מחוקקים בארה"ב לביידן: "החלף את פאוול"
שבוע המסחר בשבוע שעבר התאפיין בתנודתיות ועצבנות. המתח היה בשיא, כשהשוק כולו ציפה לנאומו של יו"ר הפד' ג'רום פאוול ביום שישי האחרון שכלל את המשך המדיניות בתחום הריבית וגם ההתערבות בשוק האג"ח.
אז אחרי שפאוול הצליח להרגיע כשאמר שנכון לכרגע הריבית לא תעלה, הפד' עצמו רוגש ורועש לקראת הודעתו של הנשיא ג'ו ביידן לגבי זהותו של היו"ר הבא, שעליו או עליה צפוי להכריז ביידן לקראת סוף החודש.
בבנק לומבארד אודייר השוויצרי צופים שייקח למעלה משנה לפני שהפד' יעלה את הריבית מחדש. "ארה"ב מתקרבת נקודה בה תצומצם התמיכה המוניטרית חסרת התקדים במשק האמריקאי, בזמן שהתחזית הכלכלית של המדינה משתפרת", אמר סטפן מונייה, מנהל ההשקעות הראשי של הבנק השוויצרי לומברד אודייר.
"יו"ר הפד ג'רום פאוול אמר בעקבות הסימנים להתמתנות האינפלציה והשיפור בנתוני המשרות כי הבנק המרכזי עשוי להאט את קצב רכישת הנכסים שלו, אך הבהיר כי אין קשר בין צעד זה להעלאת הריבית – למרות שיש הצופים שכן", המשיך מונייה.
"יש לזכור כי למאזן הבנק הפדרלי השפעה רבה על יציבות השוק האמריקאי – מתחילת משבר הקורונה רכש הפד' נכסים ביותר מ-4 טריליון דולר 18% מהתמ"ג האמריקאי וכמעט והכפיל את מאזנו, העומד על 7.45 טריליון דולר.
בבנק אומרים כי אם לא יהיו שינויים, והפד יפחית את רכישת הנכסים שלו בינואר 2022 ב-10 מיליארד דולר בחודש, מאזנו יעמוד אז על 8.3 טריליון דולר. גודל המאזן של הפד חשוב מכיוון שהרחבה של רכישות האג"ח הממשלתיות משאירה פחות נכסים בטוחים למשקיעים, מה שדוחף את אלו להשקיע בנכסים מסוכנים יותר. לכך יכול להיות אפקט על התנהגות מרחיבה של השוק והזרמת כספים, השפעה שאפשר להשיג אחרת רק באמצעות הורדת הריבית.
"על כן, למרות שהביקוש הצרכני דוחף את האינפלציה מעבר ליעד הבנק המרכזי, יעד האינפלציה הגמיש מאפשר לפד להסתכל מעבר לעליות בטווח הקצר ולהימנע מהעלאה אוטומטית של הריבית כתגובה לעלייה.
"אנו צופים כי העלאת הריבית הראשונה בארה"ב לא תהיה לפני ינואר 2023, ותגיע רק לאחר השלמת צמצום רכישת הנכסים, ותקופה של יציבות בגודל המאזן של הפד, זאת למרות האפשרות לצמצום תכנית רכישת הנכסים. כמו כן, הריבית האמריקאית לא תחזור לרמות שנראו לפני התפרצות מגפת הקורונה עד שנת 2025", סיכם.
מחוקקים בארה"ב לביידן: "החלף את פאוול"
בשבוע שעבר דיווחו כלי התקשורת בארה"ב כי שרת האוצר ג'נט ילן תומכת בהמשך מועמדותו של פאוול הרפובליקני בתפקיד, בשל מערכת העבודה הטובה הקיימת בין השניים. הערכנו כאן שגם עם תמיכתה, הבחירה עדיין לא בכיס שלו, מאחר והוא סמל של הממשל הקודם, שביידן מנסה להעלים כל זכר אליו, בשל האירועים סביב הבחירות האחרונות לנשיאות והתקיפות האישיות של הנשיא לשעבר דונלד טראמפ במשפחת ביידן.
מנגד, אתמול פנו קבוצת מחוקקים באגף הליברלי של המפלגה הדמוקרטית בקונגרס לביידן וביקשו ממנו שלא להעריך את הכהונה ובכך לבצע שינויים מקיפים בצמרת הבנק המרכזי.
"אנחנו דוחקים בנשיא ביידן לדמיין מחדש בנק פדרלי שממוקד בחיסול סיכונים אקלימיים וקידום צדק כלכלי וגזעי", כתבו המחוקקים, שטענו כי פאוול גם אחראי על הורדת רגולציות ו"החלשת" השווקים והוסיפו "תחת הנהגתו של פאוול, הפד' עשה מעט מאוד מאמצים לצמצם סיכונים הקשורים לשינויי האקלים המאיימים על הכלכלה שלנו".
במילים אחרות, הדמוקרטים רוצים דמוקרט בראש הפד'. זה לא מפתיע אבל בכיר בבית הלבן אמר אתמול כי ביידן "ימנה את המועמד המתאים ביותר שלהערכתו יהיה האפקטיבי ביותר ליישם את המדיניות המוניטרית של ארה"ב".
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה