ירידות בשוק המניות
צילום: Leung Cho Pan
הטור של גרינברג

החששות יורידו את המדדים בוול סטריט - יהיה תיקון, לא משבר; המניות הן המשחק הכי טוב בשוק

מה יוביל לירידות בהמשך ומה יבלום אותן; מה זאת תעשיית הביולוגיה הסינטטית ואיך משקיעים בה?
נושאים בכתבה מניות מומלצות

מאז הפעם האחרונה בה שברו מדדי ה-P&S והנאסד"ק את שיא כל הזמנים שלהם, בתחילת ספטמבר הם במגמה של ירידה הססנית שמשתקפת גם מהתנהגות החוזים העתידיים לפני המסחר ובהחלט בהתנהגות המניות במהלכו. מה אפשר ללמוד מההתנהגות הזו? בגדול היא מאותתת על מצב שבו קיימים כל התנאים הדרושים לתיקון ערכים לצד רוב התנאים שעדיין מצדיקים המשך העליות. ננסה לבחון את שני הצדדים כאשר הקורא צריך להבין שמנקודת המבט שלנו מדובר באפשרות של תיקון ערכים משמעותי (15% ומעלה), החמישי או ששי במספר מאז התחילה ההתאוששות ממשבר 2008, אבל לא  במשבר, המניות הן עדיין המשחק המעניין בשוק ההון.

תיקון מתחייב במצב שבו רמות הערכים של החברות בלתי הגיוניות (כלכלית) ושוברות שיאי עבר וזאת לצד חששות שמתפתחים לגבי המשך הצמיחה הכלכלית, חששות מהתפתחות אינפלציה והעלאת ריבית כתוצאה; חששות מהאטה בצמיחה הכלכלית מקרו ומיקרו; חששות מפעילות ממשלתית שאינה ידידותית לעסקים (במקרה הנוכחי החששות מתמקדות בהעלאת מיסים; חוסר התקדמות בתוכנית התשתיות; אי העלאת תקרת החוב וכדומה) ובמקרה הנוכחי גם חששות מהסגרים חוזרים.

מצבור חששות כאלו אמור היה לייצר תיקון ואפילו גורו המניות הגדול, הפרופסור ג'רמי סיגל מאוניברסיטת וורטון, האמין כבר  באוגוסט, שתיקון, לאור ההצטברות של הגורמים הנ"ל, מתחייב.

אז מדוע אין תיקון רציני? מדוע ההססנות? בגדול, הסיבה עיקרית לכך קשורה באותו חלום שהוביל בהתגשמותו למחזור העליות במניות הארוך ביותר בהיסטוריה של וול סטריט, כעת בשנתו ה-13, עדיין "חי ובועט" וממשיך, בעצמה גדולה מאי פעם בעבר, את סדרת החלומות שהפכו למציאות בארה"ב מאז נוצר מדד הדאו ב-1886, חלום שמקורו בשילוב שבין אופיו של המשקיע האמריקאי (השקעה לטווח ארוך) למציאות הכלכלית שיצרו את כל המהפכות מאז סוף המאה ה-19 ובסביבה של שוק חופשי. אנחנו מביאים היום עוד דוגמה לכך, הופעת תעשיית הביולוגיה הסינטטית. זה בגדול.

אלא שכעת ומאז שהמניות שוב שברו שיאי כול הזמנים לאחרונה מתחיל הלחץ של הגורמים "מעודדי התיקון" לעלות בין אם מדובר בגורמים אמיתיים כמו העיכוב בשיפוץ התשתיות, העיכוב באישור בהעלאת תקרת החוב, העלאת המיסים ופחות אמיתיים כמו הבעיות בתחום המוליכים למחצה, בעיות שרשרת האספקה (בעיות אמיתיות אבל לטווח קצר בלבד), האינפלציה, הריבית והרווחיות.

המשקיעים, כרגע, נקרעים בין החשש (האמיתי והפחות אמיתי) לבין החלום שמתגשם לנגד עיניהם (כמו החיסונים, הרכבים החשמליים והאוטונומיים, האנרגיה האלטרנטיבית וכו'). הוסיפו לכך את הנזילות הגבוהה מחד וחוסר אלטרנטיבות אמיתי (אגחי"ם ונדל"ן שיקרים בהרבה מהמניות) מאידך והרי לכם הססנות שבינתיים מונעת תיקון רציני. לתיקון אמיתי נזדקק לזרז כמו אכזבה מדוחות הרבעון השלישי שיגיעו בקרוב או ברבור שחור מהסוג של הפצצה סינית על טאיוואן (מה שבאמת יעצור את מהפכת הטכנולוגיה). בינתיים, נראה לנו שהכיוון הכללי ימשיך מטה לפחות עד שתתבהר תמונת התשתיות, החוב והמיסוי.

הרשות לחדשנות מתכוונת לתמוך בתעשיית הביולוגיה הסינטטית (Synthetic biology), "התחום הלוהט שישנה את העולם". זה קצת באיחור אבל הרעיון נכון כי חשיבות התעשייה הזו אינה פחותה מחשיבות תעשיית המוליכים למחצה ולישראל ניתנת הזדמנות, שוב. מומלץ לראש הממשלה ההיי-טקיסט לאמץ את שעשתה טאיוואן בתחום המעגלים המודפסים ולהפוך זאת לפרויקט לאומי.

קיראו עוד ב"גלובל"

הרשות לחדשנות (לשעבר "משרד המדען הראשי" של משרד הכלכלה) הוקמה בשנת 1965 על מנת לעודד את ההתעצמות הכלכלית של התעשייה האזרחית בישראל וזאת באמצעות תמיכה במחקר ופתוח מה שלמעשה הוביל גם לפיתוחה של תעשיית הון הסיכון בישראל. האיש שהוביל את הרעיון בתחילת הדרך היה תת אלוף יצחק יעקב (יצה) ז"ל שגם שימש בתפקיד המדען הראשי הראשון של משרד המסחר והתעשייה. היה לנו הכבוד להכיר את יצה ולעבוד תחתיו במרכז לחיזוי טכנולוגי ובינתחומי שהקים באוניברסיטת ת"א ולימים עזר לנו האיש הגדול הזה, שלצידם של עוזיה גליל, דן טולקובסקי ושכמותם היה  ממייסדי תעשיית הטכנולוגיה בישראל, להסביר את הטכנולוגיות הישראליות של אלסינט, סאייטקס ו-ECI למשקיעי ארה"ב.

תרומת המדען הראשי לתעשיית החדשנות הישראלית לאורך השנים אדירה וישראל, בדיוק כמו טאיוואן, יכולה הייתה להוביל  בלא מעט סקטורים טכנולוגיים ענקיים. אלא שבכך נכשלנו, אם כי, לא מאוחר מלהעתיק את שעשו הטאיוואנים בתחום המעגלים לתחום הביולוגיה הסינטטית. באוגוסט עשתה הרשות צעד קטן בכיוון הנכון בהקמת חברה שתתמקד בנתינת סיוע מחקרי ושירותים לחברות ישראליות שפועלות בתחום הביולוגיה הסינטטית ושעוסקות בתחומי הבריאות, החקלאות, האנרגיה, טכנולוגיות המזון, אבטחת הסייבר והביטחון.    "החברה החדשה", טוענת הרשות, "תסייע לקידום עתיד התעשייה החדשה באמצעות העברת ידע מהאקדמיה לסטארטאפים בתחומי הבריאות, החקלאות, האנרגיה, טכנולוגיות מזון, הגנה ועוד". החברה תקים תשתיות  טכנולוגיות שיאפשרו לחברות ישראליות לאמץ יכולות בתחום הביולוגיה הסינטטית. תקציב השנה הראשונה לחברה החדשה יעמוד על 18 מיליון שקלים (אם זה באמת התקציב הסיכוי להצלחה קטן מאוד ואני מקווה שזו טעות דפוס). למרות התקציב הזעום והמגוחך צריך לקבל בברכה את הקמת החברה ולקוות שתעשיית הביולוגיה הסינטטית תקבל מעמד של פרויקט לאומי כי ישראל, מבחינת ה- state-of-the-art בתעשייה, נמצאת בקדמת ההתפתחות וכי מדובר בתעשיית ענק בחיתוליה.

מדובר בתעשייה שהתחילה את המעבר לעולם המסחרי רק לפני שלוש שנים עם מחזור גלובלי של כ-15 מיליארד דולרים ואליבא המומחים תגיע למחזור של טריליון דולרים בתוך עשור. נא לקרוא המאמר של האנליסט אנדריו פרינס, מהשבוע שעבר, תחת הכותרת, "טכנולוגיית מזון זו מאותתת על שוק של טריליון דולרים", והוא מדבר רק על תרומת התעשייה לתעשיית המזון.

לאחר ש"ויתרנו", במהלך 70 השנים האחרונות, על הובלה בנישות טכנולוגיות רבות (אם בגלל תרבות האקזיט או בגלל סביבת עסקים לא ידידותית) נפתחת בפני תעשיית הטכנולוגיה הישראלית עוד הזדמנות שאסור להחמיץ ומי כראש הממשלה הנוכחי צריך להכיר בכך. רשות החדשנות חייבת להבין שלמרות שהצעד שאותו היא מתכננת מבורך מתחיל באיחור ובקמצנות מטרידה כי אין שום ספק שתעשיית הביולוגיה הסינטטית תיהנה מתמיכה ממשלתית גדולה במדינות המפותחות ומתמיכה גדולה אפילו יותר של גופים ומוסדות. ברבעון הראשון של 2021 הושקעו 4.6 מיליארד דולרים בחברות הזנק אמריקאיות, פי 4 מאשר ברבעון הראשון של 2020. רק כדוגמה  נביא את חברת ElevateBio שאותה יסד, לפני שנתיים David Hallal (תבדקו מי האיש) במטרה לקדם  טיפול רפואי בתאים ובגנים. החברה הצעירה גייסה בשתי שנות קיומה למעלה מ-700 מיליון דולרים, ה-525 האחרונים השנה. והאמינו לנו שכל המי ומי עמדו בתור להשקיע.

"שנים מנסים לפתח רפואת תא וגן", אמר המדען של החברה, "ולפתע אנחנו חוזים שההתקדמות הטכנולוגית מאפשרת זאת בפועל, החלום, בעזרת הביולוגיה הסינטטית, הופך מציאות. זה לא מסע פשוט מהמעבדה לעולם המסחרי והשאלה היא כיצד משמרים את הביולוגיה שרואים במעבדה לאורך הדרך, מפתוח דרך בדיקות קדם קליניות, עיצוב המוצר, בדיקות קליניות, אישורי FDA ועד למוצר שגם הרופא וגם הצרכן יאמצו. רק הקמת הצוות הרב תחומי והגדרת המטרות תספוג את  רוב כספי ההשקעה" ואצלנו מקציבים 18 מיליון שקל.

כדי לקבל תמונה על המצב בישראל מומלץ לקרוא את הריאיון שנתן ד"ר  Johann Elbazלסופי שולמן בכלכליסט-טק ביולי, תחת הכותרת, "השקעות זורמות לתעשיית הביולוגיה הסינטטית- התחום הלוהט שישנה את העולם".

במה המדובר? הביולוגיה הסינטטית התחילה להתפתח כתוצאה מהפריצה של מהפכת הגנומיקה בתחילת שנות ה-90 כשזו התחילה בתהליכים הנדסיים שאפשרו שליטה על ותכנת התנהגות התא מה שהוביל לניסיונות לייצר אורגניזם חי שמסוגל לבצע פונקציות שונות כמו ייצור תרופות פרמקולוגיות, ניקוי רעלים מאדמה מזוהמת וממים ועוד.

מדובר בתחום מדעי רב תחומי שמעורב ביצירה של מערכות ביולוגיות חדשות או בעיצוב מחדש של מערכות קיימות על מנת לשפר יכולות. השימוש בטכנולוגיה זו נעשה במגוון תעשיות במטרה לפתוח פתרונות מהסוג של תרופות חדשות, חיסונים, מכשור לאבחנה,

רכיבי מזון כמו טעמים וריחות, חיישנים ביולוגיים, חומרי תעשייה, דלקים אורגניים ועוד. "אנחנו מאמינים", כותבת חברת שירותי המעבדה והציוד המובילה תרמו פישר (סימול:TMO) שמככבת בטור זה שנים, "שהביולוגיה הסינטטית תשנה לחלוטין את הדרך שבה  מייצרים אנרגיה, מזון ועוד, תייעל משמעותית את התהליכים התעשייתיים בכול המגזרים, תזהה, תמנע ותרפא מחלות ועוד ואנחנו מחויבים להציע לתעשייה המתפתחת הזו טכנולוגיות בדיקה ללא תקדים ופתרונות סיוע להצלחת המחקרים, ההעברה מהמעבדה לצרכן". זה אגב משפט דומה למשפט שאמר Marijn Dekkers, מנכ"ל Thermo לאחר המיזוג בין  Thermo Electron ו-Fisher Scientific ב-2006, מיזוג שיצר את תרמו-פישר. דקרס התייחס לתעשייה הטכנולוגית בכלל והרפואית בפרט בדבריו ומה זה צדק? מגפת הקורונה אגב נתנה דחיפה עצומה לתעשיית ה-Synthetic Biology .

איך משקיעים?  כמו בכול תעשייה חדשה שנוצרה בעקבות ההתקדמות הטכנולוגית כך גם תעשיית הביולוגיה הסינטטית מורכבת מחברות  ציבוריות צעירות שנכנסו לבורסה במהלך השנים האחרונות. כמו כן, יש כמות הולכת וגדלה של סטארטאפים שמאז הקורונה אינם מתקשים להשיג מימון וכמובן כמה חברות טכנולוגיה ורפואה וותיקות שנכנסו לתחום בשנים האחרונות בעיקר באמצעות רכישת חברות אבל לא רק. החברות שהונפקו לאחרונה וממוקדות בנושא כמו Amyris (סימול:AMRS) שהוקמה ב-2003 כחברה ביוטכנולוגית וב-2010-11 האמינו האנליסטים שמתפתחת אמג'ן שנייה והמניה הגיעה, במונחי היום, ל-500 דולר. החברה שינתה התמקדות לביולוגיה סינטטית ובתחום הבריאות והיופי ובמקביל היא מפתחת, ביחד עם המכון הלאומי למחלות מדבקות, חיסון לקורונה. ישנה Precigen (סימול:PGEN) שמתמחה ברפואה מבוססת חיידקים וישנה Twist Bioscience (סימול:TWST) "ילידת" 2013 שעיסוקה ב"עיבוד" DNA, הונפקה בתיקון סוף 2018 לפי 15 דולר ובתחילת השנה הגיעה ל-214 ומשם נפלה ל-100 דולרים כרגע. לבסוף ישנה Ginkgo Bioworks (סימול:DNA) שאותה אוספת הגברת ווד מ-ARK שעדיין אינה מוכרת אבל אחרי התרסקות של 24% שלשום שווה כ-20 מיליארד (וודס רכשה כ-8 מיליון מניות באותו היום) ושווה לעקוב.

תוכלו למצוא חברות ציבוריות (שמתאימות לפינת חלומות) ופרטיות כאן, בנוסף כמעט כל ענקיות הרפואה נכנסו ונכנסות גם הן. אבל אם וכאשר התחום ישפיע על מניותיהן יעבור זמן. פייזר, איליי-לילי, רוש, נוברטיס ועוד כבר הקימו חטיבות. הקבוצה שללא ספק תיהנה מהתפתחות הנישה היא קבוצת השירותים והבדיקות בראשותן של תרמו-פישר (סימול:TMO) ומתחרותיה המובילות ILMN, A, MTD, BIO, WAT ועוד. מה כל זה אומר? כרגיל, שהסלים עדיפים. ישנם הסלים המגזריים כמו ARKG, IDNA או BFTR של בלקרוק אבל סלי הביו, מהסוג של BIB, נראים לנו המעניינים יותר. כיוון שהשוק מצוי בטריטוריה של תיקון יש לכם זמן לעבודת מחקר קטנה.

*אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות. המידע המוצג הינו  לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. העושה במידע הנ"ל שימוש, עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו. הכותב מחזיק ו/או עלול להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(38):

הגב לכתבה

השדות המסומנים ב-* הם שדות חובה
  • 19.
    לידיעת שלמה 11/10/2021 23:58
    הגב לתגובה זו
    בארה"ב
  • שלמה יודע וגם את הסבות (ל"ת)
    שלמה גינברג 12/10/2021 12:16
    הגב לתגובה זו
  • 18.
    ביום שהבנק יפסיק ... 11/10/2021 10:49
    הגב לתגובה זו
    הבורסות טסות כבר 13 שנים רק כי הנגידים חיים בשיטת" אחרי המבול" מזרימים את כספ העתיד כדי לשרוד בהווה. שלמה, מה היה קורה אלמלא התחייבות הבנק המרכזי לקנות כל דבר.... זה שוק חופשי?
  • שלמה גרינברג 11/10/2021 12:36
    הגב לתגובה זו
    צריך הרצאה כדי לענות לך אבל האמן לי שאתה כותב מכותרות ולא מעובדות. אגב, רוב הכסף ש"הנגידים מזרימים" אינו קשור כלל לרכישת מניות
  • 17.
    עמית 10/10/2021 16:06
    הגב לתגובה זו
    היי שלמה, יש כל כל הרבה גורמים שעובדים נגד השוק: משבר אנרגיה באירופה - עשוי לגרום לבנקים מרכזיים להעלות ריבית כדי להילחם בעליית מחירים משבר הדיור בסין - יכול לגרום לקריסת שוק הנדלן בסין ולהשפיע על הבנקים בסין שיכריח את המדינה להתערב חוב אמריקאי - עשוי להוריד דירוג אשראי של ארהב מדדים מנופחים - המדדים בארהב מנופחים יתר על המידה מושפעים מקנית מניות של הfed ולא לדבר על ריבית 0 ומדיניות מסוכנת של הדפסת כסף מ2008 תוסיף לזה גם הרבה מניות צמיחה ללא או עם כמעט 0 רווחים. אני לא איזה נביא זעם אבל זה נראה שתיקון משמעותי ארוך טווח מתבקש. אשמח לדעתך, תודה
  • שלמה גרינברג 11/10/2021 12:40
    הגב לתגובה זו
    אולי אעשה סקירה על הנושא שוב אבל הכול אפשרי. הפאד אגב מעולם לא קנה מניות וצריך הסבר לכול טענה שהעלת כי רובן אינו שייך למצב ארוך טוחח בבורסה
  • ענית? חחח קישקשת שטויות וכזבים. (ל"ת)
    לשלמה 13/10/2021 07:55
  • עמית 12/10/2021 13:09
    מתנצל על אי הדיוקים שלי, אני לא מומחה אני חושש לאינפלציה בארהב ולמדיניות של הדפסות כסף והשקעה בחברות ללא הכרה בנוגע לFED ולקניית מניות התכוונתי לQuantitative Easing בתקופת הקורונה וגם לפני, גל העליות המטורף בשוק האמריקאי נובע ישירות מזה אי אפשר להכחיש את זה, כבר בתקופת הסגרים עוד באמצע הקורונה המדדים חזרו לשבור שיאי כל הזמנים בזמן שהכלכלה לא באמת מתאוששת תוסיף לזה עליית מדד המחירים לצרכן בארהב עלה ל5.4% קפיצה לא קטנה משנה שעברה ובאופן כללי מדיניות הMMT - Modern Monetary Theory שההשלכות לגביה הם לא ידועות, אפילו וורן באפט אמר שאנחנו בסוג של ניסוי, הגישה הזאת שלא מעלים ריבית ומורידים אינפלציה באמצעות מיסוי והפחתת תקציבים היא לא מוכחת לטווח ארוך יש גם חששות שמייקל בארי מעלה שמשווה את ארה"ב לרפובליקת ווימר בשנות העשרים של המאה הקודמת מבחינת הייפר אינפלציה, זה אולי מוגזם אבל מייקל בארי אבל שווה להתייחס לטענות שלוף הנה סקירה של הנושא: https://www.youtube.com/watch?v=jdYhB-_RLbc בנוגע לכתבה בנושא אני אשמח מאוד תודה
  • 16.
    נילס 10/10/2021 14:07
    הגב לתגובה זו
    אשמח לשמוע על התרומה האדירה, שלא היתה קורית לבד בשוק החפשי כי המדען מתערב אקטיבית ומתעדף חברות מסוימות במיסים או מענק, כל אלו הן טמטום והוצאה לא הגיונית הרי חברה עם פוטנציאל, תקבל השקעה מהחברות המתאימות, והנחות במיסים הן אפליה לכל דבר שהכלכלנים מסתייגים ממנו ואני מדבר בתור מנהל שהחברה שלו נהנתה מהנחה של הרשות לחדשנות. פיקציה של מיליארדים מכספי האזרחים
  • שלמה גרינברג 11/10/2021 12:42
    הגב לתגובה זו
    פשוט תבדוק העובדות, הן זמינות בגוגל
  • 15.
    גימי 10/10/2021 09:44
    הגב לתגובה זו
    בהנחה שהתקציב יאושר,שתוכנית העידוד של ביידן תעבור, המימוש עשוי אולי להתרחק.
  • 14.
    יחזקאל 09/10/2021 07:20
    הגב לתגובה זו
    יותר הגיוני שתהיה התרסקות של 40 אחוז לפחות, אבל אף כתב או פרשן לא יגיד ולא יכתוב את זה כי אז יחטוף ביקורת קשה שהמערכת ממש לא מעוניינת בה, ולכן חומרת המצב תטופטף בשלבים לפי המצב העדכני בבורסה
  • תשתה משהו, אתה נשמע לי קצת לחוץ. (ל"ת)
    בן 12/10/2021 12:22
    הגב לתגובה זו
  • שלמה גרינברג 11/10/2021 12:43
    הגב לתגובה זו
    "יחטוף ביקורת קשה שהמערכת ממש לא מעוניינת בה"?
  • יחזקאל 13/10/2021 04:42
    לאורך השנים כלכלנים ופרשנים כתבים ובנקאים לא כותבים הערכות חמורות, אלא מצטרפים להערכות רק אחרי שמהצב הרע באמת מתחיל, אני זוכר את אלה שהזהירו ממפולת וזכו לביקורות שליליות, וכשבאה המפולת צצו כל החכמים לומר את מה שהם באמת חושבים
  • יוס 10/10/2021 10:25
    הגב לתגובה זו
    40% קריסה... מעניין. אומרים את זה מ2009. אולי רק 32.7676% איך הגעת ל40%
  • יחזקאל 13/10/2021 04:46
    להגיע ל40 אחוז, מפולות הסתיימו בחמישים אחוז, תוכל לבדוק
  • 13.
    נחמן 08/10/2021 23:04
    הגב לתגובה זו
    עתיד ורוד ומתחרתה הבולטת היא DHR
  • תיקון: DHR אינה המתחרה הבולטת (ל"ת)
    שלמה גרינברג 10/10/2021 11:42
    הגב לתגובה זו
  • 12.
    לא יודע אם זה קשור 08/10/2021 18:49
    הגב לתגובה זו
    בתאי אינס בגלל חריגה כרומוזומלית. כך כתוב ביאהו.
  • שלמה גרינברג 10/10/2021 11:53
    הגב לתגובה זו
    בכול מקרה , אלוג'ן עוסקת בתחום מעניין וחשוב ביותר ושווה לעקוב אחרי ההתפתחויות כי ה FDA לא הפסיק את התהליך אלא עצר אותו לבדיקת הסיכון בהשםעה על הכרומוזומים. הירידה במניה מובנית לאור העליות ולאור ההערכה.
  • 11.
    בירן 08/10/2021 18:22
    הגב לתגובה זו
    אימתני בסדר גודל של הרבה מאד עשרות אחוזים ולא רק תיקון כדבריך של עד 15אחוזים.. הפנם את דברי שלא תגיד לא ראיתי לא שמעתי לא הבנתי.
  • בירן אתה חובבן. צא דחוף מהשוק (ל"ת)
    יוס 10/10/2021 10:26
    הגב לתגובה זו
  • 10.
    משחק=בורסה=קזינו (ל"ת)
    מאיר 08/10/2021 17:13
    הגב לתגובה זו
  • בעיקר קזינו עבורך כי אין לך מושג (ל"ת)
    יוס 10/10/2021 10:26
    הגב לתגובה זו
  • 9.
    לרון 08/10/2021 16:27
    הגב לתגובה זו
    ווד או וודס?,כמובן ווד WOOD,לי קשה לתת אמון באדם שטועה חדשות לבקרים, מה כבר אין הגהה בביז??
  • יוס 10/10/2021 10:28
    הגב לתגובה זו
    מה אומר לך עבור זה אתה קורא כתבות של שלמה ? לתיקון לשוני של אות ? לרון, לך תאכל מלפפון
  • 8.
    חובב תרופות 08/10/2021 16:11
    הגב לתגובה זו
    ותודה רבה על המאמרים שלך!!
  • האם המשיח יבוא ?? (ל"ת)
    דוד הגנן 08/10/2021 19:47
    הגב לתגובה זו
  • 7.
    פיקח 08/10/2021 15:31
    הגב לתגובה זו
    נמאס כבר לקרוא מאמרים של אקדמאים ממורמרים שלא מושקעים בשוק ההון ומתוך קנאה הופכים ל״נביאים״ שמנבאים כי השוק ירד. הדבר היחיד שירד, זה האגו שלהם. ולבורסה - עלי והצליחי !!!
  • רז 09/10/2021 20:02
    הגב לתגובה זו
    .
  • 6.
    אנחנו כבר אחרי התקין ( אם היה בכלל) (ל"ת)
    דוד הגנן 08/10/2021 14:45
    הגב לתגובה זו
  • 5.
    תודה רבה שלמה. מאמר מצויין (ל"ת)
    גל 08/10/2021 13:32
    הגב לתגובה זו
  • 4.
    שלמה מה דעתך על פלנטיר לעשור הקרוב (ל"ת)
    ראובן 08/10/2021 13:32
    הגב לתגובה זו
  • מי שיישאר במניה 100 שנה, בטוח שיהיה מיליארדר (ל"ת)
    יוסקה העגלון 09/10/2021 21:40
    הגב לתגובה זו
  • 3.
    שוהם 08/10/2021 13:31
    הגב לתגובה זו
    תחום התקשורת - המניה טסה מ12$ ל44 במהירות. בנוסף מצייצים עליה לא מעט בטויוטר. שלמה אם מכיר נשמח לכמה מילים שלך על idt corporationתודה
  • 2.
    תודה שלמה. מעניין מאוד (ל"ת)
    עמית 08/10/2021 13:29
    הגב לתגובה זו
  • 1.
    לרון 08/10/2021 11:26
    הגב לתגובה זו
    השקעה???,,,ממש לא גם לא בסלים,סיכון ענק ,וזה ש"מלכת וולסטריט " השקיעה,נו ...אז מה???