי מובהק, הגוש הקומוניסטי מול הגוש הדמוקרטי, המלחמה ההיא, שהסתיימה בנפילת חומת ברלין, ברובה נסבה סביב הרתעה צבאית, בעיקר סביב פיתוח ארסנל גרעיני. אז בשבועות האחרונים עשינו עוד צעד או שניים לעבר הימים החשוכים ההם שחילקו את אירופה לאחר מלחמת העולם השנייה וגם את העולם כולו.
זה החל בשבוע שעבר, כשמדינות נאט"ו, יחד עם אוסטרליה, ניו זילנד ויפן, האשימו את סין בהאקינג למיקרוסופט MICROSOFT +1% MICROSOFT 417 +1% סגירה:0 פתיחה:411.06 גבוה:417.4 נמוך:411.06 מחזור:-- לעמוד ציטוט חדשות גרפים פרופיל חברה המלצות כתבות נוספות בנושא: (MSFT) ויצרו ברית ראשונה נגד מדינה קומוניסטית ב-30 שנה האחרונות. ביום שני האחרון כבר נעשה הצעד השני והמפחיד יותר, פדרציית המדענית האמריקאית (FAS) חשפה צילומי לוויין, שלטענתם מראים כי סין בונה מתקני שיגור גרעיניים בעל יכולות שיגור ל-110 טילים במחוז שינג'יאנג ומרחיבה את יכולותיה בתחום ששיתק את העולם מפחד במשך 45 שנה. מוקדם יותר השנה נחשף כי סין בונה מתקן דומה במחוז גאנסו שבו 120 מתקני שיגור.
עד כה דווח שלסין יש 20 מתקני שיגור לטילים ארוכי טווח (ICBM), כך שמדובר בעלייה של פי 10 ביכולותיה ושינוי מרחיק לכת ממדיניות "ההרתעה המינימלית" שבה החלה סין ב-1960, אז ביצעה את הניסוי הגרעיני הראשון שלה.
"מדובר בהרחבה המשמעותית ביותר של הארסנל הגרעיני הסיני מאז ומעולם", כתבו ב-FSA והוסיפו כי "התוכנית הסינית הנוכחית מהווה את בניית המתקנים הגדולה ביותר מאז שארה"ב ורוסיה בנו מתקנים שכאלה במלחמה הקרה, כשמספר מתקני ה-ICBM שסין בונה עולה בכמות על זו שהייתה ברשות רוסיה ולמעלה מחצי מהכמות של ארה"ב".
"קרשנדו של מכירות פאניקה"
השבוע בפגישה בין שר החוץ הסיני וואנג יי וסגנית שרת החוץ האמריקאית וונדי שרמן, הסינים ביקשו להסיר מהמדינה את הסנקציות והמכסים שהשית עליהם הנשיא הקודם דונלד טראמפ, ואמרו כי ארה"ב עושה "דמונזיציה לאויב מדומיין". שרמן לא התרגשה כל כך ואמרה כי היא "לא צופה שינוי מהותי בזמן הקרוב".
בכל מקרה, בשנה האחרונה סין מייצרת מהלכים של הסתמכות כלכלית עצמית, כשבין היתר השתלטה על הונג קונג וביטלה את שיטת "מדינה אחת – שתי שיטות", ששמרה על אוטונומיות כלכלית עבור הונג קונג. בתגובה, הממשל האמריקאי הזהיר לאחרונה כל חברה אמריקאית שרוצה לעשות שם עסקים. זה הרתיח את הסינים.
סין גם מבדלת את עצמה מארה"ב בכך שהיא נכנסת ראש בראש בענקיות הטכנולוגיה הסיניות ומנסה להגביל את הנפקות החברות הסיניות בנאסד"ק, כשמי שסובלים הם המשקיעים. מדד הטכנולוגיה האנג סנג, שהושק ביולי אשתקד, ירד בכ-40% מאז פברואר וגם ראינו את זה בירידות החדות ביום שני ושלישי השבוע במרבית המדדים הסיניים המרכזים, כשהמשקיעים החלו להיפטר מנכסים של בריאות מחשש שהם יהיו היעד הבא של הממשל הסיני.
"המנעד הרחב של ההתערבות הממשלתית הסינית לשליטה בסקטור הפרטי יצר קרשנדו של מכירות פאניקה", כתבו בבנק ההשקעות ג'פריז במכתב למשקיעים לאחרונה והוסיפו כי "הרשויות מנסות להוריד את חוסר השוויון החברתי ומנסות להילחם בעליות מחירים משמעותיות שמעלות את עלות המחייה".
"המצב בין ארה"ב לסין רק הולך להחריף"
רון פרושאור, מי שהיה שגריר ישראל באו"ם, החל את הקריירה הדיפלומטית שלו במערב גרמניה בסוף שנות ה-80, אי אז לקראת סיומה של המלחמה הקרה. לפי התמונה שהוא מצייר, המערכה של ארה"ב מול סין היא מורכבת לא פחות ואולי אפילו הרבה יותר מהמערכה ההיא מול ברית המועצות, מאחר וסין חזקה ומתקדמת ביותר תחומים.
"אין ספק שהסיפור הסיני עומד בראש הסוגיה של מדיניות החוץ האמריקאית", אומר פרושאור בראיון לביזפורטל. "זה אסטרטגי בכמה רמות. קודם כל הכלכלית, רואים את החשש האמריקאי מהתחזקות היואן שיכול לערער את הדולר. אתה גם רואה את המעורבות של הרבה חברות סיניות בנאסד"ק והאמריקאים לא אוהבים את זה.
"הנושא השני הוא הטכנולוגי, לדוגמה ייצור הצ'יפים ובינה מלאכותית, שהעניקו עד עכשיו את היתרון הטכנולוגי, האמריקאים רואים את ההתעצמות הסינית כאיום. שלישית המערכה היא צבאית, רואים את זה בים הסיני אבל גם במרחבים אחרים. מזכיר המדינה נמצא עכשיו בהודו, וארה"ב רואה את הודו כמשקל נגד סין.
המצב ישתפר או יחריף?
"זה ממש עומד להחריף לדעתי. פחות בדיבורים ויותר במעשים, בגלל שהם רואים את הסינים כאיום על ההגמוניה. קחו את הדוגמה של ארה"ב ורוסיה הייתה מערכת דו קוטבית שדיברו עליה, אבל רוסיה חוץ מעוצמה צבאית, זה היה אפס כלכלית ואפס מדינית. כשארה"ב מגדירה את סין כאיום, זה גם בפרישה הכלכלית אבל גם בתחום הטכנולוגי.
"נכון להיום סין עקפה את רוסיה כמתחרה מספר אחת פוטנציאלית. רוסיה עדיין שחקנית אבל בעיקר מציקה, כי חוץ מנפט, אין להם כלום מבחינה כלכלית. אפילו הדמוקרטים שביקרו את טראמפ, היה ביניהם קונצנזוס בכל מה שנוגע בסין. אבל בניגוד לטראמפ, ביידן במקום לדבר עושה. הוא לא משאיר את זה ברמה התיאטרלית אלא מגייס את האירופאים ועוד מדינות ושואל אותם: באיזה צד אתם?"
נראה את העולם מתחלק לגושים שוב?
כבר עכשיו יש מדינות שמושפעות מסין, האוסטרלים התמרדו מול סין, גם הקנדים. יש השפעה מאוד גדולה של סין. היפנים לא יתנו להם דריסת רגל. סין עושה כל מה שעולה על רוחה והיא הופכת לשותפת הסחר הגדולה ביותר של לא מעט מדינות. בשורה התחתונה היא האיום הכי גדול על ארה"ב.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
9.סין לא מהווה בעיה לעולם החופשי, ארה"ב כןכלכלן 29/07/2021 12:04הגב לתגובה זו1 2סין כבר מזמן אינה מדינה קומוניסטית, אמנם אי אפשר להגיד שהיא לא מתערבת בבוטות בכלכלה ובשווקים הפרטיים שלה, אבל גם אי אפשר להגיד שארה"ב לא עושה את זה עם כל הטריליוני דולר שהיא מדפיסה. ארה"ב מפחדת מאינפלציה הרבה יותר מאשר סין ויש לה הרבה בעלי הון שיאכלו אותה ויאבדו את מעמדם העליון כשיאלצו לחלוק אותו עם מעמד הביניים הגבוה במקרה ואינפלציה כזאת תתפרץ בחוזקה. למעשה החשד הוא שהמלחמה הפכה לביולוגית וארהב יחד עם ישראל פיתחו את וירוס הקורונה כדי להאט את השפעת האינפלציה על הכלכלה האמריקאית.סגור
-
8.שקטא 29/07/2021 10:34הגב לתגובה זו2 1ואף מילה על הקורונהסגור
-
7.דורשים מישראל זכויות לפלסטינים- שידרשו זכויות לסינים (ל"ת)לילי 29/07/2021 10:18הגב לתגובה זו1 0סגור
-
6.סין. רציתם גיוון בתיק - קיבלתם.. (בלי מצנח) (ל"ת)פוקסי 29/07/2021 08:56הגב לתגובה זו1 0סגור
-
5.סיןדייב 29/07/2021 01:55הגב לתגובה זו0 1פרושאור טועה בגדול...כי שי מסחר ער וענק בין שתי המדינות ואין לאף אחד אינטרס לקלקל..כי הכלכלה חזקה מכל !סגור
- טען עוד
-
4.ארהב תיפול אוטוטואנונימי 29/07/2021 00:47הגב לתגובה זו0 1לא שאני מאושר מזה, קומוניזם אף פעם לא היה חביב עלי, גם כל מעורבות קטנטנה ממשלתית שנקראת סוציאליזם. סין לא ממצמצת, בעוד המערב וגם ישראל הורסים עסקים ועושים את המוות לחיים אזרחים כלכלית.סגור
-
3.סוףסוף העולם התעורר שנים אני צורח את זה מקווה שזה לאעפר עצמאי 28/07/2021 22:31הגב לתגובה זו4 1מאוחר מידי ומעט מידיסגור
-
אהה, זה אתה שצרחת עופר העצמאי...עכשיו אני יודע מי הפריעמאו טסה טונג 29/07/2021 04:22הגב לתגובה זו0 1לי לישון בצהרייםסגור
-
2.תרחיקו את כל הסינים ממחשבים רובוטיקה וכו' מארה"ב אלו סואל"מ 28/07/2021 21:36הגב לתגובה זו7 1הסינים אלו סוסים טרויאנים בארה"ב . המלחמה תוכרע בשיתוק מידע ולא בשיגור טילים .סגור
-
1.כנראה גם לבנק ישראל ואלשולר שחם (ל"ת)כספי 28/07/2021 21:32הגב לתגובה זו2 0סגור