שביתה בצ'ילה וקורונה בסידני: האם העולם עומד בפני מחסור בנחושת?

המכרה הגדול בעולם בדרך לשביתה, כשהממשלה מתחילה להכניס כוחות צבא למחוז סאות' ניו וויילס כדי לאכוף את הסגר. מנגד - בינתיים הבורסה שוברת שיאים. ואיך זה קשור לצ'ילה?
 | 
telegram

כמו מרבית הדברים שקורים באוסטרליה, נתחיל מ-2 סיפורים ביזאריים: הראשון, חברת ביגוד אוסטרלית טענה כי הבגדים שהיא מייצרת מסוגלים למנוע קורונה. השופט מצא כי ההתנהגות שלה הייתה "טורפנית ומסוכנת", בכך שניסתה לנצל את הפחד של אנשים מההתפרצות - וקנס אותה ב-3.7 מיליון דולר. הסיפור השני, שני גברים יצאו להשתזף בעירום בטבע דרומית לסידני, נאלצו להזעיק את עזרת כוחות הצלה, לאחר שלטענתם צבי עצבני החל רודף אחריהם. כשהכוחות הגיעו אליהם, אחד מהם נמצא משוטט רק עם תיק על גבו והשני נמצא לא הרחק ממנו כשהוא לבוש חלקית. הסוף אולי טוב, אבל כל אחד מהם  נקנס ב-1,000 דולר אוסטרליים על הפרת הסגר שהושת על המחוז, בשל התפרצות ורייאנט הדלתא.

אפשר לתאר את מה שקורה ביבשת המבודדת כלא פחות מהיסטריה. עד כדי כך, שבגלל הפרות המוניות של אמצעי הסגר, הממשלה המקומית בניו סאות' וויילס, מקום מושבה של סידני ואזור הכולל 6 מיליון בני אדם, הודיעה על הכנסת כוחות צבא כדי לסייע למשטרה המקומית לאכוף את החוק. נכון לכרגע, פרט למשלחת האוסטרלית לאולימפיאדה שחלקה הנכבד נדבק בקורונה, מתוך כ-26 מיליון אזרחים אוסטרליים, לפי משרד הבריאות שם התגלו 239 נדבקים חדשים - שיא מאז פרצה הקורונה.

רוב העולם קינא - אבל אוסטרליה, שוב, חוזרת לסגר 
אז נכון שאמנם רוב העולם קינא באוסטרליה, כאשר שם האזרחים הלכו לפאבים, מסעדות ומסיבות ורוב הפעילות הכלכלית עבדה כסדרה (חוץ מהסגר הראשון הגדול שארך למעשה חצי שנה), אבל הוורייאנט הידוע לשמצה דלתא, שהופך להיות "הפופולרי" ביותר בעולם על פי ארגון הבריאות העולמי, הוביל - שוב - לסגרים במרבית המחוזות במדינה. העובדה שרק 5% מהאוכלוסייה המבוגרת חוסנה לגמרי, מתחילה לערער את אמון הציבור בממשלה ואחוזי התמיכה בה מתחילים לרדת, כשלראשונה זה זמן רב האופוזיציה מובילה ב-51% תמיכה על פני הממשלה המכהנת.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

הסגר הנוכחי, יחד עם אמצעי הריחוק החברתי שאמורים להימשך לפחות 3 חודשים בשל החורף האוסטרלי, גם מגובה במספרים. ההערכות הן שהנזק הכלכלי נאמד ב-760 מיליון דולר כל שבוע. זאת למרות שברבעון הראשון של השנה, התמ"ג האוסטרלי צמח ב-1.8% ביחס לרבעון האחרון של 2020 ועלה ב-1.1% ביחס לתקופה המקבילה אשתקד. גם תנאי הסחר במדינה שוברים שיאים של 10 שנה, כשעלו ב-7.4%, במיוחד בשל עלייה במחירי ייצוא הסחורות, כשמתכת וגז (LNG) מובילים את ההובלה.

עם זאת, הרשויות האוסטרליות זהירות מאוד בנוגע להערכות הכלכליות שם. "מה שממשיך לייצר חוסר ודאות גבוהה זו האפשרות להתפרצויות משמעותיות של קורונה, שאמורה להתייצב עם המשך התחסנות האוכלוסייה", אמר נגיד הבנק המרכזי האוסטרלי, פיליפ לואו.

בינתיים הבורסה שם שוברת שיאים, למרות שבניגוד לבורסות אחרות, לקח למדד סידני 200 זמן לסגור את הפער. ב-1 בינואר 2020, המדד עמד על קצת יותר מ-7,000 נקודות, ב-1 במארס המדד התרסק בכמעט 30% והגיע ל-5,076 נקודות. לקח לסידני 200 13 חודשים לחזור לאותה הרמה, כלומר רק באפריל האחרון, אבל נכון לעכשיו הוא ברמת שיא של קצת יותר מ-7,392 נקודות – רחוק בפחות מ-1% מהשיא היסטורי שהיה ביום חמישי האחרון כשהמדד של 200 החברות הגדולות באוסטרליה 7,431 נקודות.

האם צפוי מחסור עולמי בנחושת? 
בכל מקרה, המדינה צפויה להרוויח מהבום של הסחורות בעקבות הצפי להוצאות מוגברות של מדינות על תשתיות, אבל גם בשל הבום של הרכבים החשמליים. בינתיים אבל, יש חשש אמיתי למחסור עולמי בנחושת, לאחר שעובדי קבוצת BHP (BHP) – ששווי השוק שלה עומד על 200 מיליארד דולר – האנגלו-אוסטרלית בצ'ילה, הודיעו כי הם יוצאים לשביתה.

צ'ילה היא המדינה בה כורים הכי הרבה נחושת בעולם – 5.7 מיליון טונות ב-2020 – והחשש הוא שייווצר פער בין הביקושים האדירים למתכת המוליכה לבין היכולת של הכורים לספק אותה. במיוחד לנוכח העובדה שמכרה אסקונדידה, בה כנראה תהיה השביתה, הוא המכרה הגדול בעולם.

במאי האחרון מחיר החוזה על הנחושת שבר שיא של כל הזמנים, כשהגיע כמעט ל-4.8 דולר. כעת החוזה נסחר על מחיר של קרוב ל-4.5 דולר, כשמתחילת השנה המחיר עלה בכמעט 28%. 

תגובות לכתבה(0):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות