לפעמים החגיגה נגמרת: האם נראה עוד הנפקות ענק סיניות בוול סטריט?
זה לא סוד שהיחסים בין ארה"ב לסין מתדרדרים בשנים האחרונות, אבל עד לא מזמן, זה ממש לא הפריע למשקיעים בוול סטריט, ששפכו מיליארדים על חלומות הצמיחה המקוונים של המדינה המאוכלסת ביותר בעולם. אבל אז הגיעה הנפקת התחרה הסינית של אובר דידי, שהסבה נזקים של עשרות מיליארדים ואף אחד כבר לא יכול להתעלם מזה.
ההנפקה של מניית ענקית הקמעונאות המקוונת הסינית, עליבאבא בספטמבר אלפיים וארבע עשרה, הייתה נקודת המפנה הראשונה ביחסים שבין המשקיעים בוול סטריט לחברות סיניות. החברה הכי מפורסמת שיצאה מסין בעידן החדש, הצליחה לגייס עשרים וחמישה מיליארד דולר בשישים ושמונה דולר למניה, מה שהפך אותה עד אז להנפקה הכי גדולה בהיסטוריה.
ההנפקה המוצלחת ההיא פתחה את התיאבון לשני הצדדים. מצד אחד האמריקאים ראו הזדמנות להרוויח על הצמיחה המסיבית של האינטרנט במדינה המאוכלסת ביותר בעולם. מהצד של החברות הסיניות, הן נפתחו לעולם מלא של ירוק. אנחנו לא מדברים על איכות סביבה חס וחלילה, אלא על דולרים כמובן. כשעשרה יואן שווים היום דולר וחצי, הסינים פשוט ניצלו את הכסף הגדול שזרם אל הנאסד"ק וכל מה שמריח מטכנולוגיה.
ככה קיבלנו למדד הטכנולוגיה האמריקאי ולהכרה עולמית של מניות של חברות ענק כמו טנסנט עם שווי שוק שמתקרב לשש מאות מיליארד דולר, ג'יי.די קום, הגוגל הסיני באידו, פינדואדו ועוד ועוד ועוד.
מעבר למלחמת הסחר והיחסים המתערערים בין שתי המעצמות, נקודת המפנה השנייה שראינו בשטח, על רצפת השוק, זו ההנפקה של המתחרה הסינית של אובר, דידי. חברת הענק הזו הנפיקה בסוף יוני וגייסה למעלה מארבעה מיליארד דולר לפי שווי של שבעים מיליארד. מאז החברה מחקה 20 מיליארד דולר בחודש.
איך? לא עבר שבוע והחברה הודיעה כי היא נמצאת תחת זכוכית מגדלת של הרגולטורים בסין, שמנעו ממנה לגייס משתמשים חדשים ואף מחקו אותה מכל חנויות האפליקציות וגם מהאפליקציות שבהן היה לה קישור מהיר.
לפני יותר משנה הרגולטור הסיני התחיל להשית רגולציות על ענקיות האינטרנט. בין אם זה שימוש בדאטה, מונופולים ומניעת תחרות, שמירה על זכויות הצרכן ועוד, הגשם הרגולטורי לא פוסק. האם זה מוצדק חברתית ומוסרית? אפשר להתווכח, במיוחד לאור הרקורד הסיני בשמירת זכויות אדם. יכול להיות שהסינים מפחדים מהכוח שהחברות האלה אוגרות. ככה או ככה זה מפחיד את המשקיעים. מאוד מפחיד ויש נהירה המונית מסקטורים שלמים במדינה.
במקביל, הסינים זימנו בסוף השבוע האחרון את ראשי ענקיות הטק, כשבין היתר, הם הודיעו שיקשו על רישום של חברות מחוץ לסין.
גם לרשות ניירות ערך האמריקאית, ה-SEC נמאס מהמצב. ביום שישי פרסם ראש הרשות, גארי גנסלר הוראה שתחייב כל חברה סינית שרוצה להנפיק לחשוף מהם הלחצים הרגולטוריים העומדים בפניה. יש עוד עניין. כל החברות הסיניות שרוצות להיות מונפקות מחוץ לסין, פותחות חברות קש במקלטי מס, אז זו גם בעיה. לפי דיווח ברויטרס, גנסלר גם עצר בסופ"ש את כל ההנפקות הסיניות שהיו בצנרת.
אז האם נראה הנפקות סיניות ענקיות בוול סטריט, כמובן שרק ימים יגידו, אבל כרגע, הדרך למחיקה של חלק מהחברות הסיניות הנסחרות בנאסד"ק נראית יותר ריאלית.
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה