מחירי הנפט לאן? ב-OPEC+ ישבו היום על מדוכה סוערת במיוחד
בעוד חברות קרטל הנפט אופ"ק ובנות בריתן נערכות לעוד פגישה חשובה הערב (רביעי), מחיר הנפט שב לעלות. בשבוע שעבר קפץ המחיר של חבית WTI 10.6% ועומד שוב על סף 70 דולר. זו הייתה העלייה הכי חדה מאז יוני 2020 (כשכלכלת העולם החלה לצאת מגל התחלואה הראשון).
גם נפט מסוג ברנט התייקר 11.5% והגיע קרוב ל-73 דולר החבית (המחיר הגבוה ביותר מאז תחילת אוגוסט).
ברור כי רצה הגורל וסופת אידה, שהכתה בעוצמה בחופיה הדרומיים של ארצות הברית, הקדימה בכמה ימים את המפגש ויכול להיות שכמה מהטקסטים שכבר נכתבו לתקשורת, בזמן שהמחירים עוד ירדו, יצטרכו לעבור כעת התאמות.
אז כידוע, חברות הנפט והאנרגיה במפרץ מקסיקו סגרו את בתי הזיקוק לקראת סופת ההוריקן אידה, שאכן הסבה נזקים כבדים ואפילו זכתה לכינוי "סופה של פעם ב-170 שנה".
לשם השוואה, עוצמתה של אידה חזקה הרבה יותר מזו של הסופה קתרינה שהסבה נזק רב בדיוק לפני 16 שנים.
אידה גרמה לירידה בתפוקת הנפט הגולמי של כ-1.7 מיליון חביות ליום. זאת ועוד, מקיבולת הזיקוק נגרע היקף של כ-2 מיליון חביות ליום. אז זה הרקע לפסגת OPEC+ (זה השם של קבוצת מדינות אופ"ק, בהנהגת סעודיה, ובנות בריתן, בהנהגת רוסיה).
בתוך כך, חברות OPEC+ מתוכננות להיפגש היום ולדון בתוספת של 400,000 חביות נפט ליום למשך החודשים הבאים.
החברות סיכמו על התוספת הנ"ל לאחר ויכוח עז, בהתכנסות הקודמת שלהן. לקראת הפגישה, ועוד טרם התבררו תוצאותיה ההרסניות של אידה, התבטא שר הנפט של כוויית כי התוספת עליה הוסכם עשויה להיבחן שנית, לנוכח הישנות תחלואת הקורונה והווריאנטים השונים שלה, באזורים שונים בעולם. כך לפי רויטרס.
החשש הוא שהביקוש יקטן, בגלל שלפי הניסיון ייתכן שיינקטו מגבלות שיקטינו את הפעילות וגם משקי הבית שרואים כי התופעה שוב חוזרת על עצמה, ויש עוד ועוד ווריאנטים, יקטינו את ההוצאות. הנתון האחרון שפורסם והראה ירידה חדה של מדד ביטחון הצרכנים בארה"ב בחודש אוגוסט עלול להיות סימן ראשון לכך.
ארה"ב, שכרגע יכולת הפקת הנפט שלה קטנה יותר וגם מדיניותה להפחית את הזיהום הסביבתי בארה"ב מגבילה אותה, מפעילה לחץ על מנת להגדיל את ייצור הנפט על ידי OPEC. כך, לפני כשבוע קרא הנשיא ביידן לחברי OPEC להגדיל את תפוקת הנפט כדי למנוע עליה נוספת במחירו, על רקע האינפלציה הגבוהה בארה"ב. ברור שהלחץ יגדל בעקבות הסופה וגם זה פקטור חדש יחסית שהקרטל יצטרך לבחון.
בגלל שהלחצים הם מנוגדים – להקטין תקופה מהחשש מהקורונה, או דווקא להגדיל, עקב המחסור שנוצר בהיצע, התכונה סביב המפגש, שאמור היה להיות רגיל ולאשרר בעצם את החלטות המפגש הקודם, גדולה מאוד.
מהלך אפשרי של קיצוץ התוספת היומית, יחד עם התרחקות האפשרות שאיראן תגיע להסכם חדש עם המעצמות ותוסיף את חלקה להיצע העולמי, ואילו ארצות הברית, בשל הסופה הקשה, תתקשה לתת את חלקה – כל אלו פועלים כעת לעליית מחירי הנפט, מה עוד שקודם לכל ההתפתחויות הללו הם נסוגו לרמות נמוכות יותר והיו על סף 60 דולר לחבית.
במבט לתקופה הקרובה, יושפעו מחירי הזהב השחור מגל התחלואה הנוכחי, אך השאלה – לאיזה כיוון. מחד, ייתכן כי החשש מהאטה של הפעילות הכלכלית העולמית יגבר, מה שיגרום, אולי, לחברות OPEC+ להקטין את התוספת היומית, על מנת למנוע היווצרות עודף היצע, שילחץ את המחירים כלפי מטה.
מנגד, יש הסבורים כי בעקבות מתן אישור מלא (להבדיל מאישור חירום) לחיסון של Pfizer ו-BioNTech, הפעילות הכלכלית תגדל ואיתה יגדל גם הביקוש לתשומות ייצור, כולל נפט. אידה מהווה wild card ותוכל לדחוף לכאן, או לכאן, בהתאם למידת הנזק שייגרם ולזמן שייקח לחברות הפועלות באזור לחזור לפעול.
בשורה התחתונה, אני מעריכה כי OPEC לא תשנה את החלטתה, אלא תדבק בתוכנית המקורית, קרי תוספת של 400 אלף חביות ליום בכל חודש, עד דצמבר.
זאת, בשונה מהערכות רווחות בקרב גופים בארה"ב, לפיהן +OPEC תשהה את העלייה ההדרגתית בהפקה לכמה חודשים, עד שיתבהר המצב מבחינת דלתא קורונה.
מיטל בר דוד, אנליסטית בכירה, מזרחי-טפחות
תודה.
לתגובה חדשה
חזור לתגובה
-
1.הצליח לך :-( (ל"ת)אסף 01/09/2021 23:11הגב לתגובה זו0 0סגור