האם עדיף להשקיע כעת בישראל מאשר בארה"ב?

מה מפריע כעת למשקיעים, מדוע אמון המשקיעים נסדק, מה מכפיל הרווח ההיסטורי מראה לנו והאם ישנה בועה בארצות הברית? מהם המאפיינים של שוק ההון הישראלי והאם הוא מהווה הזדמנות השקעה?
 | 

מה מפריע למשקיעים?
שווקי ההון בעולם מתמודדים כבר כמה שבועות עם מספר סוגיות ליבה עקרוניות. המיידית שבהם, היא החשש ממשבר נדל"ן סיני, כתוצאה מענף ענק עם אסטרטגיה של צמיחה מהירה תוך מינוף גבוה (ראו מאמר משבוע שעבר). בנוסף ראוי למנות את חששות הממשיים מאינפלציה מתמשכת ומתגברת בארה"ב (בניגוד לניסיונות ההרגעה המובנים של הבנק המרכזי האמריקאי), תקרת החוב האמריקאי (המאיר בזרקור את משבר החובות האסטרטגי העתידי), קשיים ממשיים בשרשרת האספקה העולמית, ההצהרות של חלק מחברי הבנק המרכזי האמריקאי אודות שינוי המדיניות ומעבר להעלאות ריבית, ומשבר האנרגיה העולמי (בעיקר באירופה וסין). אם להוסיף שמן למדורה, מעל הכול, מרחף החשש מווריאנט קורונה חדש, שיטרוף את כל הקלפים ויפגע בתהליך החזרה לשגרה של כל העולם.

אמון המשקיעים נסדק
שוק ההון האמריקאי סופג חבטה אחר חבטה ונראה כי אמון המשקיעים נסדק ומתחיל להיפרם. מרבית מדדי המניות בעולם רשמו תשואה שלילית משמעותית במהלך השבועות האחרונים. מדדי המניות הגדולות בארצות הברית חוו קריסה בשיעור החודשי החד ביותר מאז מרץ 2020 (תחילת מגפת הקורונה העולמית).

אולם, למרבה ההפתעה, אחד השווקים היחידים שרואה מעט עדנה בימים סוערים אלו הוא דווקא שוק ההון הישראלי. כתבנו על כך בעבר, ומאז המצב רק הולך ומשתפר.  בשורות הבאות ננסה להבין מדוע.

כותרת ראשית

- כל הכותרות

שוק ההון הישראלי
כשמדברים על שוק ההון הישראלי, ראוי להכיר קצת את המאפיינים הייחודיים של הבורסה המקומית. אחד מהתכונות המפתיעות לרעה הינו ששוק ההון הישראלי הינו קטן מאוד (ביחס לתוצר הישראלי), עם מעט מאוד שחקנים (ביחס לגודל האוכלוסייה ולהתפלגות ההכנסות וההון), עם נפח מסחר שמשאיר ניירות ערך רבים בתחום הבעייתי של מסחר דל עם סיכון נזילות ממשי (החשש שלא נצליח למכור את נייר הערך במחיר ההוגן, בגלל העדר סחירות).

ישנם הסברים רבים למצב של הבורסה לניירות ערך בתל אביב, אבל ראוי למנות כמה עיקריים:

זיכרון היסטורי - הציבור הישראלי נכווה מאוד מהשקעות בורסאיות לטווח קצר, כשחשב שמדובר על קזינו (משבר ויסות הבנקים).

המשקיעים המוסדיים בישראל (כמו החיסכון הפנסיוני של כולנו), בעידוד גופי הרגולציה, מקטינים חשיפה מקומית ומשקיעים יותר ויותר בשווקי ההון העולמיים.

חברות הזנק (סטארטאפ) ישראליות מעדיפות לחפש השקעות בחו"ל; הן מנפיקות את מניותיהן ונסחרות בעיקר בשווקי ההון הגדולים, בארצות הברית וקצת באירופה.

שוק ההון הישראלי מרוכז בעיקר בשלושה ענפים מרכזיים: בנקאות - פיננסים, אנרגיה ונדל"ן. ריכוז שכזה פוגע ביכולת פיזור הסיכונים של המשקיעים, ושולח אותם לרעות בשדות זרים.

משקיעים זרים מפחדים להשקיע בישראל. ייתכן והסיבה לכך היא גיאו-פוליטית (טרור ומלחמה), אך יותר סביר כי חוסר היציבות הפוליטית, והחשש משינויים מהותיים בחקיקה ובתקנות (לעיתים באופן רטרואקטיבי), יוצרים לישראל תדמית השקעות לא מחמיאה של מעין "רפובליקת בננות", עם ענף טכנולוגי מוצלח.

שוק ההון הישראלי כהזדמנות
למרות כל זאת, נראה כי השקעה במדדי שוק רחבים בישראל, הינה השקעה טובה ואפילו מעט דפנסיבית ביחס להשקעה במדדי השוק המרכזיים בארצות הברית.

ולמה? כי כאמור, חרף כל המגמות והמאפיינים המקומיים, הכלכלה הישראלי הינה חזקה ויציבה באופן יחסי. נתחיל בסוגיה האקטואלית ביותר: הקורונה. ישראל הייתה בין המדינות הראשונות שהחלו בתהליך חזרה לשגרה. ישראל מיישמת תוכנית לאומית מוצלחת בנושא החיסונים, והנתונים המצטברים מראים כי מדיניות הממשלה הנוכחית מחזקת את הכלכלה. בנוסף, ראוי למנות את העובדה כי ישראל הפכה להיות בשנים האחרונות מעצמה אנרגטית עם גילויי מאגרי הגז הענקים במים הטריטוריאליים שלה. נוסיף לכך את הכנסות השכר הנאות של מגזר ההייטק המוצלח, וביקושים נאים בכל ענפי המוצרים והשירותים, בתקופה של פוסט קורונה.

אם לבדל אותנו משווקי ההון האחרים בעולם, הרי שישראל לא סובלת מגירעון חובות גדול מדי (ביחס לעולם), אין לעסקים ולמיזמי הנדל"ן הישראליים חשיפה ממשית לשוק הסיני ולהשקעות ממונפות יתר על המידה, ציפיות אינפלציה מתונות, וחדשנות טכנולוגית ישראלית שיש לה מקום מאוד מכובד בבמה העולמית.

בסך הכל, ברמה המאקרו כלכלית לאומית – המצב כאן טוב ורק הולך ומשתפר. נכון, ישנן בעיות שונות; מבניות, פוליטיות וכו', אבל בסיכום הכללי הכלכלי, אנחנו במקום מצוין ביחס לעולם, ואנו במגמה חיובית ומבורכת.

כל אלו, הן סיבות עקרוניות, חיוביות, להשקעה אסטרטגית לטווח ארוך בישראל. כמו בכל השקעה, ישנם סיכונים מובנים וחשובים אך אולי העיקרי שבהם היא הנטייה האנושית למדוד את התשואות לטווח הקצר. הדיווח הרבעוני של חברות, והבדיקה המתמשכת של תשואות תיק השקעות, יוצרת אצל חלק מהמשקיעים הטיה למכירה מוקדמת של ניירות הערך שברשותם. השקעה אסטרטגית לטווח ארוך, צריכה להיבחן בעיקר נוכח הגורמים העקרוניים המרכזיים, ובבחינת תשואות לטווח ארוך.

מכפיל הרווח (P/E Ratio)
מדד היסטורי מוצלח שמודד את היחס שבין מחיר לערך, והצליח לנבא היטב בועות פיננסיות מרכזיות בתחילת המאה (משבר הדוט קום) וב- 2008 (משבר הסאב פריים), הינו מכפיל הרווח. מכפיל הרווח מחלק את שווי השוק של התאגיד הציבורי (שווי המניות הנסחרות בבורסה) לרווח השנתי הנקי של אותה פירמה.

מבחינה מהותית, מכפיל הרווח עונה על השאלה: בהנחה והרווחיות הנוכחית תימשך, תוך כמה שנים המשקיע צפוי לקבל בחזרה את השקעתו במניה של החברה? מכפיל הרווח הינו מדד טוב לבועות פיננסיות שכן הוא מחלק בין מחיר שוק לערך כלכלי (רווחיות מוכחות, שמהווה מדד סביר לתזרים המזומנים העתידי הצפוי למיזם העסקי).

ככל שמכפיל הרווח הינו גבוה יותר ביחס לממוצע ההיסטורי, הרי שיש חשש לפער לא יציב בין מחיר לערך. פער שכזה יכול להיסגר כתוצאה מקריסת מחירי השוק (וחזרה לרמות מחירים סבירות יותר ביחס לרווחיות) או לחילופין עליה גדולה ברווחיות של החברה (ואשרור מחיר השוק שהיה נראה גבוה מדי). ברוב הבועות הפיננסיות שאנו מכירים, המחיר מתכנס לערך (מחיר השוק יורד). רק במצבים מאוד ייחודיים מצאנו שהערך התכנס למחיר.

לפני שניכנס מעט לנתונים, ונשווה בין המצב של מכפיל הרווח הישראלי לאמריקאי, ראוי לציין כי אנו מתמקדים במכפיל רווח שכולל מרכיב ערך (רווחיות) המתבסס על נתונים היסטוריים בלבד. ישנם מכפילי רווח שכוללים תחזית רווחיות עתידית, כאומדן לערך של החברה ועליהם נאמר GIGO (Garbage In – Garbage Out). אם מתבססים על אומדן של הרווחיות העתידית, ניתן ליצור מכפיל רווח שנראה מצוין, ללא קשר למציאות. זה סותר את הרעיון המרכזי של מכפיל הרווח כמדד טוב לבחינת הפער בין מחיר לערך. הנתונים ההיסטוריים הינם יותר אובייקטיבים ומדויקים. כמו כן, ראוי לציין כי ישנם מקורות מידע רבים ומגוונים המציגים מכפילי רווח בשיטות חישוב שונות, בנתונים שלהלן נעשתה השתדלות למצוא מקורות מידע אמינים, שמפרסמים את מכלול הנתונים עליהם הם מבססים את החישובים.

מכפיל הרווח בשוק האמריקאי
ממוצע מכפיל הרווח ההיסטורי של מדד השוק האמריקאי המרכזי S&P 500  עומד על סביבות 16. כאמור, בתקופות משבר הדוט קום (2000) והסאב פריים (2008) מכפיל הרווח של S&P 500 עלה למעל 40, לפני שחזר בחזרה לרמה הממוצע ואפילו פחות. כיום, מכפיל הרווח האמריקאי עומד על קצת פחות מ- 30 והוא נמצא במגמת ירידה די תלולה (מרמות השיא של מעל 35). ברמות שכאלה, יש חשש ממשי מבועה פיננסית, וכאמור ניסיון העבר מורה כי קיים יותר סיכוי לירידות חדות במחירי השוק מעליות חדות ברווחיות. ראוי לציין כי הנתונים כאן הם למכפיל רווח כולל על כל השוק האמריקאי. עיון בענף חברות הטכנולוגיה העילית האמריקאית, תגלה מכפילי רווח יותר גבוהים, עם פערים יותר מפחידים ביחס לממוצע ארוך הטווח.

מכפיל הרווח בשוק הישראלי
בניגוד למצב בשוק ההון האמריקאי, מדד השוק הישראלי תל אביב 125 מבטא מכפיל רווח היסטורי ממוצע של סביבות 14, והוא עומד בימים אלו על סביבות 17. הפער כאן קטן מאוד ביחס למה שקורה מעבר לים. היינו, בישראל יש פחות חשש מבועה פיננסית גדולה; הפער בין מחירי השוק (בבורסה) לבין הערך של החברה (הנגזרת מהרווחיות ההיסטורית שלה) – קטן ביחס למה שקורה בעולם. זה אולי סממן שיש כאן לא רק השקעה טובה, אלא אולי אפילו הזדמנות מסוימת.

שוק ההון העולמי
אבל לפני שנרוץ לשנות את הקצאת הנכסים האסטרטגית שלנו, ולהעביר נכסים פיננסיים בחזרה לישראל, ראוי להבהיר כי אנו חיים בשוק הון עולמי ומקושר. "העולם הוא שטוח" כתב תומס פרידמן; שווקי ההון מקושרים מאוד, וקריסה ממשית בשוק ההון האסייתי, האמריקאי או האירופאי בוודאי ייתנו את אותותיהם בשוק ההון הישראלי. אנחנו לא מדינת אי פיננסית המנותקת מהעולם. ההיפך! אנחנו מקושרים מאוד לשווקי ההון העולמיים, ולכן גם אם השקעה אסטרטגית לטווח ארוך בבורסה בתל אביב הינה רעיון טוב, היא עדיין לא חפה מסיכונים מהותיים ומובנים; העיקרי שבהם היא החשיפה למשבר כלכלי עולמי.

עולם ההשקעות עוד מתמודד עם מגוון חששות רחב; החל ממשבר הנדל"ן הסיני הממונף, אינפלציה גואה, ריבית עולה, שרשרת אספקה מקרטעת, ומשבר אנרגיה מידי. נראה כי נוכח כל החששות, אמון המשקיעים נסדק. בתקופה זו, ראוי להסתכל על שוק ההון הישראלי כהזדמנות מסוימת למשקיעים אסטרטגיים לטווח ארוך. בין השאר ראוי למנות את החוזקות של הכלכלה הישראלית; מדיניות התחסנות לאומית, ביקושים גדולים, חדשנות טכנולוגית, מעצמה אנרגטית וכו'. מנגד, לא לשכוח את המגבלות והמאפיינים הייחודיים של שוק ההון הישראלי; קטן, מוגבל עם הרבה רגולציה. בחינה של מכפיל הרווח הישראלי ביחס לאמריקאי מוצאת שבשוק הישראלי יש פחות חשש מבועה פיננסית משמעותית. מנגד, שוק ההון העולמי מקושר ומחובר – והשקעה בישראל לא יכולה לבטל את החששות ממשבר פיננסי חובק עולם.

 
הלל בש (Hillel@SmartOptions.co.il) - מנהל סיכונים פיננסים בחברת סמארט אופשנס בע"מ, מרצה במרכז האקדמי לב ובאוניברסיטת בר אילן.

אין לראות באמור לעיל משום המלצה לביצוע פעולות ו/או ייעוץ השקעות ו/או שיווק השקעות ו/או ייעוץ מכל סוג שהוא. המידע המוצג הינו לידיעה בלבד ואינו מהווה תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם. כל העושה במידע הנ"ל שימוש כלשהו - עושה זאת על דעתו בלבד ועל אחריותו הבלעדית. החברה ו/או הכותבים מחזיקים ו/או עלולים להחזיק חלק מן הניירות המוזכרים לעיל.

תגובות לכתבה(19):

התחבר לאתר

נותרו 55 תווים

נותרו 1000 תווים

הוסף תגובה

תגובתך התקבלה ותפורסם בכפוף למדיניות המערכת.
תודה.
לתגובה חדשה
תגובתך לא נשלחה בשל בעיית תקשורת, אנא נסה שנית.
חזור לתגובה
  • 15.
    כל מילה בסלע.
    בן 16/10/2021 15:31
    הגב לתגובה זו
    2 0
    .
    סגור
  • 14.
    ניתוח מדויק ומעניין. תודה (ל"ת)
    גיא 14/10/2021 19:21
    הגב לתגובה זו
    6 0
    סגור
  • 13.
    Wiseman
    אפרח 14/10/2021 18:53
    הגב לתגובה זו
    4 0
    כתבה יפה ומעניינת
    סגור
  • 12.
    אין על המווסתים בארהב (ל"ת)
    יוסי 14/10/2021 18:01
    הגב לתגובה זו
    0 0
    סגור
  • 11.
    חייבים להעביר את הבועה מהנדל"ן לבורסה. מס רכישה מוגדל
    כל כלן 14/10/2021 16:08
    הגב לתגובה זו
    7 1
    והפחתה במס על הבורסה יתניעו את התהליך
    סגור
  • טען עוד
  • יש פתרון פשוט יותר
    ח 14/10/2021 18:58
    הגב לתגובה זו
    2 0
    הפתרון הפשוט הוא שהמדינה תפסיק להחזיק קרקעות ויאשרו לבנות בכל מקום. מאוד פשוט. מיסוי רק יעלה את המחירים לצרכן, מה שיעלה את השכירות וכו'...
    סגור
  • 10.
    הבנה לקויה
    קלקלן 14/10/2021 15:23
    הגב לתגובה זו
    2 2
    ההיסטוריה מלמדת שלירידות/עליות בוולסטריט יש קורלציה מובהקת(כמעט 1 ל 1) לשוק ההון הישראלי והפרשי מכפילי הרווח לא רלבנטי
    סגור
  • כן, רק שהכתב מדבר על ראיה לעתיד , ולא הסטורית.
    הנריק 16/10/2021 15:27
    הגב לתגובה זו
    1 0
    תנסה להסתכל מעבר. יש גם את עניין עלות ההחזקה בתעודת ישראלית-זה זול יותר בהשוואה לתעודה אמריקאית.
    סגור
  • 9.
    בקיצור ולעניין
    שרון 14/10/2021 14:52
    הגב לתגובה זו
    8 1
    שוק ההון הישראלי הוא קטן ולא מפותח, מלא בעבירות של מידע פנים (מניה קטנה קופצת ב30% ורק אחרי רבע שעה יש הודעה במאיה). הרבה מהחברות הישראליות מצפצפות על בעלי המניות (ראה מקרה ביטוח ישיר). אני לא מוצא שום סיבה להשקיע בשוק המקומי, אין כאן איזה מציאות מיוחדות.
    סגור
  • יש סיבה אחת - זה זול.
    הנריק 16/10/2021 15:29
    הגב לתגובה זו
    1 0
    פחות עמלת המרה ופחות דמי ניהול מתעודה לא ישראלית. ויש גם מכשירים שמגלמים בתוכם את המס רווחי הון. שווה "לתבל" את התיק עם קצת תעודות\קרנות כחול לבן כחלק מאסטרטגיה.
    סגור
  • בדיוק כך (ל"ת)
    צודק 14/10/2021 17:27
    הגב לתגובה זו
    1 1
    סגור
  • 8.
    מה לא ברור פה
    עוזיה 14/10/2021 14:40
    הגב לתגובה זו
    2 2
    הכרישים מיצאו את השוק האמריקאי עד תום וטרפו את כל הדגים כלומר התמימים שנפלו בחקתם ועכשיו הם עברו לעשות סיבוב בשוק הישאלי שהיה תקוע הרבה זמן באותם שערים ישנים וממנפים אותו
    סגור
  • 7.
    תודה הלל. גם על הפודקאסט.. צדקת בהרבה דברים בראיה לאחור (ל"ת)
    פוקסי 14/10/2021 14:39
    הגב לתגובה זו
    7 0
    סגור
  • 6.
    מדוע אתם מפרסמים כתבות שיש בהם משום הטעייה גסה
    משה 14/10/2021 14:36
    הגב לתגובה זו
    3 6
    מכפיל הרווח הנו המחיר למניה מחולק ברווח הצפוי למניה והוא מביע ציפיות השוק לעלית או ירידת רווחים. לאחר תקופה ארוכה של ירידה ברווחים מצפה השוק האמריקאי לתיקון ברווחים כלפי מעלה וזה ההסבר למכפיל הגבוה. רק אם הצפי לרווחים הצפויים לא יתממש יבצע השוק תירון
    סגור
  • 5.
    ככה זה נראה כאן
    משה 14/10/2021 14:30
    הגב לתגובה זו
    2 0
    ...ליפמן נחקר בחשד לשימוש במידע הפנים שנחשף אליו במהלך עבודתו, כדי לסחור בניירות ערך דרך חשבון של אדם המקורב אליו - במטרה להסוות את הפעילות. ברשות חושדים עוד כי ליפמן שמע מידעים במסגרת עבודתו והשתמש במידע לסחר בניירות ערך של לקוחות ווליו בייס מאחורי גבם. כלומר, על פי החשד ליפמן ביצע לכאורה שימוש מניפולטיבי במידע תוך הפרת אמון חמורה של לקוחות ווליו בייס...
    סגור
  • 4.
    מאמר מבריק
    גיל 14/10/2021 14:13
    הגב לתגובה זו
    4 2
    הבורסה מסוכנת מתמיד ברחו בזמן !!!!
    סגור
  • 3.
    בתיקון של ספטמבר תא 35 הפגין עוצמה לעומת סנפ 500
    משקיע 14/10/2021 14:12
    הגב לתגובה זו
    3 0
    ולכן הוא עדיף!!!
    סגור
  • 2.
    אכן דימוי מתאים לישראל
    רפובליקת בננות 14/10/2021 13:58
    הגב לתגובה זו
    3 3
    העולם רואה איך המדינה העלתה מס תוך שבועיים . ובכל תחום אפשרי. מספיק לראות את ההתנהלות במניות הגז והלאמת הגז עם שישנסקי ואת ההתנהלות המבישה בכיל. עם שישנסקי 1 ושישנסקי 2. ואיך פוטאש ברחה מפה בהפסד ניכר . כשבצד השני של ים המלח יש לה מפעל בלי בלבולי מוח והתערבות פוליטיקאים למען הקריירה שלהם על גב המשקיעים. והכי הזוי שקודם לפיד הכשלון אמר לא לפוטאש ואחכ מינה את ועדת נווה שקבעה שאפשר למכור את כיל ולא לשלול את פוטאש. כאילו כיל לא נמכרה כבר פעמיים וכאילו מישהו יעמוד בתור לקנות את כיל . כדאי לשלוח את הכתבה לשר האין אוצר הרוסי המגלומן שאוהב כסף ורגיל לדכא את העם כמו פוטין . כל עוד המס גבוה פה מי יתקרב לפה
    סגור
  • 1.
    כתבה מעניינת תודה
    רועי 14/10/2021 13:58
    הגב לתגובה זו
    8 0
    למדתי אצלך בבר אילן, אתה בחור מוכשר, תודה על העשרתנו
    סגור
חיפוש ני"ע חיפוש כתבות